Strategiespellen

Alien Frontiers Edition X

Game summary
Een spel voor 2 tot 4 spelers

Speelduur 60 tot 90 minuten

Publisher Starling Games

Let’s get it to the table
 

 Alien Frontiers Edition X is een nieuw spel van Starling Games. Alien Frontiers Edition X viert meer dan 10 jaar Alien Frontiers doet dat samen met de uitbreidingen Factions, Agendas, Outer Belt. Alles in 1 verzamelbox.

Alien Frontiers is een strategisch bordspel van waarbij je grondstoffen moet beheersen, een vloot moet bouwen, buitenaardse technologie moet onderzoeken en kolonies vestigen. Het is een spel voor twee tot vier spelers.

🔹Alien Frontiers wordt gespeeld over verschillende ronden. Als aan het begin van je beurt een van je schepen (dobbelstenen) bij het Terraforming Station ligt, verplaats je deze naar de Shipyard supply.

Alien Tech kaarten mag je tijdens je beurt altijd inzetten, je mag zelf kiezen of je er 1, meerdere of geen inzet. Je mag elke kaart maar 1 keer inzetten tijdens je beurt, ook de discard actie mag je maar 1 keer gebruiken! Voor elke Tech kaart geldt, dat je er maar 1 van elke soort in je bezit mag hebben.

Je beurt eindigt zodra al je schepen (dobbelstenen) op het bord zijn geplaatst en je al je kaarten gebruikt hebt.

In je beurt ga je schepen (dobbelstenen) plaatsen op het speelbord, elke keer als je je dobbelstenen ergens plaats, voer je eerst deze actie uit voordat je verder gaat.Mocht je een keertje geen dobbelstenen ergens kunnen plaatsen, dan plaats je deze bij de Maintenance Bay.

Rondom de planeet zijn er faciliteiten waarmee je goederen kunt verzamelen, je vloet kunt uitbreiden en colonies kunt plaatsen.

Alien Artificat; hier mag je een dobbelsteen plaatsen van elke waarde, voor elk schip welke hier geplaatst wordt mag je de openliggende kaarten afleggen en 3 nieuwe open neerleggen. Wil je een openliggende kaart ontvangen dan zal je een waarde van 8 of hoger moeten neerleggen met de dobbelstenen. Zodra je de kaart ontvangt, krijg je gelijk de voordelen van de kaart.

Colonist Hub; Deze plek is voor alle spelers, elke speler speelt alleen op zijn eigen spoor. Plaats een dobbelsteen en een kolonie en verschuif deze gekoppeld aan de waarde van de dobbelsteen naar rechts tot deze de laatste plek heeft bereikt. Hierna mag je deze plaatsen op de planeet na het betalen van 1 brandstof en 1 erts. Je hebt totaal 3 plekken voor je dobbelstenen. 

Colony Constructor; plaats 3 dobbelstenen met dezelfde waarde om deze actie te kunnen uitvoeren. Betaal 3 erts en plaats direct een kolonie op 1 van de plekken op de planeet.

Lunar Mine; De dobbelsteen die hier geplaatst wordt, moet gelijk of groter zijn dan de waarde van een dobbelesteen die hier al ligt, hierna ontvang je het aantal erts gelijk aan de waarde van de dobbelsteen.

Maintenance Bay; Hier plaats je dobbelstenen die je niet tijdens je beurt kunt gebruiken, deze krijg je aan het begin van je beurt weer terug. Hier worden ook de schepen geplaatst die je krijgt via de Shipyard of Burrough Dessert (op de planeet)

Orbital Market; Plaats hier 2 dobbelstenen met dezelfde waarde en betaal het aantal brandstof gelijk aan 1 dobbelsteen om 1 erts te ontvangen.

Raiders Outpost; plaats hier 3 oplopende dobbelstenen, zodra deze bezet is en een andere speler wilt hier ook iets plaatsen. Dan mag dit alleen als de dobbelstenen hoger zijn qua waarde en uiteraard oplopend. Na het plaatsen mag je 4 resources van een andere speler stelen of een Tech kaart, de Tech kaart wordt hierna wel verwijderd uit het spel en je ontvangt dan geen gronstoffen.

Shipyard; plaats 2 dobbelstenen met dezelfde waarde om deze actie te kunnen uitvoeren, het eerste schip kost daarnaast nog 1 brandstof en 1 erts, het 2e schip, kost je van beide 2 en het 3e schip kost 3 brandstof en 3 erts. Pak een dobbelsteen naast het bord en plaats deze hierna in de Maintenance Bay.

Solar Converter; plaats hier een dobbelsteen en ontvang brandstof gekoppeld aan de waarde van de dobbelsteen, je mag meerdere dobbelstenen plaatsen.

Terraforming Station; plaats een dobbelsteen met een waarde 6, betaal 1 brandstof en 1 erts om een kolonie te plaatsen op de planeet. Je mag deze actie niet uitvoeren als je hierdoor minder dan 3 dobbelstenen krijg, je dobbelsteen verdwijnt hierna van het bord en zal je via de Shipyard weer terug kunnen krijgen.

