Strategiespellen

Raja’s van de Ganges

Samenvatting

Een spel voor 2 tot 4 spelers
Speelduur is 45 tot 75 minuten
Uitgever is HOT Games

Introductie

Reis mee naar India in de tijd van het ambitieuze Mogolrijk. Als speler, wordt je aangewezen als Maharadja en Maharani’s, die geacht worden hun provincies te ontwikkelen. Met behulp van werkers en dobbelstenen, zal je jouw provincie uitbouwen. Hiermee zal je roem en rijkdom vergaren, wat uiteindelijk tot de wel begeerde overwinning dient te zorgen. Ben jij diegene die de geschiedenis in zal gaan als de grootste leider?

Laten we maar snel gaan spelen.

Plaats het speelbord gekoppeld aan het aantal spelers, in het midden van de tafel.

Dan kunnen de dobbelstenen als algemene voorraad, naast het speelbord geplaatst worden.

Sorteer de provincietegels op kleur en symbool, schud deze en plaats ze open naast het bord.

De opbrengstfiches kunnen ook geschud worden en gedekt op de tempel geplaatst worden.

Vervolgens pakt iedere speler een provinciebord en kiest een kleur. Elke speler legt 1 werker op de betreffende scoresporen.

Leg het Kali-standbeeld en provinciebord met de juiste zijde naar boven.

Vervolgens plaats je 3 werkers op het Kali-standbeeld.

Plaats je boot op het startveld van de rivier en een blokje op het karmaspoor.

Ook blokjes op de juiste plaats van elke perkamentrol en markers op het geld en roemspoor.

Hierna pakt elke speler van elke kleur een dobbelsteen, dobbelt deze en plaats ze in de open handen van het Kali-standbeeld.

De speler die de laagste totale waarde heeft geworpen, mag zich de startspeler noemen.

Elke ronde zal elke speler om de beurt, een werker gaan plaatsen.

Uiteraard zijn deze acties niet kosteloos en zal de desbetreffende eigenschap uitgevoerd dienen te worden.

Dit kan op één van de volgende locaties;
-Steengroeve
-Markt
-Paleis
-Haven

Wanneer je voor de steengroeve gaat, is dit een bouwactie. Hiermee kan een provincietegel in je provincie geplaatst worden en zal je geld en/of roem ontvangen.

Bij de Marktplein wordt de marktactie geactiveerd. Elke keer als je een werker op een marktveld plaatst, genereert dit inkomsten van deze markten in jouw provincie.

Om een actie is het paleis uit te kunnen voeren, kan je dobbelstenen afleggen in ruil voor een gunst. Sommige delen van het paleis zijn kosteloos.

Met de Rivieracties, waar de haven onderdeel van is, kan je dobbelstenen met waardes 1, 2 of 3 plaatsen. De waarde op deze stenen, bepaald het aantal velden, dat je de rivier vooruit mag varen.

Het spel eindigt wanneer één speler z’n roem en geld markers, elkaar kruizen op hun sporen. De overige spelers mogen nog wel hun ronde afmaken, waarna wordt gekeken wie er heeft gewonnen.

De speler met het grootste verschil tussen hun geld en gepasseerde roem marker, is de winnaar.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.9/ 5
Her-speelbaarheid: 7
Mijn score: 7 van de 10 dobbelstenen

Was even wennen aan het drukke speelbord. Wanneer je daar aan gewend bent, speelt het best goed weg. Zijn diverse manieren om Raja’s van de Ganges te spelen en als winnaar te eindigen. Het focussen op beide score sporen is gelukkig geen probleem, wat een goede balans geeft. Alleen kan dit wel het gevoel geven dat je vaak hetzelfde aan het doen bent. Heeft Raja’s van de Ganges een hoog her-speelbaarheid, niet helemaal wat natuurlijk geen probleem kan zijn. Is puzzelen en het rollen met dobbelstenen het geen wat je leuk lijkt, dan is dit het spel. Zitten zeker leuke elementen in, waar je een aantal avonden veel speelplezier aan Raja’s van de Ganges zal beleven.

Onze dank gaat dan ook uit naar HOT Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...