Familie spellen

Catan – Opmars van de mensheid

Game summary
Een spel voor 3 tot 4 spelers 

Speelduur 90 – 120 minuten

Publisher 999 Games

Let’s get it to the table
 

 In Catan – Opmars van de mensheid gaan de spelers zich verspreiden over de aarde en ontwikkelen ze zich tijdens de zwerftocht. De historie begint in Afrika, waar de mens al stenen werktuigen voor de jacht gebruikte, gereedschap en behuizingen bouwde. Maar steen was niet het enige beschikbare materiaal, vlees, huiden en botten (geweien en slagtanden) waren ook waardevolle grondstoffen. Het spel is gebaseerd op actuele vondsten en wetenschappelijke inzichten.

Lukt het jou om zover mogelijk over de aarde te gaan zwerven en als eerste speler 10 of meer overwinningspunten te behalen?

Tijdens het spel voert een speler 2 fasen uit in zijn beurt, de opbrengstfase en de actiefase;

Fase 1; Opbrengstfase

Tijdens deze fase wordt er eerst gedobbeld, de som van beide dobbelstenen bepaalt de velden welke grondstoffen produceren.

Hierna ontvangt elke speler grondstoffen die een kamp aan een veld heeft met het zojuist geworpen getal.

Fase 2; Actiefase

In deze fase mag je gaan handelen, ontdekken en/of je vooruitgangsfiguur vooruitzetten.

Handelen; Je mag nu gaan handelen om grondstoffen te ruilen met andere spelers of met de algemene voorraad. Met andere spelers mag je zelf kiezen wat je wilt ruilen en waartegen, de andere spelers mogen hieraan meewerken of niet. Wil of kan je niet met een andere speler ruilen, dan mag je met de algemene voorraad ruilen. Hierbij geldt dat je 3 gelijke grondstofkaarten terug legt in de voorraad en er 1 uit terughaalt.

Ontdekkers; 
In deze fase ga je ontdekkers plaatsen, verplaatsen, ontdekkers in een kamp omzetten

Plaatsen van een ontdekker; deze actie kost je 1 huid en 1 vlees. Hiermee mag je een nieuwe ontdekker op een driesprong plaatsen welke grenst aan een driesprong met een eigen kamp. Je mag niet meer dan 2 ontdekkers op het bord hebben staan.

Verplaatsen van een ontdekker; verplaatsen kost je 1 huid of 1 vlees, verplaatsing gaat altijd via de paden van driesprong naar driesprong en je mag 1 tot 3 sprongen verplaatsen tenzij je op het vooruitgangsspoor op een hoger niveau staat.

Ontdekker in een kamp omzetten; hiervoor moet je 1 huid, 1 bot en 1 vuursteen inleveren en daarmee kan je een ontdekker in een kamp omzetten maar alleen als de locatie vrij is en een kampfiche heeft. Leg het kampfiche (1 overwinningspunt) naast je neer.

Neem de ontdekker van het bord en plaats een kamp uit je voorraad op het bord op de driesprong. Je hebt totaal 6 kampen, mochten deze al op het bord staan, moet je eerst 1 van je kampen uit Afrika verwijderen en op een nieuwe locatie plaatsen, zijn deze al verwijderd dan mag je een willekeurig kamp verplaatsen naar de nieuwe locatie.

Vooruitgangsfiguur vooruitzetten;

Er zijn totaal 4 sporen, kleding, constructie, voedsel en jacht. Elk spoor heeft 1 startveld en 4 niveaus. Om te stijgen naar een ander niveau zal je combinaties van grondstoffen moeten inleveren, wat en hoeveel staat afgebeeld op het volgende niveau wat je wilt bereiken. Zodra je een nieuw niveau bereikt, zijn de voordelen direct actie.

Als er een 7 wordt gedobbeld; op dat moment worden er bedreigingen geactiveerd. Geen van de spelers ontvangen nu opbrengsten. Elke speler die meer dan 7 handkaarten heeft, moet de helft daarvan afleggen in de voorraad. 

