Strategiespellen

Brood & Bier

Samenvatting

Dit is een spel voor 2 spelers
Speelduur is ongeveer 30 minuten a 45 minuten
Uitgever van Brood & Bier is 999 Games

Introductie

Beide spelers vertegenwoordigen allebei een dorp die op de vruchtbare grond van een voormalig klooster zijn gesticht. De spelers zetten de traditie van boord bakken en bierbrouwen ijverig voort op de gedeelde akkers.

Het spel speelt zich af gedurende 6 jaar waarin vruchtbare en droge jaren elkaar steeds afwisselen. Spelers moeten er steeds voor zorgen dat ze de uitdagingen in hun dorp goed op elkaar afstemmen. Oogsten en opslaan van ingrediënten, bier en brood produceren en proberen te verkopen om de capaciteit uit te bouwen.

Lukt het jou om het evenwicht te bewaren tussen het brood en het bier? Dan kan jij het spel winnen, maar let op! De speler die ontvangt munten voor de goederensoort die het minste munten heeft opgebracht.

Laten we gaan spelen

Het speelbord wordt tussen de beide spelers ingelegd, aan de ene kant ligt Bakkerij, Brouwerij en Opslagplaats A en aan de andere kant Bakkerij, Brouwerij en Opslagplaats B.

Schud de kaarten en plaats deze naast het bord, net als de voorraad van de ingrediëntstenen.

Plaats de jaarsteen op het eerste veld van het kalenderspoor en de speler die begint ontvangt de windmolen.

Brood en Bier duurt 6 ronden, elke ronde staat voor 1 jaar. De vruchtbare en droge jaren wisselen elkaar af, ronden 1, 3 en 5 zijn vruchtbaar, de jaren 2, 4 en 6 zijn droge jaren. Elke jaar bestaat uit 4 fase maar verschillen in de manier waarop je ze moet uitvoeren.

Vruchtbare jaren;
a) Zaaifase; de akker wordt gevuld met ingrediënten uit de voorraad welke overeenkomt met het cijfer op het groene gedeelte.
b) Kaartenfase; beide spelers trekken 5 kaarten, de speler met de windmolen mag als eerste
c) Actiefase; de spelers volgen de deze drie stappen tot alle handkaarten zijn gespeeld.
stap 1: de speler met de molen speelt een kaart en voer de actie uit
stap 2: hierna is de andere speler aan de beurt

stap 3: beide spelers ruilen nu de kaarten in hun hand met elkaar
d) Molenfase; de speler die minder ingrediënten heeft liggen krijgt de windmolen, bij een gelijke stand gaat de ze naar de speler die in deze ronde niet de windmolen had

Zet hierna de jaarsteen 1 veld naar voren.

Droge jaren:

a) Zaaifase; de akker wordt gevuld met ingrediënten uit de voorraad welke overeenkomt met het cijfer op het rode gedeelte. Dit kan betekenen dat er ingrediënten verwijderd moeten worden vanaf het speelbord.
b) Kaartenfase; Neem alle oogstkaarten uit de vorige ronde in je hand en vul deze aan tot 5 kaarten.
c) Actiefase; tijdens deze fase spelen de spelers wederom kaarten uit hun hand maar ruilen deze niet met de andere speler. De spelers kunnen nu ook een kaart ruilen met één van de drie kaarten die openliggen op het speelbord.
d) Molenfase; de speler die minder ingrediënten heeft liggen krijgt de windmolen, bij een gelijke stand gaat de ze naar de speler die in deze ronde niet de windmolen had.

Leg 3 ruilkaarten van het speelbord en alle oogstkaarten die voor de spelers openliggen op de aflegstapel.

Zet hierna de jaarsteen 1 veld naar voren.

Welke acties kan je met de kaarten doen?

Met de kaarten kan je verschillende acties doen, deze doe je in stap c van zowel de droogbare of de vruchtbare jaren, ik zal ze hieronder kort uitleggen.

Actie 1 Oogst en opslag; speel de gekozen kaart en leg deze open voor je neer en ontvang de ingrediënten die bovenaan de kaart staan afgebeeld. Heb je al kaarten liggen, dan leg je deze op de andere kaart of kaarten en je legt vervolgens de andere kaart boven op deze kaart. Staan er op de nieuw kaart ingrediënten die ook op de andere kaarten liggen, dan ontvang je al die grondstoffen bij elkaar.

Liggen er minder ingrediënten in voorraad dan je mag pakken, dan kan je alleen nemen wat beschikbaar is. Maar als je niet alles kwijt kunt, dan mag je plaatsen wat je wilt plaatsen en daarna moet je de overige ingrediënten aan de andere speler aanbieden, deze mag kiezen wat hij of zij wilt en kan nemen en daarna wordt de rest in de algemene voorraad geplaatst.

Actie 2 Productie en verkoop; speel de kaart om bier of brood te bouwen, afhankelijk van het type kaart. Plaats de kaart op de brouwerij of bakkerij en pak de benodigde ingrediënten en plaats deze terug in de voorraad. Het spreekt uiteraard voor zich dat als je niet voldoende ingrediënten hebt, je deze actie niet kunt uitvoeren.

Zodra je de ingrediënten betaald hebt, draai je de kaart om met de achterkant naar boven en deze kaart geldt nu als verkocht. Je mag op zowel een brouwerij of bakkerij maar 1 kaart hebben liggen, tenzij een uitbouw kaart anders aangeeft.

Actie 3 Uitbouw en schoonmaak; speel de kaart als uitbouw en plaats de kaart onder het speelbord zodat de onderkant zichtbaar blijft. Zorg dat het symbool op de kaart en op het bord matchen. Tijdens het spel zal je steeds goed moeten letten op de acties die op deze kaarten staan. Elke speler heeft 6 locaties en daarop mag je een onbeperkt aantal kaarten plaatsen, de volgende kaart die je plaatst schuif je onder de vorige kaart maar wel zodat de actie zichtbaar blijft.

Na het plaatsen van een kaart voor een uitbouw, ga je ook schoonmaken. Verwijder nu de kaarten op je brouwerij en/of bakkerij en leg deze gedekt naast je speelbord. Op het eind van het spel gaan deze meegeteld worden voor je punten.

Het spel eindigt

Na ronde 6 eindigt het spel, elke speler voert nu de volgende stappen uit:

Neem alle verkochte kaarten en leg deze gesorteerd bij elkaar, dus de brood- en bierkaarten op een aparte stapel. Tel de waarde van de munten van beide stapels op en noteer deze op het scoreblok. Kijk of je nog extra munten ontvangt bij de muntlocatie.

Elke speler heeft nu een eindscore voor brood als bier, de laagste score is de eindscore. De speler met de hoogste eindscore is de winnaar van het spel.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.35/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Algemene indruk

Als je opzoek bent naar een leuk twee-speler spel dan is Brood & Bier echt een aanrader. Zodra het spel is opgezet, wat al erg duidelijk is door de spelregels maar ook door de afbeeldingen op het speelbord, beginnen de spelers om de beurt met het kiezen van een kaart. Het leuke aan het spel is, is dat de even ronden anders zijn dan de oneven ronden en dat vind ik zelf wel erg leuk. De eerste paar potjes was het wel even nadenken over de acties maar zodra je dit spel wat vaker gespeeld hebt dan is dit verder geen probleem. Dit is zeker geen nadeel van het spel!

De kaarten hebben verschillende acties en dat maakt het ook wel erg makkelijk, het enige is waar ga je de kaarten voor gebruiken. Kies je voor grondstoffen of juist voor brood bakken of bier maken? Of kies je ervoor om de actie op de kaart te gebruiken? Soms is het lastig om te bepalen wat je wilt doen, juist ook omdat je opzoek bent naar grondstoffen maar dan kan je wel de actie op de kaart gebruiken. Grondstoffen kan soms lastig zijn dus je zult goed moeten kijken naar welke acties je doet en kies ervoor om tijdig brood of bier te maken.

Die keuze die je steeds moet maken met een kaart maakt het voor mij wel echt een leuk spel, tuurlijk tijdens het spel kan ik soms wel balen als je net de verkeerde kaarten hebt, maar het is echt een leuk spel zonder moeilijke regels.

Brood en Bier bevat naast erg leuke artwork ook nog eens hele mooie spelonderdelen. De grondstoffen zijn erg mooi ontworpen en komt het spelplezier echt ten goede, je ziet dezelfde onderdelen terugkomen op de kaarten en dat maakt het duidelijk welke je kunt pakken/ nodig hebt. De spelregels zijn duidelijk en eenvoudig en je kunt daardoor snel starten met spelen, een potje duurt ongeveer 30 minuten en dat is voor dit soort spellen echt meer dan prima.

Ik vind Brood en Bier echt een tof 2-spelerspel en leg deze dan ook heel graag op tafel!

Mijn dank gaat uit naar 999 Games en de mogelijkheid om Brood en Bier te reviewen en hier een stukje over te schrijven

Dit vind je misschien ook leuk...