Elk territorium op de planeet heeft ook bonussen voor de speler die de meeste kolonies op een bepaalde territorium heeft. Die speler ontvangt de betreffende tegel, heeft een speler tijdens het spel opeens ergens meer kolonies dan een andere speler, dan moet de tegel overgedragen worden.

Asimov Creator; geeft bonussen voor de Colonist Hub waardoor je steeds een extra cirkel vooruit kunt. Kan je hierdoor al eerder een kolonie plaatsen, dan mag je deze actie gebruiken om een 2e kolonie alvast te laten starten bij de Colonist Hub.

Bradbury Plateau; Betaal 1 erts minder wanneer je de Colony Constructor gebruikt.

Burroughs Desert; Tijdens je beurt mag je een Relic schip (dobbelsteen) kopen voor 1 brandstof en 1 erts en plaats hem hierna in de maintenance bay plaatsen. Zodra je het territorium verliest, verlies je ook de dobbelsteen en plaats deze hierna terug op het bord. Het Relic schip zal tijdens je beurt hetzelfde zijn als elke andere dobbelsteeen. I.p.v. dat het schip naar de Supply zou gaan na een actie, wordt deze terug in de Burroughs Desert geplaatst.

Heinlein Plains; Om te ruilen mag je altijd 1 brandstof inzetten: 1 erts wanneer je de Orbital markt gebruikt, los van de waarde van de dobbelstenen.

Herbert Valley; betaal 1 brandstof en 1 erts minder voor elk schip dat je bouwt bij de Shipyard

Lem Badlands; Ontvang 1 extra brandstof voor elk schip die je platst bij de de Solar Converter

Pohl Foothills; betaal 1 brandstof minder voor elke Alien Tech kart die je gebruikt

Van Vogt Mointaints; Het eerste ship dat je plaatst bij de Lunar Mine mag van een willekeurige waarde zijn

Einde van het spel

Het spel eindigt direct zodra een speler zijn laatste colony plaatst op een territorium.

Zodra het spel eindigt gaan we kijken wie de meeste punten verzamelt heeft. Tijdens het spel worden deze punten al gescoord en er komen verder geen andere punten bij. De speler met de meeste punten is de winnaar van Alien Frontiers edition X.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.81/5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 8,5 van de 10 dobbelstenen
 

Algemene indruk van het spel

Alien Frontiers is al een aantal jaren op de markt, het spel is in 2010 voor het eerst uitgebracht. Daarna zijn er nog een aantal uitbreidingen uitgebracht, om het 10 jarig jubileum te vieren heeft Starling Games besloten een nieuwe editie uit te brengen. Alien Frontiers is onlangs uitgebracht samen met een aantal uitbreidingen waardoor je een enorme herspeelbaarheid hebt.

Het spel zelf is niet vernieuwd maar tijdens het spelen merk je dat niet heel erg, de artwork op de kaartjes had daarentegen wel wat geupdate kunnen worden maar doet niets af aan het spel zelf. Alien Frontiers is gewoon een leuk spel om te spelen, de acties die je kunt uitvoeren zijn duidelijk en kunnen snel achter elkaar gespeeld worden. In het begin zal je even de velden moeten doorkrijgen welke actie je waar kunt uitvoeren. Doordat het spel geen rondes heeft maar gespeeld wordt tot een speler zijn laatste kolonie geplaatst heeft op een veld, eindigt het spel direct maar loopt het ook lekker door. Tijdens het spel kan je de dobbelstenen op zoveel velden inzetten dat je eigenlijk elke keer wel een actie kunt uitvoeren.


Wat soms wel schaars kan zijn is grondstoffen, die heb je bijv. nodig om sneller een kolonie te bouwen of meer schepen te krijgen maar deze kan je ook krijgen door ze af te nemen van andere spelers. Tuurlijk zal je hiervoor tijdens het spel wel een keer voor teruggepakt worden maar dat maakt het wel leuk. Ja je zal elkaar tijdens het spelen steeds dwarszitten maar ook dat heft zich alweer snel op omdat de dobbelstenen pas van het bord verdwijnen zodra een andere speler aan de beurt is. Hierdoor kan je de ene keer een actie niet uitvoeren maar de ronde erna gelijk weer wel.

Het is natuurlijk ook erg leuk dat je bij het spel een aantal uitbreidingen krijgt, waardoor je het spel weer wat kunt veranderen en daardoor ook meer herspeelbaarheid krijgt. Al met al veel spel in deze doos.

Wij vonden het erg leuk om Alien Frontiers te spelen, in dat opzicht toch ook weer een ander soort spel met het thema Space en qua speelduur speel je het spel ook snel weg en met wat ik al eerder zei, weinig downtime tussen de beurten door. De spelregels zijn soms niet helemaal duidelijk waardoor je toch soms even wat moet opzoeken.

Mijn dank gaat uit naar Starling Games en de mogelijkheid om Alien Frontier edition X te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt

Dit vind je misschien ook leuk...