Strategiespellen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk

Game summary

Aantal spelers 1 tot 4 

Speeltijd: +-90 min

Designer: S J Macdonald, Shem Phillips

Artist: Mihajlo Dimitrievski

Publisher: Garphill Games & White Goblin Games

Wat zit er in de doos?

In de doos zitten de volgende spelonderdelen;

4 corruptiestenen

4 loyaliteitsstenen

40 zilver

24 inktpotten

24 goud

24 steen

80 arbeiders (20 per spelerskleur)

4 burggraven (voor elke speler 1)

12 gildehuizen (3 per kleur)

12 handelsposten (3 per kleur)

12 werkplaatsen (3 per kleur)

1 kasteel

1 startspelerfiche

35 manuscripten

4 spelersborden

5 koninkrijkborden, dubbelzijdig

68 neutrale inwonerkaarten (zwart)

10 heldinwonerkaarten

32 startinwonerkaarten

4 kerkbonuskaarten

8 start-plankkaarten (solo)

8 toekomst-plankkaarten (solo)

1 armoedekaart

1 welvaartskaart

10 spelerskaarten

1 overzichtskaart (solo)

1 kasteelleiderkaart

4 vermeningvuldigkaarten

30 schuldkaarten

30 eigendomskaarten

Laten we gaan spelen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk speelt zich af rond het jaar 980 in de tijd waarin de macht van de koning aan het afnemen is. De koning heeft ervoor gekozen dat vrede belangrijker is dan welvaart. Hij heeft zijn vijanden goud en land aangeboden in ruil voor het neerleggen van de wapens. Helaas is deze vrede kwetsbaar, de armoede blijft groeien en veel mensen verliezen hun vertrouwen in de koning. De toekomst is onzeker!

De burggraven moeten wijs en doortastend zijn, naar de koning toe moeten ze loyaal lijken. Maar de bevolking heeft het hoogste prioriteit voor het geval er een machtswissel plaatsvindt.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen. Je kunt punten verdienen door gebouwen te bouwen, te schrijven aan manuscripten, werken in het kasteel en eigendomsakten bemachtigen voor nieuw land. Je gaat tijdens het spel opzoek naar mensen met talent om je doel te bereiken, tijdens je beurt reis je door het koninkrijk en ga je opzoek naar meer invloed in de samenleving.  

We gaan eerst het spel opzetten

Plaats de koninkrijkborden met het juiste aantal spelers naar boven, midden op tafel. Plaats het kasteel in de open cirkel, als het goed is liggen alle borden nu ‘vast’.

Schud de inwonerskaarten en verdeel deze over 5 gelijke stapels en plaats deze kaarten op de velden op het speelbord. Je mag deze kaarten open neerleggen.

Schud de manuscripten en creëer met de 5 manuscripten met een grijze achterkant 5 stapels van 7 manuscripten. Plaats ook deze op de daarvoor bestemde velden en ook deze mag je weer open neerleggen.

Creëer stapels van zilver, inktpotten, goud en vermenigvuldigkaarten zodat alle spelers er makkelijk bij kunnen.

Geef elke speler 1 spelersbord en het volgende spelersmateriaal in een kleur naar keuze, 20 arbeiders, 3 handelsposten, 3 gildehuizen, 3 werkplaatsen. Daarnaast ontvangt elke speler 1 zwarte corruptiesteen, een witte loyaliteitssteen en 8 inwonerskaarten. Op je spelersbord plaats je van links naar rechts de handelsposten, gildehuizen en de werkplaatsen. 

Schud alle spelerskaarten en leg het aantal kaarten gelijk aan het aantal spelers +1 op tafel. Schud de held-inwonerkaarten en plaats onder elke spelerskaart 1 held-inwonerkaart. De overige kaarten gaan terug in de doos.

Leg op de armoedekaart een aantal schuldkaarten, afhankelijk van het aantal spelers. Plaats de overgebleven schuldkaarten onder de armoedekaart. 

Plaats op de welvaartskaart een aantal eigendomsaktekaarten, afhankelijk van het aantal spelers. Plaats de overgebleven eigendomsaktekaarten onder de welvaartskaart.

Kies nu de startspeler, hierna mag de laatste spelers1 paar kaarten uitkiezen en de volgende acties uitvoeren.

– plaatsen van de burggraaf op het speelbord welke overeenkomt met het getal op je spelerskaart

– ontvang alle grondstoffen, zilver, schulden of eigendomsakten die op de spelerskaart staan afgebeeld

– voer eventuele extra acties uit die onderaan de spelerskaart staan

– draai de spelerskaart om en leg deze linksboven naast je spelersbord en je kunt deze nu gebruiken als overzichtskaart

– schud je held-inwonerkaart met de andere 8 kaarten en creëer een trekstapel. Trek nu 3 kaarten en houd die op hand.

