Strategiespellen

It’s a Wonderful World

Game summary

Aantal spelers 1 tot 5 

Speeltijd: 30 – 60 min

Designer: Frédéric Guérard

Artist: Anthony Wolff

Publisher: Geronimo Games

Wat zit er in de doos?

Spelregels

Speelbord, bestaande uit 2 stukken.

5 Imperium kaarten (dubbelzijdig een A en een B kant)

150 ontwikkelingskaarten

170 grondstoffen waarvan 35 grijs (bouwmateriaal), 30 blauw (energie), 30 groen (kennis), 30 geel (goud), 30 blauw (onderzoek) en 15 rood (crystallium)

• 80 Personen fiches (40x Generaal en 40x Financiers )

• 1 Rondenteller

• 1 scoreblok

Een voorbeeld van een Imperium kaart. Rechtsboven zie je wat je in ieder geval produceert tijdens de productiefase, naast wat de gebouwen ook nog produceren. Aan het eind van het spel telt de bonus voor de Generaal 1x mee, mocht je bijv. deze vaker hebben dan worden de punten van de Generaal vermenigvuldigd met het aantal.
Rechtsonder zie je ook dat je 5 verschillende grondstoffen mag ruilen voor 1 rode grondstof. 

Een ontwikkelingskaart “Ark of the Covenant”. Dit gebouw kost 4 blauwe grondstoffen om te bouwen en levert aan het eind van het spel 5 punten op. Daarnaast ontvang je een bonus zodra je deze kaart gebouwd hebt, de bonus is een rode grondstof en kan je neerleggen op je Imperium kaart. 

Besluit je om deze kaart te recyclen dan ontvang je 1 blauwe grondstof.

Laten we gaan spelen

In It’s a Wonderful World heb je een groeiend imperium en is het doel om deze sneller en beter te ontwikkelen dan concurrenten. Lukt je dit dan heb jij a Wonderful World.

It’s a Wonderful World is in 2019 door zo’n 4500 backers via een erg succesvolle Kickstarter campagne uitgebracht. Het spel wordt gespeeld over 4 rondes. In elke ronde trek je kaarten welke je kunt gebruiken om te steeds te produceren of om te recyclen waardoor je direct bepaalde grondstoppen ontvangt. Aan het eind van de ronde gaan we de punten tellen en is de speler met de meeste punten de winnaar van het spel.

Opzetten van het speelbord, schuif de 2 bordstukken in elkaar. Hierbij zorg je ervoor dat grijs links ligt en blauw helemaal aan het eind. Daarna leg je de 2 kaarten met personenfiches onder aan het bord, helemaal links en helemaal rechts, in het midden leg je de kaart voor de rode (crystallium).

Schud vervolgens de stapel kaarten (ontwikkelingskaarten) en leg deze linksboven aan het bord, rechtsboven is er plek voor de aflegstapel (voor later in het spel). Hierna plaats je alle grondstoffen op het bord en uiteraard op de hiervoor bestemde velden dus de grijze blokjes op het grijze veld, groene blokjes op het groene veld etc.. Voordat we echt klaar zijn met het opzetten, leg je de ronde marker op ronde 1.

Hierna ontvangen alle spelers 1 Imperiumkaart, met elkaar bepaal je vervolgens of je kiest voor kant a of kant b. Let op; alle spelers moeten met dezelfde zijde spelen! Tijdens het spelen van kaarten, heb je een eigen speelgebied. Deze bestaat uit :
– een bouwgebied, dit zijn de gebouwen die je wilt bouwen of aan het bouwen bent.
– een ontwerpgebied voor de huidige ronde, hierin leg je de kaarten neer welke je ontvangt tijdens de ontwerpfase. Tijdens de planningsfase ga je kaarten of bouwen of recyclen.
– speelgebied voor gebouwde ontwikkelingskaarten, deze leg je neer boven je Imperiumkaart.

Elke ronde bestaat uit 3 fases;
A. Ontwerpfase
B. Planningsfase
C. Productiefase

Alle spelers spelen tegelijkertijd hun acties tijdens een fase.

