Strategiespellen

Dominion

Samenvatting

Een spel voor 2 – 4 players
Speelduur is ongeveer 30 minuten
Uitgever is 999 Games

Introductie

Je wilt een groot en fraai koninkrijk met veel rivieren en een variëteit aan bomen, eigenlijk wil je een Dominion. Jij wilt diverse stukken grond bemachtigen en het land van kneuterige landheren te verenigen onder jouw vlag.

Maar andere vorsten hebben ditzelfde plan. Haast je om zoveel mogelijk land te bemachtigen. Neem dienaren aan, zet geboeuwen neer, knap je kasteel op en zorg dat je schatkisten uitpuilen.

In Dominion ga je een eigen deck (stapel kaarten) samenstellen wat je dominion voorstelt. Dit deck zal middelen, punten en acties bevatten die je kunt uitvoeren. Je start met landgoederen en koper maar aan het eind van het spel telt het goud, provincies, inwoners en gebouwen in je koninkrijk. Lukt het jou om de meeste punten te verzamelen?

Aan het begin van het spel worden er een aantal stapels kaarten op tafel neergelegd. Totaal komen er 17 stapels te liggen.

Van deze 17 stapels zijn er altijd 7 standaard, dat zijn Koper, Zilver, Goud, Landgoed, Hertogdom, Provincie en Vloek. Van alle kaarten, behalve de Vloek, worden er bij 2 spelers 8 kaarten gebruikt en bij 3&4 spelers 12 kaarten. Voor de Vloek worden er bij 2 spelers 10 kaarten gebruik en bij 3 spelers 20 en bij 4 spelers alle 30.

De andere 10 stapels worden uit de doos gekozen, per spel kan dit verschillend zijn. Deze 10 stapels zijn de enige andere kaarten die tijdens dit spel meedoen. Deze kaarten kunnen zelf gekozen worden uit de doos of je kunt gebruik maken van de locatieskaarten, kaarten met een blauwe kader op de achterkant en willekeurig 10 kaarten trekken.

Bij 2 spelers leg je per koninkrijkkaart waarop de aanduiding “Overwinning” staat 8 kaarten neer, bij 3 en 4 spelers worden er 12 neergelegd. Alle andere stapels worden volledig en open neergelegd.

Plaats de speelbord met “Vernietigde kaarten” naast de stapel met kaarten.

Hierna ontvangt elke speler 3 Landgoederen en 7 Koper en schud deze goed. Dit is de startdeck waarmee elke speler begint. Hierna trekt elke speler 5 kaarten en begint het spel met de eerste speler.

Laten we beginnen met spelen

Spelers spelen om de beurt tijdens hun beurt steeds 3 fases tot het spel eindigt. Het spel is afgelopen als er 3 koninkrijkstapels in de voorraad op zijn of de stapel Provincies is leeg. Tel hierna alle punten op en de speler met de meeste punten is de winnaar.

De 3 fases die elke speler tijdens zijn beurt afloopt zijn:
Actiefase:
Aanschaffase
Opschoonfase


Hieronder zal ik ze even kort uitleggen:
Actiefase: Tijdens deze fase mag je 1 actiekaart uit je hand spelen, een actiekaart is een kaart waarop op de onderkant vermeld staat welke type kaart dit is. Zodra je een actie gaat spelen, geef je dat aan en leg je de kaart voor je neer. Voer hierna direct de actie uit. Sommige kaarten geven de mogelijkheid op meer acties uit te kunnen voeren, dat is de enige manier waarop je meer acties mag doen. Lukt het niet om je actiekaart of andere actiekaarten te kunnen spelen, bijv. omdat je er meer in je hand hebt dan worden deze aan het eind van je beurt afgelegd.

Speel je een actiekaart waarbij je een andere speler tot een bepaalde actie verplicht, dan kan deze speler een reactiekaart spelen, op de reactiekaart staat aangegeven wat er dan gebeurd. Bijv. kan het zo zijn dat een actie van de betreffende speler niet door kan gaan en daarmee is zijn actie dus verloren.


Aanschaffase: Je mag nu 1 kaart kopen uit de beschikbare voorraad. Je mag een kaart kopen van een koninkkrijk, eentje voor meer geld of Hertogdom/ Provincie. Maar let op! Je moet de kaart wel kunnen betalen met het geld wat je in je hand hebt. Geld kan je niet bewaren voor een volgende ronde. Op de kaart(en) staat aangegeven hoeveel waarde elke kaart is, sommige actiekaarten kunnen ook nog een munt bevatten met een waarde. Na het kopen wordt deze kaart direct op de aflegstapel geplaatst.

Opschoonfase: Pak alle kaarten die je in het spel hebt, actiekaarten en geldkaarten en eventuele resterende handkaarten. Alles wordt nu op de aflegstapel geplaatst en de speler trekt 5 nieuwe kaarten van de trekstapel. Is deze leeg, schud dan de aflegstapel zo goed mogelijk en maak hier een nieuwe trekstapel van.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.17/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 9 van de 10 dobbelstenen

Deckbuilding is een van mijn favoriete mechanisme in bordspellen. Ik speel dan ook regelmatig door soort spellen. Toen ik Dominion leerde kennen was ik eigenlijk gelijk verkocht, het spel zit goed in elkaar en heeft echt een hoge herspeelbaarheid ook mede mogelijk door de verschillende uitbreidingen die er zijn.

Dominion is al een flink wat jaren erg populair, het spel is al sinds 2008 op de markt en er komen nog steeds uitbreidingen aan. Afgelopen jaar kwam bij 999 Games Dominion Plunderen uit, binnenkort zal je daar een review van voorbij zien komen.

Dominion is leuk met 2 spelers of met meerdere spelers, maar wij spelen hem vaak met z’n 2-en. Het is een spel voor zowel de beginnende spelers als de gevorderde spelers, al zullen die laatste toch ook wat meer met uitbreidingen erbij willen spelen voor iets meer complexiteit en afwisseling. Met het basisspel krijg je al flink wat verschillende type kaarten waar je mee vooruit kunt. De spelregels worden goed uitgelegd maar ook de bijbehorende acties zijn duidelijk, deze zijn ook niet erg moeilijk en dat maakt het voor veel spelers gewoon erg leuk om te spelen.

Qua artwork hoef je Dominion niet te kopen, deze valt niet echt op maar is eigenlijk ook binnen het spel niet van toepassing. Je kijkt vooral naar de acties en punten op de kaarten, in ons geval en je wilt een zo goed mogelijk motortje opbouwen zodat je in ieder geval tijdens je beurt minimaal 1 actie kunt uitvoeren al wil je dat het liefste verder uitbouwen.

Dominion is een spel welke je op veel manieren kunt spelen en kunt winnen maar je zal er goed op moeten letten om in het begin niet te veel land te kopen zodat je deck niet al heel snel vervuild wordt met kaarten waar je niets mee kunt doen maar andersom wil je ook weer niet te lang wachten. Goed nadenken en kijken welke kaarten je kunt kopen en welke je verder kunnen helpen loont echt bij dit spel! Maar ook dit verschilt uiteraard per spel doordat je steeds afwisselt met welke kaarten waar je mee speelt, je kunt zelf kiezen of 10 veranderende koninkrijken om Dominion, elk spel zal echt anders zijn.

Ik vind Dominion echt heerlijk om even snel te spelen, een 2 speler potje Dominion spelen wij in zo’n 30 min weg en dat maakt het uitstekend om tussendoor te spelen.

Binnenkort kan je meer over Dominion verwachten met de uitbreiding Plunderen.

Mijn dank gaat uit naar 999 Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...