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;

Tijdens het spel heeft elke speler de volgende 4 fasen;

Fase 1: Bonenkaarten uit de hand verbouwen

Fase 2: Bonenkaarten omdraaien en verhandelen

Fase 3: Ontvangen en omgedraaide bonenkaarten verbouwen

Fase 4: Bonenkaarten trekken

Burggraven wordt gespeeld over verschillende ronden, tot de armoede- of welvaartskaart wordt vrijgespeeld. Elke speler doorloopt tijdens zijn beurt 6 fases, de fases staan ook vermeld op de spelersborden

Fase 1; Kaartmanagement

In deze fase beheer je de inwonerkaarten op je spelersbord. 

Verplaats als eerste al je inwonerkaarten op je spelersbord 1 veld naar rechts, het kan zijn dat hierdoor een kaart van je spelersbord af valt en daarmee weer op je aflegstapel terecht komt. 

Plaats nu 1 inwonerkaart uit je hand op het meest linker veld op je spelersbord. Plaats je een misdadiger dan ontvang je direct 1 corruptie per misdaadsymbool.

Je moet ten alle tijden altijd minimaal 3 kaarten in je hand hebben. Indien dit het geval is, dan schud je de aflegstapel en vorm je een nieuwe trekstapel. Plaats nu de bovenste kaart van de trekstapel op het meest linker veld.

Fase 2; Verplaatsen

Verplaats je burggraaf over het speelbord, de afstand die je aflegt is gelijk aan het zilver dat op de inwonerkaart staat afgebeeld, welke je zojuist neergelegd hebt. Je mag extra zilver betalen om verder te verplaatsen. 

Kom je met deze verplaatsing terecht op een veld met een andere burggraaf, dan mag deze speler onmiddellijk de inwonerkaarten op zijn spelersbord herschikken.

Fase 3; Hoofdactie

Voer 1 van de 4 hoofdacties uit, ongeacht welke je uitvoert, je gebruikt altijd een combinatie van symbolen, je betaalt grondstoffen of je gebruikt de symbolen van weggestuurde inwoners om je actie te financieren.

De verschillende hoofdacties

Handelen; deze actie kan alleen op het buitenste pad van het speelbord worden uitgevoerd. Tel de blauwe zakjes om te gaan ruilen, de symbolen staan afgebeeld op de betreffende velden.

Wat je kunt ontvangen hangt af van het veld waarop je burggraaf zich bevindt, elk veld op het buitenste pad heeft een ruilactie en je kunt zo vaak ruilen als mogelijk is.

Gebouw bouwen; deze actie kan alleen op het buitenste pad van het speelbord worden uitgevoerd.

Je kunt een gebouw bouwen op een lege plaats op de locatie van de burggraaf, door een rivier worden de bouwplaatsen verdeeld. Links van de rivier zijn deze alleen bereikbaar vanaf de linkeroever en rechts, van de rechteroever.

Kies een van de gebouwen van je spelersbord en plaats deze op de bouwplaats, de kosten staan op je spelersbord. Voer na het kiezen van de bouwplaats ook het effect uit, zodra deze is verbonden met een ander gebouw, dan ontvangt of ontvangen en deze speler(s) ook dit effect (behalve als het de speler zelf is, dan ontvangt hij het effect maar 1 keer).

Arbeiders plaatsen; deze actie kan alleen op het binnenste pad van het speelbord worden uitgevoerd. Om deze actie te kunnen uitvoeren heb je 1,3,5 of 8 adelsymbolen nodig om respectievelijk 1,2,3 of 4 arbeiders te plaatsen.

Na het plaatsen van de arbeiders controleer je of er 3 of meer arbeiders op een vak in de eerste ring van het kasteel staan. Als dit het geval is, dan wordt er 1 arbeider naar links en 1 naar rechts verplaatst en de 3e arbeider wordt naar het 2e veld verplaatst in het kasteel en voer nu direct het effect uit van de 2e ring. Dit gebeurt hierna ook voor de andere velden op de eerste ring, als er 3 arbeiders staan. Hierna controleer je of er ook 3 arbeiders op de 2e ring staan, is dat het geval dan wordt er 1 arbeider naar het midden verplaatst.

De speler die als eerste een arbeider naar de 3e ring heeft verplaatst, ontvangt de kasteelleiderkaart. Is er later in het spel een speler die meer arbeiders in het midden heeft dan de andere speler, dan ontvangt deze de kasteelleiderkaart.

Manuscript schrijven; deze actie kan alleen op het binnenste pad van het speelbord worden uitgevoerd. Om deze actie te kunnen uitvoeren heb je kerksymbolen nodig, voldoet je aan deze voorwaarden dan plaats je het manuscript naast je spelersbord en je voert direct het effect uit. Heb je als eerste speler 3 manuscripten met dezelfde kleur, dan ontvang je de kerkbonuskaart.