A.    Ontwerpfase
Elke speler ontvangt 7 ontwikkelingskaarten van de stapel, hiervan kiest elke speler 1 kaart en legt deze neer in hun ontwerpgebied. Doe dit net zolang tot elke speler 7 kaarten heeft liggen in zijn of haar ontwerpgebied.
Speel je met 2 spelers, dan ontvangt elke speler 10 kaarten waarvan je er nog steeds 7 neerlegt! De overige 3 kaarten worden afgelegd op de aflegstapel.

B.    Planningsfase
Voor elke kaart welke nu in je ontwerpgebied ligt ga je bepalen wat je daarmee gaat doen. Ga je bouwen of recyclen?
Kies je voor bouwen dan verplaats je de kaart naar je bouwgebied.
Kies je voor recyclen, dan leg je de kaart op je algemene aflegstapel en ontvang je de recycleerbonus welke op de kaart staat. Dit is de grondstof welke rechtsonder op de kaart staat, maar niet helemaal beneden (zie voorbeeld). Leg deze grondstof op je eigen imperiumkaart of direct op een van de kaarten die je wilt gaan bouwen. Zodra een kaart alle benodigde grondstoffen heeft, is deze gelijk gebouwd. Dit kan al in de planningsfase of straks in de productiefase. Plaats deze kaart direct boven je Imperium en de grondstoffen gaan terug naar de algemene voorraad. Tevens ontvang je een eventuele bouwpremie mocht deze kaart er een hebben.

C.    Productiefase
Nu gaan we produceren en dat doen we kleur voor kleur van links naar rechts op het spelersbord. Beginnend met de kleur grijs (bouwmateriaal), daarna blauw (energie), groen (kennis), geel (goud) en blauw (onderzoek).
1. Hoe ontvang je deze grondstoffen? Sowieso ontvang je elke ronde al standaard grondstoffen via je Imperium. Maar wanneer je ook gebouwen in je Imperium hebt, ontvang je daar ook grondstoffen voor. Dus als we beginnen met de eerste grondstof, bouwmateriaal daarin kijk je hoeveel symbolen je hiervan hebt in je gebouwde ontwikkelingskaarten en in je Imperium.
2. Alle spelers geven vervolgens aan hoeveel grondstoffen zij ontvangen per productiefase. Als een van de spelers meer produceert dan elke andere speler dan ontvangt deze speler ook de bijbehorende macht-bonus en kiest de betreffende personenfiche welke op het bord aangegeven staat. Leg deze personenfiche op je Imperium kaart of op een van de gebouwen welke je wilt bouwen. Bij een gelijkspel ontvangt niemand een personenfiche.
3. Zodra je grondstoffen ontvangt mag je deze direct neerleggen op de gebouwen welke in aanbouw zijn of je legt ze neer op je Imperiumkaart. Zodra een grondstof geplaatst is, mag deze niet meer verplaatst worden, grondstoffen aan het einde van je beurt gaan terug in de algemene voorraad. Deze kan je niet bewaren voor later, wel mag je 5 willekeurige grondstoffen inruilen voor een rode (crystallium) en deze mag wel worden opgeslagen!

Zodra een kaart alle benodigde grondstoffen heeft, is deze gelijk gebouwd en plaats deze kaart direct boven je Imperium en de grondstoffen gaan terug naar de algemene voorraad. Bevat deze kaart een grondstof welke je later nog kan ontvangen dan telt deze direct mee. Tevens ontvang je een eventuele bouwpremie mocht deze kaart er een hebben.

Is de productiefase afgerond? Dan eindigt deze ronde en gaan we naar de volgende ronde, verplaats de rondenmarker naar de volgende rond. Let op, in ronde 2 en 4 worden de kaarten de andere kant opgegeven, dit is vooral van toepassing bij meer dan 2 spelers. Hierna beginnen we weer opnieuw met de 3 fases.

Een voorbeeld van een speelgebied;

– een bouwgebied, rechtsboven
– een ontwerpgebied, rechtsonder
– speelgebied voor gebouwde ontwikkelingskaarten, deze liggen boven je Imperiumkaart. In dit voorbeeld heb je al 1 Generaal fiche ontvangen en 1 rode grondstof.

Een paar voorbeelden van gebouwkaarten. Rechtsboven staan de punten die meetellen aan het eind van het spel, zodra er  gebouwd is. Links staan de kosten die je moet afbellen incl. eventuele benodigde leerlingen. Onder het gebouw staan eventuele beloningen, sommige krijg je direct (bliksem) en andere leveren aan het eind van het spel punten op (met een vlag).

Solo spelen

It’s a Wonderful World kan je ook solo spelen, de spelregels zijn hierin wel iets anders. Voordat je begint met spelen, creëer je 8 stapels kaarten met daarin steeds 5 kaarten. De resterende kaarten vormen de voorraadstapel.

Tijdens solo spelen vervalt de ontwerpfase, je begint direct met de planningsfase. In de planningsfase speel je 2 opeenvolgende rondes (totaal per spel dus 8 rondes). Aan het begin van een ronde kies je 1 van de 8 stapelkaarten en dan heb je de volgende opties;

– Leg 2 kaarten op de aflegstapel en pak 5 kaarten van de algemene voorraad. Uit de algemene voorraad kies je 1 kaart waar je mee wilt spelen en die neem je in hand bij de overige 3 kaarten. De 4 kaarten die overblijven leg je tevens op de aflegstapel.

– Leg een of meerdere kaarten of een deel ervan in je bouwgebied

– Recycleer een of meerdere kaarten en ontvang de recycleerbonus

zodra beide rondes zijn geëindigd ga je door naar de productiefase.

– Productiefase, in deze fase wijzigt de machtsregel. Je krijgt nu alleen een personenfiche zodra je 5 of meer grondstoffen per soort produceert.

– Het spel eindigt nog steeds na 4 ronden en alle stapels gebruikt zijn. Daarna ga je je punten tellen.

Opzetten van het speelbord voor solo spelen, er liggen wel veel extra personen fiches maar zoveel zal je er niet gaan gebruiken als je alleen speelt. Verder is de opzet van het spel iets gewijzigd en dat zijn de 8 stapelkaarten.

De verschillende Imperiumkaarten, met de A (bovenste 3) en de B kaarten (onderste 2). Het verschil zit vooral in de bonus en/of productie.

Einde van het spel

Na 4 ronden eindigt het spel zodra in deze ronde de laatste productiefase is uitgevoerd. De punten worden nu opgeteld, maak hierbij bijv. gebruik van het scoreblok. Je kan punten scoren door directe zegepunten, gecombineerde zegepunten, punten van verzamelde generaals en financiers.


De speler met de meeste punten is de winnaar en heeft A Wonderful World gebouwd.

Ook voor solo spelen tel je punten zoals hierboven beschreven staat;

Heb je 60 punten of minder dan ben je nog een beginner, probeer het nog maar een keer
Heb je 60+ punten dan ben je een dictator, goed begin maar nog niet goed genoeg.
Heb je 80+ punten dan ben je een imperator, generaties zullen je naam de komende eeuwen kenbaar maken
Heb je 100+ punten dan ben je een levende god, je naam zal synoniem zijn voor vrees en verering de komende millennia.

Een tweede voorbeeld van een Imperium met nu alleen 1 gebouw in aanbouw.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2/ 5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 9 van de 10 dobbelstenen

Opzetten van het spel
Het opzetten van It’s a Wonderful World is binnen een paar minuten gedaan. Het speelbord (met alle grondstoffen) leg je tegen elkaar aan. Daarna leg je de grondstoffen op het juiste veld, de kaarten goed schudden en de kaarten met de personenfiches en de rode grondstoffen op de juiste plek neerleggen. Hierna ben je al gelijk klaar om te starten met spelen. Elke speler krijgt hierna 7 kaarten of 10 kaarten wanneer je met 2 spelers speelt.

Opzetten voor Solo spelen is iets meer werk, daar maak je totaal 8 stapels van 5 kaarten per stapel. Verder is de opzet gelijk als met meerdere spelers.


