Familie spellen

De Zoektocht naar El Dorado – Draken, Schatten & Mysteries

Samenvatting

Een spel voor 2 tot 4 spelers
Speelduur ongeveer 60 minuten
Uitgever is 999 Games

Wat zit er in deze uitbreiding

In deze review zal ik alleen uitleg geven over de nieuwste uitbreiding van De Zoektocht naar El Dorada. Mocht je nog niet bekend zijn met het basisspel dan kan je hier mijn review vinden incl. een hoe te spelen uitleg.

De uitbreiding Draken, Schaten en Mysteries bevat 3 modules. Je kunt met alle 3 de modules te gelijk spelen, maar je hebt hier wel het basisspel voor nodig!

Module 1; Draken
In deze uitbreiding worden er 4 draken op de route geplaatst en komen er 3 nieuwe kaarten bij om te kunnen kopen.
 
Draken
De draken worden willekeurig op een terreintegel (starttegel uitgezonderd) geplaatst, per tegel mag er max 1 draak op een tegel staan. Plaats de draak op een veld, ergens op de tegel. Dat mag ook water, berg etc. zijn. In het begin slapen alle draken en leg ze daarom op hun kant.

Een draak wordt wakker zodra een speler voor het eerst met zijn speelstuk op de betreffende tegel terecht komt. Zet hierna de draak rechtop, is het veld waarop het speelstuk van de speler staat aangrenzend met de draak, dan mag de speler niet verder verplaatsen.

De draak mag ook verplaatst worden tijdens het spel. De draken kunnen alleen verplaatst worden met een corresponderende kleur kaart.
De paarse draak draak met een paarse kaart
De donkergroene draak met een groene kaart
De oranje draak met een gele kaart

De lichtgroene (mintgroene) draak met een blauwe kaart

De draak mag je dan verplaatsen naar 1 veld maar verplaats je deze naar een aangrenzend veld met dezelfde kleur als de draak dan mag je deze nog 1 extra aangrenzend veld verplaatsen.

Staat een speler hierdoor op een veld rondom de draak, dan mag deze niet meer verplaatsen tot de draak weer verplaatst is en er minimaal 1 leeg veld tussen een draak en het speelstuk is.

Kaarten
In deze uitbreiding zitten er ook 9 extra kaarten (3 per type kaart). Deze worden boven het markttableau geplaatst.

Seinpistool: verplaats hiermee een draak naar een vrij veld naar keuze op de terreintegel. Verwijder hierna de kaart uit het spel.
Gids: je mag met deze kaart verplaatsen naar een aangrenzend veld, maar alleen een veld met 1 symbool. Met deze kaart mag je ook naar of uit de directe omgeving van de draak verplaatsen.
Drakenfluisteraar: Met deze kaart mag je een draak verplaatsen naar een aangrenzend veld en ten hoogste 2 velden als het eerste veld die met de kleur van de draak overeenkomt. Trek hierna een nieuwe kaart van je stapel.

Grotfiches
In deze module krijg je ook een 6 tal grotfiches, zodra je met deze module speelt, schud je deze fiches door de overige grotfiches en ten slotte plaats je deze zoals gebruikelijk op de route.

Module 2; Schatten

Deze module voegt schatfiches toe aan het spel. Per speler worden er 3 schatfiches gebruikt. Met deze module komt er ook een nieuwe manier om te winnen, namelijk zodra een speler 4 schatfiches verzameld heeft

Leg de eerste neer op de terreintegel naast El Dorado en steeds een terreintegel verder weg richting de starttegel. Ligt er overal een schatfiche, dan begin je weer bij de tegel naast El Dorado tot alle fiches zijn neergelegd. Draai daarna alle fiches open,

Je mag een schat oppakken als je aangrenzend naast een veld met een schatfiche stat. Wil je dit, dan moet je de gevraagde kaarten die op het fiche staan afgebeeld afleggen en deze worden verwijderd uit het spel. Pak hierna het schatfiche en leg deze voor je neer.

Je mag een schatfiche gebruiken om max 2 aangrenzende velden te verplaatsen en de voorwaarden op deze velden negeren. Hierna wordt het fiche verwijderd uit het spel en telt dus niet mee als 4 fiches om het spel te winnen.

Heeft een speler op een bepaald moment 4 fiches, dan wordt de laatste ronde geactiveerd. Als er dan een speler El Dorado bereikt heeft of een speler bemachtigt ook een 4e schaftfiche dan wordt er aan het eind van de laatste ronde gekeken wie de meeste blokkades heeft.

