Familie spellen

Codenames: Disney

Game summary

Aantal spelers 2 tot 8 

Speeltijd: 15 – 20 min

Designer: Vlaada Chvátil

Artist: N/A

Publisher: White Goblin Games

Wat zit er in de doos?

Wat zit er in deze mooie blauwe Disney doos?

– Spelregels

– 200 Disney kaarten (dubbelzijdige kaarten)

– 20 makkelijke sleutelkaarten

– 40 moeilijke sleutelkaarten

– 1 Mickey Mouse kaartenstandaard

– 25 afdekkaarten (8 blauw, 8 rood, 7 neutrale, 1 extra en 1 einde van het spel)

Bovenin zie je de Mickey Mouse standaard, welke je moet gebruiken voor de sleutelkaarten. 

Daaronder zie je 4 makkelijke sleutelkaarten, waarbij je links ziet dat er een rood lampje aan staat en waarbij rood dus moet beginnen. Rechts zie je de blauwe lampjes en hierbij moet blauw dus beginnen met spelen.


Het maakt in principe niet uit hoe je de kaart houdt, zolang je dit maar niet wijzigt tijdens het spel.

Lukt het jouw team om als eerste de juiste Disney kaarten te vinden?


Opzetten van het spel, er worden eerst 2 teams gevormd. Daarna eerst worden er 2 spelleiders aangewezen uit beide teams. Deze spelleiders gaan beide aan 1 kant van de tafel zitten, de overige teamgenoten zitten aan de andere kant.

Kies nu random 16 of 25 kaarten (bij de moeilijke variant) en leg deze in een vierkant op tafel. Kies of voor de Disney kaarten of voor kant met de woorden. Leg de Disney kaarten zo neer dat de afbeelding goed zichtbaar is voor de overige teamleden.

Als laatste kiezen de spelleiders willekeurig een sleutel uit de stapel makkelijke of moeilijke sleutels, uiteraard afhankelijk van het aantal kaarten op tafel. Plaats de sleutel in het kaartenstandaard (Mickey) en zorg ervoor dat de overige teamleden de afbeelding op de kaart niet zien!

Hierna pakken de spelleiders een kleur, rood of blauw en leggen de neutrale en de extra afdekkaart zo neer dat ze er beide makkelijk bij kunnen.

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;

Het startende team wordt weergegeven d.m.v. de lampjes op de sleutel, het startende team moet 6 Disney kaarten vinden en het andere team 5 Disney kaarten. Bij de moeilijke variant worden het 9 kaarten voor het startende team en 8 kaarten voor het andere team.

Wanneer het betreffende team begint, mag de spelleider een aanwijzing geven die te maken heeft met één of meerdere kaarten die de teamgenoten moeten raden. Naast deze aanwijzing moeten de spelleiders ook aangeven om hoeveel kaarten het gaat. Het mag uiteraard één aanwijzing zijn maar het is natuurlijk leuker als het je lukt als spelleider om meerdere kaarten te laten raden in 1 beurt.

Elk team krijgt tijdens hun beurt dus maar 1 aanwijzing, lukt het de teamgenoten om een kaart te raden, dan mogen zij nog een keer raden. Ook als de spelleider heeft aangegeven dat er maar 1 kaart geraden kan worden met de betreffende aanwijzing, je mag namelijk 1x meer raden dan het getal welke de spelleider genoemd heeft. Gokken de teamgenoten erop dat ze dan nog een extra juiste kaart raden of kiezen ze misschien een kaart van de tegenstander?

De aanwijzing moet gaan over de afbeelding of over het woord, je mag dus geen aanwijzing geven over een kaart die dichtbij het team ligt of die begint met een bepaalde letter. Speel je met de woordkaarten dan mag je uiteraard niet het woord benoemen welke op de kaart staat.

Bestaat het team uit meerdere teamgenoten, op de spelleider na, dan mogen deze uiteraard overleggen maar er mag maar 1 antwoord gegeven worden. De Spelleider mag uiteraard niets verklappen!

Raden de teamgenoten een juiste kaart, dan wordt er een afdekkaart van het eigen team op de Disney kaart gelegd. Hierna mag het team nog een keer raden of kiezen om te stoppen.

Raden de teamgenoten een verkeerde kaart, dan wordt er een afdekkaart van het andere team op de Disney kaart gelegd of een neutrale kaart. Hierna eindigt gelijk de beurt van het betreffende team.

