Familie spellen

Redwood

Samenvatting

Geschikt voor 1 tot 4 spelers
Speeltijd 45 tot 60 minuten
Uitgever is Sit Down! Games

Introductie

In dit spel mag jij je fotografische skills laten zien door magnifieke panorama’s te maken met je fototoestel. Met een grote diversiteit aan fauna en flora tot je beschikking heb je de kans om deze toe te voegen aan je foto’s. Lukt het jou om de meeste harmoniepunten te verzamelen?

Redwood is ontworpen door de Franse spelauteur Christophe Raimbault, o.a. bekend door Colt Expresss. Met Colt Express won hij in 2016 de felbegeerde Spiel des Jahres.

Laten we gaan spelen

Redwood wordt gespeeld over 5 ronden, na deze ronde vindt er een slotwaardering plaats. Elke speler heeft tijdens een ronde 1 beurt en daarna is de volgende speler aan zet. Na de eerste ronde, wordt aan het begin van elke ronde de zon met de klok mee verplaatst naar de volgende stapel met panorama foto’s.

Tijdens je beurt moet je de volgende 3 acties in volgorde uitvoeren
Actie 1; Kies je sjablonen
Actie 2; Beweeg je fotograaf
Actie 3; Neem een foto

Hieronder zal ik de acties kort uitleggen;
Actie 1 kiezen van een sjabloon: Kies zowel een beweegsjabloon als een fotosjabloon en leg deze voor je neer, heb je van beide al een voor je liggen dan leg je die hierna terug in de voorraad. Wil je bij een andere speler de sjablonen weghalen, dan ontvangt deze speler 1 harmoniefiche (1 punt) uit de algemene voorraad per sjabloon!

Wat belangrijk bij deze actie is, is dat als je een ander sjabloon aanraakt dan moet je dit sjabloon ook kiezen! Redwood is een spel waarin je vaardigheden moet gebruiken om te kunnen schatten wat je nodig hebt om een bepaalde foto te maken.

Actie 2 bewegen van een sjabloon: Om te bewegen voer je de volgende stappen uit, bevestig het beweegsjabloon en het fotosjabloon aan beide fotograaf miniaturen. Als eerste ga je met de fotograaf die op het bord staat, kijken in welke richting je wilt bewegen, zodra je de plek gekozen hebt waar jij je fotograaf wilt plaatsen dan zorg je dat het uiteinde geen dier of een andere fotograaf raakt.

Hierna plaats je de tweede fotograaf op het uiteinde van het beweegsjabloon. Hierna neem je direct de eerste fotograaf en het beweegsjabloon van het bord en beide leg je in je persoonlijke voorraad.

Actie 3 neem een foto: Om een foto te nemen doorloop je de volgende 6 stappen
stap 1 kies je oriëntatie: roteer je fotosjabloon zodat je alle objecten (dieren, planten of bomen) in beeld hebt, en dus bedekt zijn, die je op je foto wilt hebben.

stap 2 bepaal de achtergrond: Kijk welke achtergrond je krijgt zodra je de foto neemt, mocht je dit niet goed kunnen zijn dan kan je het touwtje gebruiken. Ligt de zon op de betreffende panorama stapel, dan ontvang je ook een zon-token.

stap 3 plaats de panoramakaart: Plaats de panoramakaart in je persoonlijke voorraad, de eerste kaart maakt niet uit waar je deze plaatst. De volgende kaarten worden links of rechts neergelegd van deze kaart, een kaart kan hierna niet meer verplaatst worden.

stap 4 grijp het moment: Neem de tokens van alle objecten die je op foto hebt staan, maar je mag alleen de iconen afdekken die op je panoramakaart staan. Zijn er meer objecten dan iconen dan mag je kiezen welke je wilt plaatsen. De rest gaat terug in de voorraad.

stap 5 controleer de doelkaarten: Controleer nu de doelkaarten die openliggen en scoor eventueel punten, deze harmoniepunten leg je in je persoonlijke voorraad.

stap 6 beweeg de dieren: Hierna worden de dieren die op de foto staan verplaatst naar een andere plek (bioom) op het speelbord. Elk dier heeft twee favoriete biomen en wordt nu verplaatst.

Leg hierna ook het fotosjabloon in je persoonlijke voorraad naast het beweegsjabloon. Hierna is de volgende speler aan de beurt en die voert de bovenstaande acties ook uit. Zodra alle spelers zijn geweest gaan we naar de volgende ronde.

