Game summary
Aantal spelers 1 – 4
Speeltijd: 45 – 120 minuten
Designer: Gunho Kim
Artist: Hani Chang, Sophia Kang
Uitgever: White Goblin Games & Bad Comet
Wat zit er in de doos?
In deze doos zitten de volgende spelonderdelen;
Spelregels
1 dubbelzijdig landkaart
1 actiebord
1 eeuwige rots
168 scenekaarten
12 grote migratiekaarten
14 specialistkaarten
12 ceremonietegels
4 overzichtskaarten
1 startspelerfiguur
50 muntfiches
40 VFX-fiches
40 voedselfiches
4 scorefiches
8 slotfiches
4 videogalerijen
8 camera’s (2 per kleur)
36 verschillende dieren
1 neushoornvogel (de rondeteller)
Het actiebord
De eeuwige rots met de Neushoornvogel en 2 ceremonietegels
Laten we gaan spelen
Serengeti, een van de mooiste en meest waardevolle natuurgebieden. Er wordt door Het Genootschap van de Aardman, een van de grootste non-profitorganisatie, een wedstrijd gehouden. Jij bent samen met andere regisseurs uitgenodigd om de meeste fantastische documentaire ooit te produceren. Ontdek dieren, leg bijzondere beelden vast en gebruik je hulpmiddelen om de meeste inspirerende documentaire te maken.
Voordat we beginnen aan de wedstrijd, gaan we eerst het spel opzetten.
Plaats het dubbelzijdig speelbord met een van beide kanten naar boven op tafel, beide kanten hebben dezelfde moeilijkheidsgraad.
Plaats het actiebord aan de bovenkant van het speelbord en plaats de dieren op de juiste plek op het bord (staat aangegeven waar ze moeten).
Speel je het spel met minder dan 4 spelers, dan plaats je slotfiches op een aantal actievelden met 3p en 4p symbolen.
Schud de flinke stapel met scene kaarten en plaats er 6 open neer, dit is het aanbod.
Plaats de eeuwige rots in de buurt van het actiebord en plaats de neushoornvogel op veld 1, schud hierna de ceremonietegels en kies er 2 uit. Plaats deze op de velden bij ronde 4 en ronde 6.
De muntfiches, voedselfiches, VFX en scorefiches worden in de buurt van alle spelers geplaatst.
Elke speler kiest 1 kleur en ontvangt beide camera’s en een videogalerij. Hierna ontvangt elke speler 8 scenekaarten, hiervan mag je er 4 houden, de overige worden op de aflegstapel geplaatst. Vervolgens krijgt elke speler nog 6 munten.
De diverse ceremonietegels, per spel komen er 2 op de eewige rots te liggen.
Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;
Wild Serengeti wordt gespeeld over 6 ronden. Tijdens een ronde moeten spelers een basisactie uitvoeren en mogen eventueel een vrije actie uitvoeren. Kan of wil je uiteindelijk geen actie meer uitvoeren dan mag je passen maar mag je in deze ronde ook niets meer doen. Zodra alle spelers zijn gepast, eindigt de ronde en wordt het spel voorbereid op de volgende ronde. Na 6 ronden wint de speler met de meeste punten.
Korte uitleg over de verschillende basisacties;
1. Ontdek een roofdier, plaats een van de roofdieren van het actiebord op het landbord. Je mag zelf bepalen waar
2. Ontdek een zoogdier, plaats een van de zoogdieren van het actiebord op het landbord. Je mag zelf bepalen waar
3. Ontdek een aaseter, plaats een van de aaseter van het actiebord op het landbord. Je mag zelf bepalen waar.
4. Ontdek een migrerende grazer, plaats een van de migrerende grazer van het actiebord op het landbord. Je mag zelf bepalen waar.
