Strategiespellen

Wingspan Azië

Game summary
Een spel voor
 2 spelers
Speelduur is ongeveer 40 tot 70 min.
Publisher 999 Games

Wat zit er in deze doos?

Deze versie bevat de volgende spelonderdelen;
90 vogelkaarten
14 bonuskaarten
1 duetplattegrond
6 doeltegels voor de duetmodus
30 duetfiches (15 witte en 15 zwarte)
1 tableau al vervanging voor het vogelhuisje
1 vogelhouder
2 spelerstableaus
16 actiestenen (8 witte en 8 zwarte)
30 eiminiaturen
81 voedselfiches
1 overzichtstegel
1 scoreblok
1 startspelerfiche
2 snelstarts voor de duetmodus
1 beurtvolgorde voor bij 6 en 7 spelers

Voor het solo spel krijg je de volgende onderdelen:
1 kaart met rondenspoor
1 kaart met duetplattegrondspoor
10 Automa kaarten
1 Automa kaart (Automaziatischbondgenootschap)
2 Automa bonuskaarten
3 overzichtskaarten Automa acties

Laten we gaan spelen
Wingspan Azië, de derde uitbreiding van Wingspan verwelkomen we de prachtige en fleurige vogels uit Azië. Wingspan Azië kan op verschillende manieren gespeeld worden, je kan deze versie toevoegen aan het bassispel gecombineerd met de andere twee uitbreidingen (Oceanië en Europa), solo, met 6 en 7 spelers of in de duetmodus.

Het leuke aan deze versie is dat je deze kunt aanschaffen zonder dat je het bassispel nodig hebt. Je kunt met Wingspan Azië alleen solo spelen en met 2 spelers (de duetmodus).

 In deze review zal ik uitleg geven over Wingspan Azië, daar waar het nodig is ook een extra toelichting mocht je Wingspan nog niet gespeeld hebben. Leuk feitje, van Wingspan alleen al zijn er zo’n 1,6 miljoen exemplaren verkocht (bron; Stonemaier Games feb 2023). 

We gaan het spel opzetten voor de duetmodus
Elke speler krijgt 1 tableau, gebruik niet de kant met de uitbreiding (die is voor als je speelt met Oceanië). Daarnaast ontvangt elke speler de actiestenen en de duetstenen in dezelfde kleur.

Hierna ontvangt elke speler 2 bonuskaarten, 5 vogelkaarten en 5 voedselfiches. Van de bonuskaart kiest elke speler 1 kaart om te houden, de andere kaart wordt afgelegd. Elke speler mag met de 5 vogelkaarten en 5 fiches zelf bepalen wat hij houdt, maar je mag totaal maar 5 fiches/ kaarten houden. Dit mag elke willekeurige combinatie zijn kijk bijv. welk voedsel je nodig hebt voor de kaarten die je wilt houden zodat je deze snel kunt spelen op je bord.

Tussen de spelersborden in, wordt de duetplattegrond neergelegd samen met 4 doeltegels.

Tip! Speel je Wingspan voor het eerst, maak dan gebruik voor de snelstart modus. Daarmee krijgen beide spelers een snelstart kaart waarop er uitleg gegeven wordt over de acties die uitgevoerd worden. Hiervoor heb je zowel vanuit de stapel met vogelkaarten als met doelkaarten de kaarten nodig met een rode hoek, rechtsboven en linksonder.

Nu zijn we klaar om te beginnen met spelen

Wingspan wordt gespeeld over 4 ronden, elke ronden hebben de spelers een aantal acties die ze mogen uitvoeren. Aan het begin van het spel zijn dit 8 acties en per ronde wordt dit een actie minder.

Tijdens je beurt heb je de keuze uit 4 acties.

Actie 1; is een vogel uit je hand spelen
Kies een vogelkaart uit je hand, waarmee je bepaalt in welke leefomgeving je deze vogelkaart wilt of moet spelen. Op de kaart staat afgebeeld in welke leefomgeving je deze moet neerleggen, het kan zijn dat er op een kaart meerdere omgevingen staan. Je kunt dan zelf bepalen in welke omgeving je deze vogel wilt neerleggen.
Voer nu de volgende stappen om een vogelkaart neer te leggen.


Stap 1; plaats een actieblokje boven de kolom waar je de vogelkaart wilt neerleggen. Staat er op het betreffende veld ook 1 of meerdere eieren, leg deze dan af van je vogelkaarten. Kolom 1 kost niets, kolom 2, 3 en 4 kosten eieren.

Stap 2;
Betaal nu de voedselkosten van de vogel, die staan onder het leefgebied. Dit kunnen meerdere voedselkosten zijn, enkele of soms geen voedsel. Staat er een joker afgebeeld, dan mag je zelf bepalen wat voor voedsel je inlevert.

Stap 3; Plaats nu de vogelkaart op je speelbord en verplaats daarna je actieblokje helemaal naar links.

Stap 4; Heeft je vogel een eigenschap met “Als Gespeeld” dan mag je deze actie direct uitvoeren.

Actie 2; voedsel pakken en eigenschappen van bosvolgels activeren

Voedsel is erg belangrijk in Wingspan Azië maar ook in het bassispel Wingspan. Je hebt dit vooral nodig voor het plaatsen van vogelkaarten. In het vogelhuisje, in Wingspan Azië is dat een tableau, liggen dobbelstenen. Op deze dobbelstenen staat afgebeeld welk voedsel je mag pakken met een dobbelsteen. Zodra er in het vogelhuisje alleen nog dezelfde soorten voedsel ligt, dan mag alles opnieuw gedobbeld worden.

Stap 1; plaats een actieblokje op de een vrij veld in de rij van deze actie “Pak Voedsel”. Daarop staat afgebeeld hoeveel dobbelstenen je mag pakken. Pak de dobbelsteen en leg deze naast het vogelhuisje en ontvang het afgebeelde voedsel uit de algemene voorraad.

Stap 2; Staat er op het betreffende veld ook een actie waarbij je een kaart mag ruilen tegen voedsel dan mag je deze actie uitvoeren. Leg hiervoor 1 kaart af uit je hand en pak wederom een dobbelsteen uit het vogelhuisje en het bijbehorende voedsel.

Stap 3; Vervolgens plaats je je actieblokje een veld naar links en als daar een kaart ligt met een bruine eigenschap dan mag je deze actie uitvoeren. Dit doe je totdat je aan de linkerkant komt bij de actie “Pak Voedsel”, hierna is je beurt voorbij.

Actie 3; eieren leggen en eigenschappen van weidevogels activeren
Eieren heb je nodig om meer vogelkaarten te plaatsen op je speelboord maar ook leveren de eieren je aan het eind van het spel punten op. Elke ei levert aan het eind 1 punt op. Dus het is zinvol om eieren te ‘sparen’.

Stap 1;
plaats een actieblokje op de een vrij veld in de rij van deze actie “Leg eieren”. Daarop staat afgebeeld hoeveel eieren je mag pakken uit de algemene voorraad. Plaats de eieren willekeurig op je vogels maar let op! vogels hebben een maximum aan eieren, je mag er niet meer eieren op plaatsen dan de limiet. De eieren blijven liggen tot het eind van het spel of tot je ze gebruikt voor een actie.

Stap 2; Staat er op het betreffende veld ook een actie waarbij je voedsel mag ruilen tegen ei dan mag je deze actie uitvoeren. Leg hiervoor 1 voedsel af uit je eigen voorraad en pak een ei uit de algemene voorraad.

Stap 3; Vervolgens plaats je je actieblokje een veld naar links en als daar een kaart ligt met een bruine eigenschap dan mag je deze actie uitvoeren. Dit doe je totdat je aan de linkerkant komt bij de actie “Leg eieren”, hierna is je beurt voorbij.

