Strategiespellen

Everdell – Bellfaire


Game summary
Aantal spelers 1 – 6

Speeltijd: 40 – 120 minuten
Designer:
 James A. Wilson
Artist: Andrew Bosley
Publisher: White Goblin Games & Starling Games


Wat zit er in de doos?

In deze doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels
1 Bellfaire speelbord
1 Marktbord
6 Spelersborden

7 Garland beloningstegels
1 Bloemenfestival gebeurtenistegel
9 Speciale gebeurteniskaarten
4 Boskaarten
15 Krachtkaarten
1 Rugwortfiche
8 Axolotfiches
4 Marktfiches
6 kardinaalvogels arbeiders + 1 bijbehorende kikkerambassadeur
6 pad arbeiders + 1 bijbehorende kikkerambassadeur


De Garland beloningstegels

De vier nieuwe boslocaties


Laten we beginnen met spelen!

Het is feest in Everdell, de afgelopen 99 jaar is er door alle boswezens erg hard gewerkt om de steden in de vallei op te bouwen. De koning & koningin organiseren een jaar lang een fantastisch feest met verschillende festiviteiten om de 100ste verjaardag van Everdell te vieren. Ga je mee naar het grote feest?

Deze uitbreiding is ook wel echt een feest, je kan vanaf nu namelijk met 5 en 6 spelers spelen.

Wat zit er allemaal in deze nieuwe uitbreiding?

Het eerste wat opvalt is dat er in deze uitbreiding spelersborden zitten, deze voegen niet heel veel toe maar kan je o.a. gebruiken voor het plaatsen van je arbeiders, grondstoffen en puntenfiches. Het bouwen kan je starten vanuit je spelersbord.

Daarnaast zitten er kaarten bij waarmee de boswezens unieke vaardigheden krijgen, deze vaardigheden zijn echt een aanvulling op de basisregels en vervangen niet de normale acties van arbeiders. Bij de start van het spel krijgt elke speler 2 kaarten en daarvan mag je er 1 houden en daarna ontvang je de bijbehorende arbeiders. Er verandert wel iets met de basisregels zodra je met deze vaardigheden gaat spelen, tijdens de lente ontvang je namelijk geen arbeiders. Het leuke is dat je Bellfaire ook zonder deze spelerskrachten kunt spelen!

Verder zijn er 4 nieuwe boslocaties, deze boslocaties worden toegevoegd bij de andere boslocaties. Speel je deze uitbreiding voor het eerst, dan is het misschien een leuk idee om met deze boslocaties een keer te spelen.

Ook vinden we in deze uitbreiding 9 nieuwe speciale gebeurteniskaarten. Deze gebeurtenissen zijn minder specifiek dan die vanuit het basisspel en hierdoor makkelijker te behalen. Je kan deze kaarten op verschillende manieren toevoegen aan het spel;

– Schud deze kaarten door de overige speciale gebeurteniskaarten;

– Schud deze kaarten en neem er 2 en kies 2 van de andere speciale gebeurteniskaarten of

– Gebruik alleen deze speciale gebeurteniskaarten en leg er 4 neer op het Bellfaire speelbord.


Plaats deze special gebeurteniskaarten onderaan op het Bellfaire speelbord.

Tevens is er ook een nieuwe gebeurtenistegel, namelijk het bloemenfestival. Deze kan je op het speelbord neerleggen naast het bloemenfestival. Deze gebeurtenis heb je behaald zodra je van elke type kaart er 1 in je stad hebt liggen. Om deze gebeurtenis te bemachtigen plaats je een arbeider op deze tegel.


Het is natuurlijk een groot feest en bij een feest horen ook beloningen, er worden speciale Garland beloningen uitgereikt aan het eind van het spel. Schud deze tegels goed en leg er 1 open op het speelbord. De speler die aan het eind van het spel de meeste kaarten heeft ontvangt 6 punten, de op één na meeste kaarten ontvangt 3 punten.


Bij een feest is er ook vaak een markt, ook tijdens dit 100-jarig feest is er een markt waar je grondstoffen en kaarten kunt ontvangen of weer kunt inleveren om 3 puntenfiches en 2 grondstoffen te ontvangen. Er zijn 4 marktfiches, deze plaats je bij de start van het spel aan de kant van Ontvang, per seizoen mag je hier 1 werker plaatsen en de grondstoffen + kaarten op één van deze fiches ontvangen. Hierna verplaats je het fiche naar Ruil. Zodra je een ruil actie wilt uitvoeren, lever je de betreffende grondstoffen en kaarten in, je ontvangt dan 3 puntenfiches en 2 grondstoffen naar keuze.


