Familie spellen

Flamecraft

Game summary

Aantal spelers 1 – 5 

Speeltijd: ~ 60 minuten

Designer: Manny Vega

Artist: Sandara Tang
Publisher: Cardboard Alchemy & Lucky Duck Games

Wat zit er in de doos?

In deze standaard editie zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels incl. solospelregels

1 Speelmat

8 overzichtskaarten

6 reputatiefiches

6 draakfiguren

34 winkelkaarten (incl. 6 startwinkelkaarten)

42 ambachtskaarten (+6 startdraakkaarten)

36 speciale draakkaarten

24 muntfiches

36 betoveringskaarten (2 verschillende stapels)

7 metgezellen

210 handelswaren tokens

In deze review laat ik je ook de metalen munten en houten handelswaren tokens zien, deze heb ik aangeschaft op Spiel 2022.

Laten we gaan spelen

In Flamecraft ben jij een vlammenbewaker en kan je met draken praten. De draken zijn creatieve ambachtslieden die met hun vlammen een variatie van handige en lekkere handelswaren makt. Ze zijn er populair bij de winkeliers om klanten aan te trekken. Tijdens het spel ga je de draken plaatsen in hun ideale omgeving, zodat ze de mooiste handelswaren gaan produceren. Hierdoor gaat je reputatie zal gaan groeien en kan jij de mooiste titel bemachtigen die er is, namelijk de Flamecraft meester

We gaan eerst het spel opzetten


Rol de speelmat uit en leg deze in het midden tussen alle spelers in. Plaats de startwinkelkaarten op een winkelveld naar keuze en plaats de startdraakjes op de betreffende winkel.

Sorteer nu de diverse winkels op een stapel, waardoor je 6 verschillende stapels met winkels hebt (6 verschillende handelswaren) en 1 stapel met andere symbolen (7e stapel). Schud deze stapels goed en pak van elke stapel 1 kaart en 4 kaarten van de 7e stapel. Totaal heb je nu een stapel winkelkaarten met 10 winkels, schud deze nog een keer goed en plaats deze stapel aan de zijkant van de speelmat.


Plaats de handelswaren in de buurt zodat alle spelers er ook makkelijk bij kunnen, de munten worden op de fontein (speelmat) geplaatst.


In een spel met 2 of 3 spelers worden er een aantal draken uit het spel gehaald, bij 2 spelers worden er 12 verwijderd (2 van elke soort draak) en bij 3 spelers worden er 6 verwijderd (1 van elke soort draak).

Schud de kaarten en plaats de stapel naast de fontein en draai 5 kaarten op, deze leg je neer in het park.

Schud de speciale draakkaarten en plaats deze aan de andere kant van de fontein.

Hierna bepaal je of je met de paarse of gouden betoveringskaarten gaat spelen, voor het eerste spel wordt paars aangeraden. Hierna maakt het niet uit met welke kleur je gaat spelen, de gouden kaarten zijn iets moelijker. Plaats 5 van deze kaarten open en leg deze in een rij naast de stapel met kaarten.

Nu ontvangt elke speler een draak, reputatiefiche en een overzichtskaart in een spelerskleur naar keuze. Plaats het reputatiefiche op het startveld, elke speler ontvang 3 draakkaarten en 2 speciale draakkaarten. Van deze speciale draakkaarten mag je er 1 houden, de andere kaart gaat onder op de stapel.

Spel je met 4 of 5 spelers, dan ontvangen deze 2 spelers een handelswaarfiche naar keuze.

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;

Aan het begin van je beurt ga je een winkel bezoeken, dit is een verplichte actie. Je moet altijd verplaatsen en mag dus niet blijven staan, verplaats je naar een winkel waar al een andere speler staat, dan moet je deze speler(s) 1 handelswaar naar keuze geven of 1 munt uit je eigen voorraad.

Hierna kan je kiezen om te gaan verzamelen of betoveren

Actie Verzamelen;


Tijdens deze actie ga je handelswaren verzamelen, je volgt de volgende stappen
1. Ontvang handelswaren, draken of munten in de winkel. Op winkel, draak en betoveringskaart staat afgebeeld wat je ontvangt.
2. Plaats een draak in een winkel, de draak moet overeenkomen met het gekozen symbool en ontvang de beloning (geen verplichte actie).

3. Activeer een draak, je kunt nu één draak in de betreffende winkel activeren (geen verplichte actie).
4. Activeer winkel, je kunt nu de vaardigheid van de winkel activeren. De standaard winkels hebben geen vaardigheid maar de nieuwe winkels wel (geen verplichte actie).

Als je een winkel op het laatst beschikbare veld geplaatst hebt, dan is deze winkel vol. Op dat moment mag je een winkelkaart pakken van de stapel en deze ergens gedekt neerleggen. Deze wordt pas aan het eind van jouw beurt open neergelegd.

Actie Betoveren;

Kies je ervoor om een winkel te betoveren, dan voer je de volgende stappen uit.
1. Betover de winkel en kies een van de openliggende betoveringskaarten. Het symbool van de winkel moet overeenkomen met het symbool van de betoveringskaart. Betaal vervolgens de symbolen zoals deze zijn afgebeeld op de kaart en ontvang de beloning. Hierna wordt deze kaart achter de winkelkaart geplaatst. Let op, er kunnen maximaal 3 betoveringskaarten bij een winkelkaart geplaatst worden.

2. Activeer draken, je kunt nu de vaardigheden van 1 of meerdere draken in de betreffende winkel activeren (geen verplichte actie).

Fancy Dragons
In Flamecraft zijn er ook speciale draken, deze draken kunnen hun vaardigheden gebruiken de spelers te helpen. Er zijn draken die graag overdag leven en dragen die graag in de nacht leven.

Aan het begin van het spel heeft elke speler al een draak ontvangen, door beloningen of vaardigheden te activeren kan je meer draken krijgen.

Elke draak heeft een voorwaarde, zodra je aan deze voorwaarde voldoet kan je reputatie (punten) of andere beloningen.

De Dagdraken (met het zonnetje) kunnen alleen tijdens het spel geactiveerd worden, zodra je, tijdens jouw beurt, aan de voorwaarde voldoet.

De Nachtdraken (met het maantje) kunnen alleen aan het eind van het spel gespeeld worden, deze leveren extra beloningen. Ook hier geldt, zolang je maar aan de voorwaarde kan voldoen.

De houten handelswaren tokens

De 6 verschillende typen draken, de draken zelf zijn wel allemaal verschillen qua naam en artwork

Solo

Flamecraft is ook erg leuk om solo te spelen, je volgt hierbij de opstelling voor 3 spelers.

Verder zijn er een aantal aanpassingen voor het opzetten van het spel, je zult beginnen met een aantal standaard winkels. Zodra je prestaties ontgrendeld hebt, komen er andere winkels bij. Ook bij de speciale draken, zal je beginnen met een aantal standaard draken en zodra je prestaties ontgrendeld hebt, zullen er nieuwe bij gaan komen.

Tijdens het spelen zijn er ook een aantal aanpassingen, in jouw beurt verandert er niets. Na jouw beurt, voer je de volgende stappen uit:

1. vul het park aan met ambachtsdraken tot aan 5 draken

2. Draai de bovenste ambachtsdraak open, met de wijzers van de klok ga je opzoek naar het eerste veld in een winkel waar je deze draak kunt plaatsen. Leg de draak op dat veld, is er geen veld beschikbaar dan plaats je deze draak onder op de stapel en draai je een nieuwe draak open.

3. Verplaats een andere draak, als het symbool van de draak overeenkomt met een draagfiguur welke niet van jou is, dan verplaats je een draak naar de winkel waar je deze neergelegd hebt. Komt deze wel overeen, dan verplaats je geen draak.

4. Als één van de openliggende betoveringen een symbool heeft dat overeenkomt met het symbool op de kaart van de draak, dan kies je deze betovering en plaats je deze in de winkel.

5. Draai betoveringen open totdat er 5 liggen

6. Draai alle gedekte winkels open, er mogen maximaal 12 winkels openliggen.

Voorbeeld waarbij je een draak ziet staan in een winkel, deze speler kan met de actie verzamelen, handelswaren verzamelen en als laatste actie de vaardigheid van deze winkel activeren.

