Familie spellen

Droomhuis (NL Review)

Samenvatting:

Een spel voor 2 tot 4 spelers

Speeltijd is ongeveer 30 minuten

Designer: Klemens Kalicki

Artist: Bartłomiej Kordowski

Uitgever: Rebel Games & White Goblin Games

Wat zit er in de doos?

1 speelbord

1 startspelershuis

4 huisborden

1 scoreblok

10 inrichtingstegels

4 overzichtskaarten

60 kamerkaarten

48 verbouwingskaarten

Links zie je een voorbeeld van hoe je je huis kan inrichten en de kaarten kan neerleggen. In dit voorbeeld, probeer ik ruimte te houden voor een kamerkaart zodat ik hopelijk 9 punten kan scoren. In de kelder zie je dat er nog ruimte is voor een andere garage kaart, lukt het niet om hier nog een garage kaart naast te krijgen maar bijv. een andere kelderkaart dan kan het zijn dat ik voor deze kaart 0 punten krijg en bijv. 1 punt voor een andere kelderkaart.

In dit voorbeeld score je al 9 punten voor de 3 kamerkaarten naast elkaar. Lukt

het je om ook nog 1 of 2 inrichtingskaarten te pakken voor de woonkamer, dan

ontvang je aan het eind van het spel extra punten. Je kan 3 extra punten krijgen voor de piano

en 2 voor de schilderijen. Let wel op, je mag maar 1 inrichtingskaart per kamer gebruiken!

Met deze combinatie, er zitten verschillende kaarten in het spel, kan je ook extra punten scoren.
In dit voorbeeld, ontvang je 1 punt voor de keuken maar gecombineerd met de voorraadkast nog

3 extra punten. Lukt het je om nog een keuken erbij te plaatsen dan ontvang je zelfs 9 punten! 

Let’s get it to the table

Leg het speelbord in het midden van de tafel, zodat iedereen erbij kan. Geef elke speler een huisbord en een overzichtskaart. 

Schudt daarna de kamerkaarten en de verbouwingskaarten en leg deze op de daarvoor bestemde plek op het speelbord. De jongste speler krijgt vervolgens de startspeler token (het huis) en die mag ook beginnen.

Het spel duurt 12 ronden, elke speler kiest tijdens zijn beurt een kamerkaart en een verbouwingskaart. Indien de speler de meest linker kamerkaart kiest, dan krijgt deze speler ook het startspelershuis en mag hij of zij de volgende ronde beginnen. De ronde eindigt zodra alle spelers 2 kaarten of 1 kaart en het startspelerhuis hebben gekozen. Vervolgens worden alle resterende kaarten op de aflegstapel gelegd en worden er weer nieuwe kaarten open neergelegd.

Zodra je een kamerkaart kiest, leg je deze gelijk neer in het huis. Let op, bij het plaatsen van een kamerkaart mag er geen leeg veld onder een kamer zijn. Dus je mag alleen op een andere kamer op iets bouwen, bij uiteraard de 1e verdieping geldt dit niet (behalve bij de linker 3 lege kamers op de begane grond. Je mag geen normale kamerkaarten (zoals een keuken, badkamer, slaapkamer etc.) neerleggen in de kelder. Daarvoor heb je speciale kelderkaarten (zoals een garage), deze zijn herkenbaar aan de kleur groen, maar staan de naam en de punten bovenaan in tegenstelling tot de andere kaarten waar deze aan de onderkant staan.

Een verbouwingskaart kan een kaart zijn voor je huis, bijvoorbeeld een dak, maar ook inrichtingskaarten of gereedschap/ klusserskaarten: 

– Dakkaarten mag je na het neerleggen op je huisbord niet meer bekijken tot het eind van het spel. Sommige dakkaarten hebben een raam, deze scoren sowieso 1 extra punt! 

– Inrichtingskaarten zijn kaarten waarbij je een token kan ontvangen waarmee je extra punten kan scoren. De betreffende tegel zal je in een kamerkaart neer moeten leggen maar dit kan alleen als je de betreffende kamerkaart al hebt liggen. Is dit niet het geval dan kan je hier geen punten voor ontvangen, het later neerleggen is niet toegestaan.

– Gereedschapskaarten zijn kaarten die je open naast je bord neerlegt, op de kaart staat wanneer je deze kunt gebruiken.

– Klusserskaarten zijn kaarten welke je ook open neerlegt naast je bord en welke extra punten kunnen opleveren aan het einde van het spel. Maar lees goed wanneer je deze kunt gebruiken!

Op de kaarten staan punten vermeld, bij sommige kaarten staan er zelfs meerderen, die punten kan je scoren zodra je er nog eenzelfde kamer-type of misschien wel 3 naast elkaar weet te leggen. 

Dit zijn de verschillende daken, van elke kleur zitten er 7 in het spel. Lukt het je om 4 daken bij elkaar te krijgen? Dan  ontvang je 3 punten, zijn ze alle 4 van dezelfde kleur dan ontvang je nog eens 5 extra punten. Heb je ook een dak met een raam? Dan krijg je er totaal 9 punten voor.
Nou kan het best zijn dat je denkt dat het verzamelen van dakkaarten makkelijk is maar niets is minder waar, na het kiezen van een dakkaart leg je deze omgedraaid op je speelbord. Hierdoor moet je dus goed onthouden welke kleur je hebt maar ook kan het zijn dat je ook net voor een andere kaart wilt of moet gaan als jouw dakkaart op het bord komt.

Een paar voorbeelden van klusserskaarten en gereedschapskaarten.
Deze kunnen je tijdens of net voordat de puntentelling begint, nog extra acties opleveren. 
Hierdoor kan je eventueel nog extra punten verdienen, extra leuk om deze 

dus in de gaten te houden en daar waar mogelijk  te kiezen voor dit soort kaarten.

Einde van het spel

Het spel eindigt na 12 rondes. Na die rondes gaan we beginnen met het tellen van de punten. Doordat je op verschillende manieren punten kan verdienen, is het echt aan te raden om gebruik te maken van het scoreblok!


We beginnen met het tellen van de punten van de verschillende kamers, je kan extra punten verdienen door kamers met elkaar te verbinden. Maar ook door kamers in te richten of te koppelen aan elkaar zoals een garage, woonkamer of keuken. Ook kan je punten scoren door dakkaarten te verzamelen. Heb je bijv. 4 dezelfde kleur dakkaarten dan krijg je 8 punten, zit er dan nog 1 tussen met een dakraam dan krijg je zelfs 9 punten! Verder kan je nog extra punten scoren door een badkamer te bouwen op beide verdiepingen en/ of als je in het huis een badkamer, keuken en slaapkamer hebt.

De speler met de meeste punten is de beste architect van de avond!

Mocht het een gelijkspel zijn, dan hebben ze daar echt een leuke regel voor bedacht, want in sommige kamers zijn kinderen verstopt. Dus als het gelijk spel is, dan telt elke speler het aantal kinderen in het huis, maar let goed op! van sommige kinderen zie je alleen een hand of een hoofd tussen de kussens in. Mocht het daarna nog steeds een gelijkspel zijn, dan delen ze de overwinning en zijn er 2 top architecten!

Naast de garagekaarten, zijn er ook nog andere kelderkaarten zoals opslagruimte of een wijnkelder. Zoals

je ziet, staan hier de punten en de naam van de kaart bovenaan! Hierdoor zijn deze kaarten goed herkenbaar.

Stel dat je geen garagekaart meer kunt kiezen omdat je boven de garage verder wilt gaan bouwen,
dan kan je ervoor kiezen 
om een kamerkaart om te draaien en neer te leggen op een lege kamer.

Helaas ontvang je hiervoor geen punten maar je kan daardoor wel verder met bouwen.

Conclusie en score:

Moeilijkheid: 1/5
Herspeelbaarheid: een 7, het is een heel leuk spel en zeker ook heel goed herspeelbaar. Maar ik zou toch graag nog iets willen zien waardoor het spel iets verandert e
Mijn score: 🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲

Heb je altijd al eens gedroomd van het bouwen van je droomhuis? Misschien heb je het nooit aangedurfd of ben je nog flink aan het sparen voor je ultieme droomhuis. In dit spel is het mogelijk om elke keer jouw droomhuis opnieuw te bouwen. Wil je 2 badkamers, voor de kinderen een eigen speelkamer of misschien wel een eigen bibliotheek? In Droomhuis is alles mogelijk! 

Droomhuis is een erg leuk spel! Het spel is erg makkelijk uit te leggen en binnen enkele minuten staat het spel klaar op tafel om te beginnen. Het leuke aan het spel vind ik dat je alle kaarten op tafel krijgt en daar de leukste of de meest geschikte kaarten uit kan kiezen die je nodig hebt om je droomhuis te bouwen. Je wilt echt zoveel mogelijk punten scoren door bijvoorbeeld kamer te combineren om extra punten te verzamelen of juist te gaan voor de inrichtingskaarten. Je moet wel goed opletten met welke kamers je naast elkaar wilt leggen en ja je kan elkaar ook een beetje dwars zitten, want je mag geen kaarten verplaatsen of vervangen (alleen met een enkele klusserskaart is dit mogelijk). Ook voor de kelder moet je erg goed opletten, ga je voor 2 losse kelderkaarten of ga je voor de combinatie ervan? Met 2 spelers wordt het hebben van de startspeler token echt een must, want die speler mag namelijk 1 kamerkaart en 1 verbouwingskaart van het bord afhalen, als deze speler het goed doet dan kan deze actie er weleens voor zorgen dat de kaarten welke jij nodig hebt van het bord verdwijnen en niet meer terugkomen. Het spel komt bij ons erg snel op tafel als we zin hebben in een snel en luchtig spel.

Wat vond ik erg leuk?

– De spelregels worden erg goed uitgelegd, meer dan voldoende voorbeelden en daardoor leg je het spel zo op tafel;
– Leuke graphics, je hebt echt het idee dat je een huis aan het bouwen bent, waar je in eerste instantie alleen maar de kamers ziet, zijn op sommige plekken ook kinderen verstopt en die kunnen bij een gelijkspel de overwinning opleveren;
– De inleg is erg leuk en goed gedaan in de vorm van het huis en alles past uitstekend in de doos. Zelfs als je fan bent van het sleeven van je kaarten (zoals ik) dan passen ze ook nog steeds erg goed!

Wat kan er beter?
Eigenlijk kan ik geen punten vinden welke het spel nog beter kunnen maken, het spel zit gewoon goed in elkaar. Het niet een heel moeilijk spel maar grafisch en speeltechnisch zit het goed in elkaar. Er is een uitbreiding en die staat zeker op mijn lijst om eens te spelen. Verder is het echt een aanrader voor de beginnende speler of voor families tijdens de aankomende feestdagen! Ik denk dat ervaren spelers het spel misschien wel te makkelijk zullen vinden, maar doordat het zo leuk is ontworpen en vormgegeven, denk ik dat ook voor die spelers een leuk spel is om tussendoor te spelen.

Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games voor het feit dat ik Droomhuis mocht reviewen.

Dit vind je misschien ook leuk...