Strategiespellen

Viticulture

Game summary:

Een spel voor  1 – 6 players
Speeltijd 45 – 90 minutes
Designer: Jamey Stegmaier, Alan Stone

Artist: Jacqui Davis, David Montgomery, Beth Sobel
Publisher: Stonemaier Games https://stonemaiergames.com/

Wat zit er in de doos?

In deze hele mooie doos zit het volgende:

1 spelregel
232 Kaarten ( 42 druiven, 36 wijnbestellingen (paars) , 38 zomer bezoekers (geel), 38 winter bezoekers (blauw), 18 veld, 24 Automa, 36 mama en papa kaarten)
1 Speelbord

6 Wijngaard spelersbord.
30 Werker meeples in 6 verschillende kleuren
1 Tijdelijke grijze werker
6 Grande werker meeples
50 Druif en wijn tokens
6 Overwinningspunten tokens (kurk)
6 Wake-up tokens (haan)
6 Uitbetaal tokens (wijnflesjes)
48 Gebouw tokens (8 unieke tokens per kleur)
72 Munten (in dit spel heb ik de metalen munten laten zien)
1 Eerste spelerstoken (tros druiven)

Het spelersbord, hier heb ik alle gebouwen geplaatst. Dit zal je niet altijd lukken maar het is ook niet altijd nodig. Ook staan hier alle werkers op het daarvoor betreffende veld.


Bovenin zie je de 3 velden die je kunt gebruiken, maar ook heb je de mogelijkheid om er een of meerdere te verkopen.

voorbeeld waarbij je beide wijnkelders gekocht hebt en al gevuld hebt met wijn en rosΓ©. Ik vind de glazen spelonderdelen echt super mooi. 

Let’s get it to the table

Viticulture van Stonemaier Games is een spel waarbij je in de huid kruipt van een wijnmaker. Je start met een kleine wijnkelder, 3 arbeiders en 3 verschillende stukken land waarop je wijn kunt gaan verbouwen. Lukt het jou om de beste wijngaard te worden? 

Alle spelers plaatsen hun werkers en voeren diverse acties uit in de verschillende seizoenen (lente, zomer, herfst en winter). In de lente wordt er gekozen welke speler als eerste begint, soms kan het helpen om als eerste te starten omdat alle acties nog vrij zijn maar hierdoor mis je misschien wel een bonus actie die je ontvangt als je wat later begint. In de zomer kan je de werkers acties laten uitvoeren op het bord. In de herfst ontvang je bezoekers (gele of blauwe kaarten) en uiteindelijk in de winter kan je wederom acties uitvoeren met je werkers. Doordat je over 2 seizoenen je werkers moet verdelen om acties uit te voeren, moet je dus goed kiezen wanneer je een werker wel of niet inzet. 

Tijdens de het spel ontvang je dus bezoekerskaarten, dit kunnen zomer (gele kaarten) en/of winter (blauwe kaarten) bezoekers. Deze kunnen je o.a. helpen om sneller iets te bouwen, te verbouwen, extra punten te ontvangen of wijn te maken. Maar het allerbelangrijkste is toch het vervullen van orders (paarse kaarten). Met het vervullen van orders, waarbij je rode of witte wijn, champagne of rosΓ© gaat verkopen. Zodra je een order vervuld hebt, ontvang je zowel punten maar verdien je ook een stapje (of meerdere) op het uitbetaalspoor (extra Lira per ronde). Met het vervullen van orders verzamel je dus zoveel mogelijk punten om uiteindelijk de beste wijngaard in te worden.

Het doel van Viticulture is het verzamelen van punten, de eerste speler die 20 punten of meer scoort is de winnaar van Viticulture en mag zich de beste wijnmaker noemen.

Hoe kan je die punten verzamelen? Elke ronde bestaat uit de 4 eerder genoemde seizoenen, tijdens deze seizoenen ga je met behulp van werkers diverse acties uitvoeren. Deze acties bestaan onder andere uit:
– Gebouwen bouwen, deze gebouwen heb je o.a. nodig om diverse wijnsoorten (groene kaarten) te kunnen gaan bouwen. Maar je moet ook je kelders gaan verbouwen waardoor je steeds meer wijn kunt opslaan maar deze wijn moet ook ouder kunnen worden;
– Druiven gaan planten op de velden (spelen van groene kaarten);
– of juist het oogsten van de velden om wijn te maken;
– extra werkers in gaan huren zodat je meer acties per seizoen of per jaar kunt uitvoeren.

– Acties uitvoeren op de diverse kaarten (geel, blauw of paars)


Lukt het jou om zoveel mogelijk punten te verzamelen en de beste wijngaard te maken?

Hier zie je 3 spelers die een startplek hebben gekozen bij de Wake-up spoor.

Een voorbeeld waarbij er 2 spelers voor 1 en dezelfde actie gaan. In dit geval is dit alleen mogelijk omdat de blauwe speler zijn Grande werker in heeft gezet. Een andere werker was in dit geval niet mogelijk geweest. 

Einde van het spel
Het spel eindigt zodra 1 speler 20 punten of meer heeft, op dat moment wordt het huidige jaar afgemaakt en wint uiteindelijk de speler met de meeste punten. Hierdoor hebben andere spelers ook nog de kans om meer punten te verzamelen en ondanks dat ze niet als eerste 20 of meer heeft, en alsnog kunnen winnen.

Hier zie je de flesjes wijn op het uitbetaalspoor. Zodra je een wijnkaart vervuld hebt, plaats je deze 1 of 2 stapjes verder op het spoor. Dit is wat je elke ronde ontvangt, mocht je op plek 5 zijn beland dan kan je niet verder en blijf je daar staan. 

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2 / 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: πŸŽ² 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 πŸŽ² 

Opzetten van het spel

Het opzetten van Viticulture is wel even wat werk maar ik heb dat nooit zo heel erg ervaren. Het voordeel is dat er op zich al een redelijk goede inleg in de doos zit. Heb je bijv. de inleg van Folded Space dan gaat dit veel sneller.

Eerst beginnen we met het schudden van de diverse stapels kaarten, deze plaats je daarna op het betreffende veld op het bord. Geef elke speler een eigen spelersbord en 3 verschillende wijnvelden waarvan een met 5, 6 en 7 lira. Plaats het geld in de buurt van alle spelers zodat iedereen er makkelijk bij kan.

Hierna kiest elke speler een kleur waarmee hij of zij wilt gaan spelen, plaats de haan, het wijnflesje en de kurk op de daarvoor bestemde plek op het bord. De haan plaats je op de wektabel, de kurk plaats je op het puntenveld (je begint op 0) en het wijnflesje plaats je op de tracker voor het uitbetalen van munten.

Als laatste ontvangt elke speler een papa en een mama kaart (wij hebben de huisregel dat iedereen er van beide 2 ontvangt en er dan van beide 1 uitkiest om te houden). Op deze 2 kaarten staat waar je mee begint, dat is in de meeste gevallen minimaal 3 arbeiders, een aantal Lira, een aantal kaarten en 1 of meerdere gebouwen. Soms moet je kiezen tussen 2 opties bijv. tussen geld en een gebouw.

Hierna zijn we klaar om te beginnen met spelen.

Kwaliteit van de spelonderdelen

De kwaliteit van wat je krijgt bij dit spel is echt top! De houten onderdelen zien er echt heel tof uit, het zijn geen simpele onderdelen maar geven ook echt weer wat het moet zijn. De verschillende kaarten zijn ook heel gaaf ontworpen. Deze kaarten hebben allemaal echt super goede acties en het leuke is dat het er zoveel zijn per kleur waardoor de her-speelbaarheid erg hoog is.

Het bord is ook heel mooi gedaan en alles staat erg duidelijk omschreven op het bord. In de doos zit een inleg en dit op zich een goede inleg maar als je de kaarten bijv. gaat sleeven dan passen deze niet zo goed meer. Ik heb er daarom ook voor gekozen om een andere insert te kopen maar dit is geen noodzaak.

Waar ze bij Stonemaier ook erg goed in zijn, is dat als er iets is met de spelonderdelen je altijd een berichtje kunt indienen en het betreffende onderdeel kunt laten vervangen (in de meeste gevallen kosteloos).

De spelregels zijn erg duidelijk en goed uitgelegd, wel mis ik in sommige gevallen nog niet even wat extra verdieping. Dit mis je vooral als je het spel voor de eerste paar keer gaat spelen, maar ook de solo uitleg had wel iets uitgebreider gemogen. Uiteindelijk kom je er wel uit, eventueel met behulp van uitleg op de website, filmpjes etc.. 


Algemene indruk van het spel

Mijn eindoordeel over Viticulture is dat dit spel al jaren een favoriet spel is, ik vind het leuk om het spel solo te spelen maar ook met andere spelers is dit een heel leuk spel.

Ik vind spellen waarbij je met werkers acties kunt uitvoeren over het algemeen altijd al heel leuk maar het thema van Viticulture maakt het nog leuker. Want wie wilt er geen wijngaard bezitten πŸ˜‰ en uiteraard af en toe een wijntje proeven. In Viticulture wordt je echt meegenomen in het thema en heb je ook echt het idee dat je op je wijngaard bezig bent. Je gaat uiteraard beginnen met het planten van druiven, wit en rood, maar daarna moet je zorgen dat ze geoogst worden en uiteraard wil je er ook nog een keer wijn van maken. Het lijkt allemaal wel erg simpel maar dat is het verre van, want voor het vervullen van wijnkaarten heb je soms wat oudere wijn nodig en combinaties van bijv. rood en champagne.

Het uitvoeren van acties is ook wel een uitdaging, speel je bijv. met 2 spelers dan kan je niet alle velden gebruiken en als een speler al ergens staat dan is die actie geblokkeerd. Gelukkig heb je wel een grote werker en die mag je dan eenmalig per seizoen inzetten om dan alsnog de actie te kunnen uitvoeren. Je begint met 3 werkers, dus in het begin kan je ook maar 3 acties uitvoeren maar je kunt maximaal nog 3 werkers inhuren. Hierdoor kan je dus meer acties uitvoeren maar dit geldt ook voor je tegenstander. Kies dus per seizoen goed welke acties je wilt uitvoeren.

Door het thema maar ook omdat er zoveel opties zijn zowel met de acties die je kunt uitvoeren als de kaarten die je kunt ontvangen is Viticulture bij ons een van de favoriete spellen. Deze blijft voorlopig dus nog wel even op tafel komen. Ben je toe aan wat extra uitdaging met Viticulture, dan zijn er ook nog uitbreidingen, daar zal ik binnenkort in andere reviews op terugkomen.

Dit vind je misschien ook leuk...