Kaartspellen

Dominion – Plunderen

Samenvatting

Een spel voor 2 – 4 spelers
Speelduur is ongeveer 30 minuten
Uitgever is 999 Games

Introductie

Let op! Om deze uitbreiding te spelen heb je het basisspel Dominion nodig! Deze uitbreiding kan ook met de andere uitbreidingen gecombineerd worden.

Je krijgt te horen dat ze aan de overkant van de zee zoveel spullen hebben die ook nog eens beter zijn dan die van jou. Betere kwaliteit en fijner vakmanschap, ze hebben o.a. kronen, tiara’s en diademen. Het is tijd om hier wat van te gaan kopen.

Je bent bereid om hier had voor te werken om je leven makkelijker te maken. Je gaat de zeilen hijsen en je ronselt daarvoor gelouterde zeelui en een mopperkont. De zee is een harde meester maar een goede kok, de hemel kleurt rood. Al snel ga je de eerste handelsschepen aanvallen en hun schatten stelen.

In deze review ga ik vooral in op wat deze uitbreiding toevoegt aan het bassispel. Wil je weten hoe je Dominion speelt? Kijk dan nog even bij mijn uitleg over het bassispel Dominion.

Vanuit het basisspel pak je de geldkaarten, overwinningskaarten, vloekkaarten, het tableau “Vernietigde kaarten”.

Daarna kies je 10 koninkrijkkaarten, hiervan mag je er 10 uit deze uitbreiding halen maar ook enkele en de rest aanvullen met het basisspel of uit andere uitbreidingen.

Heb je koninkrijkkaarten die verwijzen naar Buit, dan voeg je de stapel buitkaarten ook toe en leg je deze neer bij de andere kaarten. Bij spellen met en eigenschap, leg deze eigenschap dan onder de gekozen koninkrijkkaarten dat deze tekst zichtbaar is. Er mag onder een koninkrijkkaart altijd maar 1 eigenschap liggen.

Deze uitbreiding bevast ook duurzame kaarten, deze kaarten hebben de kleur oranje en vaardigheden die je in latere beurten kunt gebruiken. Na het spelen worden deze niet in de opschoonfase afgelegd als ze nog in een toekomstige beurt iets moeten doen. Een groot aantal duurzame kaarten zijn geldkaarten, deze blijven tot ze niets meer doen. Sommige kaarten doen iets een volgende keer, dat mag in een direct opvolgende beurt zijn of een aantal beurten later.

Van de buitkaarten zitten er 15 verschillende in het spel en 2 exemplaren per soort. Als er tijdens het spel een buit kaart gepakt moet worden dan toon je deze aan alle spelers en leg je hem op je aflegstapel.

Gebeurteniskaarten mag je tijdens je beurt aanschaffen ipv het aanschaffen van een kaart. Je betaalt de kosten en voert daarna de gebeurtenis uit. Deze kaarten zijn geen koninkkrijkkaarten en blijven op tafel liggen en bieden je een een effect dat je kunt kopen. Je mag meerdere van dezelfde gebeurtenis per beurt kopen maar alleen als je daar actiekaarten voor hebt, uiteraard moet je deze wel kunnen betalen

Als laatste bevat deze uitbreiding eigenschappen, dit zijn een nieuw soort landschapskaarten die een stepl actie- of geldkaarten beïnvloedt. Aan het begin van het spel met een eigenschap plaats je deze willekeurig onder een stapel kaarten met Actie of Geld, deze kaarten worden tijdens het spel beïnvloedt.
Eigenschappen kunnen niet gekocht of geplakt worden maar kunnen alleen aan koninkrijkkaarten worden toegevoegd. Per stapel koninkrijkkaarten ligt er altijd maar 1 eigenschap onder, is de stapel leeg dan worden de kaarten uit deze stapel nog steeds beïnvloed in het spel.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.00/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Dit is alweer de 15e uitbreiding van Dominion met 500 nieuwe kaarten! Heb je dan echt alle uitbreidingen nodig? Nee, je hebt deze zeker niet allemaal nodig maar het is voor de afwisseling zeker wel leuk om een aantal uitbreidingen toe te voegen aan de collectie. Ik vind Plunderen een hele leuke uitbreiding, ik heb nog niet veel uitbreidingen gespeeld dus ik kan niet vertellen of dit de beste is en wat het verschil is maar wat ik wel leuk vind is vooral de afwisseling die je hebt met deze en de andere uitbreidingen. Hierdoor heb je nog veel meer herspeelbaarheid met Dominion, dat had ik na een flink aantal potjes wel nodig.

Wat leuk is aan deze uitbreiding, is dat je met kaarten kunt spelen en die laten liggen en gebruiken in je volgende beurt (de oranje kaarten). Dit is wel een uitbreiding voor spelers die wat vaker Dominion gespeeld hebben, ook zal je soms met bepaalde uitbreidingen in het begin soms wat moeten opzoeken in de spelregels. Dat komt vooral door de combinaties van kaarten, we hebben dat niet ervaren als een groot probleem omdat het spel hiermee gewoon net wat meer uitdaging geeft.

De buitkaarten zijn echt een toffe toevoeging, ze geven je extra geld en soms een extra actie waarmee je iets kunt kopen of kunt uitvoeren zoals een andere actiekaart of de betreffende kaart vernietigen om daarmee een andere goedkopere kaart te kopen. Gebeurtenissen zijn leuke toevoegingen die je kunt kopen maar niet toevoegt aan je eigen set met kaarten maar geven je extra acties. Sommige gebeurtenissen zijn goedkoop, 1 munt maar sommige zijn duurder zoals Floreren & Invasie die 10 munten kost.

De eigenschappen veranderen het spel enorm maar vragen soms wel om wat uitleg uit de spelregels, dit is niet erg en na een paar potjes heb je dit allemaal wel door maar het geeft wel aan dat Dominion Plunderen een wat pittigere uitbreiding is dan alleen wat extra kaarten.

Voor beginnende spelers is dit een uitbreiding welke je wat later zou moeten aanschaffen en eerder voor een van de andere uitbreidingen kunt gaan.

Mijn dank gaat uit naar 999 Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...