Voorbeeld van een aantal niet-standaard winkels

Einde van het spel

Zodra de laatste ambachtsdraak of betovering opengedraaid wordt het einde van het spel geactiveerd. Elke speler mag nog 1 beurt uitvoeren, inclusief de speler die het einde van het spel geactiveerd heeft.

Hierna gaan we de punten tellen, je kan nog punten krijgen voor;

1. Elke munt in je bezit, dit is 1 punt per munt.

2. Ontvang reputatie voor de Nachtdraken

De speler met de hoogste reputatie is de winnaar van het spel en is de Flamecraft meester

Het solo spel eindigt zodra de laatste ambachtsdraak of betovering opengedraaid wordt. Je mag dan nog 1 keer spelen en daarna ga je de punten tellen.

0-74 Winkelier

75-89 Vlammenbewaker

90+ Flamecraft meester

Om prestaties te ontgrendelen, moet je 75 punten of meer hebben. Ben je vlammenbewaker dan mag je 1 prestatie ontgrendelen, ben je Flamecraft meester dan mag je er 2 ontgrendelen. Je moet hierbij wel aan de voorwaarde van de prestatie voldoen. Elke prestatie die je ontgrendelt, kan winkels en draken toevoegen of vervangen.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.17/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 8,5 van de 10 dobbelstenen

Algemene indruk van het spel

Flamecraft vind ik zelf een van de leukste spellen van dit jaar, het thema vind ik heel leuk uitgewerkt. Er zijn 2 versies, een deluxe en een standaard editie, ik vind het lastig om aan te geven welke je zou moeten aanschaffen. De deluxe editie heeft in tegenstelling tot de standaard editie een mooie insert en daarin luxe plastic draakjes, houten handelswaren tokens en metalen munten. Ik vind zelf de draakjes niet heel mooi maar de houten handelswaren en metalen munten dan weer wel, ik heb mijn versie dan ook aangevuld met deze 2 upgrades. De keuze hierin zal vooral afhangen van hoeveel je wilt uitgeven aan het spel, de basisvariant kost tussen de €45 en €50 euro en de deluxe kost tussen de €90 en €110.

Verder over het spel zelf, het artwork is heel tof uitgewerkt en alle draakjes zien er heel schattig uit. De speelmat is weer eens wat anders, normaal gesproken is dit een upgrade maar hier speel je gelijk al met een mat. Je zult wel een redelijk grote tafel moeten hebben qua lengte want je hebt echt alle ruimte nodig maar dan ligt er wel iets leuks op tafel. Ondanks de speelmat niet heel breed is, hebben ze er toch voor gezorgd dat alles op het speelbord plaatsvindt. Ik vind dat Flamecraft een hoge her-speelbaarheid heeft, dat komt door alle kaarten die erin zitten. Je gebruikt namelijk niet alle winkels, draken en betoveringskaarten, daarnaast zijn er ook 2 verschillende stapels met betoveringskaarten. Ze hebben een makkelijke en een iets moeilijkere variant toegevoegd. 

De spelduur is per spel wel echt verschillend, je kunt een potje binnen 60 min gespeeld hebben maar er ook weer wat langer over doen, net afhankelijk met welke spelers je speelt. Is dit vervelend, ik vond in ieder geval van niet, omdat het een leuk spel is. Je hebt tijdens het spel wel redelijk wat interactie met elkaar maar dit is vooral erg vriendelijk, bijv. het geven van handelswaren zodra je in dezelfde winkel als een andere speler gaat staan.

De speluitleg en de beschrijving op de kaartjes zijn makkelijk en dat maakt van Flamecraft een erg goed familiespel. De acties die je moet uitvoeren zijn niet moeilijk, het is je draak plaatsen in een winkel en dan kiezen voor 1 van de 2 acties, wil je een hulpmiddel met welke acties je kunt uitvoeren, dan kan je gebruik maken van je spelerskaart waarop dit staat uitgewerkt. Ik heb het spel met verschillende aantallen spelers gespeeld en elke keer erg veel plezier gehad en ik kan het spel dan ook zeker aanraden!

Mijn dank gaat uit naar Lucky Duck Games voor de mogelijkheid om Flamecraft te reviewen. Flamecraft is verkrijgbaar bij je favoriete (online) spelwinkel.

Dit vind je misschien ook leuk...