Familie spellen Kinderspellen

Diced Veggies

Samenvatting

Een spel voor 1 tot 4 spelers
Speelduur is 30 tot 45 minuten
Uitgever is Happy Meeple Games

Introductie

In Diced Veggies ga je met behulp van de dobbelstenen verschillende recepten van over de hele wereld proberen te bereiden.

Hak jij jezelf naar de overwinning in Diced Veggies?

Diced Veggies spelen de spelers om de beurt tot een van de spelers een zesde recept bereid heeft, hierna mogen de overige spelers nog 1 actie uitvoeren en eindigt het spel.

Tijdens je beurt voer je de volgende stappen uit:

Stap 1: Hakken

In deze stap gebruik je het hakmes om één of meerdere dobbelstenen in een rechte lijn van het blok af te hakken. Hierbij moet je erop letten dat de totale waarde van de dobbelstenen niet hoger is dan 10. Na het hakken mogen er ook geen dobbelstenen los liggen.

Stap 2: Bereiden

In deze stap ga je de dobbelstenen gebruiken voor je gerechten. Je mag meerdere gerechten voltooien maar voltooien is geen verplichte actie (kom ik zo nog op terug).

Plaats de dobbelstenen alvast bij de gerechten die je wilt voltooien of laat ze nog even voor je liggen tot je een of twee gerechten kunt en wilt voltooien.

Tijdens het voltooien kan je ook het gerecht verbeteren. Hiervoor mag je een kaart inzetten, heb je bijv nog niet de juiste kaart dan kan je nog even wachten met het voltooien tot je een geschiktere kaart hebt. Maar wacht niet te lang want dan loop je het risico dat een andere speler al 6 gerechten voltooid heeft.

Aan het eind van je beurt mag je niet meer dan 8 dobbelstenen hebt liggen!

Ga je een gerecht voltooien met of zonder verbeterkaart, laat beide zien aan alle spelers zodat zij ook weten dat je voldoet aan de vereisten. Leg het gerecht hierna opzij maar wel zo dat alles spelers kunnen zien hoeveel ingrediënten je voltooid hebt.

Stap 3: Kaart nemen

In deze laatste stap mag je een kaart pakken. Dit mag een verbeterkaart of een gerecht zijn, maar je mag aan het eind van je beurt niet meer dan 2 gerechten hebben en 2 verbeterkaarten.

Hierna gaat het hakmes naar de volgende speler.

Als er aan het begin van een beurt minstens 1 ingrediënt niet meer beschikbaar is, dan gaan we opnieuw bevoorraden. Pak alle afgelegde dobbelstenen en de dobbelstenen die nog in het midden lagen en rol deze in het raster. Zorg dat alle dobbelstenen weer naast elkaar in het raster liggen en ga verder met je beurt.

Tijdens het spel heb je ook een chef-fiche, deze mag je inzetten om een dobbelsteen te gebruiken voor een ander ingrediënt of een andere waarde. Na het inzetten mag je deze niet meer gebruiken tot de actie bevoorraden wordt uitgevoerd.

Wil je het spel met wat jongere kinderen spelen, laat dat de verbeterkaarten weg. Wil je het nog iets makkelijker maken dan kan je ook spelen zonder de waarde op de dobbelstenen maar dan mag elke speler max 3 dobbelstenen per keer pakken.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.30/ 5
Her-speelbaarheid: 9
Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Diced Veggies is een erg leuk en snel spelletje. De spelregels zijn erg duidelijk en zorgen dat je snel kunt beginnen met spelen. Het is een familiespel welke geschikt is om met het hele gezin te spelen, je kunt de spelregels daar uitstekend op aanpassen. Maar ook voor de ervaren spelers is dit een leuk spel, je kunt deze even tussendoor of aan het eind van je spellen avond spelen. Maar pas op! Het is echt verslavend en voordat je het weet zit je alweer in een volgend potje.

Het leuke is dat je de dobbelstenen echt moet hakken van het blok en daarna mag gebruiken. Heb je bijv niet een geschikt recept dan kan je deze bij stap 3 vervangen door een ander gerecht, je kunt kiezen van de dichte stapel op een van de 3 die open liggen. Dit geldt ook voor je verbeterkaarten. Het spel wordt met deze kaarten wel iets uitdagender want je wilt sommige kaarten juist erg tactisch inzetten om nog meer punten te gaan scoren. Maar je zult wel moeten oppassen dat je niet achterblijft met het voltooien van recepten.

Diced Veggies zit in een klein maar vol doosje en je kunt dit spel dan ook echt overal mee naar toe nemen. Bij gaat deze zeker mee met vakantie. Tijdens het spelen is er wel het risico dat je trek krijgt van al die lekkere recepten.

Zoals altijd bij Happy Meeple Games is ook dit spel geschikt om solo te spelen.

Onze dank gaat dan ook uit naar Happy Meeple Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...