Actie 4; Vogelkaarten trekken en eigenschappen op moerasvogels activeren

Aan het begin van het spel krijg je vogelkaarten maar tijdens het spel heb je deze ook nodig, met deze actie kan je dus nieuwe en extra vogelkaarten krijgen die je met de bovenstaande acties weer op je speelbord kunt neerleggen.

Stap 1; plaats een actieblokje op de een vrij veld in de rij van deze actie “Trek Kaarten”. Daarop staat afgebeeld hoeveel kaarten je mag pakken uit de vogelhouder of van de trekstapel. Neem deze kaarten in je hand, er is geen limiet van kaarten die je mag hebben in je hand.

Stap 2; Staat er op het betreffende veld ook een actie waarbij je een ei mag ruilen tegen kaart dan mag je deze actie uitvoeren. Leg hiervoor 1 ei af uit van een van je vogelkaarten op je speelbord en pak een kaart uit de vogelhouder of van de trekstapel.
Stap 3; Vervolgens plaats je je actieblokje een veld naar links en als daar een kaart ligt met een bruine eigenschap dan mag je deze actie uitvoeren. Dit doe je totdat je aan de linkerkant komt bij de actie “Trek Kaarten”, hierna is je beurt voorbij.

De Openliggen kaarten worden pas aangevuld zodra je beurt voorbij is.


Zodra je een vogel neerlegt op je tableau dan mag je het duetfiche van het bord nemen en plaatsen op het duetbord. De voorwaarden om dit fiche te plaatsen zijn dat je het fiche alleen mag plaatsen op de leefomgeving waar je de vogelkaart neergelegd hebt. Daarnaast moet het veld overeenkomen met de gespeelde vogel, bijv. op een nestveld dan moet het nestveld ook op de kaart staan, of bijv. een type voedsel dan moet dat voedsel ook op de kaart staan. Sommige velden geven nog een extra bonus zoals een kaart, voedsel of een ei. Let op; elk veld mag maar 1 keer bezet zijn. Wil of kan je geen fiche plaatsen op het duetbord dan mag je deze ook linksonder neerleggen en tijdens jouw beurt of het vogelhuisje of de vogelhouder opnieuw instellen.

Een ronde eindigt nadat alle spelers hun beschikbare actiestenen hebben ingezet.
stap 1 voer de einde ronde vogeleigenschappen uit
stap 2 scoor punten voor het doel van deze ronde
stap 3 is ronde 4 voorbij dan scoor je ook de einde speleigenschappen van de vogelkaarten, de andere stappen hoeven nu niet meer uitgevoerd te worden. Was dit geen ronde 4, vervolg dan de stappen 4 tot en met 6.
stap 4 verwijder alle actiestenen van de tableaus
stap 5 verwijder alle open vogels op de vogelhouder en vervang deze door nieuwe vogelkaarten
stap 6 geef de startspelerfiche met de klok mee naar de volgende speler

Het spel eindigt

Het spel eindigt na ronde 4.

Voor elke speler zullen nu de volgende punten genoteerd worden op het scoreblok.

Je ontvangt punten voor elke eigen vogelkaart op het tableau
Je ontvangt punten voor elke eigen bonuskaart, indien behaald.
Je ontvangt punten voor doelen aan het einde van een ronde
Je ontvangt punten voor nectar (alleen wanneer je gespeeld hebt met de uitbreiding Oceanië)
Voor elke ei, voedselfiche of kaart onder een eigen vogelkaart ontvang je 1 punt.

De speler met de meeste punten is de winnaar van Wingspan Azië

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.63/5
Her-speelbaarheid: 9

Algemene indruk van het spel

Vooraf was ik heel benieuwd wat deze uitbreiding te bieden had, ik wist al dat het een andere uitbreiding is als Oceanië en Europa, maar toch wat zou er nu anders zijn. Qua gameplay is er niet veel veranderd, de acties die je kunt uitvoeren zijn hetzelfde als in Wingspan met de 2 uitbreidingen. Wingspan Azië is vooral als je vaak met 2 spelers speelt of met hele groepen (6 en 7 spelers), maar ook voor de solospelers is dit een uitstekende variant.

