Familie spellen

Memorinth (NL review)

Samenvatting:

Aantal spelers 1 tot 4
Speeltijd 15 a 30 minuten
Designer: Richi Haarhoff
Artist: Pablo Fontagnier
Publisher: White Goblin Games 

Wat zit er in de doos?

1 Open plek kaart
24 boskaarten
1 startspelerkaart
4 Meeples (Rood, Geel, Groen en Blauw)

8 sprookjesfiguur kaarten
1 actiekaart (met de zon en de maan)
6 klavertjes vier 

Laten we gaan spelen

Schud alle 24 boskaarten goed door elkaar, zorg er wel voor dat de lichte kant (of donkere kant) naar 1 zijde zitten. Leg hierna de startkaart in het midden van de tafel met de lichte kant naar boven.

Hierna leg je alle boskaarten in een raster van 5×5 om de startkaart heen, maar let op dat je dat de lichten en donkere kant afwisselt. Dus links en rechts van de startkaart leg je een donkere en ook aan de boven en onderkant van deze kaart. Hierna weer een lichte kant enz.

Zodra je dit gedaan hebt, moet je alleen nog zorgen dat de bomen (de groene driehoeken), op de kaart allemaal met de punt naar boven wijzen.

Schud hierna de sprookjesfiguren en leg aan elke zijde 2 willekeurige sprookjesfiguren.

Hierna kiest elke speler nog een kleur meeple en ben je klaar om te gaan spelen. Plaats alle meeples op de startkaart, de speler die het laatst een sprookje heeft gelezen mag beginnen.

Hierna zijn we echt klaar om te beginnen met spelen, dus laten we gaan beginnen!

De startspeler beslist met welke kant we gaan beginnen, met de zon of met de maan.

Elke speler heeft 3 acties;
1; Kies een boskaart, dit mag elke kaart zijn maar niet een kaart waar al speler op staat met zijn meeple. Afhankelijk van welke kaart omgedraaid mag worden, als de zon zichtbaar is mag je alleen de lichte kaarten kiezen en wanneer de maan
2; pak deze kaart en draai de kaart op, zorg ervoor dat ook nu de bomen weer naar boven wijzen
3; kijk welk sprookjesfiguur op de betreffende boskaart staat en plaats je meeple in de richting van het sprookjesfiguur, maar alleen als dat mogelijk is. Er moet namelijk een pad zijn om naar toe te lopen. Is dit niet het geval, dan blijf je staan.

Varianten
Wil je iets meer uitdaging? Dan zijn er nog 2 varianten waarin je ook kunt gaan spelen, het einde van
Variant A;
Gebruik de zijde van de actiekaart waarop je het bos ziet. Je legt 4 sprookjesfiguren rondom het bos en 4 rondom deze actiekaart.

Zodra je bij het omdraaien van een boskaart een sprookjesfiguur ziet dat bij de actiekaart ligt, dan verplaats je je houten speelfiguur niet en volg je de instructies van de actiekaart op, die staan beschreven aan de zijde waar het figuur staat.

De actie houdt in dat je een kaart aan het einde van een rij of kolom wisselt met een kaart aan de andere kant van de rij of kolom.

Variant B;
Aan het begin van het spel ontvangt elke speler nu een klavertje vier. De overige leg in op een stapel en is de algemene voorraad. Nu doen ook de Goblins mee welke op de boskaarten staan. Leg nu de actiekaart neer met de zijde waarop ook het klavertje vier is afgebeeld, vervolgens leg je aan alle vier de kanten een sprookjesfiguur neer. Deze actie/ beloning voer je uit of ontvang je zodra je een kaart omdraait waar het betreffende sprookjesfiguur opstaat.

Moet je verplaatsen en kom je langs een Goblin, dan moet je een klavertje 4 afleggen in de algemene voorraad. Heb je geen klavertje vier, dan moet je deze eerst zien te verkrijgen.

korte uitleg over de acties;
– Klavertje vier; nu mag je er 1 uit de algemene voorraad pakken. Is deze op, dan mag je bij een willekeurige speler een klavertje vier wegpakken.
– Het oog met pet; kijk naar de andere kant van een willekeurige boskaart zonder dat de andere spelers deze zien. Staat er al een meeple op, dan mag je deze kaart niet bekijken.
– 2 kaarten; je mag nu 2 willekeurige kaarten verwisselen, ook hier geldt dat als er al een meeple op staat, dan mag je deze kaart niet verwisselen.
– Roodkapje en de Gouden Gans; je mag nu 2 sprookjesfiguren verwisselen met elkaar. Je mag hiermee ook een sprookjesfiguur welke naast het bos ligt verwisselen met een sprookjesfiguur welke naast het bos ligt.

Een boskaart bij daglicht, bovenin zie onderkant van de boom. Als je de kaart netjes aan elkaar legt, dan zie je dat er een boom ontstaat m.b.v. een andere kaart. Helaas blijft het tijdens het spelen niet zo netjes liggen, maar dat doet zeker geen afbreuk aan het spel. Tevens zie je hier het sprookjesfiguur; Sneeuwwitje en de 7 Dwergen. Ook zie je hier een Goblin, deze doet alleen mee in Variant B van de Master Memorinth.

Een boskaart bij nacht, verder is de kaart gelijk aan die van de dag. Het enige verschil is hier is het sprookjesfiguur; De Gouden Gans.

Laten we nu maar gaan beginnen met spelen!

Het spel duurt 4 ronden, elke ronde eindigt zodra een speler als eerste veld 21a (bij rond 1 tot en met 3) of veld 22 (bij ronde 4). Na deze ronde 1 tot en met 3 start je met de tussentijdse telling en na ronde 4 start je met de eindtelling. Meer informatie hierover lees je bij Einde van het spel.

Als je aan de beurt bent heb je 3 fases;
Fase A: Verplaats je schip 1 tot 7 locaties;
In deze fase heb je 7 bewegingspunten beschikbaar, dat betekent dat je minimaal 1 stapt moet zetten en maximaal 7! Je mag zelf weten naar welke stad of dorp je dus vaart maar zolang het maar niet meer dan 7 is.

Fase B: Uitvoeren van de hoofdactie;
Het uitvoeren van een hoofdactie werkt als volgt;
– Je staat in een stad, dan mag je één goederen leveren en daarna de stadsactie uitvoeren. De goederen staan op je kaart in het midden aan de linkerkant!;

– Kom je in een dorp, dan mag je een dorpsactie uitvoeren. Afhankelijk van het aantal stappen welke je gezet hebt, mag je er 1 (bij 1 stap), 2 (4-6 stappen) of 3 (7 stappen) uitvoeren;

– Ligt er een missietegel, dan kun je deze missie gaan voldoen;

– Komt je schip op een locatie waar 1 of meerdere van jouw assistenten staan dan mag je 1! van hun acties uitvoeren (kijk op de daarvoor bestemde kaart naast je scheepsbord).

Je mag altijd maar 1 hoofdactie uitvoeren, ook al kan je er meer uitvoeren. Wil je er geen uitvoeren dan is dit geen probleem (wel jammer van de stappen die je gezet hebt.

Naast het uitvoeren van de hoofdactie zijn er ook vrije acties die je kunt uitvoeren. Hiervan mag je er zoveel uitvoeren als mogelijk is.

– Kaarten uit je hand neerleggen op één van de vrije planningsvelden boven je scheepsbord. Is er geen veld vrij dan kan je deze actie niet uitvoeren.
– Voltooi één van je carrière opdrachten

Fase C: Kaarten nemen; vul je hand aan tot de toegestane handlimiet. Aan het begin van het spel is dit 4, later in het veld kan dit meer worden doordat je een veld op je scheepsbord vrijgespeeld hebt. Je kan daarmee tot max. 6 handkaarten komen.

Na Fase C is de volgende speler, dit gaat door tot een van de spelers de tussentijdse telling bereikt heeft. Maar voordat we daar naar gaan kijken, leg ik nog even kort een aantal van de hoofdacties uit.

Stadsacties
Als je schip in een stad staat mag je daar de stadacties uitvoeren. Een stadsactie bestaat uit 2 delen.

Het eerste deel van de actie is het leveren van één goed. Zoals eerder aangegeven lever je een goed door het afleggen van een kaart. Op alle kaarten staan goederen en als je wilt leveren dan moet je hetzelfde goed leveren als op de actie afgebeeld staat. Zodra je dit gedaan hebt, mag je direct een schijf van je scheepsbord op het veld neerleggen bij de actie.

Daarna mag je de 2e actie uitvoeren zoals staat afgebeld op de actiefiche.

Je mag een stadsactie uitvoeren en daarin ook zelf de keuze maken of je 1 van de 2 of allebei wilt uitvoeren.