5. Verwissel dieren van plaats, kies 2 dieren en verwissel ze van plaats (deze actie mag in ronde 1 niet uitgevoerd worden)
6. Verplaats een dier 1 tot 3 velden, je mag een dier horizontaal en verticaal verplaatsen
7. Neem 1 kaart van het scene-aanbod, voor elke extra kaart die je neemt betaal je 1 munt
8. Ververs het scene-aanbod en neem 1 kaart. Neem alle kaarten uit het aanbod en leg deze op de aflegstapel. Leg nieuwe kaarten open en kies 1 kaart uit het aanbod.
Korte uitleg over de verschillende vrije acties;
Je mag deze acties zoveel uitvoeren als mogelijk is en kosten je geen munten. Tijdens je beurt mag je de volgende vrije acties uitvoeren;
– Leg onvoltooide kaarten af, per 2 kaarten ontvang je 1 munt
– Scenekaarten voltooien, tijdens je beurt mag je zoveel kaarten voltooien zolang deze maar voldoen aan de voorwaarden op de kaart
– Voedselfiches en VFX-fiches gebruiken, voedselfiches kan je inzetten om een dier 1 veld te verplaatsen per fiche. Een VFX-fiche kan je inzetten voor het voltooien van een scenekaart waarbij je 1 terreinvoorwaarde mag negeren
Als laatste actie kan je tijdens je beurt passen, hierna mag je geen acties meer uitvoeren in deze ronde. Je mag niet passen als je 3 of meer munten in je bezit hebt.
Om punten en/ of beloningen te ontvangen moet je scenekaarten voltooien. Er zijn 3 verschillende soorten scenekaarten namelijk Gebiedsscene, Lijnscene en Omgevingsscene.
Gebiedsscene
Deze kaart kan worden voltooid door de dieren op de betreffende terreintype te hebben staan zoals je ziet op de kaart. Een patroon is hierin niet van belang.
Lijnscene
Deze kaart kan worden voltooid door de dieren in de juiste volgorde en in 1 lijn te hebben staan, dit mag horizontaal of verticaal zijn. De dieren hoeven niet naast elkaar te staan, er mogen ook andere dieren tussen staan.
Omgevingsscene
Deze kaart kan worden voltooid door de dieren op de 8 velden rondom het dier centraal te hebben staan. Het centrale dier staat bovenaan, de andere dieren die op de kaart staan, moeten dus om het dier heen staan.
Zodra je een kaart voltooid hebt, ontvang je de afgebeelde beloning, deze staat onderop op de kaart. Een beloning kan zijn bijvoorbeeld punten, voedselfiches of VFX-fiches, ook zijn er kaarten die geen beloning opleveren maar die je weer kunt verzamelen. Deze symbolen staan rechtsboven op de kaart en kunnen je met andere kaarten weer extra beloningen opleveren.
Een 2-tal symbolen zijn hulpsymbolen, deze ontvang je tijdens de voorbereiding op de volgende ronde. Dit zijn de symbolen voedsel en VFX en staan in een rood rondje, rechtsboven op de kaart.
De plantsymbolen kan je verzamelen en die leveren je m.b.v. andere scenekaarten extra punten op.
Diersymbool, een pootafdruk, deze tellen mee tijdens de ceremonie in ronde 4 en 6 en tellen mee als de overeenkomstige dieren voor deze ceremonie.
Hartjes, dit zijn likes, aan het eind van het spelen kunnen deze nog extra punten opleveren. Vanaf 3 likes, kan je punten ontvangen.
Edelstenen, deze kaarten zijn erg schaars, er zitten er maar 6 in het spel, maar deze leveren extra veel punten op en helemaal als je er al 1 voltooid hebt. Deze kaarten zijn wel moeilijker te voltooien.
Voorbereiding volgende ronde
Zodra elke speler gepast heeft, begint de voorbereiding op de volgende ronde, voer de volgende stappen na elkaar uit;
stap 1; verplaats de neushoornvogel naar de volgende ronde
stap 2; ronde gebeurtenissen, tijdens ronde 1,2 en 3 gebeurt er niets. Tijdens ronde 4 en 6 vindt er een ceremonie en grote migratie uit, tijdens ronde 5 alleen een grote migratie.
