Familie spellen

Wreck Raiders

Samenvatting

Een spel voor 1 – 4 players
Speelduur 45 minuten
Uitgever Happy Meeple Games

Introductie

Wreck Raiders heeft een innovatief dobbelsteen-werpsysteem voor het plaatsen van je duikers. Kies een dobbelsteen en stuur een van je duikers naar een plek op het bord. Maar pas op: de plek die je kiest helpt elke duiker op de plekken naast je. Neem je het risico om een rivaliserende duiker te laten meeprofiteren van je buit om die schat te bemachtigen die je wilt, of vind je een andere manier om wat extra buit binnen te halen?
 
Leg je een schat in een kluis, dan moet je deze altijd op de laagste vrije plaats in een kolom neerleggen. Je verdient munten zodra een bepaalde rij allemaal schatten van hetzelfde type liggen. Je ontvang daarnaast ook munten voor het aantal unieke schatten.
 
Duik in de zee om exotische schatten te bergen van een zeebodem vol scheepswrakken van piraten. Verzamel verloren buit en snuisterijen om museumstukken samen te stellen en oogverblindende aquaria te bouwen… maar vergeet niet de beste stukken te bewaren voor je persoonlijke verzameling!
 
Aan het einde van het spel ontvang je munten voor tentoonstellingen, je kluis en je aquaria. De speler met de meeste munten wint!

Laten we gaan spelen

Tijdens je beurt volg je de volgende stappen

Stap 1; Neem een dobbelsteen van het Rif
Stap 2; Verplaats een Duiker en verzamel beloningen
Stap 3; Claim 1 of 2 tentoonstellingen (optionele actie)
Stap 4; Koop 1 aquariumstuk (optionele actie)

Hieronder zal ik de stappen wat uitgebreider uitleggen

Stap 1 Neem een dobbelsteen van het Rif
Kies een van de dobbelstenen die nog op het rif liggen. Plaats deze dobbelsteen vervolgens in jouw mand zonder de waarde te veranderen.

Stap 2 Verplaats een Duiker en verzamel beloningen
Kies een duiker en leg deze op het veld wat overeenkomt met het getal van de dobbelsteen.

Je mag een duiker nooit verplaatsen van een veld in een wrak naar een ander veld in hetzelfde wrak of op het strand van het ene veld naar het andere veld op het strand verplaatsen. Ligt er al een duiker van jouw kleur in een wrak, dan mag je deze daar ook niet naar toe verplaatsen. Dit mag weer wel op het straks!

Ga je naar het strand, zet je duiker dan op een van de velden en plaats de schelpen in je mand. Staat er al een duiker, dan gaat deze terug naar de eigenaar (dit kan ook jouw duiker zijn).

Ga je naar een wrak, verplaats je duiker dan naar een veld in het wrak en verzamel de schat uit het wrak. Maar let op, zodra er ook andere duikers staan op de velden waar jij naar toe gaat, dan ontvangen deze ook een schat!

Wanneer je een schat verzamelt dan mag je de voorkant bekijken maar vervolgens plaats je de schat in een van de drie displays op je speelbord of in je persoonlijke kluis. Plaats je deze in een display dan leg je hem op het meest linkse vrije veld. Zodra de schatten overeenkomen met de tentoonstellingskaarten dan kan je deze kaart claimen en ontvang je de munten.

Leg je een schat in een kluis, dan moet je deze altijd op de laagste vrije plaats in een kolom neerleggen. Je verdient munten zodra een bepaalde rij allemaal schatten van hetzelfde type liggen. Je ontvang daarnaast ook munten voor het aantal unieke schatten.

Stap 3 Claim 1 of 2 tentoonstellingen (optionele actie)
Zodra je in je display een overeenstemming hebt met een van de openliggende tentoonstellingskaarten, dan kan je deze kaart direct claimen. Enkel het type schat is van belang om te zien of de schatten overeenkomen. De illustraties hoeven niet overeen te komen en ze hoeven niet in dezelfde volgorde te liggen.

