Familie spellen

Hamlet

Samenvatting

Een spel voor 1 – 4 players
Speelduur 25 tot 100 minuten
Uitgever Happy Meeple Games

Introductie

Hamlet, oftewel een gehucht zonder kerk. In Hamlet ga je een dorp bouwen, met als doel om tijdens het spel ook mee te bouwen aan de kerk. Het spel eindigt ook wanneer de kerk klaar is en het gehucht een levendig dorp geworden is. Het doel is om zoveel mogelijk bijdrage te leveren aan de bouwen van de kerk, daardoor ontvang je de meeste punten.

Je kunt tijdens het spel ook nog punten scoren door gebouwen te bouwen, goederen te verkopen op de markt, wegen aan te leggen, mijlpalen te behalen en onderscheidingen te ontvangen.

Ben jij de grootste weldoener van het dorp?

Laten we gaan spelen

Hamlet wordt gespeeld over een serie ronden tot de kerk voltooid is, dan mag iedere speler nog een laatste beurt uitvoeren en gaan we de punten tellen.

Tijdens je beurt heb je de volgende twee hoofdacties die je kunt uitvoeren;

Ezels verplaatsen; Je mag al je ezels één keer via een weg naar een aangrenzende tegel verplaatsen. Je mag deze actie maar 1 keer uitvoeren per beurt!

Acties uitvoeren met dorpelingen; Elke dorpeling heeft maar 1 actie per beurt. Een dorpeling kan de volgende acties uitvoeren

  1. Activeer een gebouwtegel in je speelgebied
  2. Bouw een gebouw naast een bestaand gebouw
  3. Bouw een weg om twee gebouwtegels met elkaar te verbinden


Hieronder zal ik de acties nog wat verder uitleggen die je met een dorpeling kunt uitvoeren. Zodra je een actie met een dorpeling wilt uitvoeren verplaats je deze eerst naar de tegel waar je de actie wilt uitvoeren. Een dorpeling mag alleen verplaatst worden via een weg met de locatie waar de dorpeling vandaan komt, is er geen weg dan mag deze niet daarnaartoe verplaatst worden. Leg na het uitvoeren van de actie de dorpeling plat neer zodat je weet dat daar een actie mee is uitgevoerd.Nog een kleine toevoeging, zodra je niet voldoende goud of goederen in je voorraad hebt of naar de tegel kunt verplaatsen, mag je deze actie niet uitvoeren.

Actie activeer een gebouwtegel in je speelgebied; Om een gebouw te activeren moet je de dorpeling op een overeenkomstige tegel plaatsen. Elke gebouw heeft een andere actie, in de spelregels wordt er goed ingegaan op de verschillende gebouwen.

Productiegebouwen; hier worden de grondstoffen geproduceerd die je in de groenblauwe velden ziet. Kijk of er lege velden op de tegel zijn, zijn die er niet kan je hier geen actie uitvoeren. Vul hierna alle velden met de grondstoffen die op de tegel staan afgebeeld, daarna krijg je de beloning die daarnaast staat. Je krijgt de beloning ongeacht of je één of meerdere velden gevuld hebt.

Verwerkingsgebouwen; Hier worden de grondstoffen omgezet in verfijnde materialen, die op de tegel afgebeeld staan.Kijk of er lege velden op de tegel zijn, zijn die er niet kan je hier geen actie uitvoeren. Vervoer de vereiste grondstoffen naar het gebouw, telt de tegel meerdere goederenvelden dan mag je met 1 actie één of meerdere velden vullen. Neem hierna het verfijnde voorraad uit je persoonlijke voorraad en het op de tegel met de zwart kant naar boven. Zodra je de mijlpaal hebt bereikt voor het maken van hoogwaardige materialen dan mag deze omdraaien naar de witte kant.

Elke speler kan nu dit goed voor andere acties gebruiken. Deze materialen leveren niet direct een beloning op maar pas wanneer deze gebruikt wordt door een speler.

Gemeentehuis; Je mag hier een blauwdruk kopen en nieuwe werkers aannemen.

