Familie spellen

Harmonies

Samenvatting

Een spel voor 1 – 4 players
Speelduur is 30 tot 45 minuten
Uitgever is Libellud & Asmodee

Introductie

In Harmonies ga je landschappen en leefgebieden voor de dieren door het plaatsen van gekleurde stenen. Om zoveel mogelijk punten te verzamelen zal je de leefgebieden zorgvuldig moeten plaatsen in je landschappen zodat er zoveel mogelijk dieren kunnen intrekken.

Harmonies wordt gespeeld tot één speler 2 of minder vakjes heeft of zodra het centrale bord niet meer gevuld kan worden uit het zakje. De ronde eindigt zodra alle spelers hetzelfde aantal beurten gehad heeft.

Tijdens je beurt heb je één verplichte actie en mag je optioneel tot twee andere acties uitvoeren.
De verplichte actie is het pakken en plaatsen van 3 stenen van het centrale speelbord vanuit 1 vakje.

De optionele acties zijn;
– 1 dierenkaart pakken
– 1 dierenblokje plaatsen

Hierna pak je 3 stenen uit het zakje en plaats je deze op het speelbord.

Laten we wat dieper op de stappen ingaan, al zijn het niet hele moeilijke stappen.

Pak en plaatsen van de stenen
Deze actie voer je 1 keer uit in jouw beurt en pak 3 stenen van een van de vakken van het centrale speelbord. Plaats deze stenen vervolgens op je speelbord, je mag zelf weten waar je deze plaatst maar je moet hierbij wel de regel volgen;
– een steen mag altijd op een leeg vakje of op één of twee eerdere stenen, je mag deze niet onder een eerder gelegde steen plaatsen
– een steen mag je niet op een dierenblokje plaatsen

Pak 1 dierenkaart
Kies 1 dierenkaart uit één van de 5 openliggende kaarten en plaats deze boven je spelersbord, let op; je mag maximaal 4 kaarten hebben liggen die nog niet voltooid zijn. Pak hierna dierenblokjes en plaats deze op de lege vakjes op de dierenkaart.

Plaats 1 dierenblokje
Zodra je het patroon op één van jouw dierenkaarten nagemaakt hebt op je spelersbord mag je een blokje plaatsen zoals afgebeeld staat op de kaart. Je mag deze in elke richting oriënteren maar verder moet alles wel overeenkomen zoals afgebeeld staat. De hoogte van bomen en bergen moet ook overeenkomen zoals op de kaart staat. Per steen mag er maar 1 blokje liggen, ligt er al een blokje dan mag je deze niet plaatsen op deze steen.

Zodra de kaart geen dierenblokjes meer heeft, plaats je deze kaart naast je spelersbord. Deze kaart is nu vervuld.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.03/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 8 van de 10 dobbelstenen

Harmonies is een leuk spel welke je snel opzet met simpele regels en leuke artwork is dit het perfecte familiespel.

Wat opvalt is dat het spel in een kleiner doosje zit dan gebruikelijk maar dat is juist prima want er zit namelijk niet al teveel speelmateriaal in de doos, een grote doos zou daarmee dus alleen maar lucht bevatten.

Harmonies is een snel spel waarin de acties kort en overzichtelijk zijn. Je pakt 3 stenen van het centrale bord en deze plaats je direct op je eigen speelbord, je kijkt of je voldoet aan een vereiste op een van je kaarten en daarna mag je nog een kaart pakken. Harmonies heeft meer dan voldoende herspeelbaarheid door de flinke stapel kaarten, dubbelzijdig speelbord en de extra kaarten voor meer uitdaging.

Je zult in Harmonies vooruit moeten kijken en goed plannen om zoveel mogelijk punten te scoren.

Solo is dit ook een erg leuk spel, de acties zijn ook hierin snel en je wilt proberen om zulke hoog mogelijke aantal punten behalen. Er wordt gewerkt aan een onofficiële solo variant door de maker van de solo variant van Forest Shuffle, we zijn heel benieuwd naar deze variant.

Ben je fan van spellen zoals Azul en Cascadia dan is Harmonies een spel welke je ook erg leuk zult gaan vinden.

Dank aan Asmodee voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...