Strategiespellen

300 Earth & Water

Game summary

Aantal spelers 2
Speeltijd 30 minuten
Designer: Yasushi Nakaguro

Artist: Nicolas Roblin, Antonio Stappaerts
Publisher: Geronimo Games

Wat zit er in de doos?

In deze doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels
1 Speelbord
9 Griekse legerblokjes
5 Griekse vloten
24 Perzische legerblokjes
6 Perzische vloten
2 zwarte blokjes

1 Pontonbrug

Het speelbord met de verschillende steden

Een aantal voorbeelden van de actiekaarten.

Laten we gaan spelen

Strijd jij met het Griekse leger of met het Perzische leger naar de overwinning? Het spel speelt zich af in 499 v.Chr. tot de vrede van Calias omstreeks 449 v.Chr. Waar in deze periode het Perzische leger driemaal aanviel, kan je in dit spel tot vijfmaar aanvallen.

De spelers kiezen beide een leger en ontvangen de bijbehorende blokjes. Rood is het Griekse leger en blauw het Perzische leger, het Perzische leger ontvangt tegens ook de Pontonbrug.

Plaats 1 zwart blokje op het veldtochtenspoor en 1 zwart blokje op het scorespoor.

Het Perzische leger plaatst 2 legers en 1 vloot in Ephesos en 2 legers in Abydos.
Het Griekse leger plaatst 1 leger in Athenai, Sparta en Korinthos

Schud de 16 speelkaarten en leg deze naast het speelbord.

Elke veldtocht heeft de volgende fases;
1 Voorbereidingsfase
2 Actiefase
3 Bevoorradingsfase

4 Scorefase

Voorbereidingsfase; hierin mag je je talenten gaan gebruiken om kaarten, legers, vloten te kopen. Het Perzische leger heeft ook nog de mogelijkheid om de Pontonbrug te kopen. Als eerste geef je aan hoeveel kaarten je wilt kopen en pakt deze ook eerst en kijk welke kaarten je hebt, heeft de speler met het Perzische leger de kaart “Plotselinge dood van de koning” getrokken dan eindigt deze veldtocht direct en je legt de rest van je kaarten af. Schud alle kaarten samen met de trekstapel en vorm een nieuwe stapel kaarten. De Griekse speler voert geen voorbereidingsfase uit. Er wordt direct begonnen aan de volgende veldtocht.

De kaart “Plotselinge dood van de koning” mag maar 2x gespeeld worden. De eerste keer leg je een blokje op Darius 1 en de tweede keer wordt Xerxes vermoord

Het Perzische leger heeft 12 talenten en het Griekse leger heeft 6 talenten. Het verschil is de sterkte van beide legers. Het leger van de Grieken was vele malen sterker dan het Perzische leger maar deze hadden vooral veel meer zwaarbewapend voetvolk.

Zodra je je talenten gebruikt hebt, zet je de legers gelijk op het speelbord.

Actiefase; Tijdens de actiefase spelen beide spelers om de beurt een kaart. Je hoeft tijdens deze fase niet al je actiekaarten te spelen, deze kan je ook bewaren voor de volgende ronde.

Zodra je een kaart speelt, heb je 2 keuzes.
1 je kiest om het effect op de kaart te spelen en deze voer je dan ook direct uit;

2 je kiest ervoor om te verplaatsen, hiermee leg je de kaart af en kan je of je legers verplaatsen of je vloten verplaatsen.

Bij het verplaatsen van je één of meerdere legers mag je vanuit 1 stad, via een route, verplaatsen naar een volgende stad. Je moet hierbij rekening houden dat je er direct stopt zodra de stad leeg is of als er een ander leger staat. Staat er een ander leger, dan wordt er een gevecht uitgevoerd.

Je moet tijdens het verplaatsen het leger altijd meenemen waar je mee begon, onderweg mag je niemand achterlaten of oppikken. Sta je al met een leger in een stad waar je langs wilt verplaatsen, dan mag je doorgaan naar de volgende stad.

Bij het verplaatsen van een vloot mag je ook weer één of meerdere vloten verplaatsen, hierbij hoef je geen rekening te houden met een route maar je verplaatst naar een andere stad met een haven. Je mag hierbij ook een leger meenemen, maar maximaal 3 legers per verplaatsing (1 leger per vloot). Zodra er in de andere stad al een vloot ligt, vindt er een gevecht plaats.

Gevechten tussen legers of vloten duren meerdere ronden. Tijdens een gevecht mag een speler net zoveel dobbelstenen inzetten als het aantal legers of vloten maar maximaal 3 dobbelstenen.

Na het dobbelen kijk je naar het hoogst gegooide aantal en de winnaar blijft staan, de verliezer verplaatst een leger of vloot naar zijn of haar voorraad. Een gevecht eindigt zodra een het leger van één van de twee spelers verslagen is of een van de spelers heeft zijn leger teruggetrokken.

Tijdens het dobbelen geldt er voor het Perzische leger wel een uitzondering, de speler kan niet ‘hoger’ dan een 4 gooien. Hierbij geldt er nog wel een uitzondering en dat is wanneer er gevechten plaatsvinden in de steden Ephesos en Abydos, dan kan het resultaat maximaal een ‘5’ waard zijn.

Bevoorradingsfase; Je kan in deze ronde nog handkaarten afleggen, de Perzische speler kan ervoor kiezen om een kaart in zijn of haar hand te houden maar heeft dan tijdens de volgende veldtocht maximaal 10 talenten i.p.v. 12. De Griekse speler mag tot 4 kaarten op hand hebben, heeft hij of zij er meer dan moeten er kaarten afgelegd worden tot 4 kaarten.

Nu gaan we de legers bevoorraden; Het Perzische leger mag in de 2 belangrijkste steden een “onbeperkt” aantal legers hebben staan. De bevoorrading loopt via de routes van deze 2 steden verder door het rijk. Tel het aantal kruiken in de steden waarover deze speler heerst (behalve in de belangrijkste twee steden) en het aantal legers dat er op het speelbord staan. Is het aantal legers groter dan het aantal kruiken dan worden er legers van het bord verplaatst.

Het Griekse leger telt ook het aantal kruiken en het aantal steden waarover hij heerst, ook hier geldt dat als het aantal legers hoger is dan het aantal kruiken worden er legers van het bord verplaatst.

Scorefase; Voor elke stad waarover een speler heerst ontvangt een speler 1 punt, is het een belangrijke stad dan ontvang je 2 punten. Bereken nu het verschil en verschuif de marker op het scorespoor in de richting van de speler met de meeste punten.

Einde van het spel

Het spel kan op twee manieren eindigen.

Na 5 veldtochten en de speler met de meeste punten is de winnaar van het spel. Is het gelijkspel, m.a.w. staat de score op 0, dan wint er niemand.

Het spel kan direct eindigen zodra een speler in de scorefase heerst over de twee belangrijkste steden van de tegenstander.

De actie “Plotse Dood van de grote koning”, deze kan maar 2x uitgevoerd worden tijdens het spel. Na de eerste keer leg je een blokje op Darius waarmee je aangeeft dat deze actie al is gespeeld, hierna worden alle kaarten die zojuist gepakt en reeds op de aflegstap zijn geplaatst, allemaal geschud en wordt de volgende ronde gespeeld.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.21/ 5
Her-speelbaarheid: 7

Mijn score: 8 dobbelstenen

Algemene indruk

Het spelmateriaal ziet er goed uit, de doos is groot genoeg en je krijgt door het artwork gelijk een goed beeld om wat voor soort spel het hier gaat. Wat ik wel jammer vind is dat je verder weinig van het artwork terugziet in het spel. Op het speelbord zie je nog wel iets maar daar blijft het verder bij. Het spelmateriaal is verder van prima kwaliteit, de kaartjes voelen goed aan en verder zijn het allemaal houten blokjes. De doos zelf is goed gevuld en heeft eigenlijk niet te veel loze ruimte.

Het spel is echt heel erg leuk, de spelregels vond ik voor zo’n klein spel wel een beetje erg veel en soms iets te uitgebreid uitgelegd. Maar na het een keer goed doorgenomen te hebben en het spel een keer gespeeld te hebben was alles erg duidelijk en konden we zo het spel nog een aantal keer spelen. Je hebt tijdens het spel best nog wel wat keuzes die je kunt uitvoeren, ook na een paar keer spelen kan je steeds voor een andere keuze gaan om het spel te winnen. De keuze om de kaarten te gebruiken voor zowel verplaatsacties als het uitvoeren van het effect is erg leuk bedacht en maakt het soms wel lastig om te bepalen wat je doet.

Het voordeel wat je hebt als Perzisch leger met 12 talenten wordt soms wel tenietgedaan doordat je bij een gevecht niet hoger dan 4 kan gooien. Maar ook het risico wat je kunt lopen met het trekken van kaarten zorgt er ook wel voor dat je niet veel talenten wilt gebruiken om kaarten te pakken met als risico dat je de verkeerde kaart (Plotse dood van de Grote Koning) trekt.

300 Earth & Water is een klein spel met veel opties waardoor het erg leuk is om deze te gaan spelen.

Mijn dank gaat uit naar Geronimo Games voor de mogelijkheid om 300 Earth & Water te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt.

Dit vind je misschien ook leuk...