Fase 4;

Na het uitvoeren van de hoofdactie mag je de bovenste inwonerkaart naast je burggraaf inhuren. Betaal hiervoor het aantal zilver, welke afgebeeld staat op de inwonerkaart en leg deze kaart op je aflegstapel. Voer hierna de effecten uit die rechtsboven op de kaart staan. Indien een stapel helemaal leeg is, dan kan je alleen de effecten gebruiken welke afgebeeld staan op het spelbord.

Fase 5;

Zodra de corruptie- en de loyaliteitssteen op hetzelfde veld staan, wordt de botsing afgehandeld.

Dit geldt voor alle spelers!

1. Alle spelers die hun tweede werkplaats hebben gebouwd en geen misdadiger op hun spelersbord hebben, ontvangen 1 loyaliteit;

2. Alle inwonerkaarten met een effect tijdens de botsing worden uitgevoerd;

3. De actieve speler ontvangt datgene wat afgebeeld staat boven het veld met de twee stenen;

4. Alle andere spelers ontvangen wat staat afgebeeld onder het veld waar de twee stenen (van de actieve speler) op dat moment staan.

Fase 6;

Vul je hand aan tot je handlimiet, aan het begin van het spel is dit 3 kaarten maar dit kan tijdens het spel veranderen.

Hierna is de volgende speler aan de beurt.

De stapel schuldkaarten en eigendomskaarten, afhankelijk per spel en het aantal spelers.

een aantal neutrale inwonerkaarten, linksboven staan de kosten voor de kaart daaronder eventueeel icoontjes om iets te kunnen doen. Onderop  de kaart de effecten.

een aantal voorbeelden van de manuscripten

De 10 heldinwonerkaarten, deze in de kleur van speler blauw. 

Einde van het spel

Zodra de armoede- of welvaartskaart wordt vrijgespeeld eindigt de ronde. Alle spelers komen nog 1 keer aan de beurt en hierna gaan we de punten tellen.

Het is mogelijk dat zowel de armoede- als welvaartskaart wordt vrijgespeeld, dan hebben we een verdeeld koninkrijk. Zowel de armoede- of welvaartskaart worden dan bij de puntentelling gescoord.

De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 3,43/ 5
Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Algemene indruk van het spel

Wat is nu de beste in de trilogie? Lastige vraag, speel je veel expert spellen dan zal je zeker voor Paladijnen of Burggraven gaan. Speel je liever wat toegankelijkere spellen, dan zal Architecten het spel voor jou zijn en zal je de andere 2 laten liggen. Maar laat je niet snel afschrikken door de moeilijkheid, Burggraven & Paladijnen hebben duidelijke spelregels maar wel uitgebreide spelregels. Je bent met deze laatste 2 spellen ook wat langer bezig qua spelduur.

Maar het belangrijkste is vooral de spellen zijn alle 3 erg leuk maar voor mij staat Burggraven op 1, Paladijnen op 2 en Architecten op 3. Burggraven en Paladijnen vind ik beide echt heel goed maar o.a. door de opzet van het speelbord en de afwisseling hierin vind ik deze net iets beter dan Paladijnen.

Burggraven wordt geleverd met een goede inleg, dat mag zeker een keer gezegd worden! Ik weet niet of ze geluisterd 😉 hebben maar dit helpt wel erg met het opzetten van het spel en je zult geen zakjes meer nodig hebben! Het artwork is net als in de 2 andere spellen wederom erg leuk uitgewerkt en erg duidelijke afbeeldingen. De spelregels worden erg goed en duidelijk uitgelegd en maakt het snel op tafel zetten, zeker als je al bekend met de symbolen, dit een stuk duidelijker.

De opzet van het ronde speelbord en hoe je deze in elkaar zet vind ik geniaal bedacht. Hierdoor is het spel voor alle spelers goed zichtbaar en ook leuk bedacht met het kasteel in het midden. Het kasteel is daarentegen ook weer leuk bedacht door het plaatsen van je arbeiders en deze dan ook weer verdelen over het kasteel. Ik vind de afwisseling welke je in dit spel hebt erg leuk, je gaat je deck steeds weer aanvullen en beter maken (deckbuilding) maar in de tussentijd ook over het bord verplaatsen en daar weer andere acties uitvoeren. De her-speelbaarheid hierin is dan ook weer erg hoog. Speel je met verschillende aantallen spelers, dan zal je ook het bord steeds weer aanpassen, de bordtegels zijn namelijk dubbelzijdig.

Ik wil deze zeker binnenkort nog een keer solo proberen, daar het opzetten niet zoveel werk is als bij Paladijnen. Burggraven van het Westelijk Koninkrijk kan ik zeker aanraden om toe te voegen aan je collectie.

Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games voor de mogelijkheid om Burggraven van het Westelijk Koninkrijk te mogen reviewen.

Dit vind je misschien ook leuk...