Kwaliteit van de spelonderdelen

De kwaliteit van de onderdelen is prima, kaarten zijn van stevig materiaal. Het bord past keurig in elkaar en ook de 3 kaarten welke je onder het speelbord neerlegt passen daarin prima. De grondstoffen voelen goed aan en zijn erg herkenbaar welke kleur waarbij hoort. De inleg is ok, ik blijf het erg jammer vinden dat je steeds alles in zakjes terug de doos in moet. Gelukkig zijn daar oplossingen voor maar ik vind dat wel een klein minpuntje maar verder is alles top! Het enige wat in mijn ogen wel zou mogen verbeteren is het scoreblok, ik vind de plaatjes erg onduidelijk en moet af en toe goed kijken wat ik waar invul. Uiteindelijk gaat het toch om de eindscore maar als er dan een scoreblok bij zit, vind ik het wel prettig als deze goed leesbaar is.

Algemene indruk van het spel

Ik ben aangenaam verrast door het spel. De regels zijn niet moeilijk uit te leggen en je kan daardoor snel beginnen met spelen. Er zijn verschillende manieren om te kunnen winnen, elkaar dwars zitten is over het algemeen wel iets moeilijker dan wel bijna niet maar bij het ontvangen en weggeven van kaarten kan wel een klein beetje dwars zitten. 

It’s a Wonderful World gaat vooral over bouwen en produceren, door de juiste grondstoffen te bouwen kan je duurdere gebouwen toevoegen aan je Imperium, als je de eerste keer gaat spelen dan zal je merken dat je snel voor de duurdere gebouwen wilt gaan want die leveren over het algemeen meer eindpunten op. Je zal merken dat je moet gaan voor een combinatie van goedkopere en duurdere kaarten, hierdoor kan je sneller meer produceren en dus meer gebouwen toevoegen aan je Imperium. Wat ik erg leuk vind, is dat het niet alleen puur om grondstoffen gaat maar ook combo kaarten, dus als je een paar goede combinaties kan maken dan kan je opeens hard gaan qua punten. Maar ook het verzamelen van personenfiches kan erg aantrekkelijk zijn, zowel om gebouwen te bouwen als extra punten aan het eind van het spel, lukt het je ook om een van de 2 te combineren met kaarten waardoor ze meer waar worden dan gaat het helemaal hard. Het is een spel voor zowel beginnende als meer ervaren spelers, vooral omdat je op diverse wijze punten kunt scoren maar ook de regels zijn helder en simpel. Doet dat iets af aan het spel? Nee totaal niet, onlangs ben ik begonnen aan Terraforming Mars en op sommige punten lijkt het wel op dit spel. Ik vind de elementen welke je in beide spellen hebt, wel erg leuk en ja ook Terraforming Mars valt in de smaak alleen heb ik die i.v.m. de Corona maatregelen alleen nog maar solo gespeeld. Je leest het hopelijk al, ik ben een fan van dit spel en dan heb ik nog niet de uitbreiding(en) gespeeld.

It’s a Wonderful World is ook heel erg leuk en geschikt voor solo gamers! Je speelt niet tegen een andere tegenstander, hoeft geen acties uit te voeren voor deze tegenstander of kaarten uit het spel te halen. Gelukkig allemaal niet! Je hebt een andere opzet van het spel d.m.v. de 8 stapelkaarten die je maakt, maar doordat je kaarten kunt inwisselen voor 1 nieuwe kaart welke je mag gebruiken kan je extra punten ontvangen of misschien wel de juiste grondstof als je een kaart gaat recyclen. Wel vond ik het enorm lastig en ben ik tot nu toe nog niet boven de 60 punten gekomen, maar dat kan ook aan mij liggen. Er ligt in ieder geval nog genoeg uitdaging, ook door de toevoeging van andere solo-scenario’s en de uitbreidingen. Ik raad dit spel dus ook zeker aan voor de liefhebbers van solo games!

Mijn dank gaat uit naar Geronimo Games voor toesturen van een review copy en de mogelijkheid om It’s a Wonderful World te reviewen.

Dit vind je misschien ook leuk...