Bellfaire kan je ook gebruiken voor een solo spel, de ratten variant kan niet gebruikt worden omdat dit je tegenstander is tijdens het solospel. Rugwort speelt met alle arbeiders, ook als je gebruik maakt van de krachtenkaarten. Zodra Rugwort de gebeurtenistegel van het bloemenfestival voltooid ontvangt hij 4 punten.

Voor meer uitdaging in de solo variant mag je nog één of meerdere andere varianten toevoegen zoals;
– Opzichtig; Elke paarse kaart die Rugwort speelt is 3 punten waard.
– Hoekig; Rugwort ontvangt 2 punten voor elke lege plaats in jouw stad
– Haastig; Tijdens de voorbereidingen op de seizoen acties ontvangt Rugwort de meest linkse speciale gebeurtenis
– Gelukkig; Als je hetzelfde getal gooit als hiervoor, ontvangt Rugwort 1 puntfiche
– Chagrijnig; Als je een 8 gooit, moet je je handkaarten schudden en 1 kaart willekeurig afleggen.


De nieuwe speciale gebeurteniskaarten


De opzet van het bord, nog wel zonder de speciale gebeurteniskaarten, deze komen onderaan op het bord.


Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 3.02/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 

Algemene indruk van deze uitbreiding

Ik vind dit een hele leuke uitbreiding, Bellfaire verandert het spel niet heel erg maar je krijgt er wel flink wat opties bij om bijvoorbeeld voor extra grondstoffen of kaarten. Het spel wordt er hierdoor wel makkelijker door, dit komt door o.a. de toevoegingen van de nieuwe speciale gebeurteniskaarten. Deze nieuwe kaarten zijn sneller te voltooien, voor een speciale gebeurtenis heb je bijvoorbeeld 5 gewone gebouwen nodig of 4 unieke boswezens. Normaal gesproken doe ik zelf niet zo heel veel met deze gebeurteniskaarten omdat ze of snel vergeten worden of de combinaties te lastig zijn om te voltooien, met deze nieuwe kaarten heb je dat totaal niet en ze leveren ook nog eens heel makkelijk extra punten op. Je zult er nog wel steeds voor moeten zorgen dat je de eerste bent die een van deze kaarten weet te bemachtigen.

De leukste 2 toevoegingen in deze uitbreidingen vind ik de spelersborden en de spelerskrachten. Met die spelersborden zal je hierdoor nog wel wat extra plek nodig hebben op je tafel maar je kunt daardoor wel gemakkelijk je grondstoffen, puntenfiches en arbeiders kwijt. De spelersborden zien er ook nog eens erg leuk uit en je kunt ze gebruiken om vanuit daar je stad te gaan bouwen.

De toevoeging van de spelerskrachten maakt het spel echt nog een stuk leuker, je krijgt met deze kaarten namelijk weer extra voordelen zoals extra grondstoffen of kaarten. Enig nadeel is dat je in de lente geen extra arbeider krijgt, maar de spelerskrachten maken dit zeker wel goed. Als je tot nu toe alle uitbreidingen hebt, dan zal je nog wel een aantal dieren missen, deze komen binnenkort beschikbaar in kleinere uitbreidingen. Dit zijn deluxe uitbreidingen waarbij de eerste van deze uitbreiding Glimmergold o.a. extra arbeiders bevat maar ook extra kaarten, metalen munten, houten bezetfiches etc., helaas is op dit moment nog niet bekend waar deze beschikbaar komen.

Het gebruik van de markt vind ik zelf erg leuk en gebruik deze dan ook zelf regelmatig tijdens het spelen, je kunt daardoor en grondstoffen en kaarten krijgen of anders puntenfiches. Je kunt de markt maar 1x per seizoen bezoeken maar het kan je dus wel nog extra punten opleveren door die puntenfiches.

Aan het eind van het spel kan je nog extra punten verdienen door de Garland beloningstegels, je kunt 6 punten of 3 punten verdienen als je bijvoorbeeld de meeste reizigerskaarten of productiekaarten hebt. De overige toevoegingen veranderen verder niets aan het spel mijn juist extra kaarten die je kunt toevoegen, wel zijn dit kaarten waarmee je meer en makkelijker punten of grondstoffen kunt scoren.

Ik heb alle 3 de uitbreidingen van Everdell en alle 3 voegen ze iets toe aan het spel of zoals Spirecrest wordt het spel wel iets anders. Ben je opzoek naar een feestelijke en makkelijke toevoeging voor Everdell en wil je het spel ook met meer spelers spelen, dan is dit echt de perfecte toevoeging.

Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games om Everdell Bellfaire te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt. Everdell Bellfaire is binnenkort verkrijg bij je favoriete spellenwinkel of via de website van White Goblin Games.

Dit vind je misschien ook leuk...