Strategiespellen

Honey Buzz

Game summary

Aantal spelers 1 – 4 

Speeltijd: 45 – 90 minuten

Designer: Paul Salomon

Artist: Anne Heidsieck

Publisher: Happy Meeple Games

Wat zit er in de doos?

In deze doos zitten de volgende spelonderdelen;

 Spelregels incl. solospelregels

1 Bijenkorf speelbord

1 Bos speelbord

4 Spelersborden

4 Waaierfiches 

4 Voedselverzamelfiches

16 Bijenkorf starttegels 

40 Werk beeples 

63 Bijenkorftegels

26 Bestellingkaarten

17 Formatiekaarten

24 Nectartegels

15 Pollen

12 Koningin uitdagingkaarten

28 Honing

60 Munten

4 Spelersoverzichten

1 Startspelerfiche

Voor een solo spel;

2 Darbeeples

10 Darkaarten

12 Koningin uitdagingkaarten

Laten we gaan spelen

In de bossen van Zoetwaterwoud is de lente eindelijk in bloei. Dit jaar hebben de bijen de economie ontdekt en de koningin heeft een plan bedacht. Ze gaat een kraampje openen op de markt in het bos, als de bijen hun honing gaan verkopen, dan laten de beren en andere bewoners van het bos de bijenkorf misschien wel met rust.

In Honey Buzz ben je een accountant van Hare Majesteit de koningin en heeft aan jou toevertrouwd om je eigen deel van de bijenkorf en de werkbijen aan te sturen. Tijdens het spel geef je opdracht aan de werkbijen om cellen leeg te maken voor het opslaan van nectar, de bijenkorf te vergroten, honing maken en verkopen of bestellingen te voltooien

Word jij de hoofdarchitect van de koningin?

We gaan eerst het spel opzetten

Plaats de 2 speelborden op tafel zodat alle spelers er goed bij kunnen, kies van het bijenkorf bord met het aantal spelers (1-2 of 3-4 spelers).

Plaats de bijenkorf op de daarvoor bestemde plek op het spelbord. Maak hierna stapels van munten, pollen en honing, van elke soort leg je er ook 1 op het spelbord, op de juiste honing plek en op het bovenste veld van de kolom.

Sorteer de koningin uitdagingskaarten en kies van elke kleur 1 willekeurige kaart en plaats deze op de plaats op het speelbord. Pak voor iedere snelheidsuitdaging zoveel munten als het aantal spelers.

Bij 2 spelers 20 munten op de 1e plaats

Bij 3 spelers 20 en 10 munten op de 1e en 2e plaats

Bij 4 spelers 20, 10 en 5 munten op de 1e, 2e en 3e plaats

Sorteer de bestellingkaarten en verdeel deze in 2 stapels, 1 stapel van kleine bestellingen en 1 stapel van grote bestellingen. Schud deze en plaats afhankelijk van het aantal spelers een aantal kaarten per stapel, er worden 3 stapels gemaakt.

Bij 2 spelers; 2 grote bestellingen en daarbovenop 1 kleine bestelling

Bij 3 spelers; 2 grote bestellingen en daarbovenop 2 kleine bestellingen

Bij 4 spelers; 2 grote bestellingen en daarbovenop 3 kleine bestellingen

Elke speler ontvangt een overzichtskaart, bijbehorende speelstukken, een spelersbord, 4 bijenkorftegels, 1 voedselverzamelfiche en 1 waaierfiche in een kleur naar keuze. Plaats je werkbeeples in de algemene voorraad en je voedselverzamelfiche plaats je aan de linkerkant van het bos spelbord, naast de nectartegels.

Trek 1 formatiekaart, alle spelers plaatsen nu de bijenkorftegels zoals op deze kaart staat aangegeven.

Sorteer nu de nectartegels en plaats deze op het spelbord

Bij 2 spelers worden er 16 tegels neergelegd

Bij 3 spelers worden er 20 tegels neergelegd

Bij 4 spelers worden alle (24) tegels neergelegd

Bepaal nu de startspeler, deze ontvangt de 1e spelertoken en ontvang 1 werker en 5 munten.

Speler 2 ontvangt 1 werker en 10 munten

Speler 3 ontvangt 1 werker en 15 munten

Speler 4 ontvangt 2 werkers en 5 munten

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;

Tijdens je beurt heb de keuze uit 1 van de volgende 2 acties:

A; Pak een tegel

B; Werkers terughalen.

Zodra je kiest voor actie A, een tegel pakken, pak je 1 of meerdere beschikbare werkers en plaats je deze naast de betreffende tegel. Tijdens deze actie moet je altijd 1 werker meer neerleggen als er al 1 werker ligt, ligt er nog geen werker dan hoeft maar 1 werker daar neergelegd te worden. Alleen de tegel “Verklaring” kost 5 munten, de overige tegels zijn gratis.

Hierna plaats je de tegel in je bijenkorf, je mag deze overal neerleggen. Tijdens het neerleggen van de tegel, moet je deze wel altijd aan een gele zijde van een andere tegel plaatsen. 

