Familie spellen

Roll Camera

Game summary
Een spel voor 1 tot 6 spelers

Speelduur ongeveer 45 tot 60 minuten

Publisher: Happy Meeple Games

Wat zit er in de doos?


In deze filmdoos zitten de volgende spelonderdelen;
Spelregels

Speelbord
6 Spelersborden
6 Crew Dobbelstenen
25 Scènekaarten
40 Ideekaarten
35 Probleemkaarten
15 Scriptkaarten (boven)
15 Scriptkaarten (onder)
1 kwaliteitsfiche
1 wijzerbord (tijd en budget)
12 Decorstukken
3x Blokkeerfiches
10 Productiebedrijven (filmstudiokaarten)
6 Overzichtskaarten

Let’s get it to the table
 

 In Roll Camera werken jullie voor een filmstudio. De filmstudio verkeert in financiële moeilijkheden en dit is de laatste kans om een succesvolle film te maken. Lukt het jullie om een fatsoenlijke film te produceren en binnen de tijd en budget af te krijgen?

Roll Camera is een coöperatief spel waarin jullie met elkaar moeten gaan samenwerken om binnen tijd en budget een film te scoren die goed genoeg is of zo slecht dat hij goed is. Aan het begin van het spel kiezen alle spelers een spelersbord, elk spelersbord heeft aparte acties, op 1 actie na. Elke speler mag alleen de acties op het eigen spelersbord activeren, elk personage heeft ook nog eens een privilege, deze verschilt en heeft een uniek, permanent kenmerk of voordeel.Elke speler heeft tijdens zijn beurt de volgende 5 stappen die uitgevoerd moeten worden:

1. Een probleemkaart trekken

2. De Crew-dobbelstenen gooien

3. De Crew-dobbelstenen inzetten en bijbehoren acties uitvoeren

4. De Crew-dobbelstenen weghalen

5. De Tijdwijzer vooruitzetten en het Wijzerbord doorgeven

Stap 1; Trek een probleemkaart en leg deze in het eerste veld naast de trekstapel, er kunnen maximaal 3 kaarten liggen. Liggen alle velden vol, dan wordt er geen kaart neergelegd. Dit geldt ook voor andere acties wanneer er een probleemkaart getrokken moet worden.

Staat er een blokkeerfiche op de probleemkaart, dan moet je een fiche op de betreffende actie neerleggen en is deze actie niet beschikbaar zolang de probleemkaart niet is opgelost.

Stap 2; Gooi de beschikbare dobbelstenen en bepaal in stap 3 waar je deze gaat neerleggen. Meestal heb je 6 dobbelstenen beschikbaar maar het kan zijn dat het er minder zijn omdat de vorige speler dobbelstenen op het bord heeft laten liggen op het decorstuk. Maar je mag als speler op elk moment kiezen om deze dobbelstenen alsnog te gaan gebruiken.

Stap 3; De Crew-dobbelstenen ga je nu inzetten en daarna voer je direct de actie uit, tot alle dobbelstenen zijn ingezet of je niet verder kunt/ wilt. Bij sommige velden moet je 2 dobbelstenen inzetten of zelfs 3, in een enkel geval zal je een dobbelsteen met een bepaald symbool alleen kunnen inzetten.

Zoals eerder aangegeven kan je een dobbelsteen ook alvast op een veld klaarleggen voor een andere speler omdat jij die actie bijv. niet kunt uitvoeren.

Stap 4; Haal alle dobbelstenen weg en geef deze door aan de volgende speler

Stap 5; Zet het tijdwijzer 1 veld vooruit, er gaat 1 tijd van het de tijd die je beschikbaar hebt en geef hierna het wijzerbord door naar de volgende speler.

Op het speelbord heb je verschillende acties die je kunt uitvoeren, ik zal ze hieronder kort benoemen.

