Familie spellen

Power Plants

Game summary

Aantal spelers 1 – 5 

Speeltijd: 30 minuten

Publisher: Happy Meeple Games

Wat zit er in de doos?

In de doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels incl. solo spelregels

64 perceeltegels Speelmat

8 plantenkaarten

8 alternatieve plantenkaarten

100 feeën (5 verschillende kleuren, 20 per speler)

1 zak

1 tovenaar

80 edelsteenfiches

5 speloverzichtkaarten (dubbelzijdig)

Laten we gaan spelen

In Power Plants hebben de tovenaars de beschikking over een gedeelde tuin waarin magische planten gekweekt worden. Maar je wilt het beste plekje te veroveren in de tuin en daar zal je jouw trouwe feeën voor moeten inzetten. 

Lukt het jou om de krachten van de planten zo in te zetten en de beste plekjes veroverd te hebben veroveren voordat alles in bloei staat?

We gaan eerst het spel opzetten

Bepaal als eerste met welke 5 planten jullie willen gaan spelen, leg de kaarten in een kolom op tafel. Rangschik deze kaarten volgens de fases van de dag, beginnende met de ochtend, dan de middag en daarna de avondplanten. Neem nu de 5 bijbehorende sets perceeltegels en afhankelijk van het aantal spelers worden een aantal tegels verwijderd, bij 2 spelers worden de nummers 7 & 8 verwijderd en bij 3 spelers alleen nummer 8.

Hierna gaan we de tuin neerleggen, pak de 5 hoogst genummerde percelen en plaats deze willekeurig op tafel, zodat alle spelers erbij kunnen. De overige tegels worden in de zak geplaatst en schud deze goed, trek vervolgens 3 percelen uit de zak en leg deze naast de kolom met kaarten. Deze 3 percelen vormen de Kwekerij en je kan hieruit kiezen zodra jij 2 dezelfde percelen voor je hebt liggen.

Nu kiest elke speler een kleur en ontvang de 20 bijbehorende feeën en een speloverzichtskaart. 

Elke speler trekt nu 2 percelen uit de zak en legt deze voor zich neer, zodat deze zichtbaar zijn voor alle spelers.

Kies hierna de start, deze ontvangt de tovenaar en zijn we klaar om te beginnen met spelen.

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;

Tijdens je beurt heb je 3 stappen

Stap 1, Een perceel toevoegen;

Kies een van de 2 percelen uit je hand en plaats deze op een vrije plaats langs de tuin, plaats op dit perceel ook de Tovenaar. De Tovenaar geeft aan dat dit het perceel is, welke net geplaatst is. Bij een aantal planten mag je direct een fee (blokje) plaatsen op dit perceel, kijk hiervoor op de plantenkaart.

Stap 2, Ontkiemen of groeien;

Hierna heb je de keuze voor ontkiemen of groeien, kies je voor:

– Ontkiemen, dan activeer je de kiemkracht van het perceel waar de tovenaar staat;

– Groeien, dan activeer je de groeikracht van elk perceel dat grenst aan het perceel met de tovenaar. Je mag deze naar keuze één voor één activeren.

De krachten staat op de plantenkaart afgebeeld en uitgelegd.

Stap 3, Een perceel trekken;

Geef de tovenaar door aan de volgende speler en trek een nieuw perceel uit de zak. Heb je een perceel getrokken van hetzelfde type plant als welke je in je hand hebt, dan mag je deze wisselen met één van de percelen uit de kwekerij.

Hierna is de volgende speler, tot het laatste perceel uit de zak wordt getrokken.

Nog een aantal belangrijke punten;

– Op één perceel mogen nooit feeën van meerdere spelers staan

– Toegevoegde feeën komen uit je voorraad,

– Het is niet verplicht om alle percelen te activeren

– Wanneer je een perceel toevoegt, mogen de andere percelen niet verschoven worden. Gebeurd dit toch, dan moet je een andere plek kiezen om je perceel neer te leggen.

– Wanneer er door een kracht edelstenen aan de tuin worden toegevoegd, dan gebeurd dit vanuit de algemene voorraad.

