Familie spellen

My City

Game summary

Aantal spelers 2 – 4 spelers
Speeltijd: 30 minuten per spel
Publisher:
 999 Games www.999games.nl

Wat zit er in de doos?

In deze doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels

4 dubbelzijdige speelborden 

96 gebouwen
24 speelkaarten
4 scorestenen
8 enveloppen met diverse verrassingen

Korte introductie

Na een lange reis ben je aangekomen in het beloofde land. Als snel mag je de eerste gebouwen neerzetten en verder bouwen aan je eigen stad. Maar er wordt al snel goed gevonden en de goudkoorts slaat al snel toe waardoor de concurrentiestrijd oplaait. Mijningangen worden in de bergen gehakt om bodemschatten te kunnen delven, door de bouw van een spoorweg bereikt jouw stad de gewenste welvaart.

Het spel met het eerste doosje open, dit is ook het eerste doosje wat je opent zodra je begint met spelen.

Laten we beginnen met spelen!

Iedere speler krijgt een eigen speelbord en legt deze met de voorkant (waarbij het diersymbool linksboven staat) naar boven voor zich neer, dit is vanaf nu ook zijn spelersbord! Geef nu je eigen stad ook een naam en schrijf deze op het bord.

Elke speler ontvangt hierna ook nog een scoresteen en plat deze op veld 10 van je scorespoor. Hiermee houdt je tijdens het spel je scores bij.

Elke speler ontvangt hierna 24 gebouwen met het symbool van het dier op zijn speelbord. Leg alle gebouwen open neer en sorteer deze op kleur, hierdoor kan je tijdens het spel heel goed zien welke je moet hebben maar ook welke er nog over zijn van een bepaalde kleur. Schud hierna de 24 gebouwkaarten en leg deze op een gedekte stapel in het midden tussen alle spelers in.

Hierna zijn we klaar om te gaan spelen.

In het spel zijn er een aantal standaardregels welke aangevuld kunnen worden met nieuwe of extra regels uit de enveloppen.

Elk spel bestaat uit een aantal ronden, elke ronde draaien de spelers de bovenste gebouwkaart om en leg deze op een aflegstapel. Iedere speler bouwt nu het betreffende gebouw uit zijn of haar voorraad en plaatst deze naar keuze op het speelbord, dit wordt door elke speler tegelijk uitgevoerd. Gebouwen leveren aan het einde van het spel punten op en lege groene velden kosten je punten. 

Het eerste gebouw mag naar keuze ergens op het bord geplaatst worden, de andere gebouwen moeten grenzen aan een ander gebouw met minimaal 1 zijde van het gebouw. Je mag niet over de rivier bouwen maar wel aangrenzend!

Wil of kan je geen gebouw bouwen dan heb je 2 opties, of passen en dan plaats je je scoremarker 1 veld terug op het scorespoor of je beëindigt het spel voor jezelf. Bij deze laatste optie kunnen de andere spelers nog doorspelen tot ze ook het spel geëindigd zijn of er geen gebouwkaarten meer zijn.

Hier zie je de eerste 3 enveloppen, ze klinken veel belovend en zijn steeds erg leuk om open te maken en daarna weer te zien wat of en zoja welke nieuwe spelregels erbij komen, maar misschien zit er nog wel meer in een envelop. Maar snel gaan spelen, dan weet je wat er in de enveloppen zit.

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra alle spelers het spel of voor zichzelf hebben beëindigd of wanneer de laatste bouwkaart is omgedraaid.

Hierna worden de punten bij elkaar opgeteld.


– Voor elke boom die op een lichtgroen veld zichtbaar is, ontvang je 1 punt

– Voor elke steen die zichtbaar is verlies je 1 punt

– Voor elk lichtgroen veld dat op je spelersbord nog zichtbaar is verlies je ook 1 punt.

Na de puntentelling mogen de winnaars ontwikkelingen op het spelersbord inkleuren.

Bij 2 spelers mag de speler met de meeste punten 2 ontwikkelingen inkleuren, de andere speler mag niets inkleuren.

Bij 3 en 4 spelers mag de speler met de meeste punten 2 ontwikkelingen in kleuren en de speler met de op één na de meeste punten mag 1 ontwikkeling inkleuren.

De spelers krijgen afhankelijk van hun score verschillende stickers die je op je speelbord kunt plakken, meer hierover kan je o.a. terugvinden in de diverse enveloppen.

Hier zie je de eerste envelop, wees niet bang er zitten geen spoilers in want dit is de envelop welke je gelijk moet openmaken bij het eerste spel.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.02/ 5
Mijn score: 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲


Algemene indruk van het spel

My City is een erg leuk spel en werd als snel een populair spel welke even snel op tafel kwam, we waren niet heel erg van de tegellegspellen en helemaal niet in combinatie als een legacy spel. Maar het spel heeft ons heel echt verrast, een tegellegspel kan zeker wel heel erg leuk zijn en zeker doordat je steeds niet weet welk gebouw en welke kleur er geplaatst moet gaan worden. Je wilt uiteraard zoveel mogelijk dezelfde kleuren bij elkaar hebben om hiermee de meeste punten te gaan verzamelen.

Het spel is ook elke keer anders, uiteraard door de verschillende enveloppen maar ook nog eens omdat je elk spel weer met een leeg bord begint welke alleen gevuld is met eventuele nieuwe stickers. Elke envelop is ook steeds weer een feestje om uit te pakken en te kijken wat er in de volgende 3 spellen gaat gebeuren. Meestal spelen wij 3 spelletjes en daarna stoppen we ermee, bij elkaar ben je dan ongeveer zo’n 1,5 uur bezig maar we maken voordat we alles opbergen altijd de volgende envelop open. We spelen dit spel met z’n 2-en en is bij ons echt een toppertje, helaas geen her-speelbaarheid en ook kunnen we niet nog een keer opnieuw beginnen omdat er niet voldoende stickers in de enveloppen zitten anders zouden we dat zeker nog een keer doen.

My City is verkozen als een van de winnaars bij de verkiezing Speelgoed van het jaar in de categorie 10 en 11 jaar. Doordat het geen moeilijk spel is, is dit denk ik zeker de leeftijd waarvoor dit spel geschikt is. Wil je dat My City ook de publieksprijs ontvangt? Je kunt stemmen tot en met 25 oktober 2021 via www.speelgoedvanhetjaar.nl. Bovendien maak je kans op een mooi spellen- en speelgoedpakket!

Dit vind je misschien ook leuk...