Dobbelspellen

Clever

Game summary

Aantal spelers 1 – 4 

Speeltijd: +- 30 minuten

Publisher: 999 Games

Wat zit er in de doos?

In de doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels 

1 scoreblok

4 viltstiften

6 dobbelstenen

Laten we gaan spelen

In Clever gaat elke speler proberen om de dobbelstenen op zijn eigen scoreveld zo slim en handig mogelijk in te zetten en daarmee zoveel mogelijk punten te gaan scoren. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, is de winnaar.

We gaan eerst het spel opzetten

Elke speler ontvangt een scorevel en een viltstift.

Plaats de doos met het dienblad tussen alle spelers in. De slimste speler mag beginnen met spelen.

Nu zijn we klaar om te beginnen met spelen

Het spel wordt gespeeld over minimaal 4 ronden, bij minder speler worden er meer rondes gespeeld. Bijv. bij 3 spelers worden er 5 ronden gespeeld en bij 2 of 1 spelers worden er 6 ronden gespeeld. 

Per ronde komen er ook bonussen beschikbaar, deze staan afgebeeld onder het getal van de betreffende ronde. Zodra je een ronde begint, zet je daar een kruis door en dat geldt ook zodra je de bonus genoteerd hebt in het daarvoor bestemde veld.

De actieve speler mag nu beginnen met dobbelen van alle dobbelstenen. Kies 1 van deze dobbelstenen, en plaats de dobbelstenen die lager zijn dan deze dobbelsteen op het dienblad. Maar let op! Je mag totaal 3 keer dobbelen dus zorg ervoor dat je dobbelstenen overhoudt voor de volgende ronde.

Zodra je een dobbelsteen gekozen hebt en op je scorevel neergelegd hebt, moet je de waarde ervan in de kleur categorie gaan invullen of aankruisen. Zodra je dat gedaan hebt, ga je verder dobbelen met de overgebleven dobbelstenen. Je kiest er nu weer eentje uit en de dobbelstenen lager dan deze dobbelsteen gaan ook naar het dienblad. Je kruist of vult wederom de waarde van de dobbelsteen in de betreffende kleur categorie in en daarna mag je nog 1 keer dobbelen als er nog minimaal 1 dobbelsteen over is.

Korte uitleg over het speelveld en de dobbelstenen.

De witte dobbelsteen; is een joker en mag je overal inzetten als de betreffende dobbelsteen behalve als een blauwe dobbelsteen. Als je de witte dobbelsteen wilt inzetten in de blauwe categorie, dan moet je deze dobbelsteen combineren met blauw.

De overige dobbelstenen mogen uitsluitend in hun eigen categorie ingezet worden!

De gele dobbelsteen; in de gele categorie kruis je de waarde van de dobbelsteen aan. Zodra je een kolom volledig aangekruist hebt omcirkel je de punten onderaan, deze tel je aan het eind op bij je score voor de gele categorie.

De blauw dobbelsteen; in deze categorie kruis je net als in de gele categorie de waarde aan van de dobbelsteen, maar je telt nu de witte dobbelsteen op bij de betreffende waarde. Dit geldt ook als je de actie andersom wilt uitvoeren.

Aan het eind van het spel tel je het aantal kruizen die je in deze categorie hebt, daar horen een x aantal punten bij en die tel je dan weer bij alles op.

De groene dobbelsteen; in deze categorie vul je een waarde in die tenminste net zo hoog is als de waarde die in het veld staat. Is de waarde niet hoog genoeg, dan mag je geen kruisje zetten.

Aan het eind van het spel ontvang je de punten tot waar je bent gekomen met aankruisen.

De oranje dobbelsteen; in deze categorie vul je de waarde in van de oranje dobbelsteen, er zijn verder geen voorwaarden aan de velden verbonden. Wel zijn er een aantal velden waarbij je een hogere waarde mag invullen omdat deze velden het getal van de dobbelsteen mag vermenigvuldigen met x2 of x3.

Aan het eind van het spel tel je alle ingevulde cijfers bij elkaar op.

De paarse dobbelsteen; in deze categorie vul je de waarde van de paarse dobbelsteen in, maar het veld erna moet een hogere waarde bevatten dan in het eerdere veld. Na een 6 mag je een willekeurig cijfer invullen. 

Aan het eind van het spel tel je alle ingevulde cijfers bij elkaar op.

Einde van het spel

Aan het eind van de laatste ronde, dat kan ronde 4,5 of 6 zijn. Alle spelers kunnen nog eenmaal de actie Extra Dobbelsteen uitvoeren, de actie Nogmaals Dobbelen is nu niet meer mogelijk.

Op de achterkant van het speelvel worden de punten genoteerd, kies hiervoor het speelvel van 1 van de spelers. Vul bij elke kleur de scores in, bij de vossen vul je het totaal in van de laagste categorie vermenigvuldigd met het aantal vossen die je tijdens het spel gescoord hebt.

Tel alle punten bij elkaar op, de speler met de hoogste score wint het spel.

Conclusie & eindscore

Her-speelbaarheid: 9

Mijn score: 8,5 van de 10 dobbelstenen

Algemene indruk van het spel

Clever is een toffe roll and write en veel uitdaging! Je zal tijdens het spel steeds goed moeten kijken voor welke dobbelsteen je gaat en welke je aflegt op het zilveren dienblad maar ook welke cijfers kruis je aan of vul je in. De eerste keer kunnen de regels overweldigend lijken voor een roll and write maar na 1x spelen dan zal alles duidelijk zijn en kan je potje na potje spelen. Let tijdens het spelen goed op de bonussen die je ontvangt, want dat kunnen er best veel zijn! Zeker als het je lukt om een treintje op te zetten qua afstrepen.

Elk spel zal je weer andere keuzes maken, welke natuurlijk gekoppeld zijn aan de dobbelstenen maar ook waarmee je punten wilt gaan scoren. Ik vind de combinatie van blauw met een verplichte witte dobbelsteen een leuke toevoeging, daardoor is het blauwe speelveld niet altijd erg makkelijk om punten te scoren.

Daarnaast is fijn dat er ook nog een joker in het spel zit, de witte dobbelsteen, welke je op sommige momenten uitstekend kan redden. Probeer ook goed gebruik te maken van de bonussen extra dobbelen en extra dobbelsteen gebruiken, deze kan je opsparen en daardoor veel acties in 1x kunnen uitvoeren maar spaar ze niet te lang op! Qua spelduur vind ik deze wel iets langer duren dan de andere roll and write spellen welke wij voorheen speelden, maar ik vind dit echt een hele leuke toevoeging voor de collectie!

Mijn dank gaat uit naar 999 Games en de mogelijkheid om Clever mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt

Dit vind je misschien ook leuk...