Familie spellen

Next Station: Paris

Samenvatting

Een spel voor 1 – 4 players
Speelduur is 25 tot 30 minuten
Uitgever is Geronimo Games

Introductie

Word jij de beste metronetwerkplanner die Parijs ooit gezien heeft? Maak gebruik van de kruisingen om de iconische monumenten van de hoofdstad met elkaar te verbinden en optimaliseer tegelijkertijd de kortere routes via het centrale perron om nog meer punten te kunnen scoren.

Next Station Paris is de 3e flip en write in deze serie. De andere 2 zijn Londen en Tokyo. Volgens de makers is dit de makkelijkste van de 3 en we moeten toegeven dat klopt inderdaad wel. Tokyo is de moeilijkste van deze drie en Londen zit er tussenin.

In het kort leggen we nog even de basisregels uit welke geldt voor alle 3 de spellen.

Het spel wordt gespeeld over 4 ronden. Aan het begin van een ronde zoek je het startstation, dat is de kleur van je potlood, daarna ga je bouwen aan dat kleur netwerk. Zodra een ronde eindigt scoor je punten en bereid je je voor op de volgende ronde..

Een ronde bestaat uit 5 tot 10 beurten, per beurt draai je een stationskaart open waarop een segment afgebeeld staat en daar probeer je naar toe te verbinden. Maar je mag alleen in een rechte lijn tekenen (over de stippel lijntjes) van een van de uiteinden van je station naar het volgende segment.

Een ronde eindigt zodra de vijfde kaart met een blauwe achtergrond omgedraaid is en daarmee iedereen het laatste segment van deze ronde getekend heeft. Tel je de punten bij elkaar op en start je de volgende ronde, hierna ontvangt elke speler een nieuw potlood en start nu vanaf een andere kleur startstation.

Wat is er nieuw in deze versie van Next station?

In Next Station Paris zijn er 13 wijken. In het midden is een centrale wijk, je mag steeds naar deze wijk verbinding maken en vanuit daar weer verder gaan. Op deze manier kan je extra wijken aandoen en daarmee je punten vermenigvuldigen. Nieuw is ook monumenten, je ontvangt punten voor elke verbinding in je netwerken met een monument in Parijs, je ontvangt 2 punten per monument en die vermenigvuldig je keer het aantal monumenten die verbonden is.

Op de kaart van Paris zie je ook ondergrondse en bovengrondse kruisingen, deze geven je de mogelijkheid om 2 segmenten te laten kruisen ongeacht de kleur. Het gebruik van de kruisingen leveren je ook extra punten op, 2 punten als je een kruising 1x gebruikt en 6 punten als je deze kruising 2x gebruikt hebt.

In de doos zitten ook nog extra kaarten voor nog meer speelplezier zoals secundaire district kaarten, bonuskaarten en gezamenlijke doelkaarten.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.58/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 8 van de 10 dobbelstenen

Next Station Paris is wederom weer een leuke versie in deze serie. Er zit niet heel veel verschil in deze versies en dat maakt dat je echt niet alles hoeft toe te voegen aan de collectie. Zelf zouden wij de keuze maken tussen London en Paris, beide erg leuk en makkelijk om even snel op tafel neer te leggen met beginnende spelers of die nog niet bekend zijn met Next Station. In Next Station Paris is de middelste wijk wel echt een leuke toevoeging en daar moet je wel echt gebruik van maken, om nog meer punten te kunnen scoren. De kruisingen geven je ook nog eens extra punten, al met al is dit echt een leuke versie waarin je veel punten kan gaan verzamelen.

Voor solo spelers is en blijft Next Station Paris, maar ook London en Tokyo erg leuk waarin je een zo hoog mogelijke score moet behalen. De spelregels zijn hierin niet anders dan met meerdere spelers.

Ben je alvast opzoek naar een leuk spelletje voor tijdens de vakantie? Dan kunnen we deze. Zeker aanraden!

Dank aan Geronimo Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...