Familie spellen

My Lil’ Everdell

Game summary
Een spel voor 1 – 4 spelers 

Speelduur 30 – 60 minuten

Publisher: Starling Games 

Wat zit er in de doos?


In de doos zitten de volgende spelonderdelen;
Rulebook
Speelbord
16 Parade Tokens

4 spelersborden
1 zon token

1 maan token

54 kaarten
4 Kapitein kaarten
4 Fort kaarten
12 vrienden (3 per spelerskleur)

Bessen
Hout
Hars
Punt tokens
4 dobbelstenen
4 kratten voor de grondstoffen
1 overwinningskaart
1 dubbelzijdige solo kaart

Let’s get it to the table
 

🔹My Lil’ Everdell is een nieuw spel van @starlinggames. My Lil’ Everdell is een spel waarin je op een leuke manier wegwijs gemaakt wordt met Everdell. Net zoals in de grote variant ga je besjes, takken en hars verzamelen om kaarten te kunnen kopen, tijdens het spel voer je de acties uit met 3 vriendjes (muizen, hagedissen, foxes, of vlinders). Ga je mee en My Lil’ Everdell ontdekken?

Speeltijd ⏳ 30 – 60 minutes

Uitgever🏢: @StarlingGames

🔹My Lil’ Everdell wordt gespeeld over 4 seizoenen, d.m.v. de maan token geef je aan in welk seizoen je zit.

De grondstoffen worden op het speelbord geplaatst in de kratjes boven de cirkels met meerdere pootafdrukken. Hret kratje met munten plaats je naast het speelbord. Leg  vervolgens 8 kaarten open op tafel en plaats de trekstapel naast het bord. Plaats de parade tokens op het speelbord, en leg die met de hoogste waarde bovenop.

Plaats de dobbelstenen op het speelbord, je plaatst net zoveel dobbelstenen als het aantal spelers. Dus bij een 3 spelerspel komen er 3 dobbelstenen op het speelbord, deze plaats je vervolgens boven de cirkel met een enkele  pootafdruk.

Elke speler ontvangt een speelbord en 3 bijbehorende vriendjes, de kleinste speler ontvangt de zon token en mag beginnen.

Speel je het spel met jongere kinderen, dan zijn er 2 startkaarten die je kunt gebruiken en elke speler ontvangt ook nog eens een startbonus met 1 besje, 1 hars en 1 hout. De startkaarten zijn Kapitein  of Fort.

Hierna ben je klaar om te beginnen met spelen.

Elk spel duurt 4 ronden, tijdens elke ronde zijn er 5 fases.

Fase 1 Dobbelen met de dobbelstenen; Aan het begin van een ronde wordt er gedobbeld en de dobbelstenen op hun plek neergelegd.

Fase 2 Verzamelen grondstoffen (groene kaarten); Elke groene kaart wordt nu geactiveerd, voer de acties uit of ontvang grondstoffen. Heb je geen groene kaart, dan kan je nu geen actie uitvoeren.

Fase 3 plaatsen van vrienden op het speelbord en kaarten kopen en gelijk spelen; Om de beurt plaatsen spelers hun een vriend op het speelbord en voeren deze actie uit. Ontvang een of meerdere grondstoffen of een munt, hierna mag je een kaart kopen. Een kaart wordt gekocht door de grondstoffen te betalen en daarna plaats je deze naast je eigen speelbord. 

Kijk hierna of je aan de voorwaarden van een van de 4 parade tokens voldoet, zoja dan mag je deze direct nemen en naast je neerleggen. Deze leveren aan het eind van het spel extra punten op. 

Hierna is de volgende speler, tot alle spelers 3 vrienden geplaatst hebben.

Fase 4 vrienden terug naar huis halen; elke speler haalt zijn vrienden terug naar het eigen speelbord

Fase 5 verplaats de zon en de maan tokens, de zon gaat naar de volgende speler en de maan gaat een ronde verder.

Na 4 ronden gaan we de punten bij elkaar optellen.

Een paar voorbeelden van de diverse kaarten.

Einde van het spel

Elke speler telt de volgende onderdelen;

* Per 2 grondstoffen krijg je 1 punt

* Voor elke paarse kaart ontvang je bonuspunten, alleen de Koning en Ever Tree kaarten leveren geen extra punten op, deze leveren zelf al veel punten op.

* Tel hierna alle punten van de kaarten, parade tokens en munten bij de overige punten opp.

De speler met de meeste punten is de winnaar van My Lil’ Everdell

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.50/5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen
 

Algemene indruk van het spel

Everdell staat al jaren in mijn top 10 qua spel, het ziet er onwijs mooi uit en mag van mij nog vaker op tafel komen. Met My Lil’ Everdell kan ik eindelijk ook met mijn zoontje spelen, dit spel is echt heel leuk uitgewerkt. De acties die je kunt doen zijn niet erg uitgebreid, het kopen van kaarten is niet heel moeilijk gemaakt maar je moet er wel even voor sparen. Het gebruik van de dobbelstenen zorgt er weer voor dat je op een iets makkelijkere manier aan meerdere grondstoffen kunt komen. Het artwork is super leuk uitgewerkt, de spelonderdelen zijn van dezelfde kwaliteit als Everdell vooral de grondstoffen zijn voor de kinderen erg leuk om te zien en deze te gaan sparen.

De parade tokens zijn ook een erg leuke toevoeging om punten te scoren, tijdens het spel kan je deze dus verzamelen en  is voor elke speler mogelijk om hier extra punten mee te scoren.

Enig minpuntje is dat er 2 kaarten in het spel zitten die echt heel krachtig zijn, namelijk de Ever Tree en de Kapitein. Als een speler beide kaarten heeft, dan wordt het wat lastiger om alsnog te winnen. Maar je kunt ze er beide uithalen of met 1 van beide kaarten spelen. 

My Lil’ Everdell is ook geschikt om solo te spelen, de solo regels zitten achterin bij de spelregels. Deze regels zijn niet heel moeilijk en erg geschikt om het spel te spelen. Ik vind het erg leuk om deze solo te spelen!

Al met al is My Lil’ Everdell echt een aanrader voor de Everdell fans maar ook om kinderen kennis te laten maken met Everdell.

My Lil’ Everdell is op dit moment nog niet verkrijgbaar in het Nederlands, maar White Goblin Games heeft aangegeven dat ze deze ook gaan uitbrengen.

🙏Dank aan de uitgever voor dit review exemplaar, mijn mening is hierdoor niet beinvloed.

Dit vind je misschien ook leuk...