Familie spellen

Catan Uitbreiding Zeevaarders

Samenvatting

Een spel voor 3 tot 4 spelers
Speelduur is ongeveer 75 minuten
Uitgever is 999 Games

Introductie

Zeevaarders is een uitbreiding voor het basisspel Catan. Tijdens deze nieuwe ontdekkingsreis zal wederom gebruik gemaakt worden van wat de diverse landtegels aan grondstoffen genereren. Maar dit wordt spannender door de woeste zeevaarders die deze uitbreiding toevoegt. Trotseer de zee en ontdek nieuwe eilanden. Combineer je schepen, wegen, dorpen en steden waarmee je de benodigde VP kan behalen?

Zijn de eerste 4 scenario’s te eenvoudig, ga dan met de scenario’s 5 tot en met 8 de zee trotseren. In scenario 9 is het mogelijk je eigen ideeën toe te voegen. Laten we maar snel de wind in de zeilen krijgen en de uitbreiding is doorlopen.

Begin met het kader waar de tegels in geplaatst kunnen worden.
De verschillende landtegels en zeetegels dienen geplaatst te worden volgens het scenario dat is gekozen. De tegels zijn een combinatie van tegels uit het basisspel en deze uitbreiding.
Plaats tevens de havenfiches zoals bij elk scenario is weergegeven.

Op alle landtegels worden fiches geplaatst. Deze fiches bevatten cijfers die overeenkomen met alle totale waardes die tijdens je beurt gegooid kunnen worden met de 2 dobbelstenen.

Plaats naast het eiland de grondstofkaarten en ontwikkelingskaarten.

Nu is het scenario gereed om de kolonisten te ontvangen.

Laten we gaan spelen

In totaal zijn er 9 scenario’s:
1: Op maar de kusten
2: De vier eilanden
3: Oceanië
4: Door de woestijn
5: De vergeten stam
6: Kleding voor Catan
7: De pirateneilanden
8: De wonderen van Catan
9: De nieuwe wereld

Elk scenario heeft aanvullende spelregels, waar hier de standaard spelregels volgens.

Alle spelers kiezen een kleur en starten op zoals is aangegeven, maar over het algemeen met 2 dorpen en 2 schepen of wegen.

Deze worden per set bestaande uit 1 dorp en ship of weg, geplaatst met de klok mee door iedere speler en daarna tegen de klok in de tweede set.
Uiteraard kan er per scenario een verschil zijn in deze plaatsen.

Zoals in het basisspel zal de eerste speler de dobbelstenen pakken en starten met rollen.

De totale waarde van de worp, zal overeen komen met de waarde die is afgebeeld op een fiche. Sommige waardes staan op meerder fiches, hierdoor worden alle fiches met dezelfde waarde geactiveerd.
Het landschap waar het fiche zich bevind, zal het type grondstof bepalen en produceren.

Er zijn in totaal 7 landschappen die de volgende grondstoffen produceren:

Bos produceert Hout
Heuvel produceert Baksteen
Weide produceert Wol
Akker produceert Graan
Berg produceert Erts
Rivier produceert Goud
Op de zee zijn zeerovers en de woestijn starten de struikrovers.

Staat jou dorp of stad aan een landschap dat produceert, pak je van de algemene bank, de desbetreffende grondstof. Wat maakt het nu uit of je een dorp of stad hebt, dat bepaald de hoeveelheid grondstoffen die je produceert.
Stad produceert 1 grondstof en een dorp 2 grondstoffen.

Wanneer een kolonist om een landschap twee dorpen bouwt, zal er 2 maal een grondstof geproduceerd worden.

Met deze productie aan grondstoffen kan je wegen plaatsen, dorpen en steden bouwen.

Let wel dat tussen een dorp en/of stad ongeacht welke kolonist dan ook, er altijd rekening gehouden dient te worden met de afstandsregel.

In deze uitbreiding zijn er ook catanfiches in het spel aanwezig, wat per scenario een ander doel kan hebben.

De grondstoffen kunnen ook worden ingezet om ontwikkelingskaarten te bemachtigen.

Er zijn 3 soorten ontwikkelingskaarten:
-Ridderkaarten
-Vooruitgangskaarten
-Gebouwenkaarten

Ridderkaarten, deze kan je gebruiken om de zeerovers of struikrovers te verzetten. Dan kan de ridderkaart open op tafel. Bij behalen van 3 open ridderkaarten, heb je recht op de Grootste riddermacht tegel die aan het eind van het spel 2 VP op gaat leveren. Maar let op, wanneer een mede kolonist meer ridderkaarten open speelt, zal de Grootste riddermacht tegel direct naar deze speler gaan.

Vooruitgangskaarten, wanneer je deze speelt, voer de kolonist uit wat er staat vermeld. Daarna wordt de gespeelde kaart afgelegd en is geen onderdeel meer van het spel.

Gebouwenkaarten, deze zijn VP waard aan het einde van het spel. Deze hou je tijdens het spel verborgen, waardoor de winst je ongezien tegemoet kan komen.

Wat doen nou die zeerovers en struikrovers?
Zoals eerder aangegeven, beginnen deze op zee en de struikrovers op het woestijnlandschap. Naast de ridderkaart te spellen, zal een kolonist de zeerovers of struikrovers verzetten wanneer er 7 wordt gedobbeld. Dan kan de speler kiezen wie te verzetten van deze 2 boefjes.
Zolang de zeerovers op een zeetegel staan, mogen hier geen schepen aan geplaatst worden. Waar de struikrovers staan, zal geen productie plaatsvinden. Daarnaast kan deze kolonist die de plaatsing heeft uitgevoerd, een grondstofkaart pakken van een medespeler die aan dit landschap grenst. Nadeel, iedereen zal de helft van zijn grondstofkaarten moeten afleggen.

Het spel wordt direct beëindigd, wanneer een kolonist in zijn beurt de VP behaald welke in het scenario zijn aangegeven en de winst zal opeisen.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.3/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 7 van de 10 dobbelstenen

Catan uitbreiding Zeevaarders is geeft de aanvulling op Catan, waar het eigenlijk voor bedoeld is. Varen, ontdekken en bouwen is wat een kolonist hoort te doen. Door de standaard inleg die er tegenwoordig bij zit, is ook deze uitvoering zo klaargezet. Interactie met elkander kan zonder veel interrupties, maar dat is erg aan de spelers zelf. De spelregels zijn duidelijk maar maken het lezen wel wat minder prettig, waarbij je tegenwoordig mooiere en fijner te lezen spelregels hebt, is dat hier nog niet veranderd. Per scenario staat precies aangegeven hoe je het spel moet opzetten en daarna toch snel kunt gaan spelen. Dit is een uitbreiding welke niet veel uitleg nodig heeft.

Echt mooi dat de schepen, net zoals de dorpen, steden, schepen en wegen, uit kunststof zijn gemaakt. Jammer is dan wel dat de Catanfiches van dun karton zijn, dat kan tegenwoordig toch wel iets dikker. Het artwork is tof, je hebt nu op een aantal tegels ook kleine mensen afgebeeld staan.

Deze uitbreiding verdient naast Catan, ook een plek in je spellenkast. Het geeft de momenten dat je dit familiespel om tafel plaatst, nog meer speelplezier.

Onze dank gaat uit naar 999 games die deze review mogelijk hebben gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk...