Familie spellen

Ticket to Ride – Parijs

Samenvatting

Een spel voor 2 – 4 players
Speelduur is 10 tot 15 minuten
Uitgever is Asmodee

Introductie

In Ticket to Ride: Parijs gaan we terug naar de roerige jaren van de vorige eeuw. Spring aan boord van een bus en rijd over de Champs-Elysées, bewonder de Eiffeltoren en geniet van de zonsondergang vanaf het terug in Montmartre.

Bij het openen zie je gelijk een aantal nieuwe dingen zoals  een ander soort speelbord (in de lengte) maar ook krijg je trams en metro’s. Voor elke speler zitten er 15 bussen in de doos.

In TTR Parijs moet je voor het claimen van een route een reeks kaarten afleggen die qua aantal en qua kleur overeenkomen met het vakje op de route. Plaats hierna je bussen op de betreffende route en ontvang de betreffende punten.

Heb je nieuwe bestemmingskaarten nodig, dan mag je 2 kaarten pakken waarvan je er minimaal één moet houden. Wil je nieuwe transportkaarten dan mag je tijdens je beurt 2 kaarten pakken die of open liggen, van de trekstapel of een combinatie. Maar pak je een meerkleurige buskaart (joker) dan eindigt na het pakken direct jouw beurt.

Op 14 juli vieren ze in Frankrijk de Dag van de Bastille, dit is een nationale feestdag. Lukt het om tijdens het spel de Franse vlag te vormen dan ontvang je 4 extra punten per keer dat dit lukt. Zodra je een rode, witte of blauwe route claimt dan leg je een van deze kaarten open voor je neer. Zodra je de 3e kleur van de vlag hebt, leg je deze 3 kaarten af en ontvang je de 4 punten en hierna mag je weer opnieuw een Franse vlag gaan vormen. Je mag geen meerkleurige buskaart gebruiken en je mag geen kleur van een kaart al voor je open hebben liggen.

In een spel met 2 spelers mag maar één van de 2 dubbele routes gebruikt worden

Zodra een speler nog twee of minder bussen meer over, wordt de laatste ronde geactiveerd. Elke speler mag nu nog één actie uitvoeren waarna de punten geteld gaan worden. Tel nu alle punten van de behaalde bestemmingskaarten, trek eventueel de niet behaalde bestemmingskaarten af van je punten en de speler met de meeste punten is de winnaar.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.50/ 5
Her-speelbaarheid: 7
Onze score: 7 van de 10 dobbelstenen

In 2024 zijn de Olympische Zomerspelen in Parijs, dat is waarschijnlijk ook voor (bordspel) uitgevers een interessant gegeven om een spel uit te brengen welke zich afspeelt in Parijs. Ticket to Ride gaat hier dan ook in mee, we gaan wel terug naar de vorige eeuw maar dat mag de pret niet drukken.

Je krijgt weer een “standaard” bord welke je bijna bij alle steden series ook al gekregen hebt. Dit keer gaan we met oude bussen rijden door Parijs. Wat leuk gedaan is, is dat er geen grijze routes zijn maar je krijgt meer rode, witte en blauwe routes waarmee je dus iets makkelijker de Franse vlag kunt maken. Speel je met minder spelers, dan kan het wel wat lastiger worden.

Ticket to Ride Parijs is weer een leuke variant maar we vinden deze wel iets minder leuk en vernieuwend dan de andere steden in deze serie. Het blijven erg snelle spelletjes en we vinden deze met max 3 spelers het leukste, met 4 vinden we het bord toch echt te klein. Ben je fan van Ticket to Ride dan hoort deze uiteraard in je collectie.

Dank aan Asmodee voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...