Dobbelspellen

Anubixx

Spel samenvatting:
Een spel voor 2 – 5 spelers
Speeltijd ongeveer 20 minuten
Designer: Steffen Benndorf, Florian Ortlepp, Helmut Ortlepp

Artist: Christian Opperer
Publisher: White Goblin Games https://whitegoblingames.com/  

Unboxing
In de doos vinden we de volgende spelonderdelen:

Spelregels
4 dobbelstenen
1 speelblok
5 potloden

De verschillende dobbelstenen, wanneer je met 2 spelers speelt dan worden er 3 dobbelstenen gebruikt. Bij meerdere spelers dan worden alle 4 de dobbelstenen gebruikt.

3 voorbeelden van de verschillende spelerskaarten, rechtsonder staan de letters A tot en met F. Tijdens elk spel heeft elke speler een andere letter en dus ook een andere spelerskaart.

Let’s get it to the table
Jij bent een van de beste bouwmeesters in het Egyptisch rijk. Je bent door de Farao gevraagd om een statige piramide te bouwen. Deze moet versierd worden met een triomfboog en een vloermozaïek.

Zet je vaardigheden in om en probeer zo slim mogelijk te bouwen en geen bouwmaterialen te verspillen. Lukt het jou om de grootste bouwmeester aller tijden te worden?

Tijdens elke ronde mag je maximaal 2 stenen aan je bouwplaats toevoegen. De stenen die je gaat bouwen mogen of uit de voorraad dobbelstenen komen die op tafel liggen of uit je steengroeve.

Je kunt bouwen aan de volgende gebouwen;
Vloermozaïek; hier moet je 2 mozaïektegels wegstrepen, maar deze moeten horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen

Piramide; je mag 1 of 2 stenen wegstrepen, je begint altijd op de onderste laag en je mag pas verder gaan zodra de stenen eronder zijn weggestreept.

Triomfboog; begin bij beide kolommen onderaan en bouw daarna verder naar boven. Je mag in een verschillend tempo bouwen. Maar let op, de laatste steen mag pas weggestreept worden zodra beide kolommen gereed zijn.

De eerste speler gooit de dobbelstenen en mag nu tot 2 stenen kiezen om te bouwen, hierna pakt hij deze dobbelstenen en legt hij deze voor zich neer. Hierna is de volgende speler en die mag alleen nog kiezen uit de stenen die zijn overgebleven. Zodra elke speler heeft gekozen of ervoor heeft gekozen om stenen uit de steengroeve weg te strepen is de ronde voorbij en mag de volgende speler de dobbelstenen gooien en wordt de ronde vervolgd.

Lukt het je om tijdens het bouwen ook iconen weg te strepen, dan krijg je daar extra bonuspunten voor. Op je spelerskaart staan deze iconen link bovenin afgebeeld, zodra je een bepaalde icoon hebt weggespeeld in je gebouw mag je deze ook hier bovenin doorstrepen. Maar alleen als jij de eerste speler bent die dit lukt, mocht een andere speler in dezelfde ronde hetzelfde icoon kunnen wegstrepen dan ontvangt ook deze speler de bonus. De overige spelers mogen deze bonus na deze ronde niet meer ontvangen.

een voorbeeld waarbij er 2 stenen zijn weggestreept, hierna mag je ook de paarse steen op de rij erboven wegstrepen indien je dat uiteraard wilt. 

Einde van het spel
Het spel eindigt aan het eind van een ronde waarin één van de spelers zijn tweede gebouw bouwt. Elke speler die aan het eind van deze ronde ook een tweede gebouw heeft gebouwd mag de bonus hiervoor aanstrepen.

Hierna gaan we de eindscore bepalen door de verschillende gebouwen en bonuspunten bij elkaar op te tellen. 

Conclusie & eindscore:

Moeilijkheid: 1 / 5
Her-speelbaarheid: 9
Mijn score: 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲


Algemene indruk van het spel
Anubixx is een erg leuk spel om even tussendoor te spelen! Er zit best wel wat uitdaging in omdat je niet steeds elke steen kunt gebruiken en ook het kiezen van een steen uit je steengroeve kan best lastig zijn want je kunt niet zomaar elke steen gebruiken. Je moet namelijk verdergaan waar je bent gebleven, stel dat je 2 stenen hebt overgeslagen dan mag je niet meer terug. Dat maakt het bijv. wel lastig omdat je toch ook voor de punten wilt gaan.

Het leuke is dat elke speler ook een ander speelkaart heeft, hierdoor kan je elkaar niet echt heel dwars zitten maar wordt het dus wel een uitdaging om toch de juiste stenen te kiezen om te gaan bouwen. Anubixx is een spel welke bij ons zeker vaker gespeeld gaat worden maar ik neem hem ook graag mee naar kantoor om samen met collega’s te spelen tijdens de lunch.


Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games voor het opsturen van dit review exemplaar. Anubixx is te bestellen via de website van White Goblin Games of via je lokale spelwinkel.

Dit vind je misschien ook leuk...