Zodra er 3 blauwdrukken in je voorraad liggen dan mag je deze actie niet uitvoeren. Heb je dit niet dan mag je één van de 4 beschikbare blauwdrukken kopen, de meest linker is gratis en daarna kost elke tegel goud. Schuif de resterende tegels op naar links en plaats de blauwdruk boven je eigen voorraad. Trek hierna een nieuwe tegel uit de zak en leg deze naast de andere blauwdrukken.

Je mag bij het gemeentehuis mag je net zoveel werkers aannemen als je kunt betalen. De eerste dorpeling kost 5 goud, de tweede 7 en de derde kost 9 goud.
Ezels kosten altijd 3 goud, je kunt maximaal 6 ezels aanschaffen. Nadat je ze aangeschaft hebt, plaats je de werkers plat neer de kerktegel, je mag ze pas in de volgende beurt gebruiken. Ezels mag je daarentegen wel direct inzetten, plaats deze op een gebouwtegel die via een weg met de kerk verbonden is.


Markt;
hier kan je goederen verhandelen. Je kunt goederen kopen of verkopen.

Goederen verkopen;
Kies een tegel die je wilt spelen en vervoer de vereiste goederen naar de markttegel. Leg de goederen af en geef de spelers van verfijnde of hoogwaardige materialen een beloning. Leg de gekozen markttegel voor je op tafel en neem de beloningen die op de tegel staan punten en/of goud. Vul hierna de markttegels aan, er zullen er altijd 3 beschikbaar zijn. Is de stapel op, laat dan deze velden leeg.

Goederen kopen;
Wanneer je goederen moet gebruiken, kan je deze ook kopen op de markt. Dit is geen actie en kost ook geen actie voor een dorpeling. De kostprijs van de goederen staat afgebeeld op de markt, je mag zoveel kopen als je kunt betalen.

Om een gekocht goed te gebruiken, moet je het kunnen vervoeren naar de dorpeling die de huidige actie doet of aangrenzend of via ezels verbonden.

Kerk; Wanneer je aan de kerk levert, bouw je een stukje van de kerk. Je zult elke keer verschillende goederen moeten leveren. De goederen en punten zijn voor elk deel van de kerk anders. Zodra alle velden zijn voltooid, is de kerk gebouwd.

Verplaats de goederen één voor één naar de kerk en leg deze af. Eventueel ontvang je beloningen voor verfijnde en hoogwaardige materialen. Zet één van je spelersschijven op het leveringsveld om aan te geven dat jij geleverd hebt. Scoor direct punten voor de levering.

Mocht je een keer geen goud hebben, dan kan je ook bedelen maar alleen wanneer de boerderij, houthakker en steengroeve vol liggen en je daar niet kunt werken.

Actie bouw een gebouw naast een bestaand gebouw; zet een dorpeling op een tegel met één vrij segment. Kies een blauwdruk uit je persoonlijke voorraad en probeer deze aan te leggen op de tegel waar jouw dorpeling staat, let hier goed op de plaatsingsregels. Beide tegels moeten met een aangrenzend segment aan elkaar grenzen. Vervoer de vereiste goederen één voor één naar de dorpeling en leg deze af. Ook hier worden beloningen voor verfijnde en hoogwaardige goederen toegekend. Ontvang hierna de beloning die op de gebouwtegel staat.

Actie een weg bouwen; soms is het nodig om een weg te bouwen, je kunt of een brug bouwen of een pad bouwen. Om een weg te bouwen moet je dorpeling op een van de 2 tegels staan, maar let op je mag alleen bouwen als er geen rechtstreekse weg is naar deze tegels.

Een brug bouwen kost 2 hout
Een pad bouwen kost 2 steen

Vervoer de grondstoffen naar de tegel met jouw dorpeling, plaats een van je wegen dwars op de grens tussen de 2 tegels. Hierna heb je ze beide met elkaar verbonden. Indien beschikbaar ontvang je de mijlpaaltegel Planner.

Zodra je al je werkers gebruikt hebt, eindigt je beurt en is de volgende speler aan de beurt.