Grotfiches
Schud deze door de overige grotfiches, deze doen alleen mee met de module schatfiches.

Kaarten
In deze uitbreiding zitten er ook 3 extra kaarten. De stapel wordt boven het markttableau geplaatst.

Metaaldetector: staat je speelstuk op een veld aangrenzend met een schatfiche dan mag je deze pakken zonder de gevraagde kaarten voor het schatfiche in te leveren. Verwijder hierna de kaart uit het spel.

Module 3; Mysteries

Deze module voegt nieuwe velden toe aan het spel. Je krijgt totaal 9 valleitegels. Plaats deze tegels waar je wilt en op elke tegel 1 valleitegel met de bovenkant naar beneden zodat je niet ziet wat erop staat. Alleen de starttegel mag geen valleitegel bevatten, verder mogen ze overal op neergelegd worden dus ook op bergen.

Zodra een speler met zijn speelstuk eindigt op een veld naast een valleitegel, dan wordt deze omgedraaid. Draai de tegel daarna zo dat de het veld met een uil symbool aan zijn speelstuk grenst. Hierna worden de velden betreedt zoals gebruikelijk is.
Grotfiches
Schud deze door de overige grotfiches, deze kan je toevoegen aan alle grotfiches uit het basisspel. Plaats hierna de grotfiches op de juiste plek op de route.

Het spel eindigt

Het spel eindigt zodra een speler één van de 3 eindvelden heeft bereikt, hiermee wordt de laatste ronde gestart. De speler die als eerste een eindveld bereikt heeft mag zijn speelstuk op de poort naar El Dorado plaatsen.

Elke speler die in deze ronde nog moet spelen, mag zijn of haar beurt nog uitvoeren. Aan het eind van deze ronde eindigt het spel.

Is er 1 speler die het eindveld bereikt heeft, dan wint deze speler.

Belangrijk Er is 1 wijziging, zodra je met de module Schatten speelt, kan het spel ook eindigen zodra een speler 4 schatten verzameld heeft. Maar als aan het eind van dezelfde ronde iemand ook 4 schatten of El Dorado bereikt, delen die mee in de overwining.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.93/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 9 van de 10 dobbelstenen

Overal vind ik dit weer echt een leuke uitbreiding en met 3 nieuwe modules wordt het echt een spel welke je steeds weer anders kunt spelen. Ik vind de verschillende uitbreidingen echt wel een toevoeging en het maakt de Zoektocht naar El Dorado toch weer leuker dan alleen het basisspel. Je hoeft echt niet alle 3 de uitbreidingen te hebben maar 1 of 2 vind ik zeker wel de moeite waard. Klein minpuntje vind ik de doos waarin je deze uitbreiding krijgt, er zit zo weinig dat ik niet begrijp waarom dit in zo’n grote doos zit.

De leukste module vind ik toch wel de draken. Deze zorgt er toch voor dat je je tegenstander wat kunt afremmen door het verplaatsen van de draak. Het kan soms wel een beetje frustrerend zijn dat je moet wachten op de juiste kaart voor de draak, vooral bij de paarse-zwarte draak. Het lastige bij deze module is de kleur van de draken, deze wijken een beetje veel af van de kleur kaart en de locatie waar ze bij horen. Deze module is geschikt om spelers af en toe af te remmen en de draak juist in hun gebied te plaatsen waardoor ze steeds eerst een kaart moeten afleggen om de draak te verplaatsen en daarna zelf kunnen verplaatsen.

De module welke ik ook erg leuk vind is mysteries, het is op zich niet een hele bijzondere toevoeging maar het speelbord komt er net iets anders uit te zien waardoor je nog niet weet wat waar je naar toe moet lopen. Dat maakt de terreintegels weer net even iets anders voor de afwisseling en je krijgt er 9 verschillende bij waardoor je lekker kunt afwisselen. De velden zijn niet veel moeilijker maar vooral de ‘verassing’ maakt het iets uitdagender omdat je niet helemaal vooruit kunt plannen.

De module schatten is een uitbreiding welke we iets minder vaak spelen omdat deze het spel wel echt anders maakt omdat je nu ook kunt winnen door 4 schatten te verzamelen. Wij vinden dat zelf iets minder leuk maar aan de andere kant wordt het ook weer een net iets ander spel.

Zoals gezegd, wederom een leuke uitbreiding voor De Zoektocht naar El Dorado.

Mijn dank gaat uit naar 999 Games en de mogelijkheid om deze nieuwe uitbreiding voor De Zoektocht naar El Dorado te reviewen en hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...