Strategiespellen

Empires of the North & uitbreiding Romeinse Vaandels

Game summary

Aantal spelers 1 tot 4
Speeltijd: 45 – 90 minuten
Designer: Joanna Kijanka, Ignacy Trzewiczek
Artist: Roman Kucharski
Publisher: White Goblin Games

Wat zit er in de doos?


Empires of the North (basisspel)
spelregels (incl. solo spelregels)

1 expeditie bord

1 score bord

220 kaarten (per clan 33 kaarten, waarvan 3 basiskaarten) 

+- 130 houten speelstukken (hout, steen, appel, schaap, vis en arbeiders)

13 clan scheepsfiches

4 clan tegels

3 algemene scheepsfiches

5 actietegels

11 wapenfiches 

5 nummerfiches

1 startspelerfiche

21 goud fiches

2 verzamelfiches

6 clan score fiches

5 actie tegels

8 actie speelstukken (2 per kleur)
2 vermenigvuldig fiches

Empires of the North: Romeinse Vaandels

spelregels
72 kaarten (33 ‘Trajana clan’-kaarten & 33 ‘Flavian clan’-kaarten)

6 eilandkaarten

4 scheepsfiches

De  inleg vanuit de doos met de diverse goederen & fiches. Deze kan je uit de doos halen en direct op tafel neerzetten.

Een voorbeeld van een van de Clans in het basisspel, dit is de Ulaf Clan en de 3 kaarten zijn de 3 basiskaarten.

Laten we gaan spelen

Leg het scorebord en het expeditie bord midden op tafel, schud vervolgens de eilandkaarten en leg deze op de betreffende velden. Als je voor het eerst speelt, sorteer de eilandkaarten dus een stapel met Nabijgelegen eilanden en een stapel voor Verafgelegen eilanden. Leg hierna van elke stapel 2 kaarten open onder de dichte stapel met kaarten.

Leg hierna de actietegels (niet met de solo kant) in een cirkel naast het bord en plaats de algemene voorraad (gebruik hiervoor het bijbehorende bakje vanuit de doos) in de buurt van het scorebord, zodat je hier makkelijk bij kunt.


Hierna kiest elke speler een clan waarmee hij wilt spelen en kies vervolgens alles wat bij deze clan hoort, waaronder de 3 basis karten, 30 clan kaarten, 2 scheepsfiches en het scorefiche. Ook kiest iedere speler een spelerskleur en pakt de bijbehorende clantegel en 2 clan-speelstukken. Leg je score marker op veld 0 van het scorespoor.

Leg de 3 standaardgebieden open voor je neer, schud daarna de stapel kaarten clan kaarten en leg deze aan de linkerkant van deze 3 kaarten. Hierna ontvangen alle spelers 5 arbeiders, en pakken de grondstoffen welke op de 3 basiskaarten staan afgebeeld. Deze grondstoffen (of goederen) leg je in je persoonlijke voorraad.

Kies nu de eerste speler, deze ontvangt de startspelerfiche. Elke speler pakt vervolgens 5 kaarten van zijn stapel clan kaarten en kiest er vervolgens 3 om te houden. De andere 2 kaarten leg je af op de aflegstapel.

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;

Het spel bestaat uit een aantal ronden, elke ronde is verdeeld in 4 fasen!

Uitkijkfase
deze fase bestaat uit 5 stappen;
1. Leg alle kaarten uit je hand apart (niet op de aflegstapel!);
2. Pak 4 nieuwe kaarten van je clan stapel en kies welke je wilt houden;
3. Per kaart welke je wilt houden, betaal je 1 arbeider welke je vervolgens op je clantegel legt;
4. De overige kaarten leg je op de aflegstapel;
5. Pak nu de kaarten terug welke je apart gelegd hebt en vul je hand aan met de kaart of kaarten die je net gekozen hebt.

Er is geen limiet aan het aantal kaarten welke je

Actiefase
Dit is de hoofdfase, tijdens deze fase voeren spelers diverse acties uit zoals het bouwen van locaties, gebruiken van je clan-speelstuk om actietegels te activeren en voeren ook acties van verschillende locaties uit.

De startspeler begint in deze fase en vervolgens met de klok mee zijn de andere spelers aan de beurt.

Welke acties kan je uitvoeren?

Bouwen van een locatie;
1. Kies een locatiekaart uit je hand welke je wilt gaan bouwen
2. Betaal de kosten die linksboven op de kaart staan, het kan voorkomen dat je een kaart hebt waarbij je niet moet betalen maar juist een actie moet uitvoeren om de betreffende kaart te bouwen.
3. Leg de kaart in je rijk, het maakt niet uit waar je deze neerlegt. Je mag en kan je rijk elk moment anders indelen naar hoe jij het wilt hebben.

Zodra je de kaart toegevoegd hebt aan je rijk, wordt de nieuwe locatie ook gelijk bruikbaar.