Ceremonie; Tijdens een ceremonie wordt er gekeken welke speler van het betreffende dier de meeste scene heeft gefilmd (inclusief de kaarten met pootjes, deze gelden nu voor dit dier). De eerste speler ontvangt het aantal dieren x 2, de speler op de 2e plek ontvangt het aantal dieren x 1.
Grote Migratie; Draai de bovenste kaart van de migratiestapel om en verwijder de dieren die op de gemarkeerde plekken staan en plaats deze op het actiebord. In een spel met 4 spelers dan worden ook de dieren op de blauwe velden verwijderd van het speelbord, bij minder dan 4 spelers worden alleen de dieren op de bruine velden verwijderd.
stap 3; ververs het scene-aanbod, verwijder alle openliggende kaarten en vervang deze door nieuwe kaarten van de trekstapel
stap 4; elke speler ontvangt 4 nieuwe kaarten en kiest er 1 uit om te gaan voltooien. Je mag meer kaarten houden, maar elke kaart kost je 1 munt
stap 5; ontvang inkomsten, in ronde 1,2 en 3 ontvang je 6 munten. In ronde 4,5 en 6 ontvang je 7 munten
stap 6; geef de startspelerfiguur door naar de volgende speler.
Specialisten
Wil je iets meer uitdaging, dan kan je ook spelen met de specialistenkaarten. Geef elke speler aan het begin van het spel 3 kaarten en kies hiervan 1 specialist om mee te gaan spelen. Eventueel kan je ook nog kijken naar de moeilijkheidsgraad, mocht je hier voor de eerste keer mee spelen. Op de bovenkant van de kaart staat de moeilijkheidsgraad afgebeeld.
Solo
Wild Serengeti kan ook solo gespeeld worden. Je kunt kiezen uit 1 van de zes scenario’s die in de spelregels verder worden uitgelegd.
Er verandert niet veel voor een solo spel. I.p.v. alle dieren op het actiebord te plaatsen, plaats je 2 dieren per diersoort op willekeurig op het speelbord. Daarnaast worden er 8 kaarten open neergelegd in het scene-aanbod.
Tijdens een solo spel ben jij de enige speler en mag je continue acties achter elkaar uitvoeren, verder zijn de regels gelijk na het passen. Tijdens de ceremonie heb je in ronde 4 minimaal 4 dieren nodig en in ronde 6 8 dieren om te voldoen aan de ceremonietegel en de bijbehorende punten te ontvangen.
Een paar voorbeelden van de lijnscene kaarten. Onderop de kaart zie je een eventuele bonus welke je direct ontvangt.
Rechtsboven staat een icoon waarmee je of voordeel kan ontvangen later in het spel of aan het begin van de ronde, zoals de kaart rechtsboven met het rode VFX teken. Dit is bij elke scene kaart hetzelfde.
Een paar voorbeelden van omgevingscene kaarten.
Een paar voorbeelden van gebiedsscene kaarten
Einde van het spel
Zodra elke speler in ronde 6 gepast is, eindigt het spel.
– Elke speler telt nu nog extra punten op van het aantal like-symbolen
– Eventueel ontvangen spelers nog punten voor specialistkaarten
De speler met de meeste punten is de winnaar van Wild Serengeti
De specialistkaarten, deze kan je gebruiken zodra je wat meer uitdaging wilt met spelen.
Een aantal voorbeelden van grote migratiekaarten, de dieren in de bruine vakjes worden standaard verwijderd in ronde 4,5 en 6 bij alle spelersaantallen. Bij 4 spelers worden ook de dieren in de blauwe vakjes verwijderd.