Hierna wordt de bedreiging verplaatst, de speler moet één bedreiging verplaatsen naar een ander landveld. De neanderthaler mag naar velden in Europa en Azië, de sabeltandtijger naar Amerika en Australië.

Daarna trekt de speler die dobbelde 1 handkaart van een andere speler die een kamp heeft aan een veld waar de bedreiging naar toe is verplaatst. Hierna mag deze speler verder met de actiefase.

Als er gedobbeld wordt en er staat een bedreiging op het zojuist gedobbelde getal dan krijgt niemand de grondstoffen.

Overwinningspunten;

Tijdens het spel kan je overwinningspunten verzamelen, deze krijg je door kampen te bouwen op een locatie met een fiche, door het verzamelen van jachtoverwinningspuntenfiches en speciale overwinningspuntenfiches.

Daarnaast kan je nog extra punten ontvangen voor succesvolste jager, snelste verzamelaar en verzamelaar

Einde van het spel


Zodra een speler 10 over meer overwinningspunten scoort, heeft deze speler direct het spel gewonnen. Het spel eindigt hierna direct.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.57/5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen
 

Algemene indruk van het spel

Het was alweer even geleden dat ik Catan gespeeld had, maar het leuke aan Catan – Opmars van de mensheid is dat het vergelijkbaar is op sommige punten met het basisspel maar verder ook weer totaal vernieuwend is. Ik heb zelf niet veel andere versies gespeeld maar dit vond ik wel een hele leuke variant.

Het begint al met een speelbord welke dubbelzijdig is, waarbij de ene kant geschikt is voor 3 spelers en de andere zijde voor 4 spelers. Dit maakt het weer makkelijk voor het opzetten en er hoeven bijvoorbeeld geen velden geblokkeerd te worden.

Iedereen begint ook in hetzelfde gebied en vanuit daar ga je de wereld over en zo zal je zien dat iedereen zich zo snel mogelijk wilt gaan verplaatsen maar daar heb je wel weer voldoende grondstoffen voor nodig. Zo komt het spel in eerste instantie langzaam op gang maar als het eenmaal loopt dan wordt het steeds leuker. Enig nadeel kan soms het getal 7 zijn, net als je wat acties achter elkaar wilt uitvoeren kan het zomaar zijn dat je opeens de helft van je hand moet inleveren.

Het speelmateriaal is van uitstekende kwaliteit, wat je eigenlijk gewend bent bij de andere Catan spellen, helaas geen hout meer, maar het ziet er nog steeds erg leuk uit. De sabeltandtijger en de neanderthaler zien er tof uit!

Tijdens het spel zal je echt op meerdere vlakken aan de slag moeten gaan om punten te verzamelen, sowieso ontdekken maar ook bijv. gebruik maken van het Vooruitgangsspoor hiermee kan je juist net dat extra stapje zetten die de andere spelers misschien nog niet kunnen. Maar je zult op sommige momenten toch ook een nieuw kamp moeten bouwen om net weer andere grondstoffen te verkrijgen zodat je weer acties kunt uitvoeren, zeker als er geen spelers zijn die met jou kunnen of willen ruilen of het nog niet lukt met de voorraad.

Klein minpuntje is dat Catan vaak erg leuk is maar het wel met minimaal 3 spelers pas geschikt is om te spelen. Dat maakt dat Catan bij ons minder vaak op tafel komt, dat maakt het zeker geen slecht spel! Catan – Opmars van de mensheid heeft duidelijke en makkelijke spelregels en is voor zowel de beginnende spelers als de ervaren spelers zeker erg leuk om te spelen!

Mijn dank gaat uit naar 999 Games en de mogelijkheid om Catan: Opmars van de mensheid te mogen reviewen. 

Dit vind je misschien ook leuk...