Familie spellen

Maple Valley

Samenvatting

Een spel voor 1 tot 5 spelers
Speelduur is ongeveer 60 minuten
Uitgever is Happy Meeple Games

Introductie

De lente is aangebroken en de dieren van Maple Valley gaan zich opmaken voor het jaarlijkse lentefestival. Terwijl de volwassenen het dorp gaan klaarmaken, gaan de kinderen in het bos opzoek naar materiaal om feestartikelen te maken.

Verzamel vrienden en trek door Maple Valley en stel feestartikelen samen en zorg dat de festiviteiten klaar zijn tegen de tijd dat de schemering aanbreekt.

Maple Valley wordt gespeeld over vijf ronden, per ronde wordt er een zontegel neergelegd. Zodra er 5 tegels liggen eindigt het spel.

Tijdens je beurt speel je steeds één vriend- of één slenterkaart uit je hand tot je geen kaarten meer op hand hebt aan het begin van beurt. Zodra je geen kaarten meer hebt, moet je passen en de ronde eindigt zodra alle spelers zijn gepast.

In je beurt volg je deze 4 stappen:
Stap 1; een kaart spelen
Stap 2; reizen
Stap 3; je locatie activeren
Stap 4; feestartikelen maken

Stap 1; een kaart spelen
Speel een vriend (kaart) uit je hand en leg deze op de open plek in je rugzak. Deze kaart geeft aan op welk pad je mag wandelen maar sommige vrienden heb ook bijzondere vaardigheden zoals het ontvangen van curiosa of grondstoffen.

Het kan zijn dat je op een gegeven moment geen vriendenkaarten meer hebt maar nog wel slenterkaarten. Deze speel je maar zonder stap 2 en stap 3 uit te voeren, je krijgt nu gelijk de grondstoffen/ curiosa die op de kaart staan afgebeeld.

Stap 2; reizen
Op de vrienden staan een reiskenmerk afgebeeld, je mag alleen over dat pad reizen zodra je deze kaart gespeeld hebt. Je mag net zover reizen over het betreffende pad als je wilt maar je mag tijdens het verplaatsen niet terug naar de plek waar je deze beurt begon.

Wil je toch extra verplaatsen, dan mag je plattegronden inzetten, deze mag je inzetten voor of na het spelen van je vriendkaart. Hiermee mag je op een ander pad beginnen of verder reizen.

Tijdens het reizen kan je ook over een bijzonder pad reizen, zodra dit gebeurd ontvang je direct de betreffende curiosa.


Stap 3; je locatie activeren
Zodra je je locatie beëindigd hebt, voer je de actie uit op de betreffende locatie. Er zijn een aantal verschillende locaties.

Bos: In het bos krijg je de goederen die vermeld staan op de locaties. Je mag hierbij kiezen om van elk 1 type te nemen of 2 van 1 type.

Het Dorp: Hier kan je één vriend uitnodigen om mee op pad te gaan. Betaal de curiosa die afgebeeld staat op de kaart. Leg hierna de nieuwe vriend eerst in je rugzak, pas in de volgende ronde mag je deze gebruiken.

De Uitkijktoren: Ontvang 2 plattegronden en kies 1 van de openliggende feestartikelen, deze laatste worden direct aangevuld.

Het clubhuis: In het clubhuis ontvang je 1 feestartikel van de stapel, mag je 1 van je markeerstenen op een willekeurige veld op een van de festiviteiten neerleggen en je mag 1 van de openliggende badges kiezen.

De Hut: Neem 1 feestartikel van de stapel en 1 van de openliggende feestartikelen, deze laatste worden direct aangevuld.

Buitenposten: Per spel liggen er 2 buitenposten, dus kunnen steeds verschillende zijn en je kunt hier goederen/ kaarten ruilen voor iets anders en/ of het effect uitvoeren wat op de kaart staat afgebeeld.

De Klif: Op de klif ontvang je 3 goederen die op de zon staan afgebeeld en verplaats jezelf daarna naar het dorp. In het dorp mag je vervolgens de actie uitvoeren voor het uitnodigen van één vriend.

Stap 4; feestartikelen maken
In deze laatste stap ga je kijken of je voldoende goederen hebt om 1 of meerdere feestartikelen af te maken. Als dit mogelijk is, leg je het aantal goederen af en verplaats je de kaart met het feestartikel naar de rechterkant van je rugzak.

Controleer hierna of je met dit feestartikel ook meegewerkt hebt aan een van de festiviteiten, indien dit het geval is mag je een van je blokjes plaatsen op de categorie van het feestartikel.

Festiviteiten
Per spel zijn er altijd 3 festiviteiten beschikbaar, hier kan je aan mee werken door feestartikelen met bepaalde categorieën te gaan voltooien. Als dit lukt, dan mag je een blokje plaatsten op één van de festiviteiten waarop de categorie nog beschikbaar is, let op afhankelijk van het aantal speler zijn er een aantal per spel beschikbaar. Zodra een festiviteit helemaal voltooid is, mag de actie die onderop de kaart staat uitgevoerd worden.

