Dobbelspellen

Roll Player

Samenvatting

Een spel voor 1 – 4 spelers
Speelduur is ongeveer 60 tot 90 minuten
Uitgever is Thunderworks Games

Introductie

In Roll Player ga je de strijd aan om de grootste avonturier te maken die ooit heeft geleefd, waarbij je je held voorbereidt op een epische zoektocht. Gooi en kies dobbelstenen om de eigenschappen van je held op te bouwen. Koop wapens en pantsers om je held uit te rusten en train om je vaardigheden te verwerven. Vergeet niet de  eigenschappen van je held te ontdekken en bereid hem of haar voor op de reis.

Verdien reputatiesterren om je perfecte held op te bouwen, lukt het jou om de meeste reputatie te verzamelen?

Laten we gaan spelen

Roll Player wordt gespeeld over een serie van ronden, elk verdeeld over 4 fases; de rol fase, de dobbelsteen fase, markt fase en de opschoonfase. Deze fases kan je achter elkaar spelen, trek eerst dobbelstenen uit de zak en rol hiermee. Plaats deze in een numerieke volgorde op de kaarten, bij een gelijk getal mag de startspeler kiezen. Hierna kiezen de spelers 1 voor 1 een dobbelsteen en plaatsen deze direct, zonder de waarde te veranderen op 1 van de 6 rijen op je character sheet. Zodra je deze geplaatst hebt, voer je direct de actie uit behorende bij de betreffende rij.

Hierna mogen de spelers op basis van welk nummer zij de dobbelsteen hebben gekozen, een kaart kopen uit de markt m.b.v. munten en of eventuele acties. Koop wapens / pantser om je held goed uit te kunnen rusten maar vergeet ook niet om je held te trainen en voor te bereiden op de reis. Bereid het spel voor op de de volgende ronde.

Korte toelichting op de verschillende fases

De rol fase;
De startspeler trekt een aantal dobbelstenen uit de zak, wat gelijk staat aan het aantal spelers en het aantal initiatiefkaarten.

Bij 2 spelers komen er 3 dobbelstenen op tafel;
Bij 3 spelers komen er 4 dobbelstenen op tafel en
Bij 4 spelers komen er 5 dobbelstenen op tafel;

Plaats de dobbelsteen met de laagste waarde op de eerste initiatiefkaart en zo verder tot alle dobbelstenen zijn geplaatst. Zodra er op een kaart een munt afgebeeld staat, wordt er een munt op deze kaart neergelegd.

De dobbelsteen fase;
De startspeler begint en pakt als eerste een initiatiefkaart met de bijhorende dobbelsteen en eventueel goud.  Plaats hierna de dobbelsteen op één van de vrije velden op de karakterkaart. Hierna ontvang deze speler goud en mag de eigenschap van de rij waar je zojuist de dobbelsteen geplaatst hebt, activeren.

De markt fase;
Beginnend met de speler die de laagste initiatiefkaart heeft en daarna in oplopende volgorde, mag elke speler een kaart van de markt te kopen. Om een kaart te kopen betaal je de kostprijs en leg je deze op juiste plaats neer bij je karakterkaart.

De markt wordt niet aangevuld! Na het kopen van een wapen mag de speler niet meer wapens bezitten dan hij kan dragen, max 2 handen (die staan afgebeeld op de kaarten).

Heeft de speler te veel wapens, dan moet hij zijn wapen(s) afleggen totdat hij het nieuwe wapen kan dragen. Bij het kopen van een eigenschapskaart verplaatst je je marker op je Alignment-kaart één veld in de richting zoals die staat aangegeven op de kaart. Bij het kopen van een vaardigheidskaart mag je deze kaart direct gebruiken.

Kan of wil je geen kaart kopen dan kies je een kaart van de markt en plaats je deze op de aflegstapel en ontvangt je 2 goud.

De opruim fase;
Iedere speler legt zijn niet gebruikte Charisma fiches af en draait één gebruikte vaardigheidskaart weer recht, zodat je deze weer kunt gebruiken.

De dobbelstenen en marktkaarten die niet gekozen zijn, worden afgelegd en hierna worden nieuwe marktkaarten neergelegd. Plaats wederom goud op de betreffende initiatiefkaarten en de volgende speler, links van de startspeler mag hierna beginnen met spelen.

Verkrijgen van geld en gebruik maken van je vaardigheidskaarten
Tijdens het spel kan je vaardigheidskaarten toevoegen en zodra je deze gekocht hebt, zijn ze direct beschikbaar. Zodra je de kaart gekocht hebt mag je de Alignment kaart in de richting verplaatsen zoals afgebeeld staat op de kaart. Om deze kaart te gebruiken, draai je deze een kwart slag waarmee je aangeeft dat je hem gebruikt hebt. Je mag meerdere kaarten hebben maar je mag maar 1 kaart per ronde vernieuwen.

Er zijn 4 manieren om geld te verkrijgen, geld heb je dan ook echt nodig om kaarten te kunnen kopen.
– Je krijgt 2 goud zodra je een gouden dobbelsteen plaatst op je character sheet
– Je krijgt 2 goud zodra je een kaart aflegt uit de markt
– Je krijgt 1 goud zodra je een derde dobbelsteen plaatst in de attributen rij
– Je krijgt 1 goud zodra je een initiatief kaart met goud selecteert

Het spel eindigt zodra alle spelers elke rij gevuld hebben met een dobbelsteen op hun character sheet en gaan hierna de punten bij elkaar optellen.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.43/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Roll Player is al een iets ouder spel maar dat doet helemaal niets af aan dit spel. Roll Player is zo’n leuk spel, het heeft wel wat geluk door de dobbelstenen maar dit kan je ook weer zelf aanpassen door de acties die op je speelbord staan. Het opzetten van het spel is behoorlijk snel, je kunt snel gaan spelen en dat maakt het al leuk om dit spel om tafel neer te gaan leggen. Roll Player bevat veel herspeelbaarheid door al het speelmateriaal.

Bij het plaatsen van dobbelstenen wil je deze eigenlijk zo plaatsen zodat je voldoende punten kunt scoren aan het eind van het spel maar focus hier niet al teveel op, want je hebt ook nog best wat acties waarmee je dit kunt bereiken, probeer hier een goeie mix in te vinden. De acties die je doet tijdens het spel volgen elkaar snel op, wel vinden we dat je de kaarten in het begin even goed moet bekijken zodat je weet wat je ermee kunt want je kunt best wat kaarten kopen en gebruiken tijdens het spel. Belangrijkste is hoe jij je dobbelstenen kunt manipuleren en daarmee je einddoel wilt bereiken.

Het artwork is erg tof uitgewerkt, enig minpuntje zijn de spelregels. Deze hadden toch wel wat meer voorbeelden mogen hebben, het is een beetje saai om te lezen. De tekst voelt nogal redelijk droog aan, wat zonde is want het is echt een heel goed spel. Het voordeel is zodra je de acties weet, je alleen nog bezig hoeft te houden met de puntentelling en die staat vermeld op je spelersbord.

Roll Player is geen spel voor de beginnende speler, het vereist wel wat denk en planning maar het is niet dit het spel veel moeilijker maakt, ben je fan van RPG’s dan kan je zeker genieten van dit spel.

Dank aan de uitgever dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...