Kaartspellen

Point Salad (NL review)

Samenvatting:

Een spel voor 2 tot 6 spelers

Speeltijd is tussen de 15 en 30 minuten

Designer: Molly Johnson, Robert Melvin, Shawn Stankewich

Artist: Dylan Mangini

Uitgever: Alderac Entertainment Group (AEG) & White Goblin Games

Wat zit er in de doos?

1 spelregels

108 dubbelzijdige groente- en puntenkaarten

Start opstelling van Point Salad. 
3 ‘gelijke’ stapels met kaarten en 6 open kaarten. De open kaarten worden aangevuld zodra de betreffende speler 2 kaarten gepakt heeft.

Laten we gaan spelen

Afhankelijk van het aantal spelers, kies je hoeveel kaarten er per groentesoort in het spel gaan. Bijv. bij:
2 speler kies je 6 kaarten per groentesoort (totaal kom je dan op 36 kaarten;
3 spelers kies je 9 kaarten per groentesoort (totaal kom je dan op 54 kaarten);
4 spelers haal je juist 6 kaarten per groentesoort uit het spel (totaal kom je dan op 72 kaarten);
5 spelers haal je juist 3 kaarten per groentesoort uit het spel (totaal kom je dan op 90 kaarten);
6 spelers doen alle kaarten mee.

leg alle kaarten die niet mee doen apart, wij leggen deze steeds op een aparte stapel zodat als we klaar zijn we alles weer bij elkaar neerleggen en dan de betreffende groente stapel weer schudden om een nieuw spel te gaan spelen.

Nadat je alle groentekaarten hebt uitgekozen, schud je alles goed door elkaar heen. Maak hierna 3 (redelijk) gelijke stapels en leg ze neer met de puntenkant naar boven. Pak daarna van elke stapel 2 kaarten en leg deze met de groente kant naar boven, onder de 3 grote stapels. Je hebt, als het goed is, nu 3 kaarten op rij. Van deze 9 kaarten liggen er 6 open met de groentezijde en 3 met de puntenzijde.

Nu zijn we klaar om te gaan spelen!

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen, hoe doe je dat? Je kan tijdens je beurt 1 actie doen;
– of je kiest 2 groentekaarten welke open neerleggen, je mag willekeurig 2 kaarten kiezen;
– of je kiest 1 puntenkaart van de stapel.

Kies je een puntenkaart, leg je deze voor je neer, dit doe je ook met de groentekaarten maar leg dezelfde groeten wel bij elkaar om nog beetje het overzicht te bewaren. Even een kleine tip, leg de groente niet onder de puntenkaart want je mag namelijk alle groente voor alle puntenkaarten gebruiken!

Zodra je 1 of 2 kaarten gekozen hebt, leg jij nieuwe kaarten op tafel (alleen indien er open groentekaarten zijn gekozen). We hebben hiervoor gekozen omdat je anders zelf kan bepalen welke puntenkaarten eventueel blijven liggen en je wilt elkaar toch een beetje plagen tijdens het spel, toch? Hierna is de volgende speler en dit gaat door tot alle kaarten van tafel zijn.

Einde van het spel

Zoals hierboven aangegeven, eindigt het spel zodra alle kaarten van tafel zijn en bij de betreffende spelers liggen.

Hierna gaan we punten tellen, je mag dus alle groentekaarten opnieuw gebruiken voor alle puntenkaarten. De speler met de meeste punten heeft de beste salades samengesteld en is dan ook de winnaar van Point Salad! 

Een voorbeeld van het eind van een spel, hierbij zie je dat de betreffende speler 3 puntenkaarten heeft en een aantal groentekaarten. 
1e puntenkaart; 2 punten per tomaat = 6 punten, 2 punt per wortel = 2 punten en -2 punten per uit = -2. Totaal 6+2= 8 -2 punten = totaal 6 punten voor de 1e kaart.
2e puntenkaart; 5 punten voor een combinate van sla en kool = 5 punten
3e puntenkaart; 8 punten voor een combinatie van paprika, sla en wortel. Deze hebben we helaas niet dus 0 punten.
Totaal heeft deze speler 11 punten verzameld.

Conclusie en score:

Moeilijkheid: 1/5
Herspeelbaarheid: een 7, je kan dit spel echt zo vaak spelen als je wilt. Het spel komt bij ons met regelmaat even snel op tafel, 
Mijn score: 🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲
 

Heb je weleens een gezond spel gespeeld? Point Salad is echt een heel leuk spel om even tussendoor te spelen. Point Salad is een erg snel spel, welke je zo op tafel legt maar wat te denken van de spelregels. De spelregels zijn erg makkelijk, goed uitgelegd maar ook zo uit te leggen aan nieuwe spelers. Ben je opzoek naar een mooi spel? Dan moet je echt verder kijken maar ik kan me niet voorstellen dat je daarvoor dit spel gaat kopen. Je wilt namelijk een vermakelijk, snel en makkelijk spel hebben dan is Point Salad het spel voor jou! Misschien ook wel leuk om tijdens de feestdagen even op tafel te leggen voor een snelle en leuke onderbreking van al dat eten en je bent gelijk gezond bezig 😉.

Point Salad is een heerlijk, gezond en snel spel! Je zal er niet van afvallen maar je zal zeker veel plezier beleven tijdens dit snelle kaartspel!

Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games voor het opsturen van een kopie van dit spel om er een review over te schrijven, waarbij ik de de vrijheid heb om te bepalen wat ik opschrijf.

Dit vind je misschien ook leuk...