Lukt het je om na het plaatsen een lege cel gecreëerd te hebben in je bijenkorf, een lege cel is omringd door tegels, dan mag je alle acties uitvoeren die direct aan deze lege cel liggen. Je mag zelf weten in welke volgorde je de lege cellen uitvoert, maar daar waar dit mogelijk is moet je ze wel allemaal uitvoeren.

Kies je voor actie B, dan voer je de volgende twee stappen uit;

stap 1; terughalen van al je werkers, inclusief de werkers op kraamafdeling en plaats deze op je spelersbord.

stap 2; je mag opzoek gaan naar nectar, verplaats je voedselfiche 1 veld naar keuze.

Nadat je een van deze 2 acties uitgevoerd hebt, is de volgende speler aan de beurt.

Er zijn totaal 6 acties die je kunt uitvoeren en waarvan je de tegels kunt verzamelen in je bijenkorf. 

Voedsel verzamelen; je mag je voedselverzamelfiche 1 stapje verplaatsen, wil je meerdere stappen verplaatsen dan kost je dat 2 munten voor iedere stap. Je mag alleen horizontaal of verticaal verplaatsen. Kom je op een veld waar een nectartegel ligt en je kunt deze plaatsen in je bijenkorf, dan mag je deze daar plaatsen. 

Kom je op een leeg veld of op een fiche die je niet kunt gebruiken, dan mag je 1 pol uit de voorraad nemen.

Produceren; Plaats je waaierfiche op een veld naar keuze in je bijenkorf, maar zorg ervoor dat deze grenst aan één of meerdere nectartegel zonder honing. Zodra je dit doet mag je op de aangrenzende nectartegels zonder honing, honing uit de voorraad plaatsen op deze nectartegels. Hierna haal je de 

Markt; Voer een van de volgende twee acties uit

A; Verkopen op de markt, je verkoopt 1 grondstof (pol of honingsoort). Voor iedere verkochte eenheid ontvang je zoveel munten uit de voorraad al de actuele waarde op de markt. Verplaats hierna de grondstof op de markt 1 stapje naar beneden waardoor deze 1 minder waard is geworden.

B; Bestelling voltooien, als je een bestelling wilt voltooien dan betaal je de gevraagde grondstoffen. Leg de bestellingkaart voor je neer, deze levert aan het eind van het spel punten op. Zodra je deze bestelling voltooid hebt, voer je de actie uit die behoort bij de stapel bestellingkaarten. Dit kan voedsel verzamelen zijn, produceren of markt.

Nieuwe Bij; Plaats 1 van je werkers uit de algemene voorraad op de kraamafdeling, bij het terughalen van je werkers mag je deze toevoegen aan je persoonlijke voorraad. 

Boekhouding; Ontvang 5 munten uit de algemene voorraad

Verklaring; Je mag 1 van de 5 andere acties uitvoeren, zelfs een actie die je al uitgevoerd hebt.

De koningin heeft ook gezorgd dat er nog wat uitdagingen zijn die behaald kunnen worden om extra punten of munten te verdienen. Er zijn 2 soorten uitdagingen, namelijk snelheidsuitdagingen en laatste uitdagingen:

Snelheidsuitdagingen; deze belonen de spelers met munten zodra deze voltooid zijn. De speler die als eerste deze uitdaging voltooid heeft, ontvangt de beloning. In een spel met meerdere spelers kan ook de nummer 2 en 3 beloningen ontvangen.

Laatste uitdagingen; deze belonen de spelers aan het eind van het spel met punten. Het aantal punten wat iemand kan ontvangen is gekoppeld aan de voorwaarde die vermeld staat op de kaart.

De vier verschillende spelersborden, zoals je ziet erg mooie artwork. Daarnaast is het ook erg leuk uitgewerkt dat elke speler een ander spelersbord heeft.

De verschillende formatiekaarten

De markt met de honing en de pollen, daaronder zie je de 3 stapels met bestellingskaarten. 

Solo
Honey Buzz is een erg leuk spel en gelukkig heeft deze een ook een erg leuke maar pittige solo.

Zet het spel op zoals bij 2 spelers maar er zijn wat uitzonderingen;

– I.p.v. de uitdagingkaarten worden de solo uitdagingkaarten gebruikt

– Trek 2 formatiekaarten en kies er eentje die je baseert op de uitdagingkaarten

– Schud de darkaarten en maak hier een stapel van en leg deze bij je in de buurt. Plaats deze met de bijenkorfkant naar boven.

– Plaats 1 darbeeple op het Verklaring/Boekhouding veld en de andere op het Markt veld.

Tijdens spel volgen de normale regels maar komen er 2 regels bij;

1. De darren bezetten steeds 2 velden op het bijenkorf spelbord. Je kunt in tegenstelling tot een spel met 2 spelers

2. Sommige nectartegels zullen door de darren verwijderd worden uit het spel

Tijdens de beurt van de dar, draai je de bovenste kaart om van de trekstapel en je legt deze met de boskant naar boven. Bekijk de boskant kaart en voer de actie uit die op deze kaart staat.

