Kinderspellen

Jurassic Brunch

Game summary

Aantal spelers 2 spelers 

Speeltijd: 15 minuten

Designer: Bruno Cathala

Artist: Camille Chaussy

Publisher: Geronimo Games 

Wat zit er in de doos?

spelregels

4 weideborden

10 triceratopsen

1 raptor 

28 grasfiches

scoreblad

Hier zie je de opzet van het spel, nadat alle fiches en triceratopsen op het bord zijn geplaatst.

De oranje triceratops is geëindigd op een grasfiche, hierna mag de speler deze ontvangen, eventueel een actie uitvoeren die afgebeeld staat op het fiche en daarna voor zichzelf neerleggen.

Laten we gaan spelen

Jurassic Brunch kan gecombineerd worden met Jurassic Snack maar je kan deze ook los van elkaar spelen. Wil je hem combineren met Jurassic Snack, dan kan je zelfs met 4 spelers spelen, tegen elkaar of in teams van 2 tegen 2. In deze review gaan we alleen kijken naar Jurassic Brunch.


Eerst gaan we de 4 weideborden willekeurig neerleggen, je mag dit in een vierkant leggen of elke andere variant. Advies is om de eerste keer wel te beginnen met een vierkant.

Mix hierna alle grasfiches en verdeel deze willekeurig over het bord, uiteraard met de gras zijde naar boven toe. Hierna ontvangt elke speler 5 triceratopsen van zijn kleur, plaats er 4 op het spelbord en uiteraard op zijn kleur ei. De laatste triceratops wordt naast het bord geplaatst zodat de speler er makkelijk bij kan.

De raptor wordt buiten het speelveld geplaatst. Mix nu alle grasfiches en verdeel ze over het speelveld, op elke veld ligt of een grasfiche of er staat een triceratops.

Hierna kunnen we beginnen met spelen.

Blauw begint altijd als eerste, tijdens deze beurt mag hij slechts één actie uitvoeren. Hierna mag elke speler steeds 2 acties uitvoeren in zijn of haar beurt.

Welke acties kan je uitvoeren?

Verplaatsen van een eigen triceratops
Je mag je triceratops verplaatsen alleen in een rechte lijn, tot deze geblokkeerd wordt door:

–       Een andere triceratops

–       Een raptor

–       De rand van het speelveld

–       De grasfiche

Zodra je een grasfiche tegenkomt, eet de triceratops deze op. Draai het fiche om en toon deze aan de overige spelers en voer de actie die op de fiche staat direct uit en leg hem daarna gedekt voor je neer. Indien je een schuilplaatsfiche tegenkomt, leg je deze open neer. Hieronder leg je namelijk fiches neer welke niet afgepakt kunnen worden door de tegenstander.

Aanvallen met een triceratops
Een triceratops kan ook andere triceratops aanvallen. Dit mag en kan alleen zodra deze in een rechte lijn is bewogen en eindigt op een veld met een andere triceratops. Hierna wordt de triceratops van de tegenstander op een ander veld naar keuze neergezet door de aanvallende speler.

Een slapende triceratops wakker maken

Een triceratops kan tijdens het eten van een grasfiche (onverteerbaar gras) inslaap zijn gevallen, gebruik deze actie dan om een triceratops wakker te make zodat je er weer mee kunt spelen.

De raptor verplaatsen
Als laatste actie kan je de raptor gaan verplaatsen. De raptor houdt ervan om triceratopsen bang te maken en weg te jagen van het speelbord. Zodra dit gebeurd, wordt de triceratops teruggelegd in de voorraad van de betreffende speler.

De grasfiches met onverteerbaar gras, zodra je deze opeet val je gelijk in slaap.

De triceratops met een bijbehorend grasfiche, deze zorgt ervoor dat je triceratops vervangen wordt door de raptor. Let de triceratops terug in je eigen voorraad. Dit fiche levert je aan het eind van het spel wel 3 punten op.

Einde van het spel

Jurassic Brunch eindigt zodra;

– Een van de spelers geen triceratopsen meer op het veld heeft staan;
– Er geen grasfiches meer liggen op het speelveld;
– Tijdens twee opeenvolgende speelbeurten beide spelers geen grasfiche heeft genomen of niemand met de triceratops heeft gespeeld.

Zodra het spel geëindigd is gaan we de punten tellen van de grasfiches die zijn opgegeten, de speler met de meeste punten is de winnaar van Jurassic Brunch.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1/ 5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 8 out of 10 dices

Opzetten van het spel

Het opzetten van Jurassic Brunch is erg leuk, met kinderen zal dit misschien  wel iets langer duren maar dat maakt het niet minder leuk. De miniatuur dinosaurussen zien er namelijk erg leuk uit maar verder is het opzetten erg makkelijk, het leuke hieraan is dat je de vier speelborden in elke willekeurige vorm mag neerleggen en daardoor kan je het ook iets moeilijker maken.

Kwaliteit van de spelonderdelen
De kwaliteit van de spelonderdelen is gewoon erg goed, het speelbord en de fiches zijn van erg dikke kwaliteit. Maar ook de dinosaurussen zijn kindproef 😉 en kunnen zeker wel tegen een stootje. Maar de graphics zijn echt super leuk en vrolijk gemaakt en ondanks dat het een spel voor kinderen is, is het zeker niet kinderachtig getekend. De raptor kan normaal gesproken wat angstig zijn voor kinderen maar zoals deze in het spel verwerkt is, is het zeker geen lieverdje maar ook geen raptor waar je echt bang voor moet zijn.

Algemene indruk van het spel
Toen ik dit spel uitpakte, was mijn zoontje meteen heel enthousiast en kon hij niet wachten tot ik alles had uitgepakt. Uiteraard wilde hij eerst even met de dinosaurussen spelen, maar nadat ik de spelregels doorgenomen had, konden we al snel het eerste spelletje gaan spelen. Jurassic Brunch is inderdaad heel makkelijk op te zetten en uit te leggen, de verschillende grasfiches zeggen eigenlijk ook al genoeg. De acties die je kunt doen , zijn erg leuk en simpel uit te leggen aan kinderen. Mijn zoontje van 5 jaar begreep het gelijk. Hij vond het alleen niet leuk toen ik de raptor gebruikte om een triceratops van het speelbord weg te jagen, maar dat maakte het ook wel weer leuk. 

Wil je toch met meer spelen, dan kan je ook nog kiezen om Jurassic Snack aan te schaffen. Met deze 2 spellen kan je in totaal met 4 spelers spelen in zowel teamverband of juist tegen elkaar. Mijn zoontje is in ieder geval een grote fan van dit spel en komt nog regelmatig op tafel!

Mijn dank gaat uit naar Geronimo Games voor de mogelijkheid om Jurassic Brunch te mogen reviewen.

Dit vind je misschien ook leuk...