Familie spellen

De zoektocht naar El Dorado

Game summary

Aantal spelers 2 – 4 

Speeltijd: 30 – 60 minuten

Publisher: 999 Games

Wat zit er in de doos?

In de doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels

1 dubbelzijdige startterreintegel

6 dubbelzijdige terreintegels

2 dubbelzijdige terreinstroken

4 expeditietableaus

4 startdecks met 8 expeditiekaarten (1 deck per speler)

1 startspelerhoed

54 expeditiekaarten voor de markt (3 kaarten per type kaart)

8 speelstukken (2 per speler)

1 markttableu

36 grotfiches

Laten we gaan spelen

Combineer je kaarten en probeer de juiste hulp in te huren om zo snel mogelijk door de jungle te racen. Onderweg zal je hindernissen moeten overwinnen en tegenstanders inhalen om als eerste speler die El Doroda te bereiken?

We gaan eerst het spel opzetten

Eerst gaan we het speelbord opzetten, hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. In de spelregels staat er een standaard opstelling voor je eerste spel. Wil je meer uitdaging dan kan je in de spelregels ook andere routes vinden, zowel makkelijke als moeilijke routes en uiteraard kan je ook zelf je route samenstellen.

Hierna worden de expeditie kaarten in de markt geplaatst, de kaarten met een zonnetje worden naast elkaar op het markttableau neergelegd, de overige stapels worden hierboven neergelegd. 

Elke speler ontvangt vervolgens 8 kaarten in zijn of haar spelerskleur en 1 of 2 speelstukken, afhankelijk van het aantal spelers. Bij 2 spelers ontvangen beide spelers 2 speelstukken, bij 3 of 4 spelers ontvangen de spelers 1 speelstuk.

Alle spelers ontvangen ook een expeditie tableau, hier leg je je stapelkaarten neer aan de linkerkant, nadat deze geschud zijn. De rechterkant is voor de kaarten die je gespeeld hebt tijdens je beurt.

Kies vervolgens de 1e speler, deze ontvangt de startspelerhoed en mag zijn of haar speelstuk op veld 1 plaatsen. Hierna plaatsen de overige spelers hun speelstuk met de klok mee op het andere velden.

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;

Elke beurt bestaat uit 3 fases;

Fase 1. Kaarten spelen

Fase 2. Kaarten afleggen

Fase 3. Kaarten trekken

Fase 1, kaarten spelen; 

Je begint je beurt standaard met 4 kaarten. Tijdens je beurt mag je zoveel kaarten spelen als je wilt, de kaarten die je niet gebruikt mag je bewaren voor de volgende ronde.

Tijdens je beurt kan je je kaarten gebruiken om te bewegen of om kaarten te kopen, elke kaart mag uiteraard maar 1 keer gebruikt worden.

Bewegen; om te verplaatsen zal je kaarten moeten afleggen voor de velden waar je naar toe wilt bewegen. Staan er meer symbolen op, dan moet de waarde gelijk of groter zijn op de kaart dan die op het veld en het symbool moet overeenkomen met de kleur van de kaart. Heb je hierna nog kracht over, dan mag je verder bewegen maar je mag ook stoppen als je dat wilt. 

Je mag kaarten niet samenvoegen om te voldoende aan een hogere waarde!

Er kunnen tijdens het spel ook blokkades zijn, hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde. De speler die als eerste een blokkade wil passeren, moet voldoen aan de voorwaarden op deze blokkade. Zodra je dit lukt, mag je de blokkade van het bord verwijderen en voor je neerleggen. Aan het eind van het spel kunnen deze gebruikt worden als het een gelijkspel betreft.

In het veld zijn er ook een aantal speciale velden, namelijk een bergveld puinveld of basiskampveld. Bij een puinveld moet je een kaart afleggen op je aflegstapel, bij een basiskamp moet je deze kaart(en) verwijderen uit het spel. Je mag tijdens het verplaatsen niet maar een bergveld verplaatsen!

Kaart kopen;

Tijdens je beurt mag je 1 kaart kopen, je kan dit doen d.m.v. de muntsymbolen die op de kaart staan en/of 2 andere kaarten afleggen (elke kaart zonder muntsymbool zijn een halve munt waard). Tel alles bij elkaar op en daarvoor kan je een beschikbare kaart kopen uit de markt, maar let op; deze moet wel beschikbaar zijn op het markttableau! De gekochte kaart wordt direct op je aflegstapel geplaatst en wordt later beschikbaar.

Indien er een leeg veld is op het markttableau, dan mag je tijdens je beurt een van de andere kaarten kiezen en deze beschikbaar stellen en vervolgens direct een kaart kopen.

Fase 2, kaarten afleggen;

Leg nu alle kaarten die je tijdens je beurt gespeeld hebt af op je aflegstapel. Kaarten die je niet gebruikt hebt, mag je ook afleggen of bewaren voor je volgende beurt.

Fase 3, kaarten trekken;

Trek nu kaarten tot je er weer 4 in je hand hebt. Liggen er niet voldoende kaarten, dan schud je de aflegstapel en creëer je vervolgens een nieuwe stapel met kaarten en hiermee vul je je hand aan tot 4 kaarten.

Spel met 2 spelers

Bijna alle spelregels zijn hetzelfde met 2 spelers, alleen moeten de spelers tijdens het verplaatsen bepalen met welk speelstuk ze willen verplaatsen. Het is niet mogelijk om waarden op 1 kaart te verdelen over 2 speelstukken! 

Het spel eindigt zodra een speler met beide speelstukken El Dorado heeft bereikt! Indien beide spelers dit lukt, dan gelden hier ook de regels voor een gelijk spel, net als bij een spel voor meerdere spelers.

