Familie spellen

Forest Shuffle

Samenvatting

Een spel voor 2 – 5 spelers
Speelduur is ongeveer 40 tot 60 minuten
Uitgever is Asmodee

Introductie

Wat is het druk in het bos; de dieren lopen allemaal rond opzoek naar eetbare planten en insecten. Sommige dieren zitten hoog in de boom terwijl andere liever de veiligheid en beschutting van de bomen gaan opzoeken

In Forest Shuffle creëer je een leefgebied voor planten en dieren. Door bomen te planten kan je verschillende dieren, planten en paddenstoelen een plek bieden veilig te ontwikkelen. Maar om de meeste punten te scoren moetje voldoen aan hun voorkeuren. Sommige dieren kunnen niet zonder andere soortgenoten terwijl andere juist weer bepaalde leefgebieden of voedsel nodig hebben.

Het spel eindigt zodra de 3e winterkaart tevoorschijn is gekomen, heb jij dan de meeste punten verzameld?

In Forest Shuffle ga je bomen planten in je bos en daarom heen ga je kaarten plaatsen. Afhankelijk van het aantal spelers worden er een aantal kaarten uit het spel verwijderd, bijv. bij 2 spelers worden er willekeurig 30 kaarten uit het spel gehaald en bij 4 spelers 10.

Schud deze kaarten goed en maak 3 gelijke stapels van deze kaarten, schud 2 winterkaarten door 1 van deze stapels en plaats bovenop deze stapel de laatste (3e) winterkaart en op deze stapel plaats je de andere 2 stapels.

Hierna ontvangen alle spelers 6 kaarten, hierin moet minstens 1 boomkaart zitten anders mag je 6 nieuwe kaarten pakken. De spelers ontvangen ook nog een grotkaart, hieronder kunnen kaarten geplaatst worden door effecten op kaarten.

Het spel wordt gespeeld tot de 3e winterkaart (zie hierboven) door een speler vanaf de trekstapel getrokken wordt. Het spel eindigt dan direct maar tot die tijd spelen jullie om de beurt een actie. Tijdens je beurt heb je de keuze uit 2 acties waarvan je er maar 1 mag uitvoeren.

Actie 1: Trek twee kaarten; dit mogen kaarten van de trekstapel zijn of kaarten die op de open plek liggen
Actie 2: Speel een kaart en controleer de open plek.

Bij actie 1 mag je 2 kaarten pakken, je mag er 2 van de trekstapel pakken of 2 kaarten van de open plek of een combinatie hiervan. Je hebt een handlimiet van 10 kaarten, je mag niet meer dan 10 kaarten pakken dus heb je er 9 in je hand dan mag je er max 1 pakken. Trek je de 1e of 2e winterkaart dan leg je deze opzij en mag je nog een nieuwe kaart pakken.

Bij actie 2 ga je een kaart uit je hand spelen, je kan of boomkaart spelen of een andere type kaart met bosbewoners. Sommige kaarten bevatten dieren boven en onder, sommige kaarten bevatten dieren links en rechts, op de boomkaart staat één soort boom die je kunt plaatsen in je bos.

Om een kaart te kunnen spelen moet je de kosten betalen, dat doe je door het afleggen van kaarten. Op elke afbeelding staat linksboven afgebeeld hoeveel het kost om deze kaart te spelen en dat aantal kaarten leg je af op de open plek. Hierna plaats je de kaart in jouw bos.

Aan het begin van het spel zul je een boomkaart moeten spelen maar ook tijdens het spel zal je nog andere boomkaarten willen spelen om meer punten te verzamelen door het plaatsen van o.a. dieren. Na het spelen van een boomkaart moet je ook de bovenste kaart van de trekstapel pakken en deze op de open plek neerleggen. Heb je geen boomkaarten, dan mag je een willekeurige kaart uit je hand omdraaien en neerleggen als een jong boompje, hier mag je ook aan alle 4 de zijdes een kaart plaatsen.

Op kaarten die gesplitst zijn staat een dier, plant of paddenstoel, om deze te plaatsen kies je een leeg veld aan een zijde van je boom. Wil je bijv. een dier aan de linkerkant van een kaart spelen dan moet je deze ook aan de linkerkant van de boom plaatsen enz., Dit dier telt nu mee voor de punten. Op dezelfde manier ga je ook kaarten aan de bovenkant en onderkant van je boom plaatsen. Aan elke boom mag je maar 4 typekaarten plaatsen

Sommige kaarten hebben ook effecten of een bonus, deze moet je direct gebruiken tenzij het punten zijn voor het eind van het spel. Voor sommige effecten of bonussen moet je bepaalde type kaarten betalen en alleen met het betalen van die kaarten mag je de bonus of het effect spelen.

Zodra aan het eind van de beurt van een speler er 10 kaarten of meer de open plek liggen, worden al deze kaarten afgelegd.

Aan het eind van het spel worden alle zichtbare punten (eikels) op de kaarten bij elkaar opgeteld en eventuele kaarten in je grot en daarmee heb je een eindscore. De speler met de meeste eikels is de winnaar van Forest Shuffle.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.00/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 9 van de 10 dobbelstenen

De eerste keer dat we Forest Shuffle speelden was op het Spellenspektakel, het spel werd op Spiel maar vooral de periode daarna heel erg veel besproken (we zullen het woordje hype achterwege laten). Dus we moesten hier toch zeker het spel eens een keer proberen. De uitleg die we kregen was duidelijk en een potje met z’n 4-en was zo opgezet. In het begin was het even wennen en de kaarten leren kennen met wat je allemaal kunt doen en waar/ welke kaart je waar wilt plaatsen.

Na een flink aantal potjes, ook op BGA, zijn we erover uit dat Forest Shuffle terecht een populair spel is. De spelregels zijn duidelijk, een hoge herspeelbaarheid en het spel echt veel afwisseling biedt door de veelzijdigheid aan verschillende kaarten. Geluksfactor is uiteraard wel aanwezig, je kunt niet echt plannen behalve met de kaarten in je hand en je zult steeds goed moeten kiezen voor welke kaart je deze ronde wilt gaan. Wil je bijv. een kaart spelen of pak je toch die kaart die op de open plek ligt om te voorkomen dat deze straks uit het spel verdwijnt. Door deze enorme diepgang maakt het dat we Forest Shuffle graag spelen, er zit echt zoveel leuks in dit kleine doosje!

Het artwork op de kaarten is erg leuk gedaan maar ook dat er op de kaarten acties staan die je alleen kunt activeren zodra je dezelfde kleur/type kaart aflegt als de actie aangeeft. Probeer zo goed mogelijk combinaties te maken die punten opleveren, direct of aan het eind van het spel. Let ook goed op kaarten waarmee je kaarten van de open plek onder je grot kaart kunt leggen, deze leveren aan het eind van het spel extra punten op. De spanning wordt richting het eind van het spel groter, zeker als er nog maar 1 winterkaart in de trekstapel zit.

Eind januari 2024 werd de eerste uitbreiding aangekondigd, Forest Shuffle: Alpine Expansion, de ontwerper Kosch voegt met een deck van 36 nieuwe multifunctionele kaarten, waaronder twee nieuwe boomsoorten. Sommige kaarten geven een leuke draai aan de regels van het basisspel. Wij zijn al heel benieuwd!

Onze dank gaat uit naar Asmodee voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...