Strategiespellen

Distilled

Samenvatting

Een spel voor 1 tot 5 spelers
Speelduur 30 tot 150 minuten
Uitgever is Liberation Game Design

Introductie

Je hebt van een verre familielid een verlaten stokerij geërfd met de belangrijke taak om het familiebedrijf in oude glorie te herstellen.

Distilled verloopt over 7 rondes waarin je ingrediënten, voorwerpen, recepten en upgrades gaat verzamelen om ’s werelds bekende sterke dranken te brouwen. De speler met de meeste drankpunten wordt aan het eind van het spel uitgeroepen tot meester-distilleerder.

Laten we gaan spelen

Distilled wordt gespeeld over 7 rondes

Aan het begin van een ronde worden de effecten met het rondesymbool van de identiteitskaarten en stokerij-upgradekaarten geactiveerd.

Elke ronde bestaat uit de volgende 4 fases:

Fase 1 Marktfase; verzamel recepten, ingrediënten, voorwerpen en Stokerij-upgrades

Fase 2 Distilleerfase; distileer een drank van je ingrediënten

Fase 3 Verkoopfase; bottel en verkoop je dranken, scoor punten en ontvang munten

Fase 4 Rijpingsfase; laat je drank rijpen in je pakhuis voor meer smaak en prestige

Aan het eind van een ronde wordt er gekeken of er prijzen zijn verdiend, houd proeverijen, schuif het rondevat naar voren en geef het startspelerfiche door naar de volgende speler.

Hieronder zal ik kort de fases toelichten

Fase 1 Marktfase

In deze fase kunnen spelers om de beurt inkopen doen;
– receptblokjes

– max 2 basis ingrediënten of – voorwerpen per ronde!
– luxe ingrediënten of – voorwerpen
– Stokerij-upgrades

Tijdens je beurt mag je 1 blokje of 1 kaart kopen (max 2 per ronde), kan of wil je geen actie meer uitvoeren dan mag je ook passen.

Zodra je iets koopt dan neem je het blokje of kaart van de markt en betaal je de prijs door munten uit je persoonlijke voorraad aan de algemene voorraad te betalen.

Receptblokjes plaats je op je klembord
Ingrediëntkaarten plaats je in je voorraad of direct in je gistkuip

Voorwerpkaarten plaats je in je berging

Leg stokerij-upgrades op één van de 3 upgradevelden

Zodra je een kaart uit de luxemarkt gekocht hebt, wordt deze direct aangevuld en schuif alle kaarten naar rechts (richting de vrachtwagen). Zodra alle spelers hebben gepast, wordt de uiterste kaart van elke rij afgelegd op de vrachtwagen, hierna wordt de rij weer aangevuld vanaf de 3 stapels kaarten. Mocht een stapel leeg zijn, dan schud je alle kaarten van de aflegstapel en creëer je een nieuwe stapel.

In een 2-spelerspel worden de 2 rechtse kaarten (naast de vrachtwagen) afgelegd en je vult de rij dus aan met 2 nieuwe kaarten.

De basiskaarten water en gist geven je na het kopen van de basismarkt direct een optionele bonus, deze geldt alleen als je ze koopt van de markt! Bij Gist ontvang je direct 1 munt en bij water draai je de bovenste kaart van één van de luxe markt goederen open en deze kaart mag je nu kopen of onder op de kaartenstapel plaatsen.

Zodra je een recept koopt, controleer je tot welke categorie deze behoort en je betaalt daarna de aangegeven prijs. Plaats het betreffende blokje naast het recept dat je wilt leren en je kunt vanaf nu steeds dit recept gaan proberen te brouwen.

Fase 2 Distilleerfase

In deze fase ga je kijken welke drank je wilt gaan distilleren. Plaats hiervoor de benodigde ingrediënten in je gistkuip, de ingrediënten die je niet wilt gebruiken leg je in je voorraadkamer.

Je mag aan het begin van deze fase 1 ingrediënt of voorwerp ruilen tegen een basisingrediënt van de basismarkt maar alleen tegen een gelijke of lagere prijs. 

Om een drank te kunnen distilleren moet je beschikken over minstens 1 kaart op de 3 gistkuipvelden, gist, suiker en water). Er staat geen limiet op het aantal kaarten per veld maar alleen die van de juiste soort mogen daar liggen.