Een aantal keren wordt er aangegeven dat je goederen kunt verplaatsen. Je kunt goederen altijd 1 veld verplaatsen via de weg naar een aangrenzende tegel. Om goederen verder te verplaatsen, heb je de hulp van je ezels nodig. Je ezels kunnen per beurt 1 keer naar een aangrenzende tegels verplaatsen. Je kunt goederen via ezels van tegel naar tegel verplaatsen dus je zult snel zoveel mogelijk ezels willen hebben en ze steeds willen verplaatsen zodat je ze op het juiste moment kunt inzetten.

Het spel eindigt

Hamlet wordt gespeeld over een serie ronden tot de kerk voltooid is, dan mag iedere speler nog een laatste beurt uitvoeren en gaan we de punten tellen.
je ontvangt punten voor
– Onderscheidingen, reik de onderscheidingen uit en verdeel de punten
– Iconische locaties, ken punten toe aan de eigenaren van de locaties, deze moeten wel verbonden zijn met het wegennetwerk.
– Bruggen en paden, je ontvangt 1 punt voor elke weg
– Langste weg, bepaald de langste weg die via wegen van jouw kleur of via tegels met elkaar verbonden zijn. Je scoort 2 punten voor elke gebouwtegel
– Goud, 1 punt per drie goud

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.92/ 5
Her-speelbaarheid: 8
My rating: 7 out of 10 dices

Hamlet, het spel waarin je tegels gaat aanleggen om je gehucht uit te breiden tot een welvarend dorp. De tegels die je aanlegt hebben een unieke vorm en afmeting en bijna alle tegels verschillen dan ook qua vorm. In dit soort spellen zal elk dorp er steeds weer anders uitzien maar bij Hamlet is dat helemaal het geval, want je zult ook niet elke tegel steeds gaan neerleggen. Dat maakt het alleen al dat Hamlet een leuk spel is met een hoge herspeelbaarheid. Hamlet hebben we op Spiel 2021 voor het eerst gespeeld, toen waren we al erg enthousiast en mochten we gelukkig een heel potje Hamlet spelen. Uiteraard was dit wel het protype en er is wel iets veranderd aan het spel maar dat het goed in elkaar zat zagen we toen al.

Hamlet ziet er prachtig uit, mooie artwork op de verschillende unieke tegels. In de doos krijg je een goede insert waardoor je het veel speelmateriaal goed bij elkaar kunt houden en je geen andere insert nodig hebt. De onderdelen staan binnen de doos aangegeven waar je deze kunt plaatsen. Hamlet zal op tafel niet veel plek in beslag nemen, de tegels zijn niet heel groot maar je zal toch soms goed moeten kijken of je uitkomt met het plaatsen van de tegels.

De spelregels zijn redelijk eenvoudig maar Hamlet is wel een spel welke je even moet leren spelen door de verschillende mogelijkheden, de tegels goed leren kennen en goed kijken hoe je goederen kunt krijgen en kunt verplaatsen. Plaats hiervoor tactisch je ezels goed zodat je steeds je goederen kunt verplaatsen maar kijk ook waar je eventueel een brug of een pad moet bouwen. Lukt het jou ook om de onderscheidingen binnen te slepen?

Wat we erg leuk vinden aan Hamlet is dat je het gehucht steeds verder ziet uitgroeien tot een volwaardig dorp. Hamlet is een spel waarin je veel interactie hebt, je kan tegels voor andere spelers wegpakken maar ook plaatsen op een plek waar misschien een andere speler ook graag iets hard neergelegd. Maar ook het delen van grondstoffen is slim bedacht, iedereen kan er gebruik van maken maar is het van een andere speler dan ontvangt deze ook weer een beloning zodra deze gebruikt wordt. Hamlet is een spel met een verrassende diepgang en is dan ook zeker een spel welke we graag spelen!

Mijn dank gaat uit naar Happy Meeple Games en de mogelijkheid om Hamlet te reviewen en hier een stukje over te schrijven

Dit vind je misschien ook leuk...