Familie spellen

De Kwakzalvers van Kakelenburg – Het Duel

Samenvatting

Een spel voor 2 spelers
Speelduur ongeveer 45 minutes
Publisher 999 Games

Introductie

kort uitleg spel

Laten we gaan spelen

Het spel wordt gespeeld over meerdere ronden, elke ronde doorlopen beide spelers 6 fasen in deze volgorde:

1. Muntworp
De speler die start pakt 2 munten en gooit deze, hierna kiest deze speler 1 van de 2 munten. De andere speler ontvangt de andere munt en de daarbij horende bonus. In alle andere ronde gooit de speler die achterligt met de munten en deze mag dan de munt kiezen.

2. Drank bouwen
Spelers gaan afwisselend zijn drank brouwen en patiënten voor zich zien te winnen. De speler die geworpen heeft in fase 1 mag nu beginnen.
Trek één voor één ingrediënt fiches uit de buidel en leg deze in de fles.
– Trek je een gekleurd fiche dan mag je deze op een leeg veld in je flessenhals neerleggen en voer daarna de actie van de fiche uit.
– Trek je een wit fiche dan plaats je deze onderin de flessenbodem, het cijfer bepaalt waar je deze neerlegt (van links naar rechts). Elk volgend fiche leg je zoveel velden als na het laatst belegde veld, eventuele gaten worden niet gedicht.
Plaats je een wit fiche op het veld met een munt/ marktkraam symbool dan mag je deze of 1 plek verplaatsen if een zwart fiche in je fles opwaarderen. Plaats je een wit fiche op een van de explosievelden dan ontploft je fles.

Trek hierna een volgend fiche tot
– Er in een flessenhals 3 gekleurde fiches liggen
– Een speler de drank vrijwillig voltooit
– De fles van een speler ontploft


3. Nasleep
Sommige ingrediënten zijn op de ingrediëntenboeken met het symbol van een fles met een pijl gemarkeerd, deze activeren nog geen actie als ze in de fles worden geplaatsten maar pas daarna. Voer de functie van deze ingrediënten nu uit

4. Markttoezicht
De speler die als laatste zijn drank voltooid heeft neemt de 5 aanbiedingsfiches en overweegt hoeveel de bovenste rondekaart waard is en plaatst dit aantal in de lege weegschaal. De andere speler kiest 1 van beide weegschalen en neemt de aangegeven bonus of de effecten. De speler die de fiches geplaatst heeft ontvangt de inhoud van de andere weegschaal

5. Nieuwe ingrediënten kopen
Beide spelers mogen nu nieuwe ingrediënten kopen, de speler die als eerste de drank heeft voltooid mag als eerste inkopen. Een speler mag meerdere ingrediënten kopen maar max 1 per kleur, de kleur van een ingrediënt staat op het betreffende ingrediëntenboek. Om de ingrediënten te kopen wordt er gebruik gemaakt van goudstukken, let op; je mag maar 1 goudstuk meenemen naar de volgende ronde!

6. Einde van de ronde
Alle fiches gaan nu weer terug in de buidel, inclusief alle fiches in de flex, nieuwe fiches en fiches die opzijgelegd zijn.

Hierna begint de nieuwe ronde…..

Het spel eindigt

Het spel eindigt zodra een spelers zijn 6e patiënt heeft behandeld of na de 7e ronde. De speler met de meeste patiënten op het behandelingsspoor wint het spel.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.00/ 5
Her-speelbaarheid: 9
Our rating: 8 out of 10 dices

Kwakzalvers van Kakelenburg hebben wij al veel gespeeld en waren dan ook erg benieuwd naar deze 2 spelers versie. We zijn dan ook enorm verrast hoe leuk deze versie is, er zit zoveel verschil in ten opzichte van het grote spel dat je beide spellen prima in je spellenkast kunt hebben staan.

Zoals gezegd Kwakzalvers Het Duel is een 2 spelers spel, in de doos zit enorm veel speelmateriaal voor meer dan voldoende herspeelbaarheid. Je kunt steeds leuke combinaties maken van de verschillende ingrediënten maar ook meer dan voldoende kaarten om na een ronde op te beiden.

In het begin zal het verplaatsen van de patiënt misschien lijken op het alleen heen en weer zetten maar je zult snel merken dat het meer is dan alleen het verplaatsen van de patiënt. Je marktkraam zal ook regelmatig verschuiven.

Je beurt zal elke ronde steeds verschillen van hoelang deze duurt, dit is o.a. afhankelijk van het aantal knalerwten welke je trekt maar lukt het om ook veel andere ingrediënten te hebben dan kan je wel een aantal keren aan de beurt zijn in een ronde en daarmee extra goud verzamelen om weer nieuwe ingrediënten te gaan kopen.

De spelonderdelen zien er leuk uit, de patiënten maar ook de 2 spelers flessen en de goudstukken. De spelregels worden goed uitgelegd als je erg goed bekend bent met Kwakzalvers van Kakelenburg, vergeet dan even deze spelregels, het spel speelt echt heel anders.

Wij vinden Kwakzalvers Het Duel een hele leuke toevoeging voor de spellenkast, ben je opzoek naar een erg leuk 2 spelers spel dan is dit ook een aanrader.

Dank aan 999 Games en de mogelijkheid om De Kwakzalvers van Kakelenburg – Het Duel te reviewen en hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...