Ik was verbaasd over het kleine doosje waar een heel spel in zit, er echt veel speelplezier in dit doosje!

Dan het spel zelf, Wingspan Azië is met de basisregels gelukkig hetzelfde gebleven. Dat maakt het voor de spelers die bekend zijn met Wingspan erg fijn waardoor je een stuk sneller kunt spelen. Maar ook voor de spelers die nog niet bekend zijn met Wingspan is het nog steeds erg makkelijk om te beginnen. De spelregels worden erg goed uitgelegd en er staan voldoende voorbeelden en afbeeldingen in de spelregels.

Wat is er dan nu anders in Wingspan Azië? In deze versie van Wingspan is er een duetplattegrond toegevoegd, op dit bord plaatsen de spelers een duetfiche nadat er een vogelkaart gespeeld wordt op hun betreffende speelbord. De ene speler speelt met de witte kleur en de andere speler met de zwarte kleur, doordat de duetfiches op je speelbord liggen zal je niet snel vergeten om een duetfiche te plaatsen op de duetplattegrond. Het plaatsen van deze fiches heeft op sommige velden een voordeel omdat je een extra bonus krijgt maar vooral ook kan je hiermee in sommige gevallen punten scoren voor de einde ronde doelen. Ik vind dit een hele leuke toevoeging waardoor je naast het plaatsen van je kaarten, toch ook moet letten op die duetfiches en waar je ze plaatst. Dit is wel iets extra’s maar maakt het spel niet moeilijker, wel een stuk leuker en je hebt een leuke afwisseling op het basisspel.

Ik speel ook regelmatig solo spellen en dan is dit ook zeker een leuke variant om te spelen, ik speel dan of met de solo kaartjes of als een 2 speler variant waarbij ik met beide borden probeer om een zo hoog mogelijke score te halen. Het leuke aan Wingspan is dat je bijna niet tegen elkaar speelt, dus weinig interactie en dat maakt dit een prima spel voor mij om op die manier solo te spelen.

Is er dan nog iets negatiefs te bedenken? Ik vind eigenlijk niet, het enige is dat als je deze kaarten gaat toevoegen aan het basisspel en je wilt daarna weer Wingspan Azië apart spelen zal je de kaartjes uit het basisspel moeten halen. Nu is het niet veel werk want je kunt de kaartjes goed herkennen. Zelf houd ik deze versie los van het basisspel omdat er al genoeg kaarten in het basisspel zitten, daarnaast heb ik zelf wat extra eieren uit het basisspel gehaald zodat ik wat afwisseling heb qua kleur. Dit laatste is helemaal niet nodig, maar ik vind het zelf erg leuk om meerdere kleuren eieren te hebben op mijn speelbord.

Zoals ik al eerder aangaf kan je Wingspan Azië combineren met het basisspel Wingspan, je hebt dan nog meer kaarten waarbij ik me afvraag of dat nog veel meer toegevoegde waarde biedt. Persoonlijk zou ik vooral deze versie kopen als je Wingspan vaak met 2 spelers speelt of solo speelt, je kunt ook de kaarten juist toevoegen aan deze versie, hierdoor zal niet alles passen in 1 doos maar je hebt dan wel meer her-speelbaarheid. Het speelbord waar je mee speelt bevat 2 kanten, inclusief de variant om met Oceanië te spelen. Je zet het snel op, geen grote spellendoos waardoor je deze ook makkelijk mee kunt nemen bijv. met vakantie.

Mijn dank gaat uit naar 999 Games en de mogelijkheid om Wingspan Azië mogen reviewen.

Dit vind je misschien ook leuk...