Familie spellen

De Zoektocht naar el Dorado – Gevaren & Muisca

Game summary

Aantal spelers 2 – 4 

Speeltijd: 60 minuten

Publisher: 999 Games

Wat zit er in de doos?

In de doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels

1 gevaarlijk terrein-strook

2 moerasstegels

1 moerasstrook

2 bergen

3 meren

3 rivieren

1 watervortex

6 grotfiches

4 tempels

16 artefacten

8 Muisca-kaarten

Laten we gaan spelen

In deze review ga ik ervan uit dat je al bekend bent met de basisregels van De Zoektocht naar El Dorado. Mocht je dat nog niet zijn, hier kan je mijn review en uitleg vinden.

De uitbreiding Gevaren & Muisca bevat 2 modules. Je kunt met beide modules te gelijk spelen, maar je hebt hier uiteraard wel het basisspel voor nodig!

Module 1; Gevaren

In deze uitbreiding gebruik je alles behalve de kaarten, deze worden toegevoegd zodra je module 2 gaat gebruiken of wilt toevoegen. Module 1 bevat vooral veel velden die je kunt toevoegen (neerleggen) op of aan de route die je gaat samenstellen.

Gevaarlijke velden

Op sommige velden staat een doodshoofd afgebeeld, dit wordt een ‘gevaarlijk’ veld genoemd. Je mag over dit veld verplaatsen maar je mag je beurt nooit eindigen op een veld met een doodshoofd. Gebruik bij het samenstellen van je route, de tegel met gevaarlijk terrein, deze bevat vele velden met het doodshoofd symbool.

Bergen

In deze uitbreiding ontvang je ook een nieuwe terreinstrook met moerasvelden, vol met krokodillen. Sommige velden bevatten 1, 2 3 of 4 krokodillen, om te kunnen oversteken moet je een kaart afleggen waarvan de waarde gelijk is aan het aantal krokodillen. Het maakt bij deze moerasvelden niet uit welk symbool erop de kaart afgebeeld staat.

Rivieren, meren en watervortex

Je krijgt ook nieuwe rivieren, meren en een watervortex. De rivieren plaats je aan de rand van de route. Dit zijn namelijk alternatieve routes, eindigt je speelstuk op een veld met een witte pijl dan moet je jouw speelstuk 1x naar het volgende veld verplaatsen. Dit is ook bij de watervortex het geval, maar hier heb je ook velden met en doodshoofd en mag je dus niet eindigen. 

De meren zijn watervelden waarvoor je 1 kaart (voor water) moet afleggen, op een aantal mag je wel eindigen behalve de watervelden met een doodshoofd.

Tempels & artefacten

De leukste toevoeging is toch wel de tempels, op de route worden nu 4 nieuwe tempels geplaatst inclusief de bijbehorende artefacten. Om de route te kunnen voltooien zal je tijdens de race ervoor moeten zorgen dat je 4 artefacten verzameld, dan pas kun je het spel winnen.

Zodra je tijdens je beurt eindigt op een tempel, dan mag je een offer doen en een kaart van de betreffende kleur uit je hand verwijderen uit het spel. Als beloning ontvang je een artefact en kan je de reis voortzetten naar El Dorado.

Module 2; Muisca

Deze uitbreiding voegt nieuwe kaarten toe die je kunt kopen en nieuwe grottegels. Naast het markttableu leg je 2 kaarten open neer en de overige kaarten leg je op een stapel naast deze 2 kaarten.

Je koopt deze kaarten op dezelfde manier als de andere kaarten en na het kopen plaats je deze ook op de aflegstapel. Na het kopen leg je een nieuwe kaart direct open van de Muisca-stapel.

De kaart kan je op 2 manieren spelen;

– Je speelt de kaart boven je expeditietableau en gebruikt hem direct;

– Je legt de kaart tussen je trek- en aflegstapel, je mag deze kaart op elk moment spelen in je beurt zodra je dat wilt. Je mag max. 2 van deze kaarten open hebben neerleggen. 

Na het spelen wordt de kaart weer op je aflegstapel geplaatst.

Grottegels

Voeg deze grotfiches toe aan de andere grotfiches. Je hebt 3 grotfiches met een witte pijl en 3 zonder witte pijl.

De grotfiches met witte pijl kan je gebruiken om de actie te spelen op 1 van de Muisca kaarten die op dat moment openliggen bij de andere spelers;

De grotfiches zonder witte pijl kan je gebruiken om de actie te spelen op 1 van de Muisca kaart(en) die op dat moment bij jezelf openligt. 