Variant met grottegels

Wil je nog iets meer uitdaging dan kan je de grottegels gaan toevoegen aan het spel. Schud alle grottegels en plaats op elk bergveld een stapel van 4 gedekte grotfiches.

Zodra je jouw beurt eindigt op een veld direct aangrenzend aan een grot, dan mag deze je het bovenste fiche van de stapel nemen en open voor je neerleggen. Tijdens het spel mag je een onbeperkt aantal grotfiches hebben en je mag deze op elk moment tijdens je beurt inzetten. Na het spelen van een fiche worden deze verwijderd uit het spel.

In het midden van elke tegel staat de letter afgebeeld. Als je een standaard route uit de spelregels gebruikt of via BGG dan zal je hierop moeten letten voor het plaatsen van de tegels.

Je startset met kaarten, rechtsonderin staat afgebeeld voor welke speler deze zijn (in dit geval geel).

De hindernissen, deze worden tussen elke tegel ingelegd.

De doos met alle spelonderdelen

De verschillende grottegels

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra een speler één van de 3 eindvelden heeft bereikt, hiermee wordt de laatste ronde gestart. De speler die als eerste een eindveld bereikt heeft mag zijn speelstuk op de poort naar El Dorado plaatsen.

Elke speler die in deze ronde nog moet spelen, mag zijn of haar beurt nog uitvoeren. Aan het eind van deze ronde eindigt het spel.

Is er 1 speler die het eindveld bereikt heeft, dan wint deze speler. 

Zijn er meerdere spelers die het eindveld bereikt hebben, dan wordt er gekeken naar de speler die de meeste blokkades heeft verzameld. Indien er dan nog steeds een gelijke stand is, wint de speler met het hoogste cijfer op de blokkade(s).

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2,38/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Algemene indruk van het spel

De Zoektocht naar el Dorado is een race spel met deckbuilding thema, ik vind dit echt een erg leuk spel. Vooral door het deckbuilding thema is dit een spel welke mij erg aanspreekt, je kunt je stapel kaarten aanvullen met nieuwe en sterke kaarten vanuit de markt. Dit is iets wat in sommige spellen met dit thema niet altijd mogelijk is maar wel een hele fijne optie, omdat je hierdoor kunt zorgen dat je alleen maar de sterkere kaarten overhoudt in je deck. Deze actie kan je zelf activeren en wordt niet afgedwongen wat erg sterk is omdat je dit dus ook weer per keer kunt beslissen of je bepaalde kaarten wel of niet wilt verwijderen.

In de markt zijn er veel kaarten beschikbaar en tijdens het spel zal het steeds verschillen welke kaarten beschikbaar komen of niet, dit kan bijv. afhangen van de route die je moet volgen op het speelbord.

Zoals je ziet, al best veel herspeelbaarheid en dan heb ik het nog niet over de verschillende mogelijkheden gehad met het neerleggen van routes. Zoals eerder aangegeven in de spelregels kan je diverse routes vinden maar indien gewenst, kan je zelfs op www.boardgamegeek.com veel verschillende routes vinden, dus je kunt alleen al met het basisspel heel veel kanten op! Wil je zelf je route ontwerpen, dan zijn er een aantal tips en trucs zoals het vermijden van stukken met hetzelfde symbool, korte routes met moeilijk terrein, niet te veel hindernissen creëren etc.

Tijdens het spelen is er niet veel downtime tussen de beurten in, elke beurt volgt zichzelf snel op en de acties kunnen hierdoor snel uitgevoerd worden. Doordat de acties en de spelregels makkelijk uit te leggen zijn, maakt dit een spel welke je snel op tafel neerlegt. Je kunt elkaar natuurlijk ook soms goed dwars zitten door bijv. velden te blokkeren en eerst wat andere acties uit te voeren zoals het kopen van kaarten. Wat ik sterk vind is dat ook als je even achterloopt, je nog steeds kans hebt om te kunnen winnen. Het spel bevat uiteraard een beetje geluk met de kaarten die je moet trekken en als een speler net even een paar keer verkeerde kaarten trekt kan het zomaar zijn dat je hem of haar kunt inhalen.

De spelregels zijn erg duidelijk, je hebt niet veel acties die je kunt uitvoeren (bewegen en/of kaarten kopen) en dat maakt het een spel welke voor veel spelers geschikt is. Het artwork vind ik erg leuk en duidelijk en ook de afbeeldingen op de kaarten spreken allemaal voor zichzelf. In de spelregels worden er duidelijke voorbeelden uitgelegd van situaties op de route, maar ook de fiches, kaarten worden allemaal uitgelegd. Er wordt zelfs een volledige beurt uitgelegd!

Enig aandachtspunt kan zijn de ruimte op tafel, je hebt door het gebruik van de tegels soms wel echt even wat ruimte nodig op tafel voor de route. Probeer hier tijdens het neerleggen van de route even rekening mee te houden. Het spel kan voor de ervaren spelers misschien te makkelijk lijken maar schijn bedriegt echt, er zit in dit spel heel veel uitdaging en je kunt de routes hierin natuurlijk ook aanpassen. Zoals vermeld heb je ook de optie met grottegels en er zijn uitbreidingen waarmee je ook weer kunt afwisselen. Binnenkort vertel ik je trouwens al meer over de uitbreiding Gevaren en Muisca, welke onlangs is uitgekomen.

Ik ben fan! Wel ben ik nog benieuwd of er nog leuke solo regels zijn, die zou ik toch graag nog een keer willen uitproberen maar het spel is erg leuk met 2,3 en 4 spelers! 

Mijn dank gaat uit naar 999 Games om De Zoektocht naar el Dorado te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt.

Dit vind je misschien ook leuk...