Dorpsacties
Om een dorpsactie uit te voeren moet je sowieso op een dorpslocatie staan. Afhankelijk van het aantal bewegingen welke je uitgevoerd hebt, mag je 1, 2 of 3 dorpsacties uitvoeren. Bij 7 bewegingsstappen mag je 3 acties uitvoeren, van 4 tot 6 mag je er 2 uitvoeren en tot en met 3 mag je 1 actie uitvoeren.

De acties die je mag uitvoeren zijn;
1 Kies één van de kaarten in je hand of van je planningsvelden om deze te kopen. Betaal het bedrag wat op de kaart staat en leg deze vervolgens naast je scheepsbord. Staat er een actie/ eigenschap op dan mag je die direct uitvoeren.
In plaats van het kopen van een kaart, mag je ook in een prestigegebouw investeren en daar de kosten voor betalen. Let wel op, je werker blijft daar staan tot het eind van het spel!

2 Neem 1 dubloen

3 Leg al je handkaarten af, als je minimaal 1 kaart hebt afgelegd ontvang je 2 dubloenen. Nieuwe kaarten neem je pas in de volgende fase (fase C).

Je mag de acties meerdere keren uitvoeren!

Variant A van de Master Memorinth, je legt willekeurig 4 sprookjesfiguren aan elke kant van de kaart.

Variant B van de Master Memorinth, ook hier leg je willekeurig 4 sprookjesfiguren aan elke kant van de kaart.


Einde van het spel

Het spelt eindigt zodra de eerste speler het lukt om het bos te verlaten is het spel afgelopen en heeft deze speler gewonnen.

Lukt het jou om te ontsnappen uit het sprookjesbos?

Conclusie en score:

Moeilijkheid: 1/ 5
Her-speelbaarheid: 7
Mijn score: 🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲

Memorinth ziet er erg leuk uit, de sprookjesfiguren zijn leuk afgebeeld. Ik moest wel bij sommige sprookjesfiguren even goed nadenken wie welke was maar je kan ze er allemaal uithalen. Je zet het spel erg snel op en doordat je de kaarten zelf moet neerleggen is het elke keer een verrassing welke sprookjesfiguren waar zijn. Ook kan je het spel veranderen door bijv. te beginnen met de donkere kant als startpunt en daardoor veranderd de hele opzet. Tijdens het spelen moet je erg goed opletten welke sprookjesfiguren aan welke kant zitten en ik moet zeggen dat dit best lastig is met zoveel kaarten, of het kan te maken hebben dat ik wat ouder ben geworden.

Tijdens het spelen hebben we erg veel plezier gehad en ook mijn zoontje vind het een erg leuk spel! De ene keer ben je snel op weg naar de uitgang maar voordat je het weet sta je opeens aan de andere kant omdat je net de verkeerde kaarten draait, of je komt niet verder omdat de weg is afgesloten. Memorinth is een erg leuk spel om samen met je zoon of dochter vanaf 6 jaar te spelen maar ook voor volwassenen is het een vermakelijk spel. Mijn zoontje van 5 jaar begreep het spel wel maar had wel even wat moeite in het begin om het te snappen maar na een aantal keren spelen en uitleg geven begreep hij het steeds beter.

Opzet van het spel
Het opzetten van het spel gaat erg snel, je moet er alleen goed opletten dat de bomen (de driehoeken) op de kaart allemaal dezelfde kant (naar boven) wijzen. Je bent binnen een paar minuten klaar om te spelen en dat scheelt zeker omdat je het spel geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Kwaliteit van de spelonderdelen
De spelonderdelen zien er goed uit, de kaarten zijn stevig en kunnen volgens mij ook wel een stootje hebben en makkelijk af te nemen als ze vies zijn (altijd handig met kinderen).


Spelregels

De spelregels zijn erg simpel maar worden wel goed uitgelegd, enig minpuntje is het formaat, dit vind ik persoonlijk iets te groot. Maar alles wordt goed uitgelegd waardoor je snel kunt beginnen met spelen. Ook de 2e andere varianten worden erg goed uitgelegd. Wel geconstateerd dat er een foutje in de spelregels staat, de uitleg van de actiekaart van Variant A ziet er namelijk anders uit dan die in het spel zelf.

Memorinth is binnenkort verkrijgbaar o.a. via de website van White Goblin Games. Als laatste gaat mijn dank gaat uit naar White Goblin Games voor het opsturen van een kopie van dit spel om er een review over te schrijven

Dit vind je misschien ook leuk...