Verplaats de zontoken naar de volgende panoramakaart en draai de volgende doelkaart open en alle spelers mogen nu weer een actie uitvoeren.

Solo

In solo mode wordt het spel opgezet als met de andere spelers.

Alleen wordt er in de voorbereiding van het opzetten eerst gekeken met welk scenario er gespeeld gaat worden. Daarmee komen er specifieke doelscenario’s op tefal. Maar ook wordt er bepaald waar jij je fotograaf gaat neerzetten.

Bij het scenario staat beschreven waar je aan moet voldoen, zodra dat gelukt is, kan je punten scoren. Heb je het scenario behaalt, ga dan de punten tellen zoals beschreven staat bij de eindtelling.

Het spel eindigt

Na ronde 5 eindigt het spel en worden de punten geteld, je ontvangt punten voor:
– de verschillende diersoorten;
– voor panoramakaarten die een juiste connectie hebben;
– heb je zonnefiches? 1 fiche is 4 punten waard maar heb je er 2 of meer dan verlies je 2 punten;
– tel de bloemenfiches, elke bloem is 1 punt waard;
– voor elke onbedekt veld op je panoramakaarten verlies je 1 punt;
– Tel alle punten op de dieren die op je panoramakaarten staan;
– tel de boomfiches, elke boom is 1 punt waard;
– elk harmoniefiche is 1 punt waard.

De speler met de meeste punten is de winnaar van Redwood.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.00/ 5
Herspeelbaarheid: 8
Mijn score: 7

Algemene indruk

Het thema in Redwood is erg leuk en verrassend, dit is volgens mij nog niet veel eerder op deze manier vormgegeven. Je merkt dat het thema wel goed terugkomt en dat maakt het tijdens het spelen wel erg leuk. Het spelmateriaal in Redwood, dit is trouwens de basiseditie, de 3d fotograafminiaturen, de diertokens die je in het speelbord moet plaatsen maar ook het ronde speelbord zien er echt heel tof uit. De panoramakaarten daarentegen wat minder maar dat is ook het doel van het spel, jij moet daar zelf de juiste objecten in proberen vast te leggen.

De spelregels zijn erg duidelijk, en al in het Nederlands, met veel voorbeelden waardoor je deze zo hebt doorgenomen en kunt gaan spelen. Wat ik wel leuk bedacht vind is dat je echt goed moet inschatten welke sjablonen je kiest en dat kan soms nog weleens misgaan omdat je net iets te kort komt. De panoramakaarten wil je trouwens ook goed laten aansluiten, als het je lukt om de panorama’s aan elkaar te verbinden dan levert dit je aan het eind van het spel ook nog extra punten op. Soms zal je wel een keuze moeten maken en dan eerder voor een perfecte foto willen gaan dan voor een panorama. Lukt het je om een perfecte foto te maken, dat is een foto waarbij je in de 2 gaatjes van het fotosjabloon een object hebt vastgelegd, dan ontvang je daarvoor 1 punt. Per ronde gaat er ook een doelkaart open en dat zorgt er ook voor dat je extra punten kunt scoren, dus probeer hier goed op te letten voor het einde van je beurt. Enig verbeterpunt vind ik het scoreboekje, het was voor ons steeds goed kijken waar je de betreffende punten moet noteren.

Redwood is in mijn ogen een perfect spel om gezellig met elkaar te spelen maar je zult wel het thema enigszins leuk moeten vinden, dat is in dit spel toch wel een specifiek thema. Naast het verbeterpunt heb ik verder geen andere negatieve punten kunnen vinden. Je kunt dit spel ook prima solo spelen, hiervoor zijn er een aantal scenario’s welke je kunt spelen waarin de doelkaarten al reeds bepaald zijn. Wil je daarnaast wat meer uitdaging, dan kan je de panoramakaarten omdraaien en met de zwarte driehoek spelen, elke panorama heeft hier zijn eigen beperking, bijv. een bepaald sjabloon kiezen, of een bepaald type object vastleggen.

Redwood is een spel welke ik zeker vaker wil spelen!

Mijn dank gaat uit naar Sit Down! en de mogelijkheid om Redwood te reviewen en hier een stukje over te schrijven

Dit vind je misschien ook leuk...