Gebruiken van een clan-speelstuk;
Naast het bord heb je in een cirkel de clan speelstukken neergelegd. Tijdens je beurt kan je ook een van deze 5 acties uitvoeren.
– Ontdek; pak een kaart van je stapel clan kaarten en voeg deze toe aan de kaarten in je hand.
– Bevolk; pak 1 arbeider en voeg deze toe aan je voorraad.
– Bouw; bouw een locatie uit je hand waarvoor je normaal gesproken ook kosten voor moet betalen. Je kunt alleen gebieden niet bouwen via deze actie.
– Oogst; Ontvang goederen van één gebied naar keuze uit je rijk.
– Vaar; Leg één van je scheepsfiches tussen de de eilandkaarten op het expeditiebord. Ben je de eerste speler, leg dan je scip op de pijl. De andere spelers leggen hun schip in een rij achter dit schip.

Val een tegenstander aan;
Val een actiekaart van een tegenstander aan waardoor deze direct onbeschikbaar gemaakt wordt. De speler moet eerst zorgen dat deze weer beschikbaar wordt voordat hij deze kan gaan gebruiken.

Om een kaart aan te vallen, heb je wel een wapenfiche nodig. Draai hierna de betreffende kaart een kwartslag waardoor deze tijdelijk onbeschikbaar is. Indien een speler gepast is mag deze niet meer aangevallen worden.

Voer de actie van een locatie uit;
Voer de eigenschap van een locatie in je rijk uit. Om deze actie uit te voeren, moet je de benodigde goederen betalen en kan je de actie uitvoeren.


Expeditiefase
Het eerste scheepsfiche dat op een pijl ligt en vervolgens in volgorde van de scheepsfiches kiezen de spelers voor elk van een hun schepen één eiland om te plunderen of te veroveren.

Een schip zonder wapenfiche of vis mag een open of dicht nabijgelegen eiland kiezen om te veroveren of te plunderen. Wil je een verafgelegen eiland plunderen of veroveren (open of gesloten) dan moet er ook een vis toegewezen worden aan het schip i.v.m. de lange reis naar het eiland.

Een eiland plunderen kan zonder extra kosten, je ontvangt dan de goederen die zijn aangegeven op de vlag van het eiland. Leg de betreffende kaart hierna op de aflegstapel van de betreffende eilanden.

Wil je een eiland veroveren en toevoegen aan je rijk, dan moet je ook een wapenfiche toevoegen aan het schip. Op die manier krijg je de beschikking ver een nieuwe actie, een eigenschap of een combinatie hiervan. Elk verovert eiland levert aan het eind van het spel 1 overwinningspunt op.

Na het veroveren of plunderen leg je het schip terug in je persoonlijke voorraad, een vis en/of wapenfiche gaan terug in de algemene voorraad. Hierna is de eerstvolgende speler aan de beurt.

Opruimfase
Nu gaan we alles weer opruimen;
– Leg de arbeiders die op je clantegel liggen in je eigen voorraad
– Maak alle kaarten weer beschikbaar, door ze te draaien naar de oorspronkelijke positie
– Pak je clan stukken terug van de actietegels
– Alle openliggende eilandkaarten worden op de aflegstapel gelegd en vervang deze door 4 nieuwe kaarten
– De startspelerfiche gaat door naar de volgende speler
– Heeft er iemand 25 sterren of meer, dan start de eindronde. Zo niet dan wordt er een nieuwe ronde gestart.

De fase wordt overgeslagen in de laatste ronde!

De verschillende Clans:

Hieronder een overzicht van alle clans, ik heb ze ingedeeld van makkelijk naar moeilijk. Speel je voor het eerst, dan is het aan te raden om met een van de eerste 3 clans te starten:
1. Glenn Clan; bij deze clan draait het om samenwerken en focus op het gemeenschappelijke doel. De leider van deze clan heet dan ook Glenn.
3. Ulaf Clan; Ulaf zorgt ervoor dat zijn clan diep respect heeft voor de Viking-tradities. Alle Vikingen moeten vechten, varen en veroveren.
3. Panuk Clan; Panuk zorgt d.m.v. haar eigen systeem voor orde in haar Inuit-rijk.
5. Heidel Clan; Heidel en zijn clan houden wel van een drankje, het ontbreekt ze aan ambitie en zijn erg lui maar wel heel erg vriendelijk.
7.Nanurjuk Clan; Deze clan kan overleven in de meest barre omstandigheden.
8. Mackinnon Clan; De Mackinnon clan investeert graag en hechten veel waarde aan rijkdom en willen zich alleen omringen met rijke kameraden.

Uitbreiding Romeinse Vaandels;

Dit is een nieuwe uitbreiding voor Empires of the North en voegt 2 nieuwe clans toe aan het spel. Deze clans komen uit het Romeinse Rijk en komen dus uit warmere gebieden.


7. Trajana Clan; Trajana is een expert in uitbreiden en bouw graag imposante monumenten en ingenieuze systemen om de economie te ondersteunen.
8. Flavian Clan; De Flavian clan heeft vuurzeeën, plagen en vulkanen kunnen weerstaan met de kracht van fundamenten. Hierdoor hebben ze de meest prestigieuze gebouwen kunnen verwezenlijken. Het volk bejubelde de groei en voorspoed van de economie.Naast deze 2 clans, worden er ook nog een aantal nieuwe eilandkaarten toegevoegd aan het basisspel.

Uitbreiding Romeinse Vaandels. Dit zijn de 2 nieuwe clans: 
Flavian Clan (links) & Trajana Clan (rechts).

Dit zijn de nieuwe eilandkaarten welke toegevoegd worden door de nieuwe uitbreiding.

Einde van het spel

Het spel eindigt tot een speler tijdens de actiefase 25 of meer sterren op het scorespoor heeft bereikt. De laatste rond gaat dan gelijk in en eindigt zodra elke speler aan de beurt is geweest.


Hierna gaan we de punten tellen;
– Je ontvangt 1 overwinningspunt voor elke kaart in je rijk;
– Voor elke 2 grondstoffen in je voorraad, ontvang je 1  overwinningspunt;

– Voor elk goud in je voorraad, ontvang je 1 overwinningspunt.

De speler met de meeste sterren heeft het grootste en machtigste rijk en is hiermee de winnaar van Empires of the North.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲

Opzetten van het spel?
Het spel is erg snel op te zetten, alle onderdelen kan je makkelijk en snel uit de doos halen. Maar ook zit er een inleg in waarin alle grondstoffen zitten en als je die gebruikt dan kan je het spel snel opzetten. Ik vind dit echt een toegevoegd waarde hebben voor het spel, er zitten namelijk veel kleine onderdelen in maar hierdoor staat het spel snel op tafel. Naast de 2 kleine speelborden (scorebord en expeditiebord) heb je eigenlijk alleen nog de actietegels nodig welke je dan neer moet leggen op tafel.

Kwaliteit van de spelonderdelen?
Kwaliteit van de onderdelen is ook in dit spel weer erg goed. Het zijn geen bijzondere onderdelen maar alles is gemaakt van goede kwaliteit waardoor je het spel echt vaak kan spelen. De kaarten zijn stevig en dat is in dit spel wel erg belangrijk, zelf ga ik ze zeker sleeven daar dit wel een spel is welke bij mij vaker op tafel gaat komen! Maar dat laatste is een persoonlijke voorkeur. De uitbreiding Romeinse Vaandels past ook zonder probleem in de doos en is van precies dezelfde kwaliteit. Ja, het doosje van deze uitbreiding is wat dunner en kleiner maar ik verwacht dat je deze toch bij het basisspel toevoegt i.p.v. dat je deze in de kleine doos laat zitten.

Als ik 2 verbeterpunten moet benoemen dan zijn het de scheepsfiches, ik vond het lastig om te zien welk scheepsfiche bij welke clan hoorde. Maar als je heel goed kijkt, dan zie je het uiteindelijk wel. Maar ook de inleg, zoals ik eerder al aangaf ben ik enorm blij met de inleg omdat je het spel snel kan neerzetten. Maar de doos zou ik niet op zijn zijkant neerzetten, want dan zit echt alles door elkaar in de doos. Zelf houd ik er van om de dozen op de zijkant neer te zetten maar dat laat ik bij deze maar achterwege.

Algemene indruk van het spel
Empires of the North en de uitbreiding Romeinse Vaandels zijn erg leuk. Het spel is hiermee wel een van de spellen geworden welke vaker op tafel gaat komen. Waarom is dat, hoor ik je denken. Het komt vooral door de herspeelbaarheid, maar ik vind het een leuke combinatie van kaarten welke je wilt bouwen gecombineerd met het uitvoeren van andere acties op tafel zoals het expeditiebord en de clantegels. Doordat het spel niet gebonden is aan een aantal rondes maar juist aan het aantal punten, maakt dit een spel wat ik erg leuk vind. Je moet wel goed letten met welke clans je gaat spelen, het maakt het wel leuk als ze beide een beetje dezelfde moeilijkheidsgraad hebben als je het spel gaat spelen met spelers die dit spel niet heel vaak spelen. Speel je met wat meer ervaren spelers van Empires of the North dan zou ik zeker voor de wat moeilijkere clans gaan of zelfs combineren met de nieuwe uitbreiding Romeinse Vaandels.

Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games voor het feit dat ik Empires of the North & Romeinse Vaandels mocht reviewen. Het basisspel is verkrijgbaar bij White Goblin Games, Romeinse Vaandels is binnenkort te verkrijgen via White Goblin Games.

Dit vind je misschien ook leuk...