Familie spellen

Raccoon Tycoon

Game summary

Designer: Glenn Drover

Artist: Jacoby O’Connor, Annie Stegg

Uitgever: Forbidden Games & Tavern Games

Quote:

“Raccoon Tycoon is één van de leukste spellen van dit moment, het is een makkelijk maar uitdagend handelsspel voor de hele familie. Geschikt voor zowel de beginnende spelers als de ervaren spelers.”

Wat zit er in de doos?
180 goederen (6 verschillende soorten en ieder soort 30 stuks, namelijk; hout, graan, kolen, ijzer, goederen en luxe goederen)
1 start token
geld (1, 5, 10, 20 en 100)
24 spoorwegkaarten
54 prijs- en productiekaarten
16 stadskaarten
27 gebouwen tegels

Laten we gaan spelen

Plaats het bord in het midden van de tafel (zie bovenstaande foto als voorbeeld). Persoonlijk vind ik het erg gemakkelijk om alle handelswarenfiches boven het bord neer te leggen. Van elk handelswarenfiche leg je er 1 op de juiste plek op het bord om de waarde aan te geven. Bij het begin van het spel plaats je alles op de laagste waarde.

Iedere speler krijgt 3 prijs- en productiekaarten, onthoudt dat je altijd minimaal 3 (maximaal 5) kaarten in je hand hebt. De rest van de kaarten leg je op een stapel naast het bord, houdt er reken mee dat je ook een weglegstapel (oftewel een discard pile) krijgt.

Ook krijgt iedere speler $10 van de bank. Zorg ervoor dat 1 persoon verantwoordelijk is voor het geld van de bank.


Afhankelijk van het aantal spelers haal je een aantal spoorwegkaarten uit het spel. Zie hieronder;

2 spelers, verwijder je alle S.T. Inkt, Sluwe Vos en Tycoon kaarten;
3 spelers, verwijder je S.T. Inkt en Tycoon kaarten;

4 spelers, verwijder je S.T. Inkt kaarten;

5 spelers, verwijder je niets.

Vervolgens schud je alle spoorwegkaarten en leg je deze op de juiste plek op het bord. Daarna draai je er 2 open, dit zijn de eerste kaarten waar straks op geboden kan worden tijdens de veiling.

Nu gaan we de stadskaarten klaarleggen, sorteer ze op waarde waarbij de hoogste waarde (5 OP (= overwinningspunt)) onderop ligt en de laagste (1 OP) bovenop. Let op; speel je met 2 spelers, dan haal je van elke OP waarde, 1 kaart uit de stapel. De kaarten leg je op de juiste plek op het bord en leg alvast 1 kaart open.

Als laatste plaatsen we de gebouwenstapel op het bord. Maar voordat je dit doet, kies je uit de 6 gebouwentegels met de handelswaren, willekeurig 4 tegels, de andere 2 tegels leg je terug in de doos (die worden tijdens dit spel niet meer gebruikt). Deze 4 willekeurige tegels plaats je direct op het speelbord op de daarvoor bestemde plek. De overige tegels schud je en daarvan maak je 1 stapel of 2 kleinere stapels en die plaats je links naast de tegels die open liggen.

Kies de startspeler, die krijgt ook de starttoken. De startspeler ontvangt 1 gratis handelswarenfiche naar keuze, de 2e speler ontvangt er 2 naar keuze en zo verder. Let op; de fiches moeten wel verschillend zijn!

Hierna begint het spel. Per beurt mag je 1 actie uitvoeren, totaal zijn er 5 verschillende acties die je kunt uitvoeren;

1. Speel één van de prijs & productie kaarten uit je hand en kies 3 handelswaren naar keuze (die onderop de kaart staan). Hierna verhoog je de prijs van alle handelswaren die aan de bovenkant van de kaart staan. Staan er bijv. 2 dezelfde handelswaren bij ‘’prijs’’, verhoog dan de prijs van de betreffende handelswaren met 2. Pak daarna een nieuwe prijs & productie kaart van de stapel.
2. Verkopen van handelswaren en verdien hiermee geld. Het bedrag wat je ontvangt is het aantal handelswaren keer de prijs van de grondstof. Verlaag hierna de prijs met het aantal grondstoffen die je verkocht hebt, maar let op de prijs kan niet lager gaan dan 1.

3. Veiling Spoorwegen, je mag bieden op één van de 2 Spoorwegkaarten die open liggen. De speler die begint met bieden mag, als hij of zij de veiling verliest, nog een andere (of dezelfde) actie uitvoeren.
Let op; je mag niet hoger bieden dan het geld wat je in je bezit hebt.

4. Koop één van de 4-gebouwen kaarten, op de kaart staan de kosten voor de desbetreffende kaart.
5. Koop de beschikbare Stadskaart, deze kun je kopen met het aantal handelswaren die vermeldt staan op de kaart. Dat kan zijn of verschillende handelswaren (altijd meer), of je betaalt het aantal handelswaren die op de stadskaart afgebeeld staan.

Nog een korte uitleg van de diverse kaarten en tegels:

Prijs & Productie kaarten; Je kan hiermee tot 3 goederen produceren en de prijs van grondstoffen verhogen. Wanneer je de Huisnijverheid of de Fabriekstegel hebt, kan je tot 4 of 5 goederen produceren. Uiteraard mag je niet boven het maximum uitkomen (maximum is 10).
Spoorwegkaarten; Deze kan je verkrijgen door een veiling te winnen. Aan het eind van het spel zijn deze kaarten punten waard.
Stadskaarten; De stadskaarten kan je kopen met goederen die te zien zijn op de kaart die open ligt.
Gebouwen; Dit zijn meestal upgrades of ze zorgen ervoor dat je (extra) geld krijgt, extra goederen kan produceren of verkopen etc.. 

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra er 2 van de 3 stapels, Spoorwegkaarten, Stadskaarten en/ of Gebouwenkaarten leeg zijn (wanneer van de 2e stapel de laatste verkocht is).

Rechts zie je de Prijs en productiekaarten, in het blauw de goederen die omhoog gaan qua prijs op het speelbord. In het rood de goederen die je krijgt, standaard zijn dit 3 goederen (tenzij je aan het maximum aantal goederen zit) , heb je een gebouw waarmee je 4 of 5 goederen kan produceren dan mag dit dus meer zijn maar alleen  als er meer dan 3 goederen op deze kaarten staan!

PS: indien je een gebouw hebt waarop staat dat je +1 goederen mag produceren dan staat dat los van deze kaart! Maar let op; ook nu mag je niet boven het maximaal aantal goederen in je bezit hebben.Hier zie een je voorbeeld van een stadskaart, het grote cijfer (in dit geval 3) geeft het aantal punten aan voor deze kaart. Indien je deze kan koppelen aan een willekeurige spoorwegkaart dan krijg je er nog 2 punten bij.

Deze kaart kan je als actie kopen, de kosten staan helemaal onderop. 
In dit geval zou je er 3 luxegoederen voor moeten betalen of 5 diverse grondstoffen, de goederen leg je vervolgens terug in de voorraadstapel(s).

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2/ 5

Mijn score: 🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲🎲


Het is een spel voor 2-5 spelers met een speelduur van ongeveer 70 tot 90 minuten. Speelduur van 90 minuten en dat noem je een snel spel? Hoe kan dat? Dat zal ik je nog even uitleggen. Het spel speelt erg snel, je hebt steeds maar 1 actie die je kunt uitvoeren en daardoor kan je dus steeds snel wisselen met de acties die je wilt doen. Uiteraard blijf je spelen totdat alle Spoorwegkaarten, Stadskaartspellen en/ of Gebouwen (2 van deze 3) op zijn. In de tussentijd moet je zoveel mogelijk kaarten en grondstoffen verzamelen om punten te verdienen, zodat je aan het eind van het spel de winnaar bent.

Wanneer je de doos opent, zit er erg veel in de doos, waaronder; 180 verschillende soorten goederen, meer dan 90 verschillende soorten kaarten, gebouwkaarten en veel geld! Ik hoor je denken, geld? Hopelijk niet vergelijkbaar met het papieren geld van Monopoly? Nee! Het is zeker niet vergelijkbaar met Monopoly-geld. De makers hebben goed nagedacht over de kwaliteit van het geld. Het geld voelt heel stevig aan en het ziet er niet ‘’goedkoop’’ uit. Zelf heb ik het spel al regelmatig gespeeld en je ziet totaal niet dat het geld gebruikt is. Kortom het blijft mooi en netjes. Tevens zit er in de doos een mooi speelbord. Dit is niet heel groot, maar ook zeker niet te klein en als laatste is er een eerste speler token, maar die zal je niet snel ontgaan zijn, want die is erg groot 😊

Wat vond ik erg leuk?
– De kwaliteit van alle onderdelen in de doos is erg goed;
– Grafisch ziet het spel er erg goed uit;
– Het spel is makkelijk uit te leggen, waardoor je het spel echt met iedereen kan spelen. Het is speelbaar voor de beginnende- en ervaren bordspelers. 

Wat kan er beter?
 Het enige wat ik misschien zou verbeteren, is de inleg in de doos. Zelf ben ik ben een enorme fan van een goede inleg, zodat alles netjes in de doos blijft zitten.
Eerlijk gezegd vond ik het lastig om iets op te schrijven als verbeterpunt, want ik vind dit een erg leuk spel en het staat al even in mijn top 10! Ik verwacht ook niet dat dit spel op korte termijn mijn top 10 zal verlaten.

Mijn dank gaat uit naar Tavern Games voor het mogen reviewen van de Nederlandse versie van Raccoon Tycoon. Dit is mijn eerste Nederlandse review, maar het zal zeker niet de laatste zijn! Wil je meer reviews van mij lezen, bezoek dan mijn website www.themeeplegamer.com

Dit vind je misschien ook leuk...