Oplossen van probleemkaarten; Los de probleemkaart op welke jij wilt, er kunnen er maximaal 3 liggen en je mag zelf bepalen welke je wilt oplossen. Zet de benodigde dobbelstenen in en los het probleem op. Hebben jullie er 5 opgelost, dan ontvangen jullie een bonus van +$2 of +1 tijd.

Een decorstuk bouwen of de set herinrichten; betaal $1 om het bovenste decorstuk van de stapel te nemen en plaats deze op de set, je mag zelf bepalen hoe je deze neerlegt. Andere stukken mogen niet verplaatst worden. Wil je deze wel verplaatsen, dan mag je alleen gaan voor de actie herinrichten.

Werf een stagiair aan; Verander een ongebruikte dobbelsteen in een dobbelsteen naar keuze en trek een probleemkaart.

Productievergadering; Tijdens deze actie mogen alle spelers een ideekaart inzetten om te gaan spelen, de speelkaarten worden “geheim” gehouden voor de andere spelers maar tijdens deze actie zal je er 1 moeten laten zien. Van deze kaarten wordt er 1 direct gespeeld en voer de actie uit, 1 kaart kan bewaard worden en neergelegd worden op de actie bij de takenlijst en mag later gespeeld worden, 1 kaart wordt afgelegd. 

In een spel met 4 tot 6 spelers, worden er ook 3 kaarten gespeeld. De actieve speler bepaalt welke spelers een kaart mogen spelen.

Speel dit idee; Speel een van de max. 2 beschikbare ideeënkaarten die bij de takenlijst liggen en voer de actie uit.

Een scène opnemen; Dit is de belangrijkste scène, kies om een van de drie beschikbare scènes op te nemen. Elke kaart heeft een uniek patroon of opstelling, op de kaart staat afgebeeld welke Crew-dobbelstenen je nodig hebt om deze scène te voltooien. Lukt het jullie op de juiste opstelling te maken, dan is deze scène opgenomen.

Betaal nu de kostprijs op het wijzerbord, de kosten staan naast de scène kaart op het storyboard.

Verplaats de scène naar de montagekamer, leg deze kaart neer met de gekleurde kant van de kaart (de achterkant van de kaart). De velden worden neergelegd op het eerst beschikbare veld in de montagekamer.

Hierna schuiven de overige scènekaarten een veld naar beneden, tenzij je de bovenste scène hebt opgenomen. Pak nu een nieuwe scènekaart van de stapel.

Het doel van het maken van een film, is te zorgen dat deze op het Kwaliteitsspoor buiten het roze gebied ligt, lukt dit dan zijn jullie goed op weg om een leuke of hele slechte film te maken. Je moet dus zorgen dat je voldoende kwaliteit krijgt bij het opnemen van een film, hiervoor zal je dus goed moeten kijken welke scènes je wel of niet wilt opnemen.

Tijdens spel zal je ook moeten kijken naar het script, elk samengesteld script bevat de titel van de film en een scorecriterium. Deze bepaalt hoeveel velden je aan het einde nog vooruit of acteruit gaat op het kwaliteitsspoor, dit is gekoppeld aan de kleuren die vermeld staan op het script. Tijdens het spel kan het script wel gewijzigd worden, pas op het einde van het spel wordt hier naar gekeken v.w.b. de punten op het kwaliteitsspoor.

Wil je meer uitdaging tijdens het spel, begin dan met Film Studio kaarten. Deze kaarten hebben een uniek scenario, beperkingen of alternatieve regels. Bij sommige kaarten kan je ook nog eens kiezen voor meerdere moeilijkheidsgraden.