Je kunt Codenames Disney ook spelen met 2 of met 3 spelers.

Met 2 spelers, speel je het spel net als met 2 teams. Het enige verschil is dat er maar 1 team is en dus 1 kleur moet raden, rood of blauw. Je wint uiteraard weer als je alle kaarten van jouw team (kleur) geraden hebt maar je verliest als jouw team het einde van het spel kaart kiest of zodra alle kaarten van het andere team zijn afgedekt.

Met 3 spelers, speel je het spel zoals in een spel met 2 spelers maar dan met 2 spelleiders. In dit spel wint dus de winnende spelleider samen met de andere speler, de spelleiders moet nu proberen om zo snel mogelijk met de derde speler de juiste kaarten te raden. De derde speler moet voor beide spelleiders uiteraard zijn uiterste best doen om te winnen.

Een voorbeeld van een het spel zodra het opgezet is, je mag de kaarten uiteraard ook naar de andere teamspeler neerleggen zodat zij de afbeeldingen goed kunnen bekijken.

Dit is de makkelijke variant, herkenbaar doordat er met 16 kaarten gespeeld wordt. Hierdoor doet de einde van het spel kaart niet mee, dat is alleen het geval bij de moeilijke sleutelkaarten.

Een paar voorbeelden van de woordkaarten, het leuke is dat aan de achterkant het plaatje staat. Bijv. bij de woordkaart Belle staat aan de andere kant Belle van de tekenfilm Beauty and the Beast.

Einde van het spel

Het team dat als eerste hun Disney kaarten vindt, wint het spel!

Maar let op; dat betekent ook dat je kunt winnen zodra het andere team de verkeerde Disney kaart(en) raadt en daardoor het andere team laat winnen.

Speel je de moeilijke variant dan kan je verliezen zodra de einde van het spel kaart gekozen wordt. Hierna eindigt het spel direct en wint het andere team.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲

Opzetten van het spel

Het opzetten van Codenames Disney kost je niet heel veel tijd, het is vooral een kwestie van het schudden van kaarten en vervolgens 16 of 25 kaarten neerleggen uit de grote stapel kaarten met Disney afbeeldingen. Leg vervolgens deze kaarten met de afbeeldingen naar de overige spelers neer.

Hierna kiezen de spelleiders 1 sleutelkaart en plaatsen deze in de Mickey kaartenstandaard. Zodra de spelleiders ook de kleurkaarten, neutrale kaarten en eventueel de einde van het spel kaart hebben gepakt. Kan er begonnen worden met spelen.
 


Kwaliteit van de spelonderdelen

De onderdelen zien er goed uit en je zijn geschikt om vaak te kunnen spelen, wat je bij een partyspek ook wel verwacht. Het leuke is dat het uiteraard in het teken van Mickey Mouse staat. Dat zie je terug in de standaard en op de diverse kaarten zoals op de sleutelkaarten. Vooral de standaard vind ik erg leuk gedaan met als vorm het hoofd van Mickey.

Op de kaarten staan allemaal verschillende Disney afbeeldingen zowel van oudere Disney films als van recentere Disney films en dat maakt het spel voor jong en oud een erg leuk en herkenbaar spel.

Algemene indruk van het spel

Codenames Disney is een erg leuke variant in de serie van Codenames, ben je fan van Disney en partygames dan is dit echt een aanrader! Persoonlijk vind ik dit de leukste variant omdat je deze zowel met jong als oud kunt spelen, ken je een van de personages niet dan kan je uiteraard iets benoemen wat er op de afbeelding te zien is. Daarnaast ben ik een enorme Disney fan en kijk ik alweer uit naar een volgend bezoekje aan Disneyland Parijs. Speel je deze variant met spelers die vaker Codenames hebben gespeeld dan kan je snel beginnen en je kunt er dan ook voor kiezen om gelijk voor de moeilijke variant te gaan. Codenames Disney is zeker een spel welke bij ons in de kast blijft maar ook zeker nog regelmatig op tafel gaat komen! 

Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games voor de mogelijkheid om Codenames Disney te mogen reviewen. Codenames Disney is vanaf deze week te bestellen via de website van White Goblin Games of via je lokale spelwinkel.

Dit vind je misschien ook leuk...