Familie spellen

Paco Šako

Game summary

Aantal spelers 2
Speeltijd: 10 – 60 minuten
Designer:
 Felix Albers
Publisher: Paco Šako

Korte introductie

Paco Šako is bedacht door Felix Albers, hij wilde zijn zoon het welbekende schaken leren zoals hij het vroeger van zijn vader geleerd heeft. Tijdens de wens om het zijn zoon te leren ontstond tegelijkertijd de vraag of het mogelijk was om dit grote denkspel te voorzien van een waardevolle gedachte die passend is bij een spel waarbij twee mensen tegenover elkaar zitten en continue vooruit proberen te denken. Langzaam ontstond de gedachte om met de mogelijkheid van eenwording van de zwarte en witte stukken een nieuwe spelwijze te creëren met de wens het vredelievende schaakspel kracht bij te zetten. Hierdoor ontstond er een nieuw schaakspel waarin het schaakspel niet alleen werd voorzien van een moraal maar ook een nieuwe dynamische speelwijze.

Een voorbeeldspel waarbij een aantal stukken aan het dansen zijn met elkaar. Om even een goed beeld te schetsen zijn er wel wat stukken verwijderd van het bord. Koning zwart staat hier wel in een lastige positie.

Wat is Paco Šako

Paco Šako is een schaakspel welke zowel voor kinderen als volwassenen enorm leuk en plezierig kan zijn.


Ben je al bekend met schaken en de bewegingen van de schaakstukken dan zal de uitleg erg vertrouwd zijn. De eigenschappen van het bord en de stukken zijn niet veranderd ten opzichte van het traditionele schaken, behalve bij het “slaan” van stukken is het spel veranderd en komen er bepaalde “eenheden” en ontstaat er een nieuw strategisch spel. Waar tijdens het traditionele schaken stukken van het bord verwijderd worden, blijven deze tijdens Paco Šako op het bord staan en worden deze met elkaar verenigd. Dit worden dan ook eenheden genoemd tijdens het spel.

In de spelregels wordt er ook uitleg gegeven over de basisspelregels van schaken en daarna wordt er verder ingegaan op de nieuwe spelregels en dus het verenigen en verplaatsen van speelstukken.


In Paco Šako zijn er 5 spelregels;
1. de beweging van de speelstukken; ieder speelstuk heeft zijn of haar eigen manier van bewegen
 
2. De vereniging; In Paco Šako worden er geen stukken geslagen maar is er een mogelijkheid om een eenheid te creëren met een stuk van de andere speler. Alle stukken kunnen een eenheid vormen maar alleen met die van een andere speler.


3. De beweging van een eenheid; met eenheid van een wit en zwart stuk kan er verder worden gespeeld door beide spelers. Je kunt een eenheid verplaatsen via de beweging van jouw stuk, de andere speler kan dat op zijn beurt weer doen via de bewegingen van zijn stuk.

4. Het vrijspelen; de enige manier om een stuk uit een eenheid te halen is door er een ander stuk in de eenheid te plaatsen. Wanneer dit mogelijk is, dan mag je een zet doen met het speelstuk welke uit de eenheid wordt gehaald d.m.v. de bijbehorende beweging van dat speelstuk. Dit mag naar een open veld zijn of een vrijstaand stuk van een andere speler

5. Schakeling; kan je n.a.v. spelregel 4 een net vrijgekomen stuk laten samenvoegen met een speelstuk van een andere speler, dan vorm je een schakel. Dit kan net zolang doorgaan als mogelijk en tot een speelstuk op een open veld uitkomt of tot deze samengevoegd wordt met een vrijstaand speelstuk van de andere speler.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.67/ 5
Her-speelbaarheid: 10

Mijn score: 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲

Algemene indruk van het spel
Wat een erg leuk schaakspel is dit, ik heb vroeger weleens geschaakt maar dit is wel even iets anders. De speelstukken zien er echt heel mooi uit en als je deze samen laat dansen dan lijkt het ook echt alsof ze elkaar omhelzen. Paco Šako past is erg geschikt om overal mee naar toe te nemen, in het kleine doosje zitten alle speelstukken, een papieren speelbord en de spelregels.

Voordat ik begon met spelen moest ik de basis spelregels wel weer even goed doornemen, soms vergeet je weleens wat 😉. Maar ook met de nieuwe regels erbij heb je dit nieuwe schaakspel zo geleerd en dat maakt het denk ik ook erg geschikt om met kinderen te spelen. Het leuke aan Paco Šako is dan ook dat je niet meer stukken van het bord verwijderd maar gaat dansen, verenigen met de andere speelstukken. Via het bewegen, maken van diverse schakelingen heb je nog wel steeds als doel om de koning te verslaan. Lukt je dit als eerste dan ben jij de winnaar van dit enorm mooie schaakspel.

Mijn dank gaat uit naar Pako Šako voor de mogelijkheid om dit geweldig mooie schaakspel te mogen reviewen. Mijn mening en gedachten zijn hierdoor niet beïnvloedt. 

De opstelling van de witte schaakstukken, zoals je ziet staan ze al klaar om samen te gaan dansen met de zwarte schaakstukken.

De opstelling van de zwarte schaakstukken, zoals je ziet staan ze al klaar om samen te gaan dansen met de witte schaakstukken.

Dit vind je misschien ook leuk...