Familie spellen

Sushi Roll

Game summary

Aantal spelers 2 tot 5 spelers
Speeltijd: ongeveer 20 minuten
Designer: Phil Walker-Harding
Artist: Nan Rangsima
Publisher: Gamewright en White Goblin Games

Wat zit er in de doos?

Wat zit er in dit sushi pakket?

– 40 score markers (18×1 punt, 7×5 punten, 10×10 punten en 5×20 punten)

– 30 dobbelstenen

– 20 pudding tokens

– 18 menu tokens

– 12 chopstick tokens

– 5 transportband kaarten 

– 5 dienbladen

– 1 dobbelsteen zakje

– spelregels

Een voorbeeld van een menukaart waarbij er nu al 3 dobbelstenen zijn gekozen door deze speler. De roze dobbelstenen zorgen ervoor dat deze speler een token met 3 pudding punten ontvangt. Daarnaast krijgt deze speler 2 chopstick tokens en heeft nu al 3 sushi voor de meeste sushi punten.

Laten we gaan spelen

Ben je gek op sushi? Dan is dit zeker een spel voor jou! Erg leuk om te combineren met het eten van sushi en spelen met sushi!

Elke speler ontvang een dienblad en plaats deze voor zich. Op dit dienblad plaats je de dobbelstenen die je gekozen hebt, maar zie je ook de punten welke je kunt ontvangen voor de verschillende sushi of als je combinaties maakt.

Maak verschillende stapels van de punten, menu, chopstick en pudding tokens. Geef hierna aan elke speler 2 chopstick en 3 menu tokens.

Elke speler ontvangt hierna ook een transportband, waarvan 1 speler een transportband ontvangt met een rode rand. De speler die een transportband met een rode rand ontvangt, is de eerste speler.

Plaats alle dobbelstenen in het zakje en schud deze goed. Elke speler neemt vervolgens een aantal dobbelstenen afhankelijk van het aantal spelers. Bijvoorbeeld bij 4 spelers ontvangt elke speler 6 dobbelstenen.

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;


Aan het begin van elke ronde, nadat alle spelers het aantal dobbelstenen gekozen heeft, gaat iedereen te gelijk de dobbelstenen gooien, hierna plaatst je deze direct op je transportband.

Tijdens elke beurt volg je de volgende 2 stappen

1. (Optioneel) Tijdens deze stap mag kiezen of je menu en/of chopstick tokens en als je deze inzet ook hoeveel je ervan wilt inzetten.
De menu tokens kan je gebruiken of een of meerdere dobbelstenen opnieuw te gooien, je mag deze stap herhalen tot je menu tokens op zijn.

De chopstick tokens kan je inzetten om een dobbelsteen te ruilen met een dobbelsteen op een andere loopband. Het ruilen is wel zonder dat je het resultaat van de dobbelsteen aanpast.


2. (Verplicht) Iedereen kiest nu 1 dobbelsteen van de transportband en daarna plaats je deze op je dienblad.

Zodra iedereen een dobbelsteen heeft gekozen, worden de transportbanden doorgeschoven. Hierna rolt iedereen de overgebleven dobbelstenen opnieuw en volg je de bovenstaande stappen. Dit wordt herhaald tot alle dobbelstenen zijn gekozen.

Nu worden de punten geteld voor deze ronde, na elke ronde worden de punten bij elkaar opgeteld. De speler met de meeste punten na 3 ronden is de winnaar van Sushi Roll!

Einde van het spel

Aan het eind van de 3e ronden gaan we de punten tellen. Hierbij kijk je naar de punten die je al hebt verzameld met de punten die je van de 3e rond nog gaat ontvangen.

Je kunt naast de ‘standaard’ punten, ook punten ontvangen door het maken van combinaties van nigiri met wasabi. Wasabi verdubbeld bij de nigiri sushi de waarde met 3. De overige punten die je kunt scoren staan allemaal duidelijk vermeld op je menukaart, je ontvang dan ook per ronde de punten welke je verzameld en op het eind bij elkaar optelt.

Daarnaast tel je bij de score ook eventuele pudding tokens en daarmee heb je de eindscore bepaald. Heb jij de meeste punten verzameld? Dan ben jij de winnaar van Sushi Roll!

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲

Opzetten & uitleg van het spel

Het opzetten van het Sushi Roll gaat erg snel, je geeft iedere speler een menukaart en een transportband. Geef 1 speler de transportband met een rode rand, dat is de speler die in ronde 1 als eerste mag beginnen. Daarna doe je alle dobbelstenen in het zakje en je maakt van de tokens allemaal kleine stapels.

Hierna ben je eigenlijk al klaar om te gaan beginnen. Dat is het voordeel van een party spel, dat moet snel klaar en opgezet worden anders heb je al snel te maken met afhakers.

 
Kwaliteit van de spelonderdelen

De artwork in het spel is echt heel leuk gedaan! Je hebt echt het idee dat je een sushi spel aan het spelen bent. Beginnende met de menukaart, dit ziet er echt heel goed uit. Hierop zie je ook gelijk staan welke sushi een x aantal punten opleveren. Daarnaast is het concept van de lopende band erg grappig bedacht, ik moet er wel bij zeggen dat het doorschuiven leuk is maar wel het minst handige onderdeel is van het spel. Je moet dit goed doen om te voorkomen dat ze eraf vallen.

De dobbelstenen zijn van erg goede kwaliteit en kunnen erg vaak gebruikt worden, wat bij een party spel zeker het geval is. 

Het enige minpunt vind ik eigenlijk de grote van de doos en de handleiding, dit had naar mijn idee een stuk kleiner gemogen waardoor het ook wat handiger meenemen is. Ik kan me voorstellen dat ze wel echt verschil wilden maken met de andere Sushi spellen maar dat doen ze al door het spel zelf. 

Algemene indruk van het spel

Ben je opzoek naar een party spel? Dan is Sushi Roll zeker een aanrader, het is een erg leuk spel om met vrienden of familie te spelen onder het genot van heerlijke sushi. Ben je geen fan van sushi, ook dan kan het een leuk spel zijn maar ik verwacht dat de echte sushi liefhebbers hier zeker van gaan genieten. Ik heb het spel ook met 2 spelers gespeeld maar dan merk je wel veel minder interactie en de kans op misschien de juiste dobbelsteen wordt dan wel een stuk minder. Met 2 spelers vond ik de rondes ook wel iets te lang duren, maar goed het is niet voor niets een party spel dus ga deze echt met +3 spelers spelen!

Sushi Roll is een snel party spel voor tijdens hele gezellige avond met vrienden of familie.

Mijn dank gaat uit naar Gamewright voor de mogelijkheid om Sushi Roll te mogen reviewen. Ik heb de Engelse versie mogen reviewen maar Sushi Roll is er ook in het Nederlands verkrijgbaar via White Goblin Games.

Dit vind je misschien ook leuk...