Volg hierna de volgende stappen om je drank te distilleren.
Stap 1; Voeg 1 alcoholkaart toe voor elke kaart op je suikerveld
Stap 2; Schud alle kaarten in je gistkuip en vorm een gedekte drankstapel
Stap 3; Verwijder de bovenste en onderste kaart van deze drankstapel en leg ze in je voorraad.


Draai hierna de overige kaarten om en dit is het resultaat van je distillatie. Als dit overeenkomt met de vereisten van één van je recepten en je ze in het juiste vat kunt stoppen, dan heb je met succes een drankje gestookt. Komt het overeen met 2 of meer recepten dan moet je kiezen welke drank je geproduceerd hebt. Claim hierna het dranklabel dat bij het resultaat hoort, indien er meerdere spelers zijn die dezelfde drank hebben gedistilleerd dan mag elke speler op beurtvolgorde een label claimen. Zijn de labels op, dan is dat geen probleem je mag namelijk wel de drank distilleren maar je ontvangt geen label meer.

Fase 3 Verkoopfase

In deze fase gaan we drank verkopen. Dit kan de drank zijn die je net gedistilleerd hebt maar ook drank die ligt te rijpen in je pakhuis. Hiervoor ontvang je munten en drankpunten.

Spelers kunnen of moeten nu hun dranken verkopen, elke speler mag om de beurt 1 drank verkopen tot elke speler klaar is. Je kunt bijv. nu ook de drank verkopen welke al een aantal ronden heeft liggen rijpen in je pakhuis.

Voor het verkopen moet je de volgende stappen volgen:

Stap 1 leg de volledige drankstapel open, inclusief het vat, smaakkaarten en een fles uit je berging.

Stap 2 bereken de totale verkoopwaarde van deze kaarten en het recept en ontvang de inkomsten uit de algemene voorraad

Stap 3 bereken het totaal aantal DP op de kaarten en het recept en verplaats je scorepion het betreffende aantal velden

Stap 4 (indien nog aanwezig)leg het label van de verkochte drank op een leeg bonusveld naar keuze en ontvang direct deze bonus

Stap 5 Indien je een metalen vat of Glazen fles (startkaarten) gebruikt hebt, leg je deze terug in je berging
Stap 6 leg de gebruikte flessen als trofee naast je stokerijbord. Deze flessen maken deel uit van je verzameling en kunnen aan het eind van het spel extra DP opleveren

Stap 7 leg nu alle kaarten terug op de betreffende stapels, de kaarten van de basismarkt gaan terug op hun eigen stapel, de luxegoederen op de betreffende aflegstapels. Huis-ingrediënten gaan terug in de doos, deze kan je niet nog een keer gebruiken.

Fase 4 Rijpingsfase

In deze laatste fase kan je de drank in je pakhuis (verder) laten rijpen. De rijpingsfase wordt in beurtvolgorde afgehandeld.Plaats je drankstapel zonder vat gedekt op een van de 2 velden in je pakhuis, leg hierna het vat open op deze stapel en plaatst het betreffende dranklabel op het vat. Trek nu de bovenste kaart van de stapel Smaakkaarten en leg deze zonder te kijken onder de hele drankstapel.Heb je een of meerdere drankstapels in je pakhuis liggen, dan mag je nu per drankstapel een Smaakkaart toevoegen. Deze pak je van de stapel en plaats je wederom zonder ernaar te kijken onder op de stapel.

Belangrijk! In de laatste ronde kan geen drank meer laten rijpen, maar je moet deze dan verkopen. Je ontvangt nog wel de DP omdat deze nog in je pakhuis ligt.

Nadat alle spelers klaar zijn met het verkopen van drank en/ of drank hebben laten rijpen, eindigt de ronde. Voordat de volgende ronde begint, controleer je eerst of een speler/ spelers een prijs hebben gewonnen. Hierna mogen de spelers een proeverij houden als ze geen drank hebben verkocht, je mag tot 4 DP inleveren voor een gelijk aantal munten. Plaats hierna het rondevat naar het volgende veld, tenzij dit het einde van ronde 7 is want dan eindigt het spel en gaan we de punten tellen.

Distilleerdoelen; Aan het begin van het spel ontvang je 3 doelkaarten, op deze kaarten staan geheime opdrachten waarmee je extra punten kunt scoren. Houd deze doelen geheim voor de andere spelers. Om een doel te voltooien moet je over minstens 1 element ervan beschikken.

