Familie spellen

Catan

Samenvatting

Een spel voor 3 tot 4 spelers
Speelduur is ongeveer 75 minuten
Uitgever is 999 Games

Introductie

Catan, een spel welke al meer dan 25 jaar wordt uitgegeven in Nederland door 999 Games. Catan heeft al meer dan 20 uitbreidingen en is nog steeds erg populair. Heb jij Catan al eens gespeeld?

Het eiland Catan, ligt er om ontdekt te gaan worden. Tijdens deze ontdekkingsreis zal je gebruik maken van wat de diverse landtegels die grondstoffen genereren. Uiteraard is dit niet voor niks en kan je met deze grondstoffen gaan bouwen, wegen aanleggen of de grootste riddermacht van Catan opzetten.

Gaat dat jou lukken en ben je de kolonist die Catan eigen gaat maken?

Plaats het eiland kader, wat de oneindigheid aan zee scheidt met het eiland Catan.
Hierin plaats je de verschillende landtegels die alle hun eigen grondstof produceren.
Plaatsing van de landtegels kan volgens de voorgestelde startopstelling of wanneer je al wat meer doorgewinterde Catan kolonist bent, willekeurig plaatsen.

Op alle landtegels worden fiches geplaatst. Deze fiches bevatten cijfers die overeenkomen met alle totale waardes die tijdens je beurt gegooid kunnen worden met de 2 dobbelstenen.

Plaats naast het eiland de grondstofkaarten en ontwikkelingskaarten.

Nu is het eiland gereed om de kolonisten te ontvangen.

Let’s play

Alles spelers kiezen een kleur en starten op het eiland met 2 dorpen en 2 straten.

Deze worden per set bestaande uit 1 dorp en weg, geplaatst met de klok mee door iedere speler en daarna tegen de klok in de tweede set.
Uiteraard voor de beginnende kolonist, kan je deze plaatsen volgens het opgeven startvoorbeeld plaatsen.

Nu is het tijd, dat de eerste speler de dobbelstenen pakt en ze laat rollen.

De totale waarde van de worp, zal overeen komen met de waarde die is afgebeeld op een fiche. Sommige waardes staan op meerder fiches, hierdoor worden alle fiches met dezelfde waarde geactiveerd.
Het landschap waar het fiche zich bevind, zal het type grondstof bepalen en produceren.

Er zijn in totaal 6 landschappen die de volgende grondstoffen produceren:
Bos produceert Hout
Heuvel produceert Baksteen
Weide produceert Wol
Akker produceert Graan
Berg produceert Erts
Woestijn produceert helemaal niks, maar hier starten wel de struikrovers…

Staat jou dorp of stad aan een landschap dat produceert, pak je van de algemene bank, de desbetreffende grondstof. Wat maakt het nu uit of je een dorp of stad hebt, dat bepaald de hoeveelheid grondstoffen die je produceert.

Stad produceert 1 grondstof en een dorp 2 grondstoffen.

Wanneer een kolonist om een landschap twee dorpen bouwt, zal er 2 maal een grondstof geproduceerd worden.

Met deze productie aan grondstoffen kan je wegen plaatsen, dorpen en steden bouwen.

Let wel dat tussen een dorp en/of stad ongeacht welke kolonist dan ook, er altijd rekening gehouden dient te worden met de afstandsregel.

De grondstoffen kunnen ook worden ingezet om ontwikkelingskaarten te bemachtigen.

Er zijn 3 soorten ontwikkelingskaarten:
-Ridderkaarten
-Vooruitgangskaarten
-Gebouwenkaarten

Ridderkaarten, deze kan je gebruiken om de struikrovers te verzetten. Dan kan de ridderkaart open op tafel. Bij behalen van 3 open ridderkaarten, heb je recht op de Grootste riddermacht tegel die aan het eind van het spel 2 VP op gaat leveren. Maar let op, wanneer een mede kolonist meer ridderkaarten open speelt, zal de Grootste riddermacht tegel direct naar deze speler gaan.

Vooruitgangskaarten, wanneer je deze speelt, voer de kolonist uit wat er staat vermeld. Daarna wordt de gespeelde kaart afgelegd en is geen onderdeel meer van het spel.

Gebouwenkaarten, deze zijn VP waard aan het einde van het spel. Deze hou je tijdens het spel verborgen, waardoor de winst je ongezien tegemoet kan komen.

Wat doen nou die struikrovers?
Zoals eerder aangegeven, beginnen deze het woestijnlandschap. Naast de ridderkaart te spellen, zal een kolonist de struikrovers verzetten wanneer er 7 wordt gedobbeld.
Het leuke aan de struikrovers is dat de kolonist die hem verplaatst, de struikrovers op een fiche zet naar keuze. Hier zal zolang deze struikrovers er staan, geen productie plaatsvinden. Daarnaast kan deze kolonist ook een grondstofkaart pakken van een medespeler die aan deze landschap grenst. Nadeel, iedereen zal de helft van zijn grondstofkaarten moeten afleggen.

Het spel wordt direct beëindigd, wanneer een kolonist in zijn beurt 10e VP behaald en de winst opeist.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.3/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 7 van de 10 dobbelstenen

Catan is echt een heel leuk spel om met je gezin te spelen. Laagdrempelig en eenvoudig, waardoor iedereen zo in het spel zit. Door de standaard inleg die er tegenwoordig bij zit, is Catan zo klaargezet. Interactie met elkander kan zonder veel interrupties, maar dat is erg aan de spelers zelf.

Fijn dat er tegenwoordig ook meer mogelijk is en hierdoor de onderdelen zoals de dorpen, steden en wegen, uit kunststof zijn gemaakt. Wanneer je dit vergelijkt met de houten onderdelen die er bij de eerder versies zijn meegeleverd, maakt dit het spelen met jonge kinderen erg levendig.

Blijft wel knagen, waarom je met minimaal 3 spelers dit prachtige concept kan spelen. Misschien is een uitbreiding, waar je Catan met één en twee spelers kan spelen, toch zo gek nog niet?
Daarnaast is het gooien van een 7 leuk voor één keer, maar drie keer in een beurt, wens je de struikrovers toch wel een mooi plek in de woestijn toe 😉.

Eindconclusie is, dat Catan een plek in je spellenkast verdient. Er is altijd wel een moment dat je dit familiespel om tafel plaatst, dan een avond vol plezier beleefd.

Onze dank gaat uit naar 999 games die deze review mogelijk hebben gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk...