Kaartspellen

After Us

Samenvatting

Een spel voor 1 tot 6 spelers
Speelduur is 40 tot 60 minuten
Uitgever is Geronimo Games

Introductie

After Us is een spel van Geronimo Games, we bevinden ons in het jaar 2083. De mensheid is uitgestorven maar heeft wel enkele sporen nagelaten op aarde. Waarin de wereld zich langzaam hersteld zetten de apen hun evolutie voort. De apen hebben zich gegroepeerd in verschillende stammen en ontwikkelen zich steeds verder. Ze eigenen voorwerpen toe en bouwen steeds meer kennis op. Tijdens het spel ben jij de leider van de stammen en moet je jouw stam begeleiden naar meer collectieve kennis.

Elke speler begint met 8 apenkaarten in een kleur naar keuze. Het spel wordt gespeeld over verschillende ronde tot een speler 80 punten of meer heeft in een fase. De fase wordt dan afgemaakt en de speler met de meeste punten is de winnaar.

Elke ronde bestaat uit 3 fases waarin de spelers de acties te gelijk uitvoeren.

Fase 1; in deze fase ga je de Apenraad samenstellen en activeren. Pak de 4 bovenste kaarten van je trekschakelaar en leg deze open neer onder je spelersbord. Hierna ga je de Apenraad samenstellen met deze kaarten. Plaats de kaarten zoals jij deze straks wilt uitvoeren, alle kaarten moeten gelijk liggen met elkaar.

Hierna mag je de Apenraad uitvoeren waarbij je rij voor rij, van links naar rechts activeert en begint met de bovenste rij. Zodra een kader volledig omlijnt is mag je deze activeren maar is dit niet verplicht. Alle grondstoffen die je krijgt plaats je op je spelersborden en punten ontvang je direct.

Fase 2; in deze fase ga je nieuwe apen lokken voor je Apenraad. Alle spelers kiezen in het geheim een van hun actiefiches, zodra iedereen deze gekozen heeft draaien alle spelers deze te gelijk om. Hierna mag je 1 aap lokken die op het fiche staan en leg daarvoor de benodigde grondstoffen af. Plaats hierna de aap boven op je trekstapel.

Tijdens deze fase mag je nadat bovenstaande acties zijn uitgevoerd ook 2 identieke grondstoffen behalen om de bonus op de token van een speler links of rechts van jou te activeren. Dit mag voor of nadat je jouw actie hebt uitgevoerd.

Fase 3; in deze fase pak je de kaarten die openliggen en leg je deze rechts van je spelersbord op de aflegstapel en draai je actiefiche om.

Hierna beginnen we met de volgende ronde, tenzij een speler 80 punten of meer heeft verzameld.

Zodra een spelers aan het eind van een fase 80 punten of meer heeft, dan wint deze speler het spel. Zijn er meerdere spelers dan wint diegene die het de meeste punten heeft.

Het spel kan ook eindigen zodra er bij het lokken te weinig apen voor iedereen zijn. Op dat moment eindigt het spel en wint diegene die dan de meeste punten verzameld heeft.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.07/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Alleen al de cover van deze doos is al een spel welke ons direct aansprak, ja ook wij kregen een soort Lion King gevoel hierbij maar ook het idee dat dit spel wel tof moest zijn. After Us is ons dank ook erg goed bevallen! Spellen met apen zijn er niet erg veel maar ook het spelmechanisme is erg leuk en wat is er bij deckbuilding beter dan je gekochte kaarten direct kunnen gebruiken?

Hoe je in After Us de kaarten gaat gebruiken is erg tof uitgewerkt, je kan deze op alle mogelijke manieren combineren en zorgen dat jezelf de juiste combinatie maakt en daarmee de gewenste grondstoffen of energie kunt verkrijgen. Je zult ook goed moeten kijken welke apen je wilt verzamelen maar probeer hier een goede combinatie van te maken en bijv. niet alleen voor 1 soort apen gaan. De ene soort is juist sterk voor energie waarbij de andere soort juist goed is voor het kunnen afleggen van kaarten d.m.v. het angstspoor.

De regels zijn enorm duidelijk en doordat het spel direct eindigt aan het eind van een fase waarin een speler 80 punten of meer behaalt heeft, zorgt dit ervoor dat After Us een makkelijk spel is om snel te gaan spelen. In het begin dachten we dat het spel te eentonig zou zijn en dat 80 punten teveel zou zijn maar niets van dit alles. Enig minpunt is dat je bij dit spel geen spelersinteractie hebt en je eigenlijk ook niet heel erg aan het letten bent op wat de andere speler(s) doet omdat je alle acties te gelijk uitvoert, dit kan ervoor zorgen dat je het spel misschien wat minder leuk zult vinden. Wij vonden dit zelf geen probleem, er zijn wel meer spellen waarbij je geen of weinig interactie hebt maar we begrijpen wel als je hem daarom zou laten liggen. Daarmee mis je wel een erg leuk spel, vinden wij ;-). Het artwork is tof uitgewerkt in het spel, zowel de cover van de doos maar ook op de kaarten en de andere spelonderdelen. In doos vind je een goed insert waar je ook de kaarten kwijt kunt zodra je deze gesleeved hebt, houten spelonderdelen voor de grondstoffen maken het helemaal af.

After Us gaan we zeker nog vaker spelen.

Onze dank gaat uit naar Geronimo Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...