Aan het einde van de 3e ronde, lever je 1 Distilleerdoelen doel in, deze leg je terug in de doos.

Smaakkaarten; dit zijn kaarten die een smaak toevoegen aan je drank. Bij het verkopen leveren deze nog extra munten op, dit kunnen er 0 zijn maar ook 3 munten, ook kunnen ze nog DP opleveren.

Het spel eindigt

Na rond 7 eindigt het spel en gaan we punten tellen.

  • Je scoort punten voor alle dranken die in je pakhuis liggen, tel de DP van de kaarten in je drankstapel, vat en het recept bij elkaar op.
  • Je flessenverzameling naast je Stokerijbord
  • Stokerij-upgrades met een DP-waarde
  • Elk distilleerdoel dat je hebt voltooid
  • Elke 5 resterende munten levert je 1 DP op. Heb je er bijv. 13 munten, dan leg je er 10 af en de overige 3 laat je liggen omdat dit mee kan tellen bij een gelijkspel.

De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.97/ 5
Her-speelbaarheid: 9
My rating: 8 out of 10 dices

Het thema in Distilled is echt onwijs leuk en goed uitgewerkt! Het spel zit zo goed in elkaar en de acties, die moet je in ronde 1 even goed doorkrijgen zijn allemaal erg goed te volgen. Het is echt een spel welke enorm soepel wegspeelt, ook omdat bepaalde acties te gelijk door alle spelers gespeeld worden.

In het spel zit echt een geweldige insert, hierdoor blijft alles netjes op zijn plek liggen maar ook heeft elk spelonderdeel een juiste plek. Bijv. de dranktokens kan je zo uit de losse insert halen en op het scorebord plaatsen. In de insert is ook al rekening gehouden met de 2 uitbreidingen die je kunt aanschaffen bij het spel. De spelonderdelen zijn van uitstekende kwaliteit, er is niet bezuinigd op het gebruik van stevige spelonderdelen en ook de speelborden waarin je de recepten plaatst zien er heel goed uit. Het basisspel bevat echt al een variatie aan recepten en maakt een uitbreiding eigenlijk al overbodig. Maar net als bij meer van dit soort spellen is het eigenlijk al leuk om te hebben, ook omdat er voldoende ruimte in de insert aanwezig is.

Wat ik leuk vind is dat je elk spel kunt afwisselen en steeds weer nieuwe dranken kunt maken en daarmee dus ook nieuw huisdranken. Deze kan je wel maar 1 keer per spel distilleren maar dat maakt het juist erg leuk want deze levert wel weer mooie punten op.

Je zult per ronde goed moeten kijken welke basiskaarten je echt nodig hebt en die aanschaffen, maar de andere kaarten kan je aanschaffen zolang je voldoende geld hebt. De actie dat de kaarten in de markt afgelegd worden zodra iedereen gepast is, is erg fijn omdat je hierdoor ook een goede wisselwerking hebt met nieuwe kaarten die beschikbaar komen. Uiteraard zal het voorkomen dat je daardoor net de kaart niet kunt kopen die je graag had gewild maar je hebt daarmee wel weer nieuwe kaarten. Bij 2 spelers worden er meer kaarten afgelegd dan wanneer je met meerdere spelers speelt. Het verzamelen van flessen vind ik tevens erg leuk, deze leveren en extra punten op aan het eind van het spel, maar zorgen er ook nog eens voor dat je dit weer punten kan opleveren tijdens het rijpen en verkopen van je drank. Soms zal je een lastige keuze moeten maken voor welke drank je gaat, zeker als het je lukt om voldoende ingrediënten te houden waardoor je zelfs kunt kiezen. Maar dat maakt het alleen maar leuk!

De duur van het spel vonden wij niet veel anders dan bij andere spellen van deze zwaarte, redelijk vergelijkbaar als bij Viticulture (verder qua thema niet te vergelijken, behalve dat het over drank gaat ;-)).

Distilled is echt een spel met een super hoge herspeelbaarheid, thematisch enorm goed en een hoge kwaliteit aan spelonderdelen en spelplezier!

Mijn dank gaat uit naar Liberation Game Design en de mogelijkheid om Distilled te reviewen en hier een stukje over te schrijven

Dit vind je misschien ook leuk...