– Bestellingkaart; kies 1 van de openliggende kaarten en verwijder deze uit het spel

– Hoogste honingwaarde en pollen; verplaats de hoogste honingwaarde en de pollen met 1 stap naar beneden.

– Wilde bloem, Rozemarijn, Kersenbloesem en Acacia; kies 1 van de volgende mogelijkheden en verder de nectartegel van deze soort die het dichtstbij jouw fiche ligt of verminder de waarde van de betreffende honingsoort met 1

Na dat je de actie uitgevoerd hebt verplaats je de dar die afgebeeld staat op de darkaart naar het betreffende veld.  

Tijdens het solo spel moet je kiezen met welke moeilijkheidsgraad je wilt spelen, deze punten moet je behalen met alle uitdagingen. Lukt dit niet, heb je het spel gelijk verloren.

Voorbeelden van een aantal bestellingskaarten, rechtsonder staan de punten die je aan het eind van het spel krijgt. Links op de kaart zie je de honing welke je moet afleggen om deze bestelling te voltooien

Voorbeelden van een aantal bestellingskaarten, rechtsonder staan de punten die je aan het eind van het spel krijgt. Links op de kaart zie je de honing welke je moet afleggen om deze bestelling te voltooien

Einde van het spel

Zodra 1 van de 2 situaties optreden wordt het spel verder gespeeld zodat elke speler evenveel beurten gehad heeft. Hierna gaan we de punten bij elkaar optellen.

– De waarde van 4 van de 5 grondstoffen kunnen niet meer verminderd worden

– De bestellingen in 2 van de 3 stapels zijn allemaal voltooid

Je kunt op de volgende manier punten scoren;

-Tel nu het aantal munten bij elkaar op 

-Elke honing & pol is 1 punt waard

-Ontvang OP voor je positie op elke uitdagingskaart

-Ontvang OP welke staan afgebeeld op je voltooide bestellingen

De speler met de meeste punten is de winnaar van Honey Buzz

Het solo spel eindigt met dezelfde regels, alleen als dit gebeurt tijdens een actie van de dar, dan mag jij nog 1 laatste beurt spelen voordat de punten geteld gaan worden.

Aan de hand van je eindscore kan je zien hoe goed je het gedaan hebt.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.76/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 8,5 van de 10 dobbelstenen

Algemene indruk van het spel

Als je de doos opent is het echt al een feestje met alle spelonderdelen die in de doos zitten. Je krijgt mooie spelcomponenten van hoge kwaliteit en verder bevat het spel geweldige artwork. De bijenkorftegels zijn van stevige kwaliteit en de honing is erg tof uitgewerkt (voelt erg zacht aan).

Tijdens het spelen merk je echt dat je bezig bent met het thema, wat volgens ons erg goed is uitgewerkt. De spelregels worden erg duidelijk uitgelegd en dat maakt het echt een leuk spel wat voor zowel ervaren spelers als beginnende spelers een erg fijn spel om te spelen.

Honey Buzz heeft een hoge herspeelbaarheid doordat je elke keer met een andere opstelling kunt beginnen, je kunt afwisselen met de uitdagingskaarten en met bestellingkaarten. Daarnaast kan je goed wisselen van strategie om munten en daarmee punten te verzamelen. Je zult wel met het plaatsen van je bijenkorf goed moeten letten op de beschikbare honingtegels om steeds de juiste honing te kunnen om bestellingen te kunnen voltooien.

De acties die je kunt uitvoeren zijn makkelijk, maar de uitdaging zit vooral in het combineren met elkaar zodra je daar de mogelijkheid voor hebt, want ga je bijv. voor het verzamelen van een voedselfiche, of honing. Maar ook waar en hoe ga je je werkers plaatsen? Kies je ervoor om tegels aan te leggen of ga je in het begint juist voor extra werkers, waarmee je meer acties kunt uitvoeren voordat je je werkers weer moet terughalen.


Wij vinden het elke keer weer erg leuk om deze te spelen maar ook solo vind ik dit wel echt een leuk spel. Solo spelen is wel een uitdaging, de Darpbeeples kunnen het je erg lastig maken maar ook doordat er bestellingen verdwijnen, in de tussentijd moet je juist wel zorgen dat je voldoende punten verzameld met de uitdagingskaarten om te voorkomen dat je verliest. 


Het opzetten van het spel kost wel even wat werk, maar als je alles netjes terug doet in de handige insert dan is het opzetten alweer een stuk sneller. Honey Buzz is bij ons een favoriet en zal niet verdwijnen uit de spellenkast.


Mijn dank gaat uit naar Happy Meeple Games voor de mogelijkheid om Honey Buzz te reviewen. Honey Buzz is verkrijgbaar bij je favoriete spelwinkel of online via de website van Honey Buzz.

Dit vind je misschien ook leuk...