Een van de expeditieleiders staat nu op de tempel. De rode speler moet nu nog een kaart verwijderen uit het spel om een artefact te nemen en daarmee verder te kunnen spelen.

De overige tegels, de riviertegels met o.a. de pijlen erop. Zodra je daarop beland, ga je direct een veld verder.

De tempels met de bijbehorende artefacten

De tegels met krokodillen, per krokodil leg je een willekeurige kaart af. De tegels met een doodshoofd zijn plekken waar je niet mag eindigen.

De Muisca kaarten met de nieuwe grottegels. De tegels aan de linkerkant zorgen ervoor dat je Muisca kaarten kunt gebruiken die bij andere spelers open liggen. De tegels aan de rechterkant kan je inzetten om een of 2 kaarten die bij jezelf open liggen te activeren.

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra een speler één van de 3 eindvelden heeft bereikt, hiermee wordt de laatste ronde gestart. De speler die als eerste een eindveld bereikt heeft mag zijn speelstuk op de poort naar El Dorado plaatsen.

Elke speler die in deze ronde nog moet spelen, mag zijn of haar beurt nog uitvoeren. Aan het eind van deze ronde eindigt het spel.

Is er 1 speler die het eindveld bereikt heeft, dan wint deze speler.

Belangrijke toevoeging met deze uitbreiding is dat als je speelt met de tempels en de artefacten, de spelers aan het eind wel in het bezit moeten zijn van alle 4 de artefacten. Anders heb je alsnog niet gewonnen.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2,25/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Algemene indruk van het spel

Ik ben altijd erg benieuwd of een uitbreiding alleen iets toevoegt of ook nog het spel enorm veranderd, is het dit laatste dan ben ik vooral heel benieuwd hoe het spel dan gaat veranderen. In het geval van de uitbreiding Gevaren & Muisca wordt met de tempels en de artefecten het spel een klein beetje verandert, maar eigenlijk wel iets positiever. De race wordt iets vertraagd omdat je nu langs alle tempels moet om daar een artefact op te halen, tegelijk mag je ook kaarten uit je hand verwijderen en daardoor je trekstapel sterker maken. Ik vind dit echt heel leuk en daardoor moet je tijdens het spelen nog beter kijken naar welke kaarten je gaat kopen en welke kaarten je in de tempel wilt verwijderen maar vooral doordat het spel iets langzamer wordt, vind ik deze uitbreiding nu al erg geslaagd. 

Je krijgt ook een flinke stapel aan extra tegels en stroken, hiermee kan je t spel elke keer net een tikkeltje anders maken dan het vorige spel. De tegels en stroken zijn ook nog een keer dubbelzijdig dus je krijgt onwijs veel herspeelbaarheid. De tegels kan je gewoon bovenop de route plaatsen, op de plekken waar je wilt dat ze komen te liggen. Het maakt in dit geval niet uit wat eronder ligt. Let er goed op of je wel verder kunt lopen en niet per ongeluk de route ergens blokkeert.

De toevoeging met de kaarten Muisca en de nieuwe grottegels zijn vooral voor de kaarten heel erg leuk om daarmee te gaan spelen. De 6 extra grottegels voegen niet heel veel toe, je moet ze en maar tegenkomen tijdens het spel en als je ze dan hebt, moet je ook nog een keer hopen dat jij of de andere spelers de kaarten voor zich neerleggen. De actie om een kaart neer te leggen zal je denk ik niet heel snel gebruiken omdat je toch vaak vooruit wilt gaan ipv bewaren voor later in het spel, in ieder geval dat is waar wij tegenaan liepen. De kaarten zelf zijn dan wel weer leuk en nuttig om aan te schaffen ipv andere kaarten uit de markt.

Bij elkaar vind ik Gevaren & Muisca een erg goede uitbreiding en zal ik deze ook echt aanraden als je alleen het basissspel hebt, je kunt met alles wat je in deze uitbreiding krijgt zoveel aan het spel toevoegen dat je steeds weer nieuwe routes kunt maken en net zo moeilijk als je zelf wilt. 

Mijn dank gaat uit naar 999 Games om de uitbreiding Gevaren & Muisca voor De Zoektocht naar el Dorado te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt.

Dit vind je misschien ook leuk...