Volg deze stappen om een kaart te claimen;
Kondig het aan; als eerste kondig je aan dat je een tentoonstellingskaart wilt claimen
Versieringen; Op sommige kaarten staan schelpen, is dat het geval dan kan je deze inzetten om een bonus te krijgen. Bij een zeeschelp krijg je 2 extra munten, bij een sint-jakobsschelp plaats je deze schelp terug op het strand en neem je een willekeurige schat van een wrak naar keuze en leg deze direct in je kluis of display.
Exacte volgorde; staan jouw schatten in dezelfde volgorde, dan krijg je een speciale bonus die vermeld staan onderop de kaart.
Afleggen en verzamelen; Leg de schatten af uit je display neem een nieuwe tentoonstellingskaart en leg deze naast je speelbord.
Nog een tentoonstelling;
Wil je nog een kaart claimen, volg dan dezelfde stappen als hierboven.
Nieuwe tentoonstelling;
Heb je alle tentoonstellingskaarten geclaimd, neem dan nieuwe kaarten en leg deze naast je bord.

Stap 4 Koop 1 aquariumstuk (optionele actie)

Heb je voldoende schelpen om een aquariumstuk te kopen die op de markt ligt, dan mag je deze kopen door het afleggen van schelpen. Pak hierna de tegel en leg deze naast je neer. Per spel mag je aan verschillende aquariums bouwen en werken maar per beurt mag je maar 1 tegel kopen.

Koop je een onderstuk dan begin je een nieuw aquarium, een midden of bovenstuk plaats je op een ander stuk van het aquarium. Per onderstuk of middenstuk wordt er aangegeven hoeveel punten deze aan het eind van het spel waard zijn, bij bovenstukken staat er vermeld hoeveel munten deze oplevert volgens een bepaalde som (zie roze bubbel op de kaart).

Hierna is de volgende speler aan de beurt, tot een van de spelers een bepaald aantal tentoonstellingskaarten geclaimd heeft. Daarna gaan we de punten tellen.

Het spel eindigt

Het spel eindigt zodra een speler een bepaald aantal tentoonstellingskaarten geclaimd heeft, dit verschilt per aantal spelers.

Bij 2 spelers moet een speler 6 tentoonstellingskaarten geclaimd hebben;
Bij 3 spelers moet een speler 5 tentoonstellingskaarten geclaimd hebben;
Bij 4 en 5 spelers moet een speler 4 tentoonstellingskaarten geclaimd hebben;

Zodra een speler dit aantal tentoonstellingskaarten geclaimd heeft, wordt de ronde afgespeeld zodat elke speler hetzelfde aantal beurten gehad heeft.

Hierna gaan we de punten tellen.

    • Je ontvangt munten voor tentoonstellingskaarten,

    • Je ontvangt munten verdienen met je kluis, zowel voor elke unieke schat welke 1 munt waard is en munten elke rij met 3 schatten van hetzelfde type in je kluis (tel deze munten per rij bij elkaar op).

    • Je ontvangt munten met het bouwen van je Aquaria.

De speler met de meeste munten is de winnaar, bij een gelijke stand wordt er gekeken het het aantal resteren schatten in je displays en daarna naar het aantal schelpen die nog in je mand liggen.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.63/ 5
Her-speelbaarheid: 8
My rating: 7 out of 10 dices

Het spel bevat erg mooie kleurrijke spelonderdelen. De Meeple-duikers zien er echt geweldig uit! Het leuke is de plaatsing van de duikers, je zult hier goed over na moeten denken waar je deze tijdens het spel neerzet. Maar ook het gebruik van de spellendoos is weer super, daar de doos al goed vol zit met spelmateriaal scheelt het enorm dat je niet nog een 2e speelbord nodig hebt.

De spelregels zijn eenvoudig en je kunt het spel vrij gemakkelijk opzetten, en daarmee is dit een spel die zowel de beginnende als ervaren spelers leuk zullen vinden. De aquarium onderdelen en schatten zien er leuk uit en laten je opgaan in het spel. De duur van het spel is prima, het spel duurt niet te lang en toch heb je voldoende tijd om je acties te kunnen doen, het spel biedt daarnaast een variatie aan scoringsmogelijkheden.

Het thema is leuk uitgewerkt, je gaat duiken in het water en opzoek naar schatten maar ook aan het strand. Dit is echt weer een aanrader in de categorie familiespellen, ben je opzoek naar een leuk spel met voldoende spelersinteractie dan kan ik Wreck Raiders zeker aanraden.

Mijn dank gaat uit naar Happy Meeple Games en de mogelijkheid om Wreck Raiders te reviewen en hier een stukje over te schrijven

Dit vind je misschien ook leuk...