Makkelijke variant voor de eerste keer

Wanneer je het spel voor de eerste keer speelt, dan kan je er ook voor kiezen om de oefenmodus te gebruiken. 

je kunt ervoor kiezen om een aantal planten te gebruiken uit de spelregels of zelf een aantal standaard planten te kiezen. Maak in geen geval gebruik van de alternatieve planten.

In de oefenmodus dek je de groeikrachten af en speel je alleen met de kiemkrachten.

Verder gelden de spelregels voor het einde van het spel.

Twee plantenkaarten met een bijbehorend perceeltegel.

De 2 plantenkaarten, deze zijn dubbelzijdig maar geven zoals je ziet alle informatie over de verschillende planten.

De artwork op de verschillende kaarten, ik vind ze echt te gek!

Voorbeeld van een tovenaar in de tuin

Einde van het spel

Zodra een speler het laatste perceel uit de zak trekt, moet hij de eindfase van het spel aankondigen. Elke speler krijgt nu nog een laatste beurt en heeft op het eind nog 1 perceel over. Als één of meerdere van jouw feeën nog verjaagd worden, nadat jij je laatste beurt gespeeld hebt, dan ontvang je nog twee edelstenen per verjaagde fee. 

Zodra alle spelers hun laatste beurt gespeeld hebben, is het spel afgelopen en gaan we de punten tellen.

1. Heb je edelstenen verdiend tijdens het spel, voeg deze dan toe aan je punten

2. Op sommige plantenkaarten staat een puntentelling voor het einde van het spel, controleer deze goed voordat je verder gaat

3. Claim de edelstenen op de percelen waar je feeën staan

4. Waardeer elk veld op basis van de grootte en het aantal percelen welke de spelers daar hebben beheersen. De speler die de meeste percelen beheerst, ontvangt de meeste punten etc.

Het aantal feeën welke je daar hebt staan zijn niet van belang. Als er een gelijk spel is, dan wint de speler die het laagst genummerde perceel beheerst.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2,38/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Algemene indruk van het spel

Power Plants ziet er tof uit, het spel ziet er in eerste instantie  redelijk makkelijk uit. De spelregels worden erg goed uitgelegd en zoals ik aangaf in mijn review kan je ook beginnen met de oefenmodus om het spel te leren kennen. Maar zodra je het spel gaat spelen en vooral als je het spel vaker speelt, zal je merken dat het spel echt veel meer bevat en erg tactisch gespeeld kan worden.

In het begin van het spel zal je wel echt goed moeten kijken naar de krachten van de plant, zowel de groeikracht als de kiemkracht maar ook zijn er zoveel planten beschikbaar waardoor je alleen al erg veel her-speelbaarheid hebt. De percelen die je plaatst wil je zo goed mogelijk plaatsen, zeker als je bijv. gaat voor de groeikracht van een plant maar ook als je ervoor kiest om juist een groot stuk in de tuin met dezelfde planten wilt gaan beheersen. Met elk perceel zal je echt goed moeten kijken waar je je voordeel uit wilt halen wilt halen en dat is echt steeds een leuk spel. Je zal tijdens het spelen de andere spelers soms wel dwars kunnen zitten met het plaatsen maar het leukste is toch wel het verjagen van feeën van de andere speler(s) en daardoor percelen te veroveren.

Ik vind het artwork op de kaarten en de doos erg leuk gedaan, de kwaliteit van de spelonderdelen is zoals bekend bij deze uitgever weer van uitstekende kwaliteit, Je krijgt percelen van dik karton, de plantenkaarten zijn geplastificeerd. Alles zit in een goede doos zonder al te veel nutteloze ruimte. Het enige wat leuker geweest zou zijn, is de feeën, dit zijn nu een beetje saaie blokjes maar dat doet verder niets af aan het spel en het voordeel is wel dat als je er meer kwijt kunt op een perceel. Het leuke van Power Plants is dat het goed strategie maar qua spelduur merk je daar niets van, een potje duurt ongeveer 30 a 40 minuten. Ik vind dit weer echt een tof spel uit de koker van Happy Meeple Games, uiteraard kan je deze ook weer solo spelen!

Mijn dank gaat uit naar @HappyMeepleGames om Power Plants te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt.

Dit vind je misschien ook leuk...