Conclusie & eindscore
Moeilijkheid: 2.59/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 9 van de 10 dobbelstenen
Algemene indruk van het spel
Wild Serengeti is echt een heel leuk en mooi spel maar is het ook terecht dat het spel prijzig is? Tja dat vind ik lastig te bepalen maar ik kan je wel zeggen wat ik tof vind aan dit spel. Laten we allereerst beginnen met de artwork en de spelonderdelen. Het artwork op de doos is gaaf, in het spel zelf zie je hier wat minder van terug en dat is eigenlijk ook wel te verklaren, het gaat hier vooral om de dieren die afgebeeld staan op o.a. de kaarten. Maar als je dan weer kijkt naar het speelbord, actiebord en de rots dan vind ik die weer heel erg mooi uitgewerkt. De rots zal menig spelers doen denken aan de Evertree van Everdell en ik moet zeggen ook al is de rots iets makkelijker in elkaar te zetten, bij mij blijft deze uitgepakt en ga ik hem voor de zekerheid niet steeds in elkaar zetten. Ik hoop zeker dat bij een eventuele uitbreiding er toch ook een rots geproduceerd wordt die van stevigere kwaliteit is. Het enige minpuntje vind ik eigenlijk de videogalerij, deze is dun en had van mij wel iets breder gemogen maar verder heeft het niet echt een functie behalve de plaatsing van de kaarten. De kaarten boven de videogalerij zijn niet voltooid, onder liggen de kaarten die voltooid zijn.
Dan hebben we nog de inleg, dat vind ik wel echt iets wat beter zou mogen. Het is een simpele inleg en doet zijn werk maar er zijn tegenwoordig toch wel inserts die het spelplezier verbeteren en zoals jullie weten ben ik fan van een goede/ nuttige insert. Ik denk dat er vooral veel aandacht is geschonken aan de verschillende dieren, deze zijn heel tof uitgewerkt, zien er heel mooi uit en zijn van lichte kwaliteit. Ik vind het echt een feestje om de dieren op het bord te zien, maar vergeet de neushoornvogel niet! Ook al doet deze alleen dienst als rondenmarker, hij ziet er heel mooi uit!
Wild Serengeti is geen moeilijk spel, ondanks de beoordeling op Boardgamegeek, de spelregels worden goed uitgelegd. De spelregels kunnen misschien overweldigend zijn, zo’n 16 bladzijden, vind ik alles goed uitgelegd en worden er ook verschillende voorbeelden gegeven. Ik vind het puzzelen, om je dieren op de juiste plek te krijgen echt wel een uitdaging. Want niet alleen jij wilt een die op een bepaalde plek zien te krijgen maar ook de andere spelers willen dat, gelukkig zijn er per soort 3 dieren wat het wel iets makkelijker maakt maar je kunt elkaar flink in de weg zitten. Dat maakt dit spel, wat vriendelijk oogt, soms toch wel een tikkeltje gemeen maar dat is echt niet de insteek van het spel. De scenekaarten zijn duidelijk en goed uitgelegd en je zult echt tijdens het spelen je strategie steeds moeten aanpassen, zorg er wel voor dat je steeds voldoende scenekaarten hebt liggen zodat je daarin ook makkelijk kunt wisselen mocht iets niet gelijk uitkomen. Je zult ook merken dat je echt verschillende type kaarten moet gaan verzamelen om punten te scoren en bonussen met elkaar te vermenigvuldigen. De acties die je kunt uitwerken zijn ook goed uitgewerkt, elke actie is steeds beschikbaar en sommige acties kosten een keer wat extra munten maar daarmee kan je vaak wel uit de voeten. Lukt het een keer niet, kan je altijd nog gebruik maken van de voedselfiches en de VFX-fiches.
In Wild Serengeti komen het mechanisme set-collection en puzzelen er goed bij elkaar en ik kan dit spel dan ook zeker aanraden.
Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games om Wild Serengeti te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt.