Dobbelspellen

Pick-a-Pen serie

Game summary
Een spel voor 2 tot 4 spelers

Speelduur is ongeveer 30 min.

Publisher 999 Games

Let’s get it to the table

De Pick-a-Pen-serie is een nieuwe generatie “Roll & Write”-spellen, waarin er met potloden wordt gerold. Dit zorgt ervoor dat met hetzelfde speelmateriaal veel verschillende spelmechanismen mogelijk worden gemaakt. In elk spel staat het inkleuren van velden centraal. 999 Games heeft deze in eigen beheer ontwikkelt en uitgegeven, samen met de auteur Reiner Knizia.

Op dit moment zijn drie verschillende spellen in Pick-a-Pen serie ;

Pick-a-Pen Riffen

Pick-a-Pen Tuinen

Pick-a-Pen Crypten

De spellen bevatten alle 3 verschillende niveaus waarop gespeeld kan worden, hierdoor heb je afwisseling maar kan je het spel ook leren spelen en daarna een niveau. Bij elk spel ontvang je ook een set met potloden, per spel zijn deze verschillend. Het gebruik, oftwel het rollen met de dobbelstenen is in elke variant hetzelfde.  

Pick-a-Pen Riffen
Vorm routes van dezelfde kleur en verken de ocean rondom een gezonken schip om schatten te verzamelen. Pas tijdens de zoektocht naar schatten op voor verraderlijke draaikolken.

Elke speler ontvangt een scorevel met hetzelfde niveau. De startspeler rolt met de dobbelstenen, mochten er potloden op elkaar liggen, dan mag dat potlood nog een keer gerold worden. Hierna mag de startspeler als eerste een potlood kiezen en daarmee een route gaan inkleuren op het scorevel.

Op het potlood staat het aantal stappen aangegeven en de verschillende symbolen. Per kleur mag je één route hebben, je kan een route verlengen of een nieuwe route starten. Op het potlood staat dus het aantal stappen en of je in een rechte lijn moet tekenen of vrij mag kiezen. Bereik je op een van de routes een schatkist of munten, dan mag je de bonuspunten inkleuren.

Het spel eindigt zodra één van de spelers een bepaald aantal schatten bereikt heeft of alle munten ingekleurd heeft.

Pick-a-Pen Tuinen;

Vul je tuinen met een enkele kleur of met alle 5 de kleuren en daarmee zoveel mogelijk punten te scoren. TIjdens de andere niveau’s kan je ook bloemen of bomen inkleuren en daarmee weer op een andere manier punten scoren. 

Elke speler ontvangt een scorevel met hetzelfde niveau. De startspeler rolt met de potloden, mochten er potloden op elkaar liggen, dan mag dat potlood nog een keer gerold worden. Hierna mag de startspeler als eerste een potlood kiezen en daarmee een veld in een tuin gaan inkleuren op het scorevel.

Op het potlood staat het aantal vakjes dat ingekleurd mag worden. Het eerste vakje wat je gaat inkleuren mag overal op het scorevel zijn maar daarna moeten de vakjes aan elkaar grenzen. Lukt het jou om een tuin met één enkele kleur in te vullen of met alle 5 de kleuren? Dan scoor je daarna direct punten, kleur deze in op het scorevel. 

Het spel eindigt zodra een van de spelers zijn tuin helemaal ingekleurd heeft of als een van de spelers 5 keer niet heeft kunnen of willen inkleuren.

Pick-a-Pen Crypten

Voltooi rijen en kolommen in een oude crypte, sommige symbolen zullen je een extra beurt opleveren.

Elke speler ontvangt een scorevel met hetzelfde niveau. De startspeler rolt met de potloden, mochten er potloden op elkaar liggen, dan mag dat potlood nog een keer gerold worden. Hierna mag de startspeler als eerste een potlood kiezen en daarmee een symbool gaan inkleuren op het scorevel.

Op het potlood staat het symbool welke je mag inkleuren met het potlood, ook is het mogelijk om een soort van joker als resultaat te krijgen en daarmee een symbool naar keuze in te kleuren. De symbolen worden van links naar rechts ingevuld. Lukt het om een symbool met een dikke rand in de betreffende kleur in te kleuren, dan mag je als nonus nog een symbool in te kleuren. Probeer zoveel mogelijk rijen en kolommen in te kleuren met de juiste kleuren om extra punten te ontvangen. 

Het spel eindigt zodra een speler al zijn symbolen ingekleurd heeft.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.5/5
Her-speelbaarheid: 9

Algemene indruk van het spel

Met deze Pick-a-Pen serie heeft 999 Games weer een leuke variant uitgebracht op de roll and write spellen. Het concept van rollen met de potloden is erg leuk bedacht en het werkt! Zijn alle spellen daarmee ook geslaagd? Wij vinden zelf niet alle spelen even leuk, maar dat is echt een persoonlijke voorkeur. Wij vinden vooral Tuinen erg leuk, Riffen is ook leuk om te spelen maar Crypten vonden wij zelf wat minder leuk. 

Tuinen is erg leuk omdat onze zoon deze ook het leukste vind om te spelen maar ook omdat je zoveel verschillende mogelijkheden hebt. Ik vind het bijv. erg leuk om ook voor gekleurde tuinen te gaan en daarmee extra punten te scoren terwijl je er ook voor kunt kiezen om juist weer voor de punten te gaan om als eerste de hele buitenste rand vol te hebben. De niveaus met bomen en planten zijn ook erg leuk bedacht en passen erg goed in het thema. Daar wordt het weer een uitdaging om bijv. te zorgen dat je daar tuinen in de juiste kleur krijgt, tuinen met meerdere kleuren is in deze varianten weer wat moeilijker.

Riffen is ook erg leuk maar wel een uitdaging omdat je ook goed moet kijken of je een rechte lijn mag zetten of zelf iets mag kiezen, dat maakt het wel steeds moeilijk. Ook om te kijken waar je precies heen wilt gaan en niet zomaar even snel naar de schatten of munten.

Crypten vonden wij het minste omdat je daar alleen symbolen aan het inkleuren bent, ja je probeert wel te zorgen dat je ook punten kunt scoren door kleuren naast / onder elkaar te krijgen maar hier vonden wij de uitdaging minder leuk.

De spellen zijn allemaal erg makkelijk qua spelregels. Het leuke en daardoor ook een hoge herspeelbaarheid, is dat elk spel 3 verschillende niveau’s heeft met de scorevelden. Hiermee kan je dus lekker afwisselen en ook iets meer of juist iets minder uitdaging, bijv. als de kinderen mee willen spelen. Wat als de potloden op zijn? Gelukkig kan je bij 999 Games daar extra potloden aanschaffen. Op dit moment zijn er dus 3 spellen uitgebracht, maar het zou mij niets verbazen als er nog meerdere spellen uitgegeven gaan worden. Het is een erg leuk concept en daar kun je vele kanten mee op.

Mijn dank gaat uit naar 999 Games  en de mogelijkheid om spellen te reviewen en hier een stukje over te kunnen schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...