Badges
Op elke badge staat een effect maar heeft ook een aantal punten die meetellen voor het eind van het spel. Als je een badge krijgt mag je deze ook activeren tijdens deze ronde, soms mag je deze een enkele keer per beurt activeren, plaats dan een markeersteen op de badge die je aan het eind van de ronde weer verwijderd. Sommige badges zijn net als een plattegrond waarmee je deze kunt inzetten en verder kunt reizen.
Je mag van elk type badge maar 1 tegelijk hebben en max 4 badges te gelijk, indien je er meer krijgt dan mag je kiezen welke je aflegt.

Slenteren
Aan het eind van een ronde wordt er gekeken wie de meeste vrienden heeft, de andere spelers vullen hun kaart aan tot dat zelfde aantal met slenterkaarten.
Een slenterbeurt wordt uitgevoerd door alleen de kaart te spelen, ontvang de 2 goederen op de kaart en plaats deze kaart direct onder de stapel slenterkaarten. Hierna mag je nog wel een feestartikel of meerdere voltooien, hierna eindigt wel je beurt en is de volgende speler.

Eind van een ronde & puntentelling
Zodra alle spelers hebben gepast, eindigt een ronde en worden de volgende stappen uitgevoerd. Na de 5e ronde wordt de eindtelling uitgevoerd.

Aan het eind van de ronde voer je deze stappen uit
1. Verplaats de zon
2. Trek nieuwe kaarten bij de feestartikelen, vrienden en badges. Verwijder de meest rechter kaart en vul aan tot 4 kaarten
3. Neem vrienden en badges terug op hand
4. Bepaal wie er slentert
5. Geef de worm (startspeler token) door aan de volgende speler

Na de 5e ronde tel je de volgende punten bij elkaar op, maak hiervoor gebruik van de achterkant van 1 van de spelersborden:
1. punten voor al je feestartikelen incl. eventuele bonuspunten
2. punten voor je vrienden
3. punten van je badges + eventuele bonuspunten
4. punten voor resterende goederen, 1 punt per 3 goederen en 1 punt per plattegrond en 1 punt per honing
5. markeerstenen per festiviteit:
– 4 punten en 1 punt per markeersteen als je de meeste hebt op een festiviteit
– 2 punten en 1 punt per markeersteen als je tweede bent op een festiviteit
– 1 punt per markeersteen als je laatste bent op een festiviteit

De winnaar is uiteraard de speler met de meeste punten

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.00/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Wat een super leuk maar ook mooi vormgegeven spel is Maple Valley, het thema alleen al is erg schattig. Maple Valley is een heel leuk spel voor de hele familie, de spelregels zijn simpel en na een kort uitleg kan je snel beginnen met spelen. In de spelregels wordt alles goed uitgelegd, voldoende voorbeeld maar ook als je solo wilt spelen staat dit goed vermeld. Aan de achterkant van de spelregels vind je ook nog een samenvatting waardoor je niet steeds de spelregels helemaal moet doornemen opzoek naar de acties.

Wat ik wel als tip zou willen meegeven is om de spel onderdelen voor de verschillende spelers in een ‘eigen’ zakje te doen en ook de overige spelonderdelen zo op te bergen dat je daarna weer snel kunt spelen. Dit is in het begin even wat werk maar zorgt er wel voor dat je snel het spel op tafel kunt neerleggen. Het spel opzetten is de eerste keer even wat werk maar als je dit wat vaker gedaan hebt, zal je merken dat het sneller gaat. De bos fiches zijn steeds afwisselen door de fiches met de vraagtekens waardoor je niet steeds op dezelfde plek opzoek kan gaan naar de juiste goederen maar ook de 2 buitenposten kunnen per spel verschillend zijn. Leg aan het begin van het spel aan iedereen uit wat je met deze kaarten kunt, speel je met nieuwe spelers dan zou ik deze uitleg iets later doen en eerst maar eens een ronde gaan spelen, daarna zal je zien dat de acties erg duidelijk zijn en je ook deze kaarten beter kunt uitleggen.

Het artwork op de kaartjes is echt leuk uitgewerkt en past echt heel goed bij het thema. Tijdens het ga je spel verschillende feestartikelen maken en in sommige gevallen moet je deze ook nog eens met elkaar combineren. Een combinatie kan zelfs meerdere kaarten zijn waarmee je dan op het eind van het spel meer punten kunt scoren.

Het verplaatsen over het speelbord is niet moeilijk, je kunt gebruik maken van al je vrienden maar vergeet ook de plattegronden niet. Deze zorgen ervoor dat je extra stappen kunt doen en wat verder kunt lopen opzoek naar de juiste goederen of de juiste plek op het bord. In het midden heb je een aantal leuke plekken waar je ook naar toe wilt gaan, juist wat extra kaartjes of juist een badge uitzoeken waarmee je een extra actie kunt doen of juist punten krijgt. In het hele spel krijg je steeds wat extra punten, overal staan hartjes welke allemaal punten opleveren.

Maple Valley is hier al een aantal keren op tafel gekomen met verschillende spelersaantallen en het blijft steeds een erg leuk spel. De ene keer gaat het wat sneller met het voltooien van de festiviteiten dan de andere keer. In de doos krijg je enorm veel spelmateriaal en dat zorgt voor een hoge herspeelbaarheid.

Mijn dank gaat uit naar Happy Meeple Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...