Einde van het spel

Roll Camera eindigt zodra er vijf scènes zijn opgenomen en als de kwaliteitsfiche zich buiten de roze zone bevindt, lukt dit niet dan heb je het spel verloren. Het spel kan tijdens het spelen onmiddellijk eindigen zodra de budgetwijzer of de tijdwijzer op het laatste veld van het spoor ligt, dan hebben jullie direct verloren.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.23/5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 9 van de 10 dobbelstenen
 

Algemene indruk

Roll Camera is een erg leuk coöperatief spel, de spelregels zijn erg makkelijk en worden ook goed uitgelegd in de spelregels. Het opzetten van het spel kost je wel even wat tijd maar na 1x opzetten heb je dit snel door en kan je snel gaan spelen. Het speelmateriaal is van erg goed kwaliteit en bevat echt hele leuke cartoonachtige artwork, zowel op de scènekaarten als op de spelersborden is dit echt een pluspunt!

De ideekaarten en de scriptkaarten bevatten echt hele leuke en grappige ideeën en teksten waardoor het spel soms echt hilarisch kan worden. Je hebt tijdens het spel veel overleg met elkaar maar op sommige momenten, zoals met de ideekaarten mag je niet alles overleggen maar mag je juist hints geven. Dat maakt het samenwerken erg leuk en houd je ook voldoende uitdaging in het spel. Door het gebruik van het wijzerspoor, is het soms echt een uitdaging om te kiezen waar je voorgaat want je wilt toch voldoende tijd en geld hebben om acties te kunnen blijven uitvoeren en het spel niet te verliezen.

Een positief aspect van Roll Camera is de variatie en herspeelbaarheid. Het spel bevat verschillende filmscripts, elk met unieke eigenschappen en uitdagingen. Dit zorgt ervoor dat elke speelsessie anders aanvoelt, de spelers worden steeds uitgedaagd om hun strategieën aan te passen aan de omstandigheden op het script. Vergeet de toevoeging van de filmstudiokaarten niet, deze kunnen echt meer uitdaging toevoegen!

Het thema is erg goed doorgevoerd in het spel, je wilt echt zo’n goed mogelijke film gaan maken. Juist het tegenovergestelde vonden wij een stuk moeilijker en wat minder leuk. De probleemkaarten zijn wel echt een goede toevoeging, je zult soms echt een of meerdere problemen moeten gaan oplossen voordat je een andere actie kunt doen, hierin zal je echt creatief met elkaar moeten worden om te zorgen dat je niet gaat vastlopen in het spel. Het script is ook echt heel leuk, je krijgt soms de meeste hilarische titels maar uiteindelijk gaat het erom of je het voor elkaar krijgt om de juiste scènes te gaan opnemen.

Is Roll Camera een moeilijk spel? Nee, zeker niet het is erg makkelijk en snel te leren waardoor het ook met kinderen (9 jaar) erg goed te doen is. Over het algemeen is Roll Camera een verfrissend en uniek bordspel dat zowel filmliefhebbers als spelers die op zoek zijn naar creatieve uitdagingen zal aanspreken. Het biedt een leuke mix van strategie, creativiteit en geluk, de leuke vormgeving draagt bij aan de algehele speelervaring. 

Hoewel Roll Camera je veel biedt, zal het spel misschien niet geschikt zijn voor spelers die op zoek zijn naar diepgaande strategie. Hoewel er tactische beslissingen moeten worden genomen, is er ook een aanzienlijke geluksfactor aanwezig, vooral door het dobbelen. 

Roll Camera kan je ook solo spelen, de spelregels hiervoor zijn gelijk aan het spel met andere spelers. Het enige is dat bij Idee of Probleemkaarten, de kaarten waar extra spelers voor nodig zijn, niet gebruikt worden. Wat ik gemerkt heb, is dat het wat makkelijker is om Roll Camera te spelen met 2 spelersborden i.p.v. 1 spelersbord en je dus ook gebruik kunt maken van meerdere actievelden.

Mijn dank gaat uit naar Happy Meeple Games en de mogelijkheid om Roll Camera te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt. Wil je meer weten over welke spellen Happy Meeple Games heeft, kijk dan op hun website

Dit vind je misschien ook leuk...