Familie spellen

Mandala Stones

Game summary

Aantal spelers 2 tot 4 

Speeltijd: ongeveer 30 minuten

Designer: Filip Głowacz

Artist: Zbigniew Umgelter

Publisher: White Goblin Games & Board&Dice

Wat zit er in de doos?

4 spelersborden

1 speelbord

1 mandalabord

4 scorestenen

10 opdrachtkaarten

4 overzichtskaarten

96 stenen (in 4 verschillende kleuren en 24 stenen per kleur; rood, paars, blauw en geel)

4 artiesten

4 scorefiches

1 stoffen zak

Voorbeeld van een artiest tussen 4 stapels. De artiest heeft een Mandala die gelijk is aan 2 stapels, alleen van deze 2 stapels mag je de bovenste steen nemen en op je speelbord neerleggen. Let op; de steen welke je als eerste pakt, leg je onderop de stapel en de andere komt daarbovenop te liggen. Denk dus goed na en kijk goed welke steen je bovenop wilt hebben om misschien tijdens de volgende ronde te kunnen scoren.

Laten we gaan spelen

Plaats als eerste het speelbord in het midden van de tafel zodat ieder er goed bij kan. Schud vervolgens de stenen goed in het zakje, daarna gaan we deze plaatsen op het speelbord. Pak nu steen voor steen en plaats deze als eerste steen op elke mandala die je op het speelbord ziet.
Zodra je dit gedaan hebt, zijn er nog negen velden leeg. Plaats nu willekeurig op elke steen nog 3 andere stenen zodat er uiteindelijk een stapel ontstaat van 4 stenen.

Plaats hierna de 4 artiesten op het speelbord, plaats deze willekeurig op de volgende vier velden zodat deze in een ruit komen te staan:
Rij 1 op het tweede vrije veld;
Rij 2 op het eerste en derde vrije veld;

Rij 3, op het tweede vrije veld.

Leg het mandalabord naast het speelbord.

Iedere speler ontvangt vervolgens een eigen spelersbord, een overzichtskaart (alleen als je nog niet bekend bent met de regels), een scoresteen en een +50 scorefiche.

Schud hierna de opdrachtkaarten en geef elke speler 2 kaarten, de spelers mogen deze kaart zelf wel bekijken maar nooit laten zien aan de overige spelers.

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;

Kies willekeurig een startspeler en dan kunnen we nu echt beginnen.

Elke speler heeft tijdens zijn beurt de keuze uit 2 acties en je moet 1 van deze 2 kiezen om uit te voeren.
1. Pakken of
2. Scoren.

Pakken

Kies een artiest en verplaats deze op het speelbord, een artiest mag verplaats worden naar elk vrij veld met een cirkel. Nadat je een artiest verplaatst hebt mag je een steen pakken van de vier aangrenzende stapel stenen maar de stapel en steen moet wel voldoen aan de volgende voorwaarden:
– De stapel stenen mag niet grenzen aan een andere artiest
– Het patroon van de steen moet dezelfde zijn als de artiest welke je net verplaatst hebt.

De stenen moet je met de klok mee van het speelbord pakken, met welke steen je begint maakt niet uit, maar de eerstvolgende moet dus met de klok mee gepakt worden als die aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Voldoet een steen niet aan beide voorwaarden dan moet je deze laten liggen en doorgaan naar de volgende stapel, tot je alle vier de stapels gehad hebt. Het kan dus voorkomen dat je niet 4 stenen maar minder stenen pakt, je moet wel alle stenen pakken die aan de bovenstaande voorwaarden voldoen!

Nadat je de steen of stenen gepakt hebt, plaats je deze op je eigen spelersbord. Waarbij de steen welke je als eerste gepakt hebt onderop plaatst en daarbovenop de ste(e)n(en) die je met de klok mee gepakt hebt.

Als je tijdens je beurt wilt gaan voor de actie Pakken maar het is niet mogelijk om deze actie uit te voeren dan moet je gaan voor de actie Scoren.

Lukt deze actie uiteindelijk ook niet, dan eindigt het spel direct.

Scoren
Deze actie kan je alleen uitvoeren vanaf je eigen spelersbord. Tijdens deze actie kun je een kleur scoren of de bovenste steen of stenen scoren.

Kleur scoren
Kies een kleur die bij minimaal twee torens bovenop ligt, de patronen zijn in dit geval niet belangrijk. Als je kiest voor het scoren van een kleur, dan moet je alle torens met dezelfde kleur scoren. De waardering van de torens wordt apart gescoord volgens de waardering die per veld staat afgebeeld op het spelersbord. Hieronder nog even in het kort uitgelegd;
Veld 1; ontvang 1 punt voor elke verschillende torenhoogte op je spelersbord voor een stapel van 1, 2 of 3 stenen;

Veld 2; Ontvang overwinningspunten afhankelijk van de hoogte van deze toren;

Veld 3; Ontvang overwinningspunten afhankelijk van de hoogte van deze toren;

Veld 4; Ontvang overwinningspunten afhankelijk van de hoogte van deze toren;

Veld 5; Ontvang overwinningspunten gelijk aan het aantal verschillende kleuren stenen in deze toren +1 overwinningspunt. Bijv. als je 4 verschillende kleuren hebt, ontvang je 5 overwinningspunten.

Verplaats je scoresteen het aantal overwinningspunten vooruit op je overwinningspuntenspoor.

Na de puntentelling en het verplaatsen van je scoremarker verplaats je de betreffende stenen van de torens naar het mandalabord. Je begint in het midden van het bord (op de mandala) en plaats de volgende steen op het eerstvolgende vrije veld. Het mandalabord wordt kloksgewijs naar buiten toe aangevuld.

Plaats je een steen op een veld met een +1 of +2 dan ontvang je extra overwinningspunten.
Plaats je een steen op een veld waar een aantal handjes opstaat welke gelijk is aan het aantal spelers, dan wordt het einde van het spel geactiveerd. Speel je met meer spelers, dan is dit een leeg veld en kan je verder spelen.

Bovenste steen/ stenen scoren
Kies een willekeurig aantal torens op je spelersbord waarmee je punten wilt scoren. De kleur en patronen zijn in deze niet belangrijk.
Pak de bovenste steen van alle torens en plaats deze op het mandalabord. Per steen welke je plaatst op het mandalabord ontvang je 1 overwinningspunt.

Ook hier geldt dat als je een steen plaatst op een veld met +1 of +2 overwinningspunten dat je deze punten ook ontvangt en het spel einde van het spel wordt geactiveerd zodra er een steen geplaatst wordt op het veld met het aantal handjes wat gelijk is aan het aan het aantal spelers.

Een voorbeeld van het Mandala bord, zoals je ziet wordt deze mandala steeds meer aangevuld met andere kleuren en wordt het een mooi geheel! Elk spel zal een andere kleur Mandala gaan tonen.

Einde van het spel

Het spel eindigt op een van de volgende 2 manieren.
 
Zoals eerder al aangegeven als een speler beide acties Pakken & Scoren niet kan uitvoeren, het spel eindigt dan direct.

De andere optie waarmee het einde van het spel geactiveerd kan worden is zodra er een steen geplaatst wordt op een veld waar een aantal handjes opstaat, welke gelijk is aan het aantal spelers. Op dat moment wordt de ronde van het spel afgemaakt zodat alle spelers een gelijk aantal beurten gehad heeft. Eventuele stenen mogen nog gewoon geplaatst worden op het speelbord.

Aan het eind van het spel kan je nog punten ontvangen voor een voltooide opdracht. Je mag maar 1 van de 2 opdrachtkaarten voltooien en daar de betreffende punten voor ontvangen en toevoegen op je overwinningspuntenspoor.

De winnaar van Mandala Stones is de speler met de meeste punten, bij een gelijk spel dan wint de speler die als eerste aan de beurt was.

De hulpkaarten, voor elke speler beschikbaar en er staat aan beide kanten beschreven welke acties je kunt doen. Ik ben enorme fan van dit soort kaartjes waardoor je niet steeds terug hoeft te grijpen op de spelregels.

Een paar voorbeelden van kaarten waarmee je aan het eind van het spel extra punten kunt verzamelen. Maar let op! het kan er misschien makkelijk uitzien om te behalen maar je zal merken dat dit tijdens het spel toch een opgave kan worden.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲

Opzetten & uitleg van het spel

Het opzetten van Mandala Stones gaat gelukkig erg snel, de meeste tijd gaat vooral zitten in het neerleggen van de stenen om alle stapels te maken. Maar verder kan je gelukkig snel beginnen en dat vind ik zelf altijd wel een pluspunt. Mandala Stones is dan ook geen spel waar je uren mee zoet bent en dan is het wel prettig als je een spel hebt welke je snel kunt neerzetten.

De uitleg is ook erg makkelijk, alles is goed uitgelegd in de spelregels met daar waar dit nodig is ook een aantal voorbeelden. Soms moet je een zin een paar keer lezen om te weten welke actie je kunt uitvoeren of hoe je bepaalde punten kunt scoren maar over het algemeen wordt het goed uitgelegd.


Kwaliteit van de spelonderdelen

Mandala Stones ziet er erg kleurrijk uit en je wordt heel vrolijk van dit spel maar over bepaalde spelonderdelen werd ik toch wat minder vrolijk. Het mandalabord en het spelersbord zien er gewoon goed uit maar de spelersborden vielen mij enorm tegen. 

De spelersborden zijn van enorm dunne kwaliteit en hadden ook wel iets kleurrijker gemogen. Ik heb het idee dat als je dit spel vaak gaat spelen, dat de spelersborden hier niet voor gemaakt zijn en dat vind ik toch enorm zonde. Ik vergelijk het spel hierin een beetje met Azul, ook een erg leuk spel welke bij ons vaak op tafel komt en daar zijn de spelersborden steviger en gemaakt om vaker te kunnen spelen. Het kan zijn dat ik hierdoor een beetje negatief overkom maar dat is alleen op dit punt. Verder zijn alle onderdelen echt van goede kwaliteit! 

Algemene indruk van het spel

De vergelijking met Azul, welke ik eerder maakte heb ik wel vaker gehoord en gelezen en ik moet zeggen deze begrijp ik ook wel. In beide spellen speel je met stenen waarmee je punten kunt scoren en waarbij je ook goed moet letten op de verschillende stenen/ kleuren. Maar het is ook weer niet dat dit een kopie is van Azul, daarmee doe je dit spel enorm te kort!

Mandala Stones heeft mij erg positief verrast, in eerste instantie wist ik niet heel goed wat we ervan moesten verwachten maar na het opzetten en het doornemen van de spelregels was het allemaal erg duidelijk. Het duurde helaas even een flink aantal potjes, ik ga echt niet vertellen hoeveel, voordat ik de eerste keer eindelijk kon winnen. Maar zelfs omdat het zo’n leuk spel is maakt dat echt niet uit. Het leuke vind ik om te kijken welke stenen je tijdens de volgende beurt wilt pakken maar die plannen kunnen zomaar opeens veranderen omdat de tegenstander een bepaalde zet doet. Hierdoor moet je dan weer je tactiek aanpassen en ga je voor een andere keuze en heb je grote kans dat je je tactiek voor de rest van het spel verder moet aanpassen. De toevoeging van de kaartjes voor extra bonuspunten is zeker eentje welke ik zou aanraden om je daar goed op te letten, deze kan je namelijk helpen om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk de overwinning kunt binnen slepen, enige minpunt is dat ik meer variatie graag had gezien met deze kaartjes. Dit is wel iets wat ik vaker bij de Board&Dice, helaas ben tegengekomen maar goed dat mag de pret verder niet drukken! Zoals eerder aangegeven, de kwaliteit van de meeste onderdelen zijn super maar het speelbord voor de spelers zelf zijn voor mij aan de dunne kant en vrees dat dit op den duur ten koste gaat van het spel omdat je deze namelijk erg dun zijn. Mandala Stones is bij ons echt een favoriet spel geworden en hij is zelfs meegegaan op vakantie!  Ben je liefhebber van bijv. Azul of vergelijkbare spellen? Dan zou ik deze zeker gaan aanraden.

Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games voor de mogelijkheid om Mandala Stones te mogen reviewen. Mandala Stones is te bestellen via de website van White Goblin Games of via je lokale